Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκτός σχεδίου. Αγορά με κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία


Recommended Posts

τωρα αμα σου πω οτι δε βρίσκω το κουμπί; Σε εμενα εχει μια ζυγαρια που λεει φημη αλλα δεν εχει σε κανεναν αλλο... :confused:

 

Τελος παντων. Αρκει και ενα μεγαλο ευχαριστω... :mrgreen:

Αυριο το απογευμα εχουμε ραντεβου για να δουμε τα χαρτια...

 

θα επανελθω...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 41
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ν.2830/00 αρθρ.27 παρ.2 (η γνωστη τροποποιηση του ΓΟΚ)

 

 

 

 

Διάβασα καθυστερημένα τη συζήτηση και θέλω να επισημάνω ότι το επιχείρημα για τη δυνατότητα έκδοσης ΟΑ μετά το 1992 στηρίχθηκε στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 2831/00 (και όχι 2830/00 όπως εσφαλμένα αναγράφεται στο post #12).

 

Αλλά, από την ανάγνωση της διάταξης αυτής προκύπτει ότι, αυτή εφαρμόζεται σε περιπτώσεις γηπέδων εκτός σχεδίου για τα οποία έχουν καθορισθεί ειδικοί όροι δόμησης κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του από 17.7/16.8.1923 ν.δ. (ΦΕΚ 228 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του α.ν.625/1968.

 

Ισχύουν οι προϋποθέσεις αυτές στην περίπτωση που συζητάμε, ώστε να μεταφέρεται η δυνατότητα της έκδοσης ΟΑ και στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Link to comment
Share on other sites

μακαπ

 

αυτα ζητουνται στην περιπτωση που γινεται σσημερα συσταση.

 

αν εχει ΗΔΗ γινει σε εκτος σχεδιου συσταση καθετου πριν το 1992,τοτε υπαρχει κανεα θεμα εκδοσης ο.α.?

Link to comment
Share on other sites

@zavi

Εάν η σύσταση της κάθετης έγινε πριν από το 1992, και δεν έχει ακυρωθεί, τότε μπορούν να εφαρμοστούν όλες οι πολεοδομικές διατάξεις και, επομένως, και η έκδοση ΟΑ.

 

Η παρέμβασή μου έχει σχέση με την αναφορά της διάταξης του ν. 2831/00 άρθρο 27 παρ. 2 και, ειδικότερα, το ακόλουθο μήνυμα, με το οποίο δίνεται η εντύπωση ότι, με τη συγκεκριμένη διάταξη "επιτρέπεται στα ήδη δομημένα προ 92 να συστήσουν και τώρα την κάθετη", ενώ η διάταξη αναφέρεται σε συγκεκριμένη περίπτωση και όχι γενικά

 

Σωστο συμπερασμα βγαζεις, για αυτο ειπα ανασκευαζω, δηλαδη διορθωνω την αρχικη μου διατυπωση. Η διαταξη του 2000 ειναι μεταβατικη και επιτρεπει στα ηδη δομημενα προ 92 να συστησουν και τωρα την καθετη.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά, επιτρέπεται στα ήδη δομημένα προ 92 να συστήσουν τώρα κάθετη;

 

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαγορεύεται η σύσταση κάθετης στα εκτός σχεδίου, εκτός των περιπτώσεων που υπάγονται στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 2831/00, οι οποίες αφορούν, στην ουσία, σε ακίνητα εκτός σχεδίου, για τα οποία έχουν εγκριθεί ειδικοί ΟΔ με πδ.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα

Εχω νεα στοιχεία...

 

Δεν προκειται για κάθετη αλλα για οριζόντια.

 

Στο σχέδιο που είδα υπάρχει υπογειο, ισογειο και πρώτος όροφος.

Ο πρωτος όροφος (στα σχεδια) είναι 7 τετραγωνικά. Μονο η εσωτερική σκάλα δηλαδή η οποια βγαινει σε μπαλκόνι. Ο υπολοιπος χωρος θεωρητικά επικοινωνεί με το ισόγειο, το οποιο έχει το ταβάνι στα 6 μέτρα. Δεν εχει πεσει πλακα δηλαδή μεταξύ ισογείου και πρωτου....

 

Υπαρχει περιπτωση να εχει κατασκευαστεί ετσι; Αποκλείεται φυσικά... Οποτε στα 65 τετραγωνικά του ισογείου προσθέτω αλλα τόσα πρωτου ορόφου. Παμε στα 130. Και αυτά χωρίς το υπόγειο. Σωστα; Αρα αν το υπογειο εχει και αυτο πρόβλημα καλύπτουμε και τα 200 τμ... :shock:

 

Τελικά ποσα μετρα μπορει να βγαίνει απο το εδαφος το υπογειο; 0,8 ή 1,5;

Και αν απο τη μια πλευρά είναι μπαζομενο θεωρείται υπογειο; (κεκλιμενο επιπεδο)

 

Ενα αλλο πρόβλημα που σκεφτομαι είναι οι λογαριασμοί. Θα εχουμε ενα κοινο λογαριασμό; Φανταζομαι ναι καθως θα θεωρείται ενα σπίτι... ΄

Ασε που θα πρεπει να είναι το ενα διπλα στο αλλο και ενωμενα με καποιο τρόπο...

Μαλλον απορρίπτεται...

Link to comment
Share on other sites

Αλλά, από την ανάγνωση της διάταξης αυτής προκύπτει ότι, αυτή εφαρμόζεται σε περιπτώσεις γηπέδων εκτός σχεδίου για τα οποία έχουν καθορισθεί ειδικοί όροι δόμησης κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του από 17.7/16.8.1923 ν.δ. (ΦΕΚ 228 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του α.ν.625/1968.

 

Το ΠΔ της 24-5-85 και της 17-10-78 που καθορίζουν όρους δόμησης εκτός σχεδίου έχουν εκδοθεί κατ'εξουσιοδήτηση του άρθρου 9 του ΝΔ της 17-7-23 (η παρ. 2 του οποίου είναι η μόνη στο εν λόγω άρθρο που παρέχει εξουσιοδότηση για θέσπιση όρων δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές).

Βάσει των ανωτέρω λέω ότι μπορεί οπουδήποτε εκτός σχεδίου να συσταθεί και σήμερα κάθετη αν η άδεια (ή άδειες) των οικοδομών είναι προ του 92.

 

Έχεις δει διαφορετική ερμηνεία MAKAP για την παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 2831/00 από αυτήν που αναφέρω; Μήπως κάτι δεν έχω καταλάβει και λεω μεγάλη μπαρούφα;;; :confused: :oops:

 

EDIT: Αφού ανέτρεξα στα χαρτιά μου, κατέληξα ότι δεν μπορεί παρά να έχω δίκιο. Η αρχική διατύπωση της παρ.2 του άρθρου 1 του ΝΔ 1024/1971 (ΦΕΚ232Α), πριν αντικατασταθεί το 1992, επέτρεπε την εκτός σχεδίου κάθετη ΜΟΝΟ στις περιοχές που επαναλαμβάνονται στην παρ.2 του αρθρ.28 του Ν.2831/00. Οπότε στην περίπτωση που έχω άδικο, δια της ατόπου απαγωγής θα καταλήγαμε στο σσυμπέρασμα ότι ΔΕΝ είναι έγκυρες και οι περισσότερες οι εκτός σχεδίου κάθετες που συστήθηκαν προ του '92.

Επίσης η εισηγητική έκθεση του 2831/01 για το επίμαχο πρώτο εδάφιο της εν λόγω παραγράφου 2 αναφέρει "Με την παράγραφο 2 τίθενται μεταβατικές διατάξεις σε ό,τι αφορά τη σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας σε εκτός σχεδίου περιοχές γιατί με το Ν. 2052/1992 απαγορεύτηκε η εφαρμογή της κάθετης συνιδιοκτησίας σε γήπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ακόμα και στις περιπτώσεις που την επέτρεπε το Ν. Δ/γμα 1024/1971. Η απαγόρευση αυτή δημιούργησε άλυτα προβλήματα σε αυτούς που είχαν πάρει νόμιμη οικοδομική άδεια για να ανεγείρουν οικοδομές στα γήπεδά τους με την προοπτική να τα πουλήσουν ή να τα μεταβιβάσουν στα παιδιά τους."

Link to comment
Share on other sites

Ομολογώ ότι δεν μπορώ να παρακολουθήσω τη σκέψη σου, ιδιαίτερα όταν προσπαθείς να ανατρέψεις όσα προκύπτουν από το λεκτικό ορισμένων διατάξεων.

 

1. Όλα τα πδ (και όχι μόνο τα δύο που αναφέρεις), με τα οποία καθορίζονται ΟΔ, εκδίδονται με βάση την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 9 του νδ 1923.

 

2. Για κάθε περίπτωση αιτήματος φορέα για κατασκευή οικοδομής με συγκεκριμένη χρήση σε συγκεκριμένο γήπεδο εκτός σχεδίου (πχ εκπαιδευτήριο, δημόσιο κτίριο κλπ) εκδίδεται πδ, με το οποίο καθορίζεται α) το περίγραμμα του γηπέδου με ΡΓ (πράσινη), β) το περίγραμμα στο οποίο θα κατασκευαστεί η οικοδομή με ΟΓ (κόκκινη) και γ) οι αντίστοιχοι ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΔ.

 

3. Αυτές οι περιπτώσεις, παραδειγματικά, υπάγονται στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 2831/00 και οπωσδήποτε ΟΧΙ, γενικά, όλες οι περιπτώσεις γηπέδων εκτός σχεδίου στα οποία εκδόθηκε ΟΑ πριν από το 1992.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.