Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ικανοτικός έλεγχος κόμβων υποστυλωμάτων


 
vournaz

Recommended Posts

Γειά σου georg coco με το απέραντο αρχείο σου! :)

 

Με αυτά που ανέβασες χρειάζεται ειδικό θέμα για τα ζητήματα της φιλοσοφίας του ικανοτικού...

 

Φίλε YiannisNTUA, οπλίζουμε τις διατομές των δοκών για την ροπή που προκύπτει από τον δυσμενέστερο συνδυασμό της οριακής κατάστασης αστοχίας (που μπορεί να είναι κατακόρυφα, σεισμός, άνεμος)... Αν έχουμε διαφράγματα (πλάκες) δεν υπάρχει αξονικό. Αν έχουμε αξονικό οπλίζουμε για τον συνδυασμό Ν+Μ, και φυσικά ο δυσμενέστερος συνδυασμός μπορεί να μην είναι εκείνος που έχει το maxM.

 

- Το ΣΜrd είναι το άθροισμα των ροπών αντοχής των δοκών που βρήκαμε βάσει του οπλισμού των.

- Το ΣΜEb είναι το άθροισμα των ροπών των ίδιων δοκών λόγω του σεισμικού συνδυασμού. Προσοχή: ποιού συνδυασμού; εκείνου που προκαλεί την ροπή Μec στο υποστύλωμα.

- Η Μec είναι η μέγιστη ροπή του υπ/τος που προκύπτει από την σεισμική φόρτιση. Δηλαδή, για το δεδομένο υποστύλωμα και την δεδομένη διεύθυνση (πχ ροπή Μχχ) η ροπή του δυσμενέστερου σεισμικού συνδυασμού.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ! Ήταν διαφωτιστικές οι διευκρινίσεις! Ευχαριστώ πολύ και πάλι για τη βοήθεια γιατί ειλικρινά δεν μπορούσα να βγάλω άκρη! Τώρα νομίζω είμαι αρκετά καλύτερα! Ευχαριστώ και πάλι πολύ για το χρόνο σας!:D

 

AlexPap έχω και άλλη απορία.. Έστω ότι η ροπή που βγάζει ο ικανοτικός για το υποστύλωμα οδηγεί τελικά σε ευμενέστερη όπλιση από αυτή στην οποία οδηγεί η ροπή που δίνει ο συνδυασμός 1.35G+1.5Q, τότε τι κάνουμε? Εγώ λογικό βρίσκω να οπλίσω με το δυσμενέστερο. Σωστά?

 

Παρατήρηση: Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Επεξεργασία".

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ,ilias

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς σωστά:

 

Τα υποστυλώματα οπλίζονται για τον δυσμενέστερο συνδυασμό από τις παρακάτω ομάδες συνδυασμών.

- Συνδυασμοί κατακόρυφων φορτίων (συνήθως 1,35g+1,5q)

- Σεισμικοί συνδυασμοί (συνήθως g+0,3q +-Εχ+-Εψ)

- Ικανοτικοί συνδιασμοί (συνήθως ένας κατά Χ και ένας κατά Ψ)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

επειδή έχω εμπειρία μόνο από ΕΑΚ200 και μετά σε αντισεισμικούς κανονισμούς, θα ήθελα να ρωτήσω:

ο ικανοτικός έλεγχος κόμβων υποστυλωμάτων ήταν υποχρεωτικός και με τον ΝΕΑΚ1995 σε κτίριο κατοικιών με δύο υπέργειους ορόφους επί υπογείου;;;

Link to comment
Share on other sites

επειδή έχω εμπειρία μόνο από ΕΑΚ200 και μετά σε αντισεισμικούς κανονισμούς, θα ήθελα να ρωτήσω:

 

ο ικανοτικός έλεγχος κόμβων υποστυλωμάτων ήταν υποχρεωτικός και με τον ΝΕΑΚ1995 σε κτίριο κατοικιών με δύο υπέργειους ορόφους επί υπογείου;;;

ΦΕΚ Β613/92 (αρθρο 4.1.4.2.)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Σε νέο κτήριο 4όροφο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για επέκταση εξωστών και φυσικά θα είναι στατικά ανεξάρτητο από το υφιστάμενο πρέπει να έχω τοιχεία?

Επιθυμώ να λύσω με q 1,00 ή 1,50 και προφανώς δεν τίθεται θέμα μείωσης της δυσκαμψίας ή ασυνέχειας τοιχοπληρώσεων, άλλωστε δεν θα υπάρχει ούτε ένα τούβλο.

Ικανοτικό ακόμα και αν δεν απαιτείται θα κάνω, άλλωστε δεν αλλάζει κάτι.

Ουσιαστικά θα είναι μια κατασκευή 2,50Χ4,00 και ύψος 11μ περίπου από 4 υποστηλώματα, δοκούς και πλάκες.

Link to comment
Share on other sites

Αν εννοεις υποχρωτικα εκ του κανονισμου ασφαλως  οχι.Αφου δεν υπαρχουν ασυνεχειες καθ υψος .

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
On 27/1/2011 at 8:43 ΜΜ, nikoscivil said:

To nv=0.60 μετράται στη βάση του κτιρίου. Δεν χρειάζεται να πιάνεις το συγκεκριμένο ποσοστό στους άλλους ορόφους από τη στιγμή βέβαια που κάνεις και τις βασικές ενέργειες όπως το να συνεχίζεις τα τοιχεία σου όλα καθ' ύψος και να μην δημιουργείς ασυνέχειες δυσκαμψίας στους άνωθεν ορόφους (ο μαλακός όροφος θα μπορούσε να δημιουργηθεί και σε οποιονδήποτε άλλο όροφο πλην του ισογείου).

Αν στον τελευταίο όροφο έχουμε κάποια απομείωση διατομής στύλων-τοιχίων, σε κτίριο που πιάνει το nv=0.60 στη βάση, τι σχεδιαστική/μελετητική μέριμνα πρέπει να λάβουμε για τον τελευταίο όροφο;

Επίσης, όταν λέμε ότι απαλλάσσεται ο τελευταίος όροφος από την απαίτηση ικανοτικού σχεδιασμού, τι ακριβώς θεωρούμε "τελευταίο όροφο"; Την απόληξη (αν υπάρχει); Τον τελευταίο κανονικό όροφο; Το πατάρι-όροφο πάνω από τον τελευταίο όροφο; Τι ακριβώς;

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Occultist said:

Αν στον τελευταίο όροφο έχουμε κάποια απομείωση διατομής στύλων-τοιχίων, σε κτίριο που πιάνει το nv=0.60 στη βάση, τι σχεδιαστική/μελετητική μέριμνα πρέπει να λάβουμε για τον τελευταίο όροφο; το κτίριο είναι μη κανονικό καθ'ύψος, άρα ο κανονισμός το "τιμωρεί". αν μπορείς απέφυγε να απομειώσεις ειδικά τα τοιχία. κατασκευαστικά θα πρέπει να κοιτάξεις τα σίδερα που έρχονται από κάτω να σου επαρκούν για το επάνω.

Επίσης, όταν λέμε ότι απαλλάσσεται ο τελευταίος όροφος από την απαίτηση ικανοτικού σχεδιασμού, τι ακριβώς θεωρούμε "τελευταίο όροφο"; Την απόληξη (αν υπάρχει); Τον τελευταίο κανονικό όροφο; Το πατάρι-όροφο πάνω από τον τελευταίο όροφο; Τι ακριβώς; τον τελευταίο κανονικό όροφο, με την επιφύλαξη του τί εννοείς "πατάρι πάνω από τον τελευταίο όροφο"

 

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Πατάρι, εννοώ στην ουσία όροφο, πολύ μικρότερου εμβαδού από τον υποκείμενο, με τον οποίο επικοινωνεί εσωτερικά και έχει και πλάκα με κενό που αναιρεί τοπικά το διάφραγμα στην στάθμη...

Screenshot_1.thumb.jpg.c4ed3d8c3656718e0615f7bbb5d7a43e.jpg

Edited by Occultist
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.