Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιλογή παροχής ρεύματος


Apostolos83

Recommended Posts

Καλημέρα

 

Έχω έναν πελάτη με ελαιοτριβείο με παροχή Ν5 αυτή την στιγμή έχει μοτέρ και καταναλώσεις στα 75 KW και θέλει να προσθέσει ακόμα ενα μοτέρ ισχύος 35 KW. Μπορεί να γίνει αυτό στην Ν5 ή θέλει αύξηση ισχύος ?

Απο μια ματιά που έριξα σε παρόμοια θέματα νομίζω πώς δεν τον αντέχει η Ν5. Αλλά θα ήθελα την άποψη σας.

 

Ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 94
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία στο προφίλ σου!!!

Σου επισυνάπτω σύνδεσμο σχετικά με αυτά που ζητάς

http://www.manolas.gr/tables/pdf/dei_p1_4.pdf

Συμπληρώνω:

https://www.deddie.gr/el/upiresies/sundesi-me-to-diktuo/epauksisimeiwsi-isxuos-ufistamenis-ilektrodotisis

Edited by stet
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Εχω μια νεα εηε σε παλιο κτιριο 50m2περιπου.

Πηκα σε σκεψεις για τη παροχη του ομως μιας και εκτος των τυπικων φορτιων ο χρηστης θα βαλει 3 θερμοπομπους των 2kw εκαστος με προοπτικη για τοποθετηση αλλων τοσων στο μελλον. Δεν ξερω αν θα τον καλυψουν ή θα το «γυρισει» σε καλοριφερ αλλα προς το παρον δεν με ενδιαφερει. Σχετικα τωρα με τη παροχη πιστευετε εδω ταιριαζει η σκεψη ετεροχρονισμου φορτιων ή οχι διοτι αυτοι ειναι μια στανταρ καταναλωση? Δεν ξερω πως δουλευουν και αν θα ειναι μονιμα στο μαξ της ισχυος.

Προσανατολιζομαι για 3φασικη παροχη αλλα δισταζω λογω του μεγεθους της οικιας, μην ειναι υπερβολικο(!) και οτι δεν ειναι μονιμη κατοικια. Μηπως τζαμπα σκαω και θα με καλυψει η μονοφασικη ή να βαλω τριφασικο πινακα με την αναλογη κυρια γραμμη και να ζητησω 3φασικη παροχη?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Οι θερμοπομποί λειτουργούν με θερμοστάτη. Οπότε θα πρέπει να τους βάλεις σε λειτουργία και μετά τίθονται εντός/εκτός λειτουργίας ανάλογα τη θερμοκρασία που έχεις ορίσει στον θερμοστάτη του δωματίου.

Αν ο ιδιοκτήτης έχει σκοπό να πηγαίνει χειμώνα και το σπίτι είναι σε ορεινό περιβάλλον μάλλον θα το χρησιμοποιεί. Αν όπως σου λέει έχει σκοπό μελλοντικά να προσθέσει και άλλους τρεις μάλλον θα θέλει να τους λειτουργήσει.Το πιο πιθανό είναι πάντως όταν φτάσει σπίτι να τους θέσει όλους σε λειτουργία ώστε να ζεσταθεί το σπίτι και να σπάσει η υγρασία.

Προσωπικά θα του εξηγούσα ότι με την ταυτόχρονη χρήση θερμοπομπών (6 στο σύνολο) απαιτείται αυτή η παροχή ισχύος και αυτό θα είναι το πάγιο και ότι δεν θα υπάρχει υπερφόρτιση της γραμμής. Σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να του πέφτει η ασφάλεια και να μην είναι όλα τα δωμάτια ζεστά.

Ίσως το πιο ασφαλές είναι να κάνεις την εγκατάσταση με το μεγαλύτερο συντελεστή ταυτοχρονισμού και από εκεί και πέρα ας περάσει ο χειμώνας ας δει πως χρησιμοποίησε τους θερμοπομπούς (διάρκεια, ένταση, πόσοι. Ας κάνει μια καταγραφή) και βλέπεις ποιά ήταν η μέγιστη ζήτηση ισχύος στο λογαριασμό και αν είναι ικανοποιημένος ας προχωρήσει σε μείωση ισχύος εφόσον τον παίρνει.

Καλύτερα να είναι με μεγαλύτερη ισχύ και το σπίτι να είναι ζεστό, παρά να σε βρίζει, να τρέχεις, να μην πληρωθείς και να μην έχει θέρμανση(και ακόμα χειρότερα όταν θα πηγαίνει για διακοπές, να χαλαρώσει κλπ).

Και η διαφορά είναι σχεδόν 3,5 ευρώ το τετράμηνο (μονοφασικό-τριφασικό) στο πάγιο και επιπλέον τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

https://www.dei.gr/Documents2/TIMOLOGIA/1-1-2017%20με%20νεο%20ΕΤΜΕΑΡ/Oikiako%20Timologio%20G1%20A4-1-1-17.pdf

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

συμβουλή μου είναι να πας κατευθείαν στη τριφασική παροχή καθώς επίσης να ζητήσεις και νυκτερινό τιμολόγιο.

Οι θερμοπομποί (αυτοί που έχουν τα πυρότουβλα) συνήθως συνδέονται τριφασικά (έχουν τρεις ίδιες αντιστάσεις). Με ένα αυτοματισμό που θα κάνεις μέσα στο πίνακα, θα οπλίζεις ρελέ φορτίου , τα οποία θα τροφοδοτούν τις αντιστάσεις των θερμοπομπών. Ο οπλισμός των ρελέ θα γίνεται με το 1,5 άρι καλώδιο που θα καταλήγει από τον πίνακα σου στον μετρητή και ο οποίος θα σου δίνει ουδέτερο , όταν "μπαίνει" το νυκτερινό ρεύμα. Απλά στους θερμοπομπούς ,πρέπει να έχεις δώσει σε κάθε ένα και μια παροχή 10Α για τον ανεμιστήρα που έχει (η παροχή αυτή να είναι μόνιμη και όχι μέσω ρελέ νυκτερινού τιμολογίου και η οποία παροχή θα ελέγχεται από ένα θερμοστάτη (αν δεν έχει πάνω του ο θερμοπομπός) . Απλά αυτό που πρέπει να φροντίσεις , είναι το κουφάρι του πίνακα σου να είναι ευρύχωρο (πολλές θέσεις) .

 

Υ.Γ. να προσέξεις , όταν δώσεις σταθερή φάση στα ρελέ των θερμοπομπών , έτσι ώστε όταν μπει το νυκτερινό ρεύμα να οπλίσουν μέσω του ουδετέρου, η φάση αυτή να μην τη πάρεις μετά το ρελέ διαφυγής το γενικό αλλά πριν από αυτό. Εκεί θα χρησιμοποιήσεις ένα απλό μονοφασικό ρελέ διαφυγής στα 30mA πάντα, μόνο για το κύκλωμα του αυτοματισμού.

Link to comment
Share on other sites

 

Οι θερμοπομποί (αυτοί που έχουν τα πυρότουβλα)

αυτοί όμως λέγονται θερμοσυσσωρευτές και όχι θερμοπομποί που είναι το θέμα

Edited by nvel
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά

θα ήθελα κάποιος να με διαφωτίσει αναφορικά με το πώς συσχετίζονται τα kVA των τριφασικών παροχών με τα Αμπέρ γιατί έχω φάει ένα σκάλωμα τις τελευταίες δύο μέρες , αν και νομίζω ότι είναι κάτι πολύ απλό. Κάνω μια εργασία , έχω να περάσω ηλεκτρικά σε μία βιομηχανική αποθήκη που έχει και χώρο με γραφεία και μετά τον καταμερισμό των γραμμών στις τρεις φάσεις έχω 115Α περίπου σε κάθε φάση, οπότε λέω ότι μου κάνει η τριφασική παροχή νο. 5 με γενικές ασφάλειες 3*123Α. Η συνολική ισχύς της εγκατάστασης όμως μου βγαίνει στα 230 kVA περίπου!!! , αντί για 85 που δίνει η ΔΕΗ. Οπότε δεν έχω καταλάβει καλά τις παροχές της ΔΕΗ (είναι 85kVA σε κάθε φάση ) ή παίζει να έχω κάνει χαζομάρα στους υπολογισμούς;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.