Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσθήκη καθ' ύψος


 
PERYCOMO1

Recommended Posts

Απο το ΦΕΚ350/16

Παράθεση

2. ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
2.1 Προσθήκες
(1) Προσθήκη θεωρείται οποιαδήποτε επέκταση υφι−
σταμένου κτιρίου κατά το ύψος ή/και σε κάτοψη, στην
οποία προβλέπεται σύνδεση του φέροντος οργανισμού
του νέου και του υφισταμένου τμήματος.

 

Μπορει να ρωταω κάτι "χαζο" αλλά το σενάριο οπως το ειπα παραπάνω με την κατασκευή   "2 δωμάτια σε ταράτσα σε κτιριο απο ΟΣ ,  από τούβλο ή τύπου YTONG με κεραμοσκεπή (χωρις να φρτιάξει υποστυλώματα απο ΟΣ)" , σύμφωνα με την παραπάνω παράθεση 2.1(1) μήπως ΔΕΝ θεωρείτε προσθήκη αφού βασικά ΔΕΝ υπάρχει συνδεση του φέροντος οργανισμού του νέου και του υφισταμένου τμήματος ?

 

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει συνδεση .Μεσω τριβης και βαρυτητας .

Προφανως η εννοια ειναι οτι 'ο σκελετος του κτιριου ειναι ενας και οχι ανεξαρτητα τμηματα".Δηλαδη να υπαρχει αλληλοεπιδραση μεταξυ των τμηματων του στις καθε ειδους φορτισεις (πραγμα προφανες στο παραδειγμα  σου) .

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται ότι υπάρχει σύνδεση. Μη σύνδεση είναι κάτι που είναι στατικά ανεξάρτητο από το υφιστάμενο δηλαδή δεν στηρίζεται πάνω σε αυτό π.χ. στατικά ανεξάρτητο πατάρι. 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ο.Α του 2000 που αφορούσε ισόγειο κτίσμα Ο.Σ με στατική μελέτη που περιγράφει πρόβλεψη 1 όμοιου ορόφου. Τώρα καλούμαστε να κάνουμε προσθήκη ορόφου. Ο προστιθέμενος όροφος θα γίνει από μεταλλικό σκελετό, ενώ κατά "παράβαση" της αρχικής μελέτης έχουν προστεθεί κάποιοι εξώστες πλάτους ~1.20μ. Αρκεί λοιπόν να τεκμηριωθεί ότι η τέμνουσα βάσης του συνολικού κτηρίου που πρόκειται να πάρει μορφή μετά την προσθήκη (δηλ. ισόγειο από Ο.Σ + όροφος από μεταλ. σκελετό) είναι μικρότερη από την τέμνουσα βάσης της παλιάς μελέτης, προκειμένου να μην ελεγχθεί το υφιστάμενο?   

Edit: Είδα ότι έχει γίνει ήδη συζήτηση επ΄αυτού...

Edited by Caan
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας!Σε στατική μελέτη του 1974 στην οποία κάνω έλεγχο στατικής επάρκειας για προσθήκη καθ ύψος προβλεπόταν από τα αρχιτεκτονικά ένας μικρός χώρος υπογείου ο οποίος όμως στα στατικά δεν υπολογίζεται.ούτε στο τεύχος ούτε ως ξυλότυπος και προφανώς είναι κάποιος μικρός χώρος εντός της θεμελίωσης φαντάζομαι..Τι κάνω εγώ τώρα που μελετώ το κτίριο?τον βάζω στους υπολογισμούς ή όχι?Δεν έχω καν ξυλότυπο.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφε

Εννοείς δεν έχεις ξυλότυπο για αυτό το τμήμα ή για όλο το φορέα του κτιρίου;

Εσύ θα πρέπει να διενεργήσεις επιτόπου αυτοψία στο κτίριο ώστε να αποτυπώσεις (στατικά) την υπάρχουσα κατάσταση την οποία και θα ελέγξεις.

Εφόσον έχει κατασκευασθεί το υπόγειο το συμπεριλαβάνεις. Εάν δεν έχει κατασκευασθεί δεν το συμπεριλαμβάνεις.

Επιπλέον εφόσον κάνεις έλεγχο στατικής επάρκειας υπάρχοντος για προσθήκη θα πρέπει μέσω ενός συνεργείου να εξασφαλίσεις ότι οι θέσεις των κολωνών, δοκαριών και γενικότερα όλου του δομικού συστήματος συμπίπτουν με τα όσα αναγράφονται στους ξυλοτύπους καθώς και οι οπλισμοί τους ώστε να διαπιστώσεις την επάρκεια ή μη.

Επίσης θα πρέπει να διερευνίσεις και την ποιότητα του υπάρχοντος σκυροδέματος. Εφόσον προγραμματίζεται προσθήκη και το υπάρχον είναι του 1974 (ακόμα και προ του '84) πας αναγκαστικά με ΚΑΝ.ΕΠΕ. βάσει του τροποποιημένου παραρτήματος Ε ΕΑΚ του 2016

Αυτά τα ολίγα,

ελπίζω να βοήθησα

Link to comment
Share on other sites

Από την εταιρία που έχω αγοράσει το πρόγραμμα ο συνάλελφος με ενημέρωσε ότι λύνω το κτίριο με τη προσθήκη με το κανονισμό του 1959 που είναι και αυτός που σχεδιάστηκε και αν δε βγει με ΚΑΝΕΠΕ?Βάσει λέει και όσων αναφέρουν μετέπειτα ΦΕΚ του 2016.Έχω τους ξυλότυπους και τη μελέτη όλη γενικά και γενικά αποκρίθηκε καλά το κτίριο δε μπορώ να πω με το ΚΑΝΕΠΕ ξεφεύγει λίγο κάποια υποστυλώματα χτυπάνε πάνω από 2.5.Ανέφερα ότι αυτό με τον κανονισμό που ίσχυε τότε το εφαρμόζω στα αυθαίρετα και μου είπε ότι γενικά το εφαρμόζουν και στις μελέτες προσθήκης..τι να πω έχω καταμπερδευτεί...

Link to comment
Share on other sites

On 2/6/2020 at 1:32 ΜΜ, deskar said:

... όμως στα στατικά δεν υπολογίζεται.ούτε στο τεύχος ούτε ως ξυλότυπος ....

 

33 λεπτά πριν, deskar said:

...τι να πω έχω καταμπερδευτεί...

Στην Στατική Μελέτη της Αδειας του 1974 είχε πρόβλεψη ορόφου?

(άσε που αφού με το τμήμα υπογείου που δεν δείχνει και έχει κατασκευαστεί, λογικά δεν ισχύει πιά η όποια πρόβλεψη που είχε με τις τότε διατάξεις.)

 

Υ.Γ.

Φυσικά την μέγιστη προσοχή σου στις επισημάνεις του συναδέρφου @μεταλλατζης

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Η ισχύουσα νομοθεσία είναι το ΦΕΚ 350Β/17-2-2016. Θα ξεκινήσεις από αυτό διαβάζοντας το προσεκτικά. Αφού το κτίριο είναι κατασκευασμένο το 1974, άρα εμπίπτει στην κατηγορία των κτιρίων που αυτό το φεκ τα ονομάζει ως κτίρια που κατασκευάστηκαν με τις "πρόσθετες διατάξεις του 1984" (σελ 4979 του φεκ, σημείωση 1), όπου εννοεί και τα κτίρια που κατασκευάστηκαν με τον αντισεισμικό και τον κανονισμό σκυροδέματος του 1959 αφού αναφέρει και αυτούς τους κανονισμούς του 1959 (αυτά που ίσχυαν στην εποχή σου). Για να πάρεις απαλλαγή από έλεγχο στατικής επάρκειας θα πρέπει να ελέγξεις κάποια πράγματα: πρώτα απ'όλα όπως αναφέρει το φεκ στην σελ 4981 στην σημείωση 4, το κτίριο θα πρέπει να μην έχει "ενδείξεις σημαντικής στατικής ανεπάρκειας" και εξηγεί σαφέστατα τί είναι αυτό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να ισχύει, αν κάτι από αυτά δεν ισχύει , δεν πας παρακάτω, δεν απαλλάσσεσαι...Εν συνεχεία με βάση την σελίδα 4980, το άρθρο 2.1, προσθήκες (αφού εξετάζεις προσθήκη καθ'ύψος), στο (γ) που αφορά τα κτίρια που φτιάχτηκαν με τις "πρόσθετες διατάξεις του 1984" που ανέφερα και παραπάνω,  σου λέει ότι πρώτα απ'όλα θα πρέπει η προσθήκη ορόφου να είχε προβλεφθεί και εισαχθεί στο στατικό μοντέλο από την αρχή.Επίσης το κτίριο να είναι κατηγορίας σπουδαιότητας Ι ή ΙΙ και ο λόγος των τεμνουσών βάσης να είναι (τέμνουσα καινούριου) / (τέμνουσα υπάρχοντος) <= 1,25, λαμβάνοντας υπόψη και τις λεπτομέρειες που επεξηγεί για τους όρους αυτούς. Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το πλαίσιο. Και εγώ, όπως και οι συνάδελφοι παραπάνω, δεν κατάλαβα όμως αν καταρχήν έχεις ξυλοτυπους και άδεια για το κτίριο σου, αν στους ξυλότυπους υπάρχει και έχει μελετηθεί η πρόβλεψη ορόφου, και τί εννοείς ότι παίζει με τον "μικρό χώρο υπογείου". Υπάρχει? Υπήρχε μόνο στην μελέτη και δεν κατασκευάστηκε ?

υγ: Αν, λέω ΑΝ υπάρχει απαλλαγή (το τονίζω πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί με κάτι τέτοια) ισχύουν και τα παρακάτω που αναφέρει το φεκ στην σελ 4980:"Στην περίπτωση (2)γ, εφόσον τεκμηριώνεται η απαλλαγή, ο σχεδιασμός του νέου τμήματος θα γίνει, με βάση το στατικό σύστημα που έχει υποτεθεί στην πρόβλεψη, σεισμικές δράσεις όπως ορίστηκαν στην (2)γ , για τον καθορισμό των τεμνουσών βάσης Vn και με ανάλυση και έλεγχο/όπλιση διατομών, υπό σεισμικά και μη−σεισμικά φορτία, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ομάδας (Α)." Δηλαδή στατικό σύστημα όπως θεωρήθηκε τότε (άραγε με τί διατομές στοιχείων το 1974?.....οεο???) και όπλιση με τα σημερινά δεδομένα ήτοι ΕΑΚ-ΕΚΩΣ ή EC... Επίσης, αυτό το "υπογειάκι" για το οποίο δεν έδωσες διευκρινίσεις, θα πρέπει να δει κανείς μην σε περνάει και από την παράγραφο 2.3 "αλλαγές χρήσεις-μετατροπές" (προσοχή στο bold) το οποίο γεννάει επιπλέον ελέγχους.

Edited by pirsogiannis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.