Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ν2508/1997 και οικοδομησιμότητα


dora22

Recommended Posts

Καλησπέρα.Τις προάλλες ήμουν στην πολεοδομία και άκουσα οτι σύμφωνα με τον Ν2508/97 αν δεν κυρωθεί η πράξη εφαρμογής δεν μπορώ να πάρω οικοδομησιμότητα , ώστε να προχωρήσω σε άδεια.Αυτο το είπε ιδιώτης μηχανικός ο οποιος είχε παει στην Περιφέρεια και εκεί τον ενημέρωσαν για αυτο.Ισχύει πραγματι αυτο? και αν ναι γνωρίζετε σε πιο σημειο ακριβώς αναφερεται μέσα στον νομο? Ευχαριστω πολύ

Link to comment
Share on other sites

παρ.2 άρθρου 12 Ν.1337/83

Η πράξη εφαρμογής περιλαμβάνει ολόκληρη την έκταση στην οποία αναφέρεται η πολεοδομική μελέτη ή τμήμα της. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η πράξη εφαρμογής μπορεί να συντάσσεται και για μεμονωμένη ιδιοκτησία, πάντως σε ολόκληρη την πλευρά του οικοδομικού τετραγώνου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι όντως ισχύει.

Δες ΦΕΚ 124/Α/1997

------------------

 

ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ: Υπάρχει εγκύκλιος που "αυστηροποιεί" λίγο αυτό που λες. Μιλάει για ολόκληρο Ο.Τ. και βάθος 10μ σε όλα τα όμορα Ο.Τ.

Κι αυτό αν θυμάμαι καλά έγινε επειδή κάποιοι έξυπνοι έκαναν καθορισμό γραμμών σε μια πλευρά, οπότε στην απέναντι πλευρά του ΟΤ έβγαινε ότι πρέπει να ρθμοτομηθούν προϋφιστάμενα νόμιμα.

Το έχω δει σε έγγραφο Περιφέρειας. Θα επανέλθω αργότερα με τον αριθμό, γιατί τώρα δεν είμαι στο γραφείο.

 

_________________________________________

Νέα ενημέρωση:

Τελικά αναφερόμουν (για όποιον ενδιαφέρεται) στην Εγκ56262/92 (ΕΓΚ15/14.4.92) Τόμος Α, σελ.Α-709

"Σύνταξη και προδιαγραφές διαγραμμάτων εφαρμογής στο έδαφος ρυμοτ.σχεδίων ΝΔ 17.7.23"

Σχετικές οι 24/79 και 17/84 Τόμος Αα, σελ.198,39

Στην παράγραφο 3 περιλαμβάνει μια σειρά απαιτήσεων μεταξύ των οποίων "α. Αποτύπωση ενός τουλάχιστον ολόκληρου ΟΤ και ζώνης βάθους 10μ. εσώτερον των έναντι αυτού ΡΓ, σε κλίμακα 1:500.". Ακόμα τα σημεία της ιδίας ε, στ. Επίσης σημεία της παραγράφου 4.

Link to comment
Share on other sites

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

 

Εγκύκλιος 106/86, 59/87

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

 

Προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης οικοδομικής αδείας πριν την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής, πρέπει να κατατεθεί στην Υπηρεσία φάκελος που να περιλαμβάνει:

 

1. Αίτηση του ιδιοκτήτη όπου θα αναφέρεται η θέση της ιδιοκτησίας (περιοχή, οδός, οικοδομικό τετράγωνο, κωδικός αριθμός).

 

2. Επικυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου,(εις διπλούν) καθώς και του τοπογραφικού διαγράμματος που το συνοδεύει.

 

Στην περίπτωση που η μεταβίβαση έγινε μετά τις 10-3-1982 είναι απαραίτητο, για τον υπολογισμό της οφειλόμενης εισφοράς σε γη, να προσκομισθεί σειρά διαδοχικών συμβολαίων μέχρι την ημερομηνία αυτή σε συνδυασμό με τα πιο πάνω.

 

3. Πιστοποιητικό μεταγραφής & πρόσφατο Πιστοποιητικό μη εκποίησης (εις διπλούν) από το οικείο Υποθηκοφυλακείο.

 

4. Δήλωση Ιδιοκτησίας (εις διπλούν) θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του ιδιοκτήτη

 

5. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του ιδιοκτήτη που θα αναφέρονται τα εξής:

«Εκτός από την ιδιοκτησία του Οικοδομικού Τετραγώνου ..............., με κωδικό αριθμό...................., όπως αυτή αναφέρεται στο ισχύον Ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής ........................ του Δήμου .......................... την οποία κατέχω σύμφωνα με το αρ. ......................... συμβόλαιο του συμβολαιογράφου. ....................................................................... (αναφέρεται η περιοχή και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου) δεν έχω, ούτε είχα στις 10-3-1982 άλλη ιδιοκτησία, στην περιοχή που εντάχθηκε στο σχέδιο με το ίδιο Διάταγμα Ρυμοτομίας» ή (συμπληρώνεται ανάλογα κατά περίπτωση) «έχω ή είχα στις 10-3-1982,) και τις πιο κάτω ιδιοκτησίες στην περιοχή που εντάχθηκαν στο σχέδιο με το ίδιο Διάταγμα Ρυμοτομίας» (για κάθε μία ιδιοκτησία αναφέρονται κωδικός αριθμός, οικοδομικό τετράγωνο, αριθμός συμβολαίου, το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου και προσκομίζονται τα δικαιολογητικά 2, 3, & 4)

ΠΡΟΣΟΧΗ

Εφ' όσον δεν προσκομίζεται Υ.Δ. του Ν.1599/86 και Δήλωση Ιδιοκτησίας από τον ιδιοκτήτη της 10-3-1982, για τον αριθμό των ιδιοκτησιών του, τότε είναι απαραίτητο για τον υπολογισμό των εισφορών να ζητηθεί από το Υποθηκοφυλακείο αντίγραφο από την μερίδα του καθώς και τα συμβόλαια που αναφέρονται σ' αυτήν και αφορούν την περιοχή.

 

Επίσης στην ίδια Υ.Δ. θα πρέπει να αναφέρεται η τρέχουσα αξία γης του οικοπέδου σε ευρώ/τ.μ. προκειμένου να υπολογίζεται η προκαταβολή της εισφοράς σε χρήμα εφόσον απαιτείται.

 

6. Κτηματογραφικό διάγραμμα (εις εξαπλούν) σε κλίμακα 1:200 ή 1:500 ανάλογα με το μέγεθος του οικοδομικού τετραγώνου συνταγμένο από αρμόδιο ιδιώτη τεχνικό, στο οποίο θα αποτυπώνεται η υπάρχουσα κατάσταση ολοκλήρου του Ο.Τ. (υλοποιημένα όρια ιδιοκτησιών, κτίσματα, περιφράξεις κ.λ.π.) συμπληρωμένο με τα μή υλοποιημένα όρια τυχόν υπαρχουσών ιδιοκτησιών με διαφοροποίηση σχεδίασης. Οι ιδιοκτησίες θα αριθμούνται σύμφωνα με την κωδικοποίηση.

 

Στο διάγραμμα αυτό:

α) Θα γίνεται καθορισμός των Ρ.Γ. & Ο.Γ. σύμφωνα με εγκεκριμένο διάγραμμα της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας της περιοχής και θα αναγράφονται οι όροι δόμησης με ευθύνη του μηχανικού.

 

β) Για το οικόπεδο του αιτούντος θα αναφέρεται ο τίτλος κτήσης, θα γίνεται αναλυτικός υπολογισμός του εμβαδού της αρχικής ιδιοκτησίας του, του ρυμοτομούμενου τμήματος, του απομένοντος μετά την ρυμοτόμηση και θα υπολογίζονται οι οφειλόμενες εισφορές σε γη και χρήμα.

 

γ) Θα περιλαμβάνεται πίνακας όλων των ιδιοκτησιών του Ο.Τ. όπου θα έχουν υπολογισθεί για κάθε ιδιοκτησία το αρχικό εμβαδόν της, η ρυμοτόμηση της, η απομένουσα ιδιοκτησία μετά την ρυμοτόμηση και η οφειλόμενη εισφορά της σε γη.

 

δ) Θα περιλαμβάνεται απαραίτητα απόσπασμα στην κλίμακα του εγκεκριμένου σχεδίου, όπου θα σημειώνεται η θέση του οικοπέδου.

 

ε) Τέλος για το διάγραμμα αυτό θα πρέπει να έχει κατατεθεί η αμοιβή του συντάξαντος μηχανικού σύμφωνα με Πινάκιο Αμοιβών και να έχουν καταβληθεί οι νόμιμες κρατήσεις, εκτός από την περίπτωση που αυτό έχει γίνει κατά την σύνταξη του διαγράμματος εφαρμογής και βεβαιώνεται από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία.

 

Χωρίς την υποβολή των πιο πάνω δεν είναι δυνατή η εξέταση της δυνατότητας οικοδόμησης του οικοπέδου πριν την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής της περιοχής.

 

(Έντυπο αίτησης και δήλωσης ιδιοκτησίας χορηγείται από την Υπηρεσία)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@dimitrispsi

Οι εγκύκλιοι αυτές αφορούν στην εφαρμογή στο έδαφος των ΡΓ και ΟΓ ενός ΡΣ που εγκρίθηκε με τις διατάξεις του νδ 1923 και όχι για ΡΣ που εγκρίθηκε μετά το 1983, για το οποίο πρέπει να συνταχθεί και να κυρωθεί είτε η συνολική είτε μεμονωμένη ΠΕ.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, MAKAP, γι'αυτό έγραφα "για όποιον ενδιαφέρεται" στο 3ο edit.

Πάντως είναι μια εγκύκλιος που πολλοί την "ξεχνάνε", ειδικά σε σχέδια που δεν προχώρησαν ποτέ με πράξεις εφαρμογής κι όλα έγιναν με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

 

Σχετικές οι 24/79 και 17/84 Τόμος Αα, σελ.198,39

 

Μπορεί κάποιος να μου πει που θα βρω αυτόν τον τόμο Αα; Υπάρχει on line; Εγώ έχω τη δομική πληροφορική. Ψάχνω ήδη αρκετή ώρα την 17/84 και δεν μπορώ να τη βρω, εχω βρει μονο την 24/79.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
Καλημέρα, ενδιαφέρομαι για ανεγερση νεας οικοδομής σε οικόπεδο που βρίσκεται σε μη κυρωμένη πράξη εφαρμογής αλλά υπάρχουν πίνακες.

Η έγκριση πολοδομικής μελέτης έγινε το 1998. Αρτιότητα 300τ.μ.

Συμβόλαιο αγοράς ποσοστου εξ αδιαιρετου το 1991 και έχει μεταγραφεί το 2005 πράξη σύστασης καθέτου. (στο οικόπεδο υπάρχουν πέντε 5 καθετες)

Συνολική έκταση 4950 και μετα τη ρυμοτόμηση μένουν 2220 τ.μ.

Η αρχική μου κάθετη έίναι 642τ.μ.

αν διατηρηθεί το ποσοστό, μου μένουν 286τ.μ. μετα τη ρυμοτόμηση.

Στους πίνακες το ποσοστό αλλάζει και έχω τελική ιδιοκτησία 435τ.μ.

Αν διατηρήσω όμως τα όρια της καθετης και αφαιρέσω μόνο τα τμήματα που ρυμοτομούνται μένουν 525τμ.

Συνεπώς για εφαρμόσω με οποιοδήποτε τρόπο τη πράξη εφαρμογής θα πρεπει να επαναπροσδιοριστούν τα όρια των καθέτων.

 

Εκτός των παραπάνω σε δύο απο τις υπόλοιπες κάθετες υφίστανται κτίσματα το οποία είανι τοποθετημένα με τρόπο που δε γίνεται να παραχωρήσουν μέρος οικοπέδου για να εφαρμοστούν οι τελικές ιδιοκτησίες της πράξης εφαρμογής.

Στη μία απο τις δύο κάθετες με τα κτίσματα έχει εκδοθεί άδεια αποπεράτωσης ορόφου (2014) μετά απο τακτοποίηση με Ν.4014.

 

Οι προβληματισμοι μου είναι δύο.

 

1.Αν προσπαθήσω για εκδοση άδειας δόμησης για τη κάθετή μου ποιο εμβαδό θα λάβω υπ όψιν

2.Η τοποθέτηση του κτηρίου που θα γίνει καθώς δε θα έχω οριοθετημένα όρια μεταξυ καθέτων

Link to comment
Share on other sites

Κατα την συνταξη της ΠΕ, το οικοπεδο αντιμετωπιζεται σαν ενιαιο

Η αναδιαμορφωση των δικαιωματων γινεται απο τους ιδιοκτητες

 

περισσοτερα εδω,  στις ΠΕ

[σε. 8]

 

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/DRASTHRIOTHTES/SEMINARIA/PALAIOTERA_SEMINARIA/SHMEIWSEIS_SEM_PRAKSEWN

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά να πω πως λίγο παραπάνω εδώ, στο ποστ #4, βλέπεις πως μπορείς να βγάλεις οικ. άδεια πριν την κύρωση της Π.Ε.

 

Μένω έκπληκτος πως πριν τη κύρωση έγιναν συμβόλαια των καθέτων ιδιοκτησιών και ότι υπάρχουν ήδη οι πίνακες της Π.Ε.(??). Δηλαδή γεννάται εδώ το ερώτημα πως δηλαδή ορίστηκαν οι κάθετες, καθώς δεν οριστικοποιήθηκε ακόμη, επ' ακριβώς (με συντεταγμένες στις κορυφές του οικοπέδου)  από την μελέτη, η τελική σας συνολική ιδιοκτησία? Η μελέτη, όπως είπε ο Δημήτρης, θα εξετάσει την ιδιοκτησία σαν ενιαία (4950 τμ) και επ' αυτής της έκτασης θα υπολογίσει τις εισφορές σε γη (περίπου 2100τμ) και χρήμα, αδιάφορα αν ρυμοτομούνται, όπως λες, μάλλον περισσότερα τετραγωνικά μέτρα. Αυτά τα επιπλέον τ. μέτρα πιθανότατα να πατσίσουν με την εισφορά σε χρήμα ! Ο μελετητής της πράξης έχει το δικαίωμα και την δυνατότητα, "παίζονας " με τα όρια των τελικών ιδιοκτησιών, να δώσει στις τελικές ιδιοκτησίες ακριβώς αυτό που πρέπει να δώσει . 

 

Δηλώσεις ιδιοκτησίας έκαναν όλοι οι ιδιοκτήτες των καθέτων?? Οι πίνακες δηλ. της ΠΕ , λες ότι τους είδες, εξετάζει στις στήλες 1 & 2 κάθε  κάθετη ιδιοκτησία χωριστά? Αν ναι τότε η πράξη στους πίνακες στις στήλες 40 έως 45 πρέπει να δίνει και τελικές ιδιοκτησίες αυτών(?) Άρα υπάρχουν και οι συν/νες των οικοπέδων(??)

Αν πάντως υπάρχουν όλα αυτά, ΚΑΚΩΣ δίνονται από τον δήμο ή την πολεοδομία σε κοινή χρήση. 

 

Το σωστό είναι : Οριστικοποιούνται (είναι μεγάλος κόπος) οι τελικοί πίνακες υπογράφονται (παλιότερα από τον νομάρχη σήμερα ίσως τον περιφεριάρχη) παν στο υποθηκοφυλακείο για μεταγραφή και δίνονται στο κοινό από δήμο ή πολεοδομία....... Άλλη διαδρομή εγώ δεν ξέρω.

 

Πρέπει ακόμη να πω πως η εγκ. 106/86 έχει γίνει για τις πυκνές περιοχές, που πιθανότατα υπάρχουν, στις υπό ένταξη περιοχές και σαν τέτοια είναι γνωστή . Δηλαδή αποδεικνύεται με το τοπογραφικό Διαγραμμα πως ο μελετητής ΔΕΝ θα μπορεί να επέμβει στο οικόπεδό σου (..διότι πυκνή περιοχή) για να σου πάρει την εισφορά σε γη που σου αντιστοιχεί.  Έτσι θεωρούνται τα υλοποιημένα όριο οριστικά - τελικά . Συνήθως εδώ αυτή η εισφορά σε γη μετατρέπεται σε "χρήμα". 

 

Αν στην πορεία αλλάξει κάτι..ξαναγράψε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.