Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άρση απαλλοτρίωσης οικοπέδου σε κυρωμένη πράξη εφαρμογής


pa_haraxis

Recommended Posts

Το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που εντάχθηκε στο σχέδιο το 1994. Βάσει του ρυμοτομικού προβλέπεται τμήμα του οικοπέδου να γίνει πολιτιστικό κέντρο. Το 2003 κυρώνεται η πράξη εφαρμογής για την περιοχή. Μέχρι σήμερα δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση του τμήματος οικοπέδου. Μπορεί να γίνει άρση απαλλοτρίωσης για το εν λόγω τμήμα του οικοπέδου?

Link to comment
Share on other sites

Αφού η Π.Ε. έχει κυρωθεί, λογικά ο αρχικός ιδιοκτήτης της έκτασης έχει αποζημιωθεί είτε σε χρήμα είτε με απόδοση σε αυτόν άλλου οικοπέδου, επομένως δεν έχει κάποιος έννομο συμφέρον για να ζητήσει την άρση της απαλλοτρίωσης και η έκταση πλέον έχει περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου.

Link to comment
Share on other sites

Εφ όσον δεν είναι κοινόχρηστο αλλά κοινωφελές πρέπει να κηρυχθεί απαλλοτρίωση για το τμήμα που δεν προκύπτει από εισφορά. Κανονικά στην πράξη εφαρμογής το τμήμα αυτό είναι διαγραμμισμένο.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός ο topogr.

Με το πδ έγκρισης της ΠΜ επιβάλλεται απαλλοτρίωση στους ΚΧ και όχι στους κοινωφελείς για τους οποίους απαιτείται η έκδοση ιδιαίτερης πράξης, και όλη η διαδικασία αναλαμβάνεται από το φορέα στον οποίο ανήκει η συγκεκριμένη χρήση (πχ για Αθλητικές εγκαταστάσεις είτε η ΓΓΑ είτε ο ΟΤΑ κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Το οποίο σημαίνει συνάδελφοι, πως δεν γίνεται άρση απαλλοτρίωσης ή απλώς η διαδικασία γίνεται κανονικά αλλά η έκταση διεκδικείται από άλλον φορέα?

Link to comment
Share on other sites

Για το θέμα που τέθηκε στο #1 πρέπει να βάλουμε τη συζήτηση σε μια σειρά.

1. Εάν το Πολιτιστικό Κέντρο προορίζεται για τον ΟΤΑ, δηλαδή αποτελεί πρόταση του ΟΤΑ κατά τη διαδικασία έγκρισης της ΠΜ, τότε αυτός είναι υπεύθυνος για την αποζημίωση του ακινήτου. Επομένως, ο ΟΤΑ ώφειλε να αντιμετωπίσει το θέμα αποζημίωσης είτε μέσω της ΠΕ είτε με λήψη απόφασης ΔΣ για τη χρηματική καταβολή.

 

2. Εάν το Πολιτιστικό Κέντρο προορίζεται για άλλο φορέα, αυτός θα πρέπει να προωθήσει την έκδοση ΚΥΑ για την απαλλοτρίωση του ακινήτου.

 

3. Η προθεσμία για την άρση απαλλοτρίωσης, λόγω ρυμοτομίας, ξεκινάει 8 χρόνια μετά την επιβολή της και για τη διαδικασία έχουμε αναφέρει πολλά.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να γίνει άρση απαλλοτρίωσης για το εν λόγω τμήμα του οικοπέδου?

 

Μπορεί να βγάλει εντολή πληρωμής δικαστικώς, αφού παρέλθει 8ετία.Τώρα, στην 8ετία βρίσκεται όπως το καταλαβαίνω (2003-2011).Oπότε ο ιδιοκτήτης να ψάξει να βρει δικηγόρο να κινήσει εντολή πληρωμής.Θέλει κ κάμποσο καιρό να φτάσει μέχρι εκεί το πράμα.

 

Με το που βγει η εντολή πληρωμής, ο φορέας έχει 18 μήνες στη διάθεσή του να πληρώσει τη γη με τιμή μονάδας απαλλοτρίωσης.Όταν παρέλθει το 18μηνο, ο φορέας χάνει το δικαίωμα της τιμής μονάδας κ η απαλλοτρίωση αίρεται αυτόματα.Το ακίνητο παραμένει δεσμευμένο μέχρι να γίνει τροποποιηση ρυμοτομικού.Αν δεν γίνει, τότε ο φορέας το αγοράζει πλέον στην πραγματική αγοραστική αξία του, σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη.Όλα αυτά, είτε έχει εκδοθεί η πράξη, είτε δεν έχει.Τσεκαρισμένο από φρέσκια-φρέσκια υπόθεση.

 

Αυτά

Link to comment
Share on other sites

Zavi στην περίπτωση όμως που δεν γίνει τροποποίηση ρυμοτομικού τι γίνεται?? Το οικόπεδο θα είναι δεσμευμένο, θα έχει δώσει ένα σωρό λεφτά στον δικηγόρο και δεν θα μπορεί να το αξιοποιήσει.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε η αρχη ειναι το ημισυ του παντος.Και οποιος ειναι νοικοκυρης, φροντιζει για την ευημερια του και την ταξη των ακινητων του.Οταν ολοκληρωνει κανεις μια τοσο επιπονη διαδικασια οπως η εντολη πληρωμης, τοτε αυτος ειναι που κραταει πλεον το φορεα απο τ @@.

 

Αν δεν κανει τιποτα, τοτε δεν προκειται να παρει τιποτα.Αυτη ειναι η λογικη των απαλλοτριωσεων.Να φερουν τετοι απογνωση σε καθε ιδιοκτητη, ετσι ωστε μετα απο 50 χρονια να του παρουν το ακινητο εναντι πινακιου φακης.Αλλιως, δεν θα γινονταν εργα υποδομης σε τοσο φτωχο κρατος σαν το δικο μας.Κανενας φορεας δεν εχει δεσμευσει εκ των πρωτερω κεφαλαΙα για απαλλοτριωσεις.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.