Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αερισμός γραφείων και καταστημάτων σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ.


zio7

Recommended Posts

Σε διώροφο κτίριο, με ισόγειο χρήση καταστήματος και όροφος χρήση γραφείων, η θέρμανση και η ψύξη γίνεται με τοπικές αντλίες θερμότητας (λόγω έλλειψης χώρου λεβητοστασίου). Για τον μηχανικό αερισμό που πλέον είναι αναγκαστικός τι λύση να προτιμήσω? Να κάνω ξεχωριστή εγκατάσταση με δύο εναλλάκτες θερμότητας, ένα για κάθε όροφο ή να χρησιμοποιήσω καναλάτες μονάδες για την θέρμανση και την ψύξη και εκεί να κάνω ανακυκλοφορία αέρα πάνω από 60%, οπότε να μην τοποθετήσω εναλλάκτη?

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται από τις εσωτερικές μονάδες, που δεν διευκρίνησες τι είναι.

 

Αν είναι καναλάτες μονάδες, μπορείς μέσω μιας βαλβίδας σταθερής παροχής να φέρνεις νωπό αέρα σε αυτές απ'έξω, σε ποσοστό 20-30% του συνολικού όγκου. Απόρριψη θα κάνεις με απλό ανεμιστήρα.

 

Πες μας κάποια χαρακτηριστικά της εγκατάστασης για να μπορέσω να καταλάβω τι αλλο μπορεί να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Το ισόγειο έιναι ένα κατάστημα πώλησης 90τ.μ. και ύψους 3.35μ με μεγάλα ανοίγματα στην πρόσοψη (δυστυχώς χωρίς σκιάσεις) και προκύπτουν μεγάλα ψυκτικά φορτία,ενώ στον όροφο υπάρχουν 4 γραφεία συνολικού εμβαδού πάλι 90τ.μ. και ύψους 2.85μ Και στα δύο επίπεδα θέλουμε παροχή αέρα 270m3/h. Η πρώτη σκέψη που έκανα είναι να βάλω μια εξωτερική μονάδα σε κάθε όροφο με πολλαπλές εσωτερικές μονάδες τύπου τοίχου. Και για το εξαερισμό να βάλω στο ισόγειο έναν εναλλάκτη που θα κάνει προσαγωγή αέρα μέσω τριών στομίων και απαγωγή μέσω ενός στομίου. Αντίστοιχα και στον όροφο να βάλω έναν εναλλάκτη που να προσάγει μέσω δύο στομίων νωπό αέρα στο κεντρικό μεγάλο γραφείο και να απάγει μέσω ενός στομίου, ενώ σε κάθε ένα από τα 3 μικρά γραφεία που συνορεύουν με το κεντρικό να εγκαταστήσω μία περσίδα βαρύτητας ψηλά για την προσαγωγή αέρα και μία περσίδα αέρα χαμηλά για την απαγωγή.

Η άλλη λύση είναι να βάλω σε κάθε επίπεδο καναλάτες μονάδες με 30% νωπό αέρα και 70% ανακυκλοφορία, και έναν ανεμιστήρα απαγωγής ( η παροχή του ανεμιστήρα θα είναι ίση με το ποσοστό νωπού αέρα ή ιση με το συνολικό ποσο παροχής της μονάδας?)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.