Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φορτία που ασκεί η θάλασσα


 
dukie

Recommended Posts

Παιδιά κατασκευάζω ένα τοιχίο πάνω σε μια προβλήτα και θέλω για να κάνω την στατική επίλυση να υπολογίσω τα φορτία που θα ασκεί το νερό πάνω στον τοίχο . Γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικό ; επισυνάπτω και σκαρίφημα . για να γίνω πιο σαφής το τοιχίο που θα κατασκευάσω είναι αυτό δεξιά . τον χειμώνα τα κύματα θα χτυπούν πάνω του .

post-1923-131887259026_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

@Dukie,

 

Ρίξε μια ματία στο thread Παράκτια Έργα και Μηχανολογία στο οποίο είχα κάνει μια παρόμοια ερώτηση σε ένα μέλος (το οποίο δυστυχώς έχει αποχωρίσει πλέον...).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

dukie

 

επίσης να βρεις το splash zone και να υπολογίσεις μέτρα προστασίας της όπλισης ΕΝ 206-1, ΕΝ 1504. Εαν θες ζήτα μου και στο κάνω online για να το δούνε και οι συνάδελφοι.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα η εμπειρία μου δε μου επιτρέπει να χειριστώ ορθά το θέμα και γιαυτό ήδη έχω ζητήσει τη βοήθεια συναδέλφου . Αν μπορείς να το κάνεις αυτό για εμάς θα ήταν νομίζω πολύ χρήσιμο . Εγώ φανταζόμουν ότι έπρεπε να γίνει μια απλή προσομοίωση κατασκευής με κάποια επιπλέον φορτία . Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρων και την βοήθεια σου εκ των προτέρων .

Link to comment
Share on other sites

θα χρειαστώ να ξέρω την περιοχή και τον προσανατολισμό και τον όγκο της σκυροδέτησης.

Link to comment
Share on other sites

μπηκαν στα

 

http://www.michanikos.gr/downloads.php

 

και τα δυο αρχεία.

Link to comment
Share on other sites

dukie:"Εγώ φανταζόμουν ότι έπρεπε να γίνει μια απλή προσομοίωση κατασκευής με κάποια επιπλέον φορτία"

 

Αυτό ακριβώς γίνεται. Τα "επιπλέον φορτία" που λες είναι οι φορτίσεις των κυμάτων οι οποίες προκύπτουν από τη Θαλάσσια Υδραυλική.

 

Η επίσημη διαδικασία είναι η εξής:

-Έχοντας το βυθομετρικό χάρτη της περιοχής και το ανεμολόγιό της (κατανομή έντασης και προσανατολισμού ανέμων μέσα στο έτος) χρησιμοποίεις το διάγραμμα SBM για να βρείς το χαρακτηριστικό ύψος κύματος Ηs και τη περίοδό του Ts(με δεδομένα το ενεργό ανάπτυγμα πελάγους-fetch,τη διάρκεια πνοής ανέμου και την ένταση ανέμου). Ανάλογα με τη περιοχή που βρίσκεται το έργο υπάρχει ενδεχόμενο να βρεις χρονοϊστορία μετρήσεων από την οποία θα προκύψει στατιστικά το χαρακτηριστικό κύμα (ή "κύμα στα βαθειά" όπως συνηθίζεται να λέγεται).

-Στο παραπάνω κύμα εφαρμόζεις τις δράσεις ρήχωσης ή διάθλασης(αν υπάρχει) εφ'όσον εισέρχεται στη ζώνη "ρηχών υδάτων" ((βάθος)/(μήκος κύματος)<0,5). Μη σε τρομάζει... Για Hs δεδομένο υπάρχουν πίνακες-διαγράμματα που σου δίνουν το μειωμένο ,λόγω των φαινομένων αυτών, Ηd που είναι και το κύμα σχεδιασμού σου για τον τοίχο.

-Ελέγχεις αν η μελετούμενη κατασκευή βρίσκεται στη θραυόμενη ζώνη ή όχι(βάθος στην εξεταζόμενη θέση>1,5Hd). Αν δε βρίσκεται στη θραυόμενη(μη θραυόμενο κύμα) τότε χρησιμοποιείς τη θεωρία Sainflou όπου οι δράσεις από το κύμα είναι ανάλογες των δράσεων ενός στάσιμου κύματος(λόγω ανάκλασης στο τοίχο)

Αν έχεις θραυόμενο κύμα τότε τα φορτία της θάλασσας που ψάχνεις είναι μεγαλύτερα αφού στη περιοχή της θραύσης εκλείεται η περισσότερη ενέργεια και χρησιμοποιείς τη θεωρία του Minikin.

Oι θεωρίες αυτές απλώς σου δίνουν την εξίσωση των πιέσεων στη κορυφή και τη κοιλία του κύματος(δλδ τα φορτία που ψάχνεις) οι οποίες όμως είναι συνάρτηση του Hd. Το κρίσιμο και δύσκολο κομμάτι της μελέτης σου θα είναι να εκτιμήσεις το Hd.

 

Εφ'όσον θα ασχοληθεί άλλος με τη μελέτη αυτή θεωρώ περιττό να σου παραθέσω λεπτομέρειες. Απλώς σου δίνω τα βήματα μιας τέτοιας μελέτης ώστε να κατατοπιστείς.

Τα παραπάνω μπορείς να τα βρεις σε οποιοδήποτε βιβλίο Θαλάσσιας Υδραυλικής,όπου θα δεις και τις εξισώσεις για τα φορτία στο τοίχο.

Κορυφαίο θεωρώ το Coastal Engineering Manual το οποίο κυκλοφορεί ελεύθερο σε ψηφιακή μορφή:http://chl.erdc.usace.army.mil/chl.aspx?p=s&a=ARTICLES;101

(το part ΙΙ είναι για τη περίπτωσή σου) και σε ελληνόγλωσσο το 2τομο του Δασκαλάκη είναι πολύ καλό.

Το Εισαγωγή στα Λιμενικά Έργα του Μέμου ωστόσο θεωρώ ότι θα σου δώσει πιο "άμεσες" απαντήσεις για τη περίπτωσή σου(κεφάλαιο 4-5)

Κατά τα άλλα,υπάρχουν και κατάλληλα λογισμικά θαλάσσιας υδραυλικής τα οποία επιλύουν τέτοια προβλήματα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.