Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρόβλημα με ...διαρροή ρεύματος σε οικία


manolios

Recommended Posts

Καλησπέρα σας , είμαι φοιτητής Πολιτικός Μηχανικός και θα ήθελα να σας παρουσιάσω ένα

πρόβλημα που έχω εδω και 12 χρόνια σε μια εξοχική μου κατοικία(προφανως κληρονομια).

Το πρόβλημα είναι το εξής:

Στους σιδερένιους σωλήνες των υδραυλικών χρήσης ( όπως το τηλέφωνο του ντουζ ο νιπτήρας , καθώς και ο μπιντές ) γίνεται το εξής παράξενο φαινόμενο:

Κάποιες ώρες μέσα στην μέρα σε τινάζει το ρεύμα ειδικά δεν όταν κάνεις μπάνιο ή όταν

είσαι ξυπόλυτος.Όταν λέω σε τινάζει το ρεύμα εννοώ ότι νιώθεις τσιμπήματα έως και

πόνο απο την παρουσία μικρής έντασης ηλεκτρικού ρεύματος.

Προφανώς δεν το άφησα έτσι :

1)Έφερα ηλεκτρολόγο της Δ.Ε.Η(όχι ΜΗΧΑΝΙΚΟ) ( ο οποίος μου φάνηκε εξαιρετικά έμπειρος ηλεκτρολόγος) ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι ο στύλος της ΔΕΗ που έδινε ρεύμα στο σπίτι έχει σωστή γείωση και γενικότερα δεν αποτελεί αιτία στο πρόβλημα που έχω.

2)Μετά έφερα δικό μου ηλεκτρολόγο(όχι ΜΗΧΑΝΙΚΟ) ο οποίος προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα ενώνοντας τους σωλήνες του ηλιακού με τη γείωση και κάνοντας ισοδυναμικές γέφυρες σε όλα τα σημεία που παρουσιαζόταν το πρόβλημα.

(Προφανώς ο άνθρωπος έλενξε το ρολόι με ενα όργανο που μετρούσε ΤΑΣΗ να δει αν έχουμε όντως κάποια διαρροή)

Αυτά ήταν γενικά όσα έγιναν.

Το τελικό ερώτημα που έχω ειναι το εξής:

Απο αυτα που βλέπετε παραπάνω πιστέυετε ότι τίθεται θέμα ασφαλείας μου κατα την

διάρκεια της διαμονής μου στο εξοχικό σπίτι?

Μήπως απλά ειναι λειτουργικό το θέμα , δηλαδή ναι μεν δεν κινδυνεύω αλλα προφανώς και με επηρεάζει διότι ειναι ανεπιθύμητο?

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε όσα γράφω.Ελπίζω να βρείτε κάτι να μου πείτε γιατί ειναι σοβαρό το θέμα.Εύχομαι και εγώ όταν γίνω μάχιμος Μηχανικός να μπορώ να απαντήσω

σε ότι μου ζητήσετε στο forum των Πολιτικών Μηχανικών

Σας Ευχαριστώ ολόψυχα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

τα υδραυλικά θα πρέπει να είναι γειωμένα. Εφόσον δεν έχουμε διαρροή απο το ηλεκτρικό δίκτυο αυτο που λαμβάνεις είναι τον στατικό.

Link to comment
Share on other sites

Όταν λες "κάποιες ώρες" τι εννοείς? Μήπως αυτό το "τίναγμα" συμπίπτει με την ταυτόχρονη λειτουργία μιας συσκευής όπως π.χ. Ηλεκτρικό πλυντήριο, Πλυντήριο πιάτων, Ηλ. θερμοσίφωνα, βραστήρα νερού, καφετιέρα, κτλ? Ξεκίνα με αυτό. Βάλε μία μία όλες αυτές τις συσκευές να δουλεύον και δες πότε το κάνει αν το κάνει. Τι τύπο γείωσης έχει το σπίτι (άμεση γείωση με ηλεκτόδιο γειώσεως κάτω από το ρολόι, θεμελειακή γείωση , γείωση ουδετέρωση αν έχεις τριφασικό) ή απλά ο ηλεκτρολογάρας που έκανε την εγκατάσταση έρριξε την γείωση στο δίκτυο ύδρευσης? Ψάξε κάτω από τους Νιπτήρες να δεις αν βλέπεις κάποιο σύρμα συνδεδεμένο με τον σωλήνα παροχής της βρύσης και που πάει αυτό το σύρμα.

Link to comment
Share on other sites

Από την περιγραφή των ελέγχων που έγιναν δεν προκύπτει κάτι με σαφήνεια. Οπότε προχωράμε σαν να μην έγινε κανένας έλεγχος.

 

Το κυριότερο που πρέπει να μας πεις είναι αν έχεις ουδετερογείωση ή άμεση γείωση (νομίζω μόνο σε κάποιες περιοχές της Αττικής γίνεται άμεση γείωση).

 

Αν έχεις ουδετερογείωση, πιθανότατα έχει κοπεί η συνέχεια του ουδετέρου, από το ρολοί και πίσω. Τα τσιμπήματα τα αισθάνεσαι όταν έχεις πολλές καταναλώσεις ανοιχτές, δηλαδή μεγάλη ένταση ρεύματος? Έχεις μονοφασική ή τριφασική παροχή?

 

Αν έχεις άμεση γείωση μπορεί "απλά" να υπάρχει διαρροή σε κάποια συσκευή.

 

Απο αυτα που βλέπετε παραπάνω πιστέυετε ότι τίθεται θέμα ασφαλείας μου κατα την

διάρκεια της διαμονής μου στο εξοχικό σπίτι?

Το πρόβλημα πρέπει να αποκατασταθεί. Μπορεί σε λίγο καιρό να γίνει δραματικά χειρότερο. Επίσης καλό είναι να εγκαταστήσεις ΔΔΕ (μπορεί να το έχεις ακούσεις σαν αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη, ή ρελέ διαρροής) παρά τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσεις.

 

Edit: To καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να καλέσεις κάποιον να δει το πρόβλημα. Κακώς δίνουμε κατευθύνσεις, σε μη ηλεκτρολόγο, από μακρυά, για τέτοιο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα αν παραμένει το πρόβλημα μετά τις ενέργειες του ηλεκτρολόγου.

 

Το αν είναι ασφαλής μια εγκατάσταση ή όχι δεν μπορεί να απαντηθεί υπεύθυνα από το ιντερνετ.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα είναι πρόβλημα γείωσης που σίγουρα πρέπει να διορθωθεί και να εγκαταστήσεις στο

πίνακα ρελέ διαρροής ΔΔΕ εάν δέν έχεις που δεν πιστεύω να έχεις.Τώρα εάν έχεις ΔΔΕ και δεν λειτουργεί τότε η γείωση που υπάρχει εάν υπάρχει είναι ανύπαρκτη.

Link to comment
Share on other sites

Πρωτίστως πρέπει να ξέρουμε αν πρόκειται για άμεση γείωση ή ουδετερογείωση.

 

Απο τα δεδομένα που δίνεις, δηλαδή ότι το πρόβλημα εμφανίζεται στους σωλήνες των υδραυλικών χρήσης ( όπως το τηλέφωνο του ντουζ ο νιπτήρας , καθώς και ο μπιντές ) και μάλιστα κάποιες ώρες μέσα στην μέρα -ειδικά δεν όταν κάνεις μπάνιο ή όταν

είσαι ξυπόλυτος-, με κάνει να πιστεύω ότι μάλλον έχεις άμεση γείωση. Δηλαδή ότι η γείωση του σπιτιού είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο των υδραυλικών σωληνώσεων.

Ορθά ο ηλεκτρολόγος έκανε ισοδυναμικές συνδέσεις αλλά το πρόβλημα σου είναι το εξής. 1ον πιθανότατα κάπου έχεις μια διαρροή την οποία πρέπει να εντοπίσεις, 2ον η γείωσή σου δεν είναι η καλύτερη αλλά αν είσαι Αθήνα δύσκολα τα πράγματα να την αλλάξεις. Βάλε οποσδήποτε ΔΔΕ αν δεν το έχεις ήδη κάνει.

 

Υπενθυμίζω επίσης, ότι αν το σπίτι βρίσκεται σε "βραχώδη" περιοχή, όπως π.χ. στους πρόποδες του Υμηττού κλπ ή γενικώς το έδαφος είναι βραχώδες (όπως σε πολλά μέρη της Αττικής), είναι αναμενόμενο η αντίσταση γείωσης, ειδικά σε τέτοιες κατασκευές, να ΠΟΛΥ πάνω από τα 20Ω.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς, σας ευχαριστώ πραγματικά για το ενδιαφέρον που δείξατε όλοι σας.

Απαντώ συνολικά σε αυτό το δύσκολο θέμα:

(Το σπίτι βρίσκεται στον Ανισσαρα Χερσονήσου Ηρακλείου ).Έχει ηλεκτροδοτηθεί νόμιμα με τριφασικό ρεύμα.Υπάρχει ένα μετρητής της Δ.Ε.Η που έχει τοποθετηθεί πλάι στην πόρτα της κουζίνας(ισόγειο) στον οποίο υπάρχει γείωση ουδετέρωση το πιθανότερο.Η γείωση βρίσκεται στην διεπιφάνεια σπιτιού βεράντας.Η βεράντα αποτελείται απο ένα δάπεδο απο σκυρόδεμα.Εδώ τώρα ειναι το κρίσιμο σημείο.Η βεράντα έχει υποστεί διαφορική καθίζηση έναντι του κτιρίου μας.Εικάζω ότι αυτή η διαφορική καθίζηση( που οφείλεται στο γεγονός ότι κάτω απο το σκυρόδεμα της βεράντας έχει χώμα τοποθετημένο απο τον εργολάβο) έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην γείωσή μου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμα και όταν όλες οι συσκευές ειναι απενεργοποιημενες

(πλην του πιεστικου που μεταφέρει το νερό) το ρεύμα σε 'χτυπάει' ιδίως σε μικροπληγές

στα χέρια.Το έδαφος έδρασης του κτιρίου δεν είναι βραχώδες.

Σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας, διοτι το θέμα ειναι πολύ σημαντικό.

Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως το περιγράφεις η τάση των αγωγών των υδραυλικών πρέπει να είναι της τάξης των 20V~30V (υποθέτω οτι το ρεύμα δεν γίνεται απλώς αισθητό σε μικροπληγές αλλά οδυνηρό).

 

Τέτοιες τάσεις συνήθως οφείλονται σε διαρροή κάποιου μηχανήματος / συσκευής απευθείας στα υδραυλικά. Συνήθης ύποπτος η αντίσταση του θερμοσίφωνα. Αλλά θα μπορούσε να είναι και διαρροή από το τύλιγμα μιας αντλίας, ή κάποια τυχαία σύνδεση...

 

Προφανώς προϋποτίθεται σοβαρή κακοτεχνία, μια που σε μια σωστή εγκατάσταση (όπου ο Θερμοσίφωνας φερ' ειπείν είναι γειωμένος) είτε δεν εμφανίζεται τάση στην γείωση, είτε πέφτει κάποιο ασφαλιστικό...

 

Η διάγνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σίγουρα δεν θα ξεκινήσεις από την γείωση, αλλά θα θέσεις σε πλήρη λειτουργία ένα - ένα τα κυκλώματα της εγκατάστασης μέχρι να βρεις το κύκλωμα που παρουσιάζει διαρροή. Ελάχιστος απαιτητός εξοπλισμός ένα βολτόμετρο AC, ένα μιλιαμπερόμετρο (σε εκδοχή αμπεροτσιμπίδας κατά προτίμηση) και καλές γνώσεις ηλεκτρολογίας...

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να κάνεις τα παρακάτω και ΑΜΕΣΑ!!!

 

1. Αποσύνδεση όλων των κυκλωμάτων από τον πίνακα διανομής (και η φάση και ο ουδέτερος θα αποσυνδεθούν)

2. Εγκατάσταση ρελαί διαρροής έντασης

3. Σύνδεση ενός κυκλώματος κάθε φορά, που θα το ενεργοποιείς και θα βλέπεις αν σου ρίχνει το ρελαί

4. Αν το εντοπίσεις, άστο ασύνδετο και ψάξε να βρεις τι φταίει.

5. ΜΕΤΡΑ ΤΗ ΓΕΙΩΣΗ ΣΟΥ. Μπορεί να έχεις τιμές 40-600 Ohm, αντί του 1 που απαιτείται

 

Τόσο δυνατή τάση που νοιώθεις μάλλον σημαίνει διαρροή, δεν είναι τάση από διαφορά θερμοκρασίας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.