Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μεσοτοιχία-Φουρούσι


 
nikolakis

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

Είμαι φρέσκος στο χώρο και σαν πρώτη μου δουλεια μου έτυχε η έκδοση άδειας (μαζι με όποια μελέτη μπορέσω να πραγματοποιήσω) για την ανέγερση 5όροφης οικοδομής.

Το πρώτο απο τα προβλήματα που έχω να αντιμετωπίσω είναι η ύπαρξη μεσοτοιχιας στα όρια του οικοπέδου μου και στη θέση που μπορεί να τοποθετηθεί το κτίριο μου. Πρόκειται για ένα παλιό τοίχο απο πέτρες και λάσπη πάνω στον οποίο είναι κτισμένοι εκ των υστέρων οι τοίχοι από τούβλο του παλαιού κτίσματος του οικοπέδου μου και του διπλανής διώροφης κατοικίας. Το ύψος του πέτρινου τοίχου είναι λίγο πιο πάνω από 3.50 μ.

Ρωτώντας από εδω και από εκεί έμαθα πως ο νόμος δεν σου δίνει τη δυνατότητα να γκρεμίσεις το μέρος του κοινού τοίχου (μεσοτοιχίας) που βρίσκεται εντός των ορίων του οικοπέδου σου, αλλά ούτε και να αμελήσεις τον τοίχο και απλά να χτίσεις δίπλα σε αυτόν, χαρίζοντας ουσιαστικά στο γείτονα τα τ.μ. που αυτός καταλαμβάνει.

Ως προτεινόμενη λύση μου υπέδειξαν το λεγόμενο φουρούσι, δηλαδή να μην πειράξω καθόλου τον τοίχο και στην πλάκα του 2ου ορόφου και πάνω να βγάλω το πλαινό μου δοκάρι έξω απο την περασιά των υποστυλωμάτων στηρίζοντάς το σε δοκάρια προβόλους που θα πατάν στα υποστηλώματα.Κάτι σαν αυτό που βλέπουμε στην φωτό του θέματος ''δοκός επί δοκού ??'' του TheoTDM900 μόνο που στην περίπτωσή μου θα αναγκαστώ από τη μία πλευρά του κτιρίου μου να έχω τα υποστηλώματά μου 30 εκ. πιο μέσα από την πλάκα μου.

Προσωπικά η λύση με το φουρούσι δεν μου φένεται ικανοποιητική από στατικής άποψης, ενώ μου δημιουργεί προβλήματα και στην αρχιτεκτονική μελέτη λόγω στενόητας χώρου. Οπότε σκέφτομαι να αναπροσαρμόσω το τοτοπογραφικό του οικοπέδου μου χωρίς να συμπεριλάβω τη μεσοτοιχία (πάντα μετά από υπόδειξη των ορίων απο τον ιδιοκτήτη).

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

Σας ζητώ συγνώμη για την έκταση του κειμένου μου

και θα σας ήμουν υπόχρεος για όποια συμβουλή μου δίνατε.

 

Παρατήρηση: Δεν δημοσιεύουμε το ίδιο θέμα σε δύο κατηγορίες.

Link to comment
Share on other sites

Στην μεριά του γείτονα υπάρχει σπίτι?Κατοικείται?Ο νόμος σου απαγορεύει να το γκρεμίσεις και σε αναγκάζει έτσι να κάνεις τα μπαλκονάκια από τον 1ο όροφο και πάνω όπως γράφεις.

Θα σε συμβούλευα να συνενοηθείς με τον γείτονα αν επιθυμεί να γκρεμιστεί η μεσοτοιχία (αν δεν κατοικείται το διπλανό σπίτι προφανώς).

 

Τα μπαλκονάκια δεν είναι και τόσο τραγικά μην τα φοβάσαι..θα είναι πρόβολοι το πόλύ 50εκ. και δεν αξίζει να μικρύνεις το σπίτι σου για αυτόν τον λόγο.

Το τοπογραφικό γιατί να το αναπροσαρμόσεις?!Άστο όπως είναι με τα όρια που προβλέπει το συμβόλαιο σου και του γείτονα.

Πρόσεχε θέλει μία μαγκιά η όλη διαδικασία και δεν είναι εύκολο για νέο μηχανικό να κάνει όλες αυτές τις συννενοήσεις..θέλει ευγένεια και υπομοή και βοήθεια από τον πελάτη σου.

 

Δες και εδώ... http://www.michanikos.gr/ftopic2451.html

Link to comment
Share on other sites

Η περίπτωσή σου είναι μιά πολύ συχνά εμφανιζόμενη περίπτωση η οποία παλαιά αντιμετωπιζόταν σχεδόν πάντα με τον τρόπο που σου υπέδειξαν. Δηλαδή με φορούσια και επαυτών η δοκός του ορίου σου.Η λύση αυτή δεν είναι καλή στατικώς διότι η δοκός δεν πατάει σε στύλους.

Θα μπορούσες όμως να φέρεις τη δοκό αυτή επί των στύλων σου και αντί για φορούσια να βγάλεις μόνο πλακάκι πρόβολο και σ αυτόν να πατήσεις τον καινούριο τοίχο του ορίου σου.Νομίζω αυτή είναι η καλύτερη λύση.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, υπάρχει σπίτι και κατοικείται. Ο ιδιοκτήτης δεν είναι πρόθυμος να συναινέσει στο γκρέμισμα της μεσοτοιχίας. Σκέφτηκα ότι με αλλαγή του τοπογραφικού μπορώ να αποφύγω το πρόβλημα χωρίς να χρειαστεί να το αντιμετωπίσω αλλα δεν γνωρίζω αν θα το βρω μπροστά μου στην πορεία. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Τότε προχωράς με μπαλκονάκια πάνω από την μεσοτοιχία για να έρθει το κτίριο στη θέση του.Πρόσεχε δύο πράγματα μόνο..

 

α)ο μπετατζής θα σου προτείνει να καλουπώσει τα ακριανά δοκάρια έξω από τις κολώνες γιατί είναι πιο πρακτικό για αυτόν.Μην το κάνεις φυσικά γιατί είναι στατικά μεγάλη αρλούμπα.

 

β)Κατά την διάρκεια του σκαψίματος μπορεί να σου πουν να σκάψεις πιο μέσα γιατί θα πέσει η μάντρα.Εσύ πρέπει να σκάψεις μέχρι το όριο και αν χρειαστεί κάνε ντουλάπια.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ, η δοκός να πατά στους στύλους και να βγει ως πρόβολος η πλάκα.

Προσοχή στη θεμελίωση καθότι το πέλμα του πεδίλου της μεσοτοιχίας, αν υπάρχει μπορεί να είναι ακόμα πιο έξω.

Προσοχή επίσης στο έδαφος μια και η ανέγερση μιας πενταώροφης οικοδομής δίπλα σε μια παλιά διώροφη μπορεί να της προκαλέσει διαφορικές καθιζήσεις, ρωγμές κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.