Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατασκευή πέργκολας σε εξώστη έξω από το ιδεατό στερεό


VIVI

Recommended Posts

Vapan. Όταν είσαι σε παρέκκλιση ούτε εξώστες δεν μπορούν να είναι εκτός του

οικοδομικού πυρήνα οπότε ούτε οι πέργκολες που τυχόν τους σκεπάζουν. Αν είσαι όμως στον κανόνα δηλ. >4 και όλες οι αποστάσεις>= 15μ τότε μπορούνε οι εξώστες να εξέχουν του οικοδομικού πυρήνα. Κατά τα άλλα εντός διαμόρφωσης-οικοπέδου, είτε παρέκκλιση είναι είτε κανόνας, όπως είπε και η συνάδελφος μπορείς, υπάρχει και η αντίστοιχη περίπτωση μικρής κλίμακας.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Νομίζω ότι έχει παύσει ο περιορισμός του ιδεατού στερεού για τις πέργκολες σε όροφο όταν είναι σε εσοχή ορόφου. Σωστά ? Αυτό που βλέπω είναι στο άρθρο 15 του ΝΟΚ

Παράθεση

Άρθρο 15

παρ2. Εξώστες και στεγασμένοι χώροι κτιρίων με τυχόν οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας ή πέργκολες διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε όψη και όροφο του κτιρίου. Στην περίπτωση που τα οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας ή οι πέργκολες στεγάζουν ή περιβάλλουν εξώστη ή δώμα ορόφου που προκύπτει από την υποχώρηση του ορόφου, δύνανται να υπερβαίνουν το μέγιστο πλάτος της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν το περίγραμμα του εξώστη και των περιορισμών της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου ή του περιγράμματος του παραπάνω δώματος.

παρ3. Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους 1/10.Π και όχι περισσότερο των 2,00 μ. Όταν αυτή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική γραμμή πρέπει να κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον 3,00 μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Ανοικτοί εξώστες εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου δεν επιτρέπεται να κατασκευάζονται με πλάτος μεγαλύτερο του 1/4 Χ Δ ή 1/4 Χ δ και η απόστασή τους από τα όρια του οικοπέδου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1,00 μ. Οι εξώστες, αρχιτεκτονικά και λοιπά δομικά στοιχεία της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, αν εξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής, πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 0,50 μ. από το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου και προς την πλευρά της ρυμοτομικής γραμμής σε οριζόντια προβολή.

 

Link to comment
Share on other sites

Πάντως στην ΕΕΔΜΚ η απαίτηση παραμένει

ιδ) Για την κατασκευή πέργκολας επιφάνειας άνω των 
πενήντα (50) τ.μ. σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια, βε-
ράντες ισογείων, καθώς και πέργκολας ανεξαρτήτως επι-
φάνειας σε δώματα, υπαίθριους χώρους και ανοιχτούς 
εξώστες κατατίθενται:

1) Τοπογραφικό διάγραμμα ή αντίγραφο τοπογραφι-
κού διαγράμματος, με την υπό κλίμακα αποτύπωση των 
εγκαταστάσεων (θέση, διαστάσεις, αποστάσεις κ.τ.λ.).
2) Σχέδια κάτοψης και όψεων σε κλίμακα 1:100 ή 1:50.
3) Υπεύθυνη δήλωση του Μηχανικού ότι δεν παραβι-
άζεται το ιδεατό στερεό του κτιρίου
.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Η Φράση του ΝΟΚ Α.19 παρ.2 πως έχει εφαρμογή εφόσον το Ιδεατό στερεό σταματάει στο μέγιστο επιτρεπόμενο της περιοχής ?

Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται ...

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλημέρα σε όλους. Έχω μια δύσκολη περίπτωση κτιρίου σε γωνιακό οικόπεδο με υποχωρήσεις και στις δύο διευθύνσεις, λόγω ιδεατού στερεού.

Εγώ εχω αναλάβει τα στατικά και προσπαθώ να βρω λύση με τον φορέα, που θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε φυτευτά υποστυλώματα (μπλιαχ). Επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να μπορέσω να ικανοποιήσω τις απαιτήσεις του ΕΚ8 για τα φυτευτά, προσπαθούμε με τον αρχιτέκτονα να βρούμε άλλες λύσεις.

Η μια που σκεφτήκαμε, αλλά δεν είμαστε σίγουροι από το λεκτικό του νόμου αν μπορούμε να την εφαρμόσουμε, είναι να συνεχιστεί ο φορέας μέχρι πάνω (χωρίς πλάκες εννοείται) και οι εσοχές να δημιουργηθούν με τοιχοποίια. Στο κενό των υποστυλωμάτων να διαμορφώσουμε πέργκολα με ελαφριά δοκάρια ή κάποιο σύστημα ηλιοπροστασίας. Δεν μπορώ εγώ τουλάχιστον να καταλάβω από το ΝΟΚ και τις εγκυκλίους του αν κάτι τέτοιο απαγορεύεται, να υπάρχουν δηλαδή κατακόρυφα και οριζόντια φέροντα στοιχεία εκτος ιδεατού στερεού τα οποία δεν θα φέρουν πλάκα, αλλά θα δημιουργούν κενό για την τοποθέτηση σκιάστρων ή υπό μορφή πέργκολας.

Κάθε άποψη θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα!   

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Σε ξενοδοχείο εντός σχεδίου έχει εναν  όροφο επί πλέον (νόμιμα, με παλιούς όρους δόμησης ). Ο όροφος αυτός δέν εκτείνεται σε όλο το μήκος της πρόσοψης.  Ερώτημα: μπορώ στη συνέχεια του επι πλέον ορόφου να κάνω πέργκολα; Θα είναι εν μέρει εκτός στερεού ή το στερεό οριζεται απο το υπαρχον ύψος του ψηλότερου τμήματος;

Ευχαριστώ

 

Pergola222.jpg

Edited by ErnestoCHE
διευκρίνηση
Link to comment
Share on other sites

@ErnestoCHE

Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος δεν περιορίζει το ιδεατό στερεό, παρά μόνο την οικοδομή.
Δηλαδή, το ιδεατό στερεό δεν αλλάζει εξ αιτίας της μεταβολής του επιτρεπόμενου ύψους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς

Παράθεση

5.  Το κτίριο πλην εξωστών με τα κιγκλιδώματα και τα στηθαία ασφαλείας, αρχιτεκτονικών προεξοχών και αρχιτεκτονικών στοιχείων,  ογκοπλαστικών  προεξοχών  και  διακοσμητικών  στοιχείων,  κινητών συστημάτων  σκίασης  και  κινητών προστεγασμάτων, που μπορεί να κατασκευαστεί στο οικόπεδο οφείλει να εγγράφεται στο ιδεατό στερεό, που καθορίζεται: 
α)  στα πρόσωπα του οικοπέδου, από την κατακόρυφη επιφάνεια που περνά από την οικοδομική γραμμή και της οποίας τα ανώτατα σημεία βρίσκονται σε ύψος 1,5.Π που δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 7,5 μ., από τα αντίστοιχα σημεία του κρασπέδου του πεζοδρομίου, 
β)  από  κεκλιμένη  επιφάνεια  που  περνά  από  τα  ανώτατα  σημεία  της  κατακόρυφης  επιφάνειας  που  ορίζεται  στην προηγούμενη παράγραφο και σχηματίζει με αυτήν οξεία γωνία εφαπτομένης 1:1.5, 
γ)  στις υπόλοιπες πλευρές του οικοπέδου από κατακόρυφες επιφάνειες που περνούν από τα όρια του οικοπέδου ή από τα όρια των αποστάσεων που επιβάλλονται. 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.