Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τεχνική... πατριδογνωσία!


AlexisPap

Recommended Posts

Εδώ παρουσιάζουμε, προτείνουμε, σχολιάζουμε, άγνωστα (κατά προτίμηση) μέρη τις πατρίδας μας που παρουσιάζουν κάποιο τεχνικό ενδιαφέρον... ειδικά για μηχανικούς!

 

(δεν αναδημοσιεύουμε τουριστικούς και άλλους οδηγούς)

 

----------------------------------------------------------------------------------

 

 

Είναι μεσημέρι. Περπατάω στον άδειο δρόμο θαυμάζοντας το πελώριο νεοκλασικό κτήριο πίσω από τα ψηλά κάγκελα και τον κήπο με τις φοινικιές, τις ιτιές και τις τούγιες. Δυο παιδιά με προσπερνούν:

- Θέλω να προλάβω να πάρω ένα στικάκι 16MB...

- Όχι τώρα ρε 'συ, πάμε τ' απόγευμα...

 

 

picture.php?albumid=145&pictureid=570

 

Τί είναι αυτό το κτήριο; Η βαριά, καρφωτή σιδηρόπορτα της αυλής είναι ανοιχτή... Μπαίνω μέσα, είναι σχολείο και έχει σχολάσει. Στις τέσσερις πτέρυγές του έχει τάξεις δημοτικού και γυμνασίου...

 

 

picture.php?albumid=145&pictureid=571

 

Σε ποιο μέρος μπορεί να βρίσκεται ένα τέτοιο σχολείο; Μα... σε ένα χωριό της Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή!

 

Τι άλλο μπορεί να δει ένας μηχανικός σε αυτό το μέρος; Την παράξενη ρυμοτομία, την αρμονική εναλλαγή χωρικής / αστικής αρχιτεκτονικής που διαφέρουν ουσιωδώς σε σχέση με ό,τι ξέρουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, την εκκλησία του χωριού...

 

Οι μηχανολόγοι μπορεί να ενδιαφέρονται για το μουσείο ελιάς, ένα παλιό ατμοκίνητο εργοστάσιο (ελαιοτριβείο) που διατηρεί ακέραιο όλον τον μηχανολογικό εξοπλισμό του, συμπεριλαμβανομένων του λέβητα και της μηχανής (είχα την τύχη να το επισκεφτώ όσο διαρκούσαν οι εργασίες αποκατάστασης, προ τριετίας).

 

picture.php?albumid=145&pictureid=572

 

Αγία Παρασκευή Λέσβου, 39°14'50''Ν - 26°16'19''Ε.

Link to comment
Share on other sites

Αλέξη αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η καθαριότητα και το επίπεδο συντήρησης. Μπράβο τους και μπράβο σε εσενα που μας δείχνεις μια Ελλάδα άγνωστη τουλάχιστον σε εμένα.

Link to comment
Share on other sites

Θερμά συγχαρητήρια για το θέμα...

 

p1010078l.jpg

 

Μπορεί να είναι συνηθισμένο θέαμα για εμάς αλλά ας σκεφτούμε για λίγο ως Γιαπωνέζοι τουρίστες...

Καθήστε μια ημέρα μπροστά στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη κι αναλογιστείτε όλους τους συμβολισμούς που έρχονται στο μυαλό σας διαβάζοντας και τις επιγραφές....

Για την ιστορία, η φωτογραφία τραβήχτηκε το απόγευμα στις 03-11-2004.

Θυμάμαι πολύ καλά αυτήν ημερομηνία για δικούς μου προσωπικούς λόγους...

Link to comment
Share on other sites

Ας αλλάξουμε λίγο κλίμα...

 

Αεροδρόμια όπως το Princess Juliana (SXM/TNCM) στον Άγιο Μαρτίνο είναι διάσημα για την αμεσότητα στην παρακολούθηση που προσφέρουν στους λάτρεις της αεροπορίας.

 

Ποιο είναι το αντίστοιχο αεροδρόμιο της Ελλάδας; Μα φυσικά το διεθνές αεροδρόμιο "Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης" (JSI/LGSK) στην Σκιάθο!

 

Μολονότι πολύ δύσκολα ο επισκέπτης θα δει να προσγειώνεται κάτι μεγαλύτερο από Β737 ή Α320, η εμπειρία αποζημιώνει τους λάτρεις των αεροπλάνων με το παραπάνω.

Για τους απανταχού "ψωνισμένους" που έρχονται για να ακούσουν από κοντά μερικές δεκάδες χιλιάδες άλογα, να νοιώσουν το jet-blast, να δουν ένα αεροσκάφος να περνάει ακριβώς πάνω από το κεφάλι τους, κλασσικός τόπος συνάντησης είναι η πιτσαρία στην άκρη του αεροδιαδρόμου...

 

Σε απόσταση μόλις 10min με τα πόδια από το κέντρο της Σκιάθου, είναι (εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζω) το πιο εύκολα προσβάσιμο αεροδρόμιο της Ελλάδας.

 

Τρεις φωτογραφίες -μόνο- για το ωραιότερο αεροδρόμιο της πατρίδας μας. Για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχουν ατέλειωτες ώρες βίντεο στο youtube... Αλλά, μην κολλάτε, η Σκιάθος απέχει από τις μεγάλες πόλεις μας μόλις... 80€... Πάμε για καφέ στην Σκιάθο!

 

Τί άλλο μπορούμε να δούμε κοντά στο αεροδρόμιο; Εκτός από την ωραία παραλία στο δυτικό άκρο του αεροδιαδρόμου, ο μηχανικός μπορεί να περιοδεύσει στο καρνάγιο του νησιού όπου θα δει να επισκευάζονται ξύλινα σκάφη, να επισκεφτεί την πλωτή μάντρα οικοδομικών υλικών, να δει έναν παλιό τόρνο σε γειτονικό οικόπεδο,να θαυμάσει ένα παλιό (λιθόκτιστο) μικρό τεχνικό (το έχω σε κάποιο άλμπουμ μου), να μελετήσει την ροή λόγω παλίρροιας στον πορθμό που συνδέει την γειτονική λίμνη με την θάλασσα, κ.α... Όλα αυτά (εκτός από την παραλία) σε απόσταση μέχρι 5 λεπτά (με τα πόδια εννοείται) από την "γνωστή" πιτσαρία!

 

.

post-33925-131887260099_thumb.jpg

post-33925-131887260106_thumb.jpg

post-33925-131887260114_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ο εφιάλτης του 2007 στην Καλαμάτα... (Ταύγετος)

41303115.jpg

 

...και οι φρικτές συνέπειες τον επόμενο χρόνο στην εθνική οδό Καλαμάτας-Τρίπολης:

17586161.jpg

 

Ένα πανέμορφο κτίριο στην Χαλκίδα κατεδαφίζεται αντί να ανακαινιστεί. Στην θέση του έχει μείνει πάρκινγκ για τις ανάγκες στάθμευσης της γειτονικής πολυκατοικίας...

 

79838472.jpg

 

Ίσως η πιο όμορφη διασταύρωση στην Παλαιά Πόλη της Ξάνθης... (με την αφεντομουτσουνάρα μου μαυρισμένη...) ;)

47941752.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ρε παίδες, βάλτε κάτι αισιόδοξο, κάτι που να μπορούμε να πάμε να το δούμε...

Κάτι που όταν θα το δούμε θα "πάρουμε τα πάνω μας"...

Ειδικά των τοπογράφων η απουσία με προβληματίζει... υποτίθεται ότι για να μετρήσουν γυρνάνε όλη την χώρα!

 

 

Λοιπόν, θα βάλω κάτι ακόμη...

 

Έδεσσα, κανναβουργείο: Πρόκειται για ένα παλιό εργοστάσιο κατεργασίας λιναριού που παρήγαγε σπάγκο και σχοινιά. Σώζεται σχεδόν όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου, αποκατεστημένος σε μεγάλο μέρος του.

Στα σωζόμενα μέρη του περιλαμβάνεται ο υπεραιονόβιος στρόβιλος francis (με ρυθμιζόμενα σταθερά πτερύγια και σταθεροποιητή στροφών) που αποτελούσε τον αρχικό κινητήρα του εργοστασίου, καθώς και οι -μετέπειτα εγκατασταθέντες- ηλεκτρικοί κινητήρες συνεχούς...

 

Το μέρος προσφέρεται για επίσκεψη μια που σε ένα τμήμα του λειτουργεί εστιατόριο / καφέ, ενώ το υπόλοιπο λειτουργεί ως ανοιχτή έκθεση (συχνά στον χώρο του εργοστασίου οργανώνονται εικαστικές εκθέσεις, τα μηχανήματα βεβαίως αποτελούν μόνιμα εκθέματα).

 

Η αλήθεια είναι ότι όταν -προ δεκαετίας- το γνώρισα είχε ένα "άλλο" χρώμα (δεν είχε αποκατασταθεί ακόμη ο εξοπλισμός), τώρα είναι πιο "κοσμοπολίτικο"...

 

 

Τι άλλο μπορεί να δει ο επισκέπτης;

 

Στον χώρο του εργοστασίου υπάρχει το παλιό μηχανουργείο (αποκατεστημένο πλέον, εγώ το είχα επισκεφτεί σε κατάσταση ερειπιώνα) με όλες της εργαλειομηχανές (τόρνοι, φρέζες κλπ), το κανάλι, οι υδροσύρτες και ο καταθλιπτικός αγωγός (καρφωτός!).

 

Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί το "πάρκο νερού" της Έδεσσας. Μία απέραντη περιοχή που την διασχίζει ο Εδεσσαίος, με μνημεία από την βυζαντινή μέχρι την νεότερη περίοδο. Παλιές υδροκίνητες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, μουσείο υδροκίνησης, "μουσείο" υδρόβιων ζώων, κανάλια, υδροτροχοί, κα. Και φυσικά οι καταρράκτες της Έδεσσας.

 

Σε αποστάσεις μέχρι 10 λεπτά με το αυτοκίνητο:

- Ο γραφικότατος σιδηροδρομικός σταθμός Εδέσσης με χώρο εστίασης και... παιδότοπο.

- Ο ΥΗΣ Εδεσσαίου (ή Βόδα, κατάντη των καταρρακτών) με τον καταθλιπτικό αγωγό και την αναρυθμιστική δεξαμενή.

- Ο ΥΗΣ Άγρα (ανάντη των καταρρακτών) με την αναρυθμιστική δεξαμενή (υγροβιότοπος), γνωστές ψαροταβέρνες και υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

- Πολλά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι (είναι αδύνατον να περιοδεύσεις την Έδεσσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα)

 

 

Υ.Γ: Φωτογραφίες και σύνδεσμοι προσεχώς...

Link to comment
Share on other sites

Πριν δύο χρόνια επισκεφτήκαμε οικογενειακά το μεταλλευτικό πάρκο στην Φωκίδα. Η επίσκεψη σε στοές μεταλείου και η παρουσίαση της διαδικασίας εξόρυξης του βωξίτη, είναι μοναδική εμπειρία. Μετά την περιήγηση στις στοές επιστρέφουμε σε ένα μικρό, αλλά καλά οργανωμένο τεχνικό μουσείο, όπου βλέπουμε σύνεργα, χάρτες, μεταλλεύματα κ.α.

 

Πολύ εξυπηρετικοί οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.vagonetto.gr/index.php?p=1&lang=gr

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Eνα τεχνικό έργο του τέλους του προπερασμένου αιώνα βρίσκεται στο λιμάνι της Κύμης .

Είναι ο Ρίχτης και είναι διατηρητέο βιομηχανικό μνημείο .

Η χρηση του ήταν γιά να φορτώνει πλοία με λιγνίτη και βωξίτη και ήταν το τέρμα μιάς διαδρομής εναέριων βαγονέτων μήκους μερικών χιλιομέτρων που στηριζόντουσαν σε σιδερένιες κολώνες πάνω στους λόφους της περιοχής , ενώ η τελευταία κολώνα ήταν μέσα στην θάλασσα και την χρησιμοποιούσαν σαν βατήρα οι λουόμενοι μέχρι πριν 30 χρόνια .

 

Σχετικές φωτό από το διαδίκτυο , μία καλλιτεχνική , μία παλαιά που τον δείχνει εν λειτουργία και μία γενικής άποψης δικιά μου .

post-21093-131887261973_thumb.jpg

post-21093-131887261997_thumb.jpg

post-21093-131887262003_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Σε συνέχεια της δημοσίευσης του Alexispap

Πρόκειται για το θαυμάσιο κτίριο των Διδακτηρίων στο κέντρο της κωμόπολης Αγ. Παρασκευή της Λέσβου που χτίστηκαν το 1923 και αποτελούν 'μικρογραφία' των προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.