Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απώλεια αρτιότητας λόγω απαλλοτρίωσης αρδευτικού


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

 

έχω το εξής θέμα για το οποίο διαβάζω όλο το φόρουμ εδώ και 2 μέρες αλλά δεν μπορώ να διαμορφώσω άποψη γι'αυτό και προσβλέπω στη βοήθειά σας

 

έχω ένα γήπεδο στην κατοχή μου(ο πατέρας μου δηλαδή) το οποίο ήταν κάποτε 8100 τ.μ με τίτλους ιδιοκτησίας από το 50 (μπορεί και πιο πριν, δεν έχω τελειώσει τον έλεγχο τίτλων).

 

το 1962 συντελείται απαλλοτρίωση από το Τ.Ο.Ε.Β. για να περάσει αρδευτικό κανάλι πλάτους 2μ και 5,50μ εκατέρωθεν του άξονα. σύνολο δηλαδή 7,50 μ και εμβαδού 450 μ2 και παράλληλα με το αρδευτικό διανοίχτηκε και δρόμος

 

η απαλλοτρίωση ουσιαστικά κατέτμησε το γήπεδο σε 2 εμβαδού 3800 και 3850 μ2 (περίπου)

 

το 270δ και η εγκύκλιος 104/86 λέει ότι πρέπει να πιάσω τις παρεκκλίσεις

όμως οι παρεκκλίσεις αυτές αναφέρονται σε δρόμο δημοτικό, κύριο, αναγνωρισμένο κτλ κτλ

 

εγώ μπορώ να υπαχθώ σε αυτές τις παρεκκλίσεις?. οι πρώτες μου σκεψεις δεν είναι και τόσο θετικές. τι δρόμος είναι αυτός που δημιουργείται?

η γνώμη σας ποια είναι? υπάρχει τρόπος να είμαι άρτιος?

Link to comment
Share on other sites

Κατα την γνώμη ισχύουν τα παρακάτω που παραθέτω και πιστεύω μπορούν να σε βοηθήσουν

1. Πρώτα απο όλα πρέπει να δεις πως έχει χαρακτηριστεί ο δρόμος που έχει διανοιχθεί (επαρχιακός ή δημοτικός)

2. Γνωρίζοντας τον χαρακτηρισμό του δρόμου και αν αυτός είναι επαρχιακός τότε κοιτας τις παρεκλίσεις με βάση το αρχικό συμβόλαιο.Αν δεν είναι επαρχιακός τοτε φοβαμαι οτι κοιτας τις παρεκλίσεις με βαση την χρονολογία διάνοιξης του δρόμου σαν χρονολογία δημιουργίας των γηπέδων.

Link to comment
Share on other sites

Τέτοια ώρα που το βλέπω, δεν έχω πρόχειρη νομοθεσία, οπότε με μια επιφύλαξη...

υπάρχει μια διατύπωση σε κάποιο σημείο που αναφέρει

''γήπεδο το οποίο καθίσταται μη άρτιο, συνεπεία απαλλοτρίωσης, παραμένει κατά παρέκλισση άρτιο'' ή κάπως έτσι. Με το πνεύμα του νομοθέτη να εννοεί προφανώς ότι δεν πρόκειται για υπαίτια κατάτμηση. Ψάξτο λίγο, να το ψάξω και γω από Δευτέρα για να δω ακριβώς τι λέει.

Link to comment
Share on other sites

Τέτοια ώρα που το βλέπω, δεν έχω πρόχειρη νομοθεσία, οπότε με μια επιφύλαξη...

υπάρχει μια διατύπωση σε κάποιο σημείο που αναφέρει

''γήπεδο το οποίο καθίσταται μη άρτιο, συνεπεία απαλλοτρίωσης, παραμένει κατά παρέκλισση άρτιο'' ή κάπως έτσι. Με το πνεύμα του νομοθέτη να εννοεί προφανώς ότι δεν πρόκειται για υπαίτια κατάτμηση. Ψάξτο λίγο, να το ψάξω και γω από Δευτέρα για να δω ακριβώς τι λέει.

 

Ισχύει αλλά αναφέρεται μόνο σε διεθνείς εθνικές η επαρχιακές οδούς (λες και σε περίπτωση δημοτικής οδου δεν προέχεται απομείωση λόγω απαλλοτρίωσης)

Link to comment
Share on other sites

Δες λίγο την παρ. 3.

 

Εγκ-34844/5574/104/86 . Εγκ-104/86. Ε-104/86.

(ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ) [ ΙΣΧΥΕΙ από 27-4-86 ]

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Αρθρον-1 του ΠΔ/24-5-85 ΦΕΚ-270/Δ/85

(Κατά παρέκκλιση αρτιότητα εκτός σχεδίου γηπέδων,

αναγνώριση δημοτικών, κοινοτικών και μοναδικών οδών, αποστάσεις κτισμάτων,

ελάχιστες πλάγιες αποστάσεις, τήρηση αποστάσεων από δασικές εκτάσεις)

 

ε αφορμή διάφορα ερωτήματα που μας γίνονται σχετικά με την εφαρμογή του Αρθ-1 του ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ ) σας διευκρινίζουμε τα εξής:

(Σ.Σ Βλέπε Εγγρ-1256/1-3-05 (ΔΟΚΚ)

Διευκρινήσεις σχετικά με τους κοινόχρηστους δρόμους

για την εφαρμογή της διάταξης του Αρθ-1 παρ.1α του

ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85), όπως ισχύει μετά την

τροποποίηση του από το Αρθ-10 παρ.1 του Ν-3212/03,

εφαρμογή διατάξεων για την απαίτηση προσώπου, όπως

επίσης και το Εγγρ-29656/06 (Διεύθυνση

Νομοθετικού Έργου) Διευκρινίσεις σχετικά με την ερμηνεία

και την εφαρμογή του τελευταίου εδαφίου της παρ.2β του

Αρθ-1 του ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85) (Αναγνώριση

οδών σε κυριότερες ή μοναδικές, παρεκκλίσεις αρτιότητας

παροδίων οικοπέδων) και το Εγγρ-27511/06 (ΔΟΚΚ)

Διευκρίνιση για την εφαρμογή του τελευταίου εδαφίου της

παρ.2β του Αρθ-1 του ΠΔ/24-5-85 "Τροποποίηση των

όρων και περιορισμών δόμησης των γηπέδων των κειμένων

εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων και εκτός των

ορίων νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών"

(ΦΕΚ-270/Δ/85) (αναγνώριση οδών (δρόμων) σε

κυριότερες ή μοναδικές, παρεκκλίσεις αρτιότητας παρόδιων

οικοπέδων)

1. Για να θεωρηθούν κατά παρέκκλιση άρτια τα επί οδών γήπεδα (Παρ.2β) θα πρέπει να είχαν πρόσωπο στις οδούς κατά τη δημοσίευση του ΠΔ/24-5-85 και ΟΧΙ κατά τον προγενέστερο χρόνο δημιουργίας τους όπως προέκυπτε από τις προϊσχύουσες διαφορετικές ως προς το σημείο αυτό διατάξεις του ΠΔ/6-10-78 οι οποίες είχαν ερμηνευθεί με την Εγκ-45/84 .

2. Για να ελεγχθεί η κατά παρέκκλιση αρτιότητα γηπέδων που βλέπουν σε Δημοτικούς ή Κοινοτικούς δρόμους, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της Παρ.2β απαιτείται η προηγούμενη αναγνώρισή τους από το Νομάρχη όχι μόνο για τους κυριώτερους (όπως προέβλεπε η αντίστοιχη διάταξη του ΠΔ/6-10-78 αλλά και για τους μοναδικούς.

Η ανωτέρω απόφαση είναι σκόπιμο να αποστέλλεται στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση σε ΦΕΚ - παρόλο που η διάταξη δεν το αναφέρει ρητά - για κατοχύρωση δικαιωμάτων των πολιτών.

3. Για να είναι κατά παρέκκλιση άρτια τα γήπεδα που προέρχονται από τεμαχισμό λόγω διανοίξεως Διεθνών, Εθνικών ή Επαρχιακών οδών (σημειώνουμε όχι Κοινοτικών) ή λόγω απαλλοτριώσεων (Παρ.2γ) θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις.

α) το αρχικό γήπεδο να ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο (κατά κανόνα ή παρέκκλιση) μέχρι τη διάνοιξη της οδού ή την απαλλοτρίωση.

β) τα νέα γήπεδα που θα προκύψουν λόγω αποζημειώσεως ή τεμαχισμού του αρχικού, να έχουν και τη θέση (πχ. εντός ζώνης ή επί οδού) και το μέγεθος (ή και τις ελάχιστες διαστάσεις προσώπου βάθους αν είναι επί οδού που απαιτεί η αντίστοιχη περίπτωση κατά παρέκκλιση αρτιότητας (Παρ. 2α ή 2β εδάφια αα, ββ, γγ, δδ) η οποία καθορίζεται ανάλογα με τη θέση τους σε συνδυασμό με το χρόνο δημιουργίας του αρχικού γηπέδου. Σημειώνουμε ότι ο χρόνος της απαλλοτριώσεως ή της διανοίξεως της οδού δεν ενδιαφέρει (τουλάχιστον ως προς την υπαγωγή των νέων γηπέδων σε κάποια από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις κατά παρέκκλιση αρτιότητας) αφού αυτή μπορεί να γίνει και μελλοντικά - ενδιαφέρει μόνο για την εξακρίβωση του ότι μέχρι τότε το αρχικό γήπεδο ήταν άρτιο.

4. Ανάλογα με την προηγούμενη παράγραφο ισχύουν και για τις περιπτώσεις γηπέδων που προέρχονται από αναδασμούς (Παρ.2δ).

5. Για τις αποστάσεις κτισμάτων από τα όρια σε κατά παρέκκλιση άρτια γήπεδα (Παρ.5β) ισχύουν τα εξής:

α) Για όσα γήπεδα δημιουργήθηκαν μετά την ισχύ του ΠΔ/6-10-78 (περ.δδ της Παρ.2β) δεν προβλέπεται από το εδάφιο ββ της Παρ.5β δυνατότητα τηρήσεως αποστάσεων μικροτέρων από 15.00 μέτρα αφού για τα γήπεδα αυτά η σχετική διάταξη του ΠΔ/6-10-78 απαιτούσε τήρηση ελάχιστη αποστάσεων 15.00 μ. Επισημαίνουμε τη μόνη δυνατότητα παρεκκλίσεως από τα ανωτέρω (Παρ.5β εδάφιο α) που δίνει δυνατότητα τηρήσεως - υπό προϋποθέσεις - τηρήσεως αποστάσεως 7.50 μέτρων για κατοικίες σε όσα γήπεδα δημιουργήθηκαν μέχρι 15-4-81

β. Οι ελάχιστες αποστάσεις εξαρτώνται όχι μόνον από την περίπτωση της κατά παρέκκλιση αρτιότητας (Παρ.2β περιπτώσεις αα, ββ και γγ) αλλά επίσης και από το πρόσωπο ή το βάθος τους.

'Ετσι σε γήπεδο που υπήρχε στις 12-11-62 ενδέχεται να προκύψει ελάχιστη πλάγια απόσταση 2,50 μέτρων αν το πρόσωπο του (π είναι 10 μ. <ή= Π < 20 μ. (ή 5.00 μ. αν έχει πρόσωπο 20 μ. <ή= π < 45 μ. ή ακόμη και 15,00 μέτρα αν έχει πρόσωπο π > 45 μ.) ενώ η ελάχιστη οπίσθια απόσταση μπορεί να προκύψει 2,50 μ. αν έχει βάθος (β) 15 μ. <ή= β < 35 μ. (ή 5,00 μ. αν έχει βάθος 35 μ. <ή= β < 50 μ. ή ακόμη και 15 μ. αν έχει βάθος >ή= 50 μ.). Δηλαδή ενδέχεται για το ίδιο γήπεδο να προκύψουν ελάχιστες πλάγιες αποστάσεις διαφορετικές από τις οπίσθιες.

γ) Σημειώνουμε εξάλλου ότι στην περίπτωση κατοικιών ορίζονται σύμφωνα με την Παρ.2 του Αρθ-6 αποστάσεις αλλά με επιφύλαξη των διατάξεων της Παρ.5β του Αρθ-1 ,που σημαίνει ότι οι αποστάσεις του Αρθ-6 ισχύουν μόνον εάν από την Παρ.5β του Αρθ-1 δεν προκύπτει υποχρέωση για τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων.

6. Η τήρηση αποστάσεων από δασικές εκτάσεις κλπ. (Παρ.5γ) αποτελεί επί πλέον υποχρέωση των οικοδομούντων και όχι δικαίωμα τηρήσεως αποστάσεων από τα όρια μικρότερων των 15,00 μ. όταν από την Παρ.5α προκύπτει ανάλογη υποχρέωση.

7. 'Οπως προκύπτει από το περιεχόμενο της Εγκυκλίου μας αυτής, μετά την ισχύ του ΠΔ/24-5-85 θεωρείται καταργηθείσα η Εγκ-45/84 (Αρ.πρωτ.22621/4841/21-3-84).

Link to comment
Share on other sites

καταρχήν ευχαριστώ για το χρόνο σας

 

@geokasto

συνάδελφε έχω διαβάσει την εγκύκλιο που παρέθεσες αλλά ερμηνεύω ότι δεν εμπίπτω σε αυτή γιατί πρέπει να έχω αθροιστικά το α και το β της παρ 3

 

το α το καλύπτω αφού ήμουν άρτιος πριν την απαλλοτρίωση

αλλά το β δεν το έχω αφού οι παρεκκλίσεις του 270 δ αναφέρονται σε πρόσωπο

επί οδού εθνικής, επαρχιακής, δημοτικής, κοινοτικής....

 

ο δρόμος ο δικός μου ούτε συνδέει οικισμούς ούτε έχει χαρακτηριστεί δημοτικός

ή κοινοτικός με απόφαση νομάρχη

 

πρόκειται για δρόμο που διανοίχτηκε σε καθαρά αγροτική περιοχή μετά την απαλλοτρίωση του αρδευτικού

 

@topo 75

"Ισχύει αλλά αναφέρεται μόνο σε διεθνείς εθνικές η επαρχιακές οδούς (λες και σε περίπτωση δημοτικής οδου δεν προέχεται απομείωση λόγω απαλλοτρίωσης)"

 

συνάδελφε γι'αυτό το ψάχνω και εγώ χωρίς αποτέλεσμα ακόμα

και πιστεύω ότι στο τέλος ίσως να είμαι και μη άρτιος

είναι λίγο άδικο όμως να καθίσταμαι μη άρτιος συνεπεία απαλλοτριώσεως

 

όποιος μπορεί ας ανατροφοδοτήσει σε νομοθεσία

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που θα πρέπει επίσης να δεις, είναι εάν κατά την απαλλοτρίωση, για τον καθορισμό της αποζημίωσης λήφθηκε υπόψιν και καταβλήθηκε αυξημένη αποζημίωση λόγω απαξίωσης του ακινήτου (λόγω απώλειας της αρτιότητας). Εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο το πράγμα δυσκολεύει.

 

ΥΓ1. Ότι τόνισα στην εγκύκλιο ήταν για να δείξω ότι δεν ισχύει μόνο για οδό αλλά και για αρδευτικό όπως στην περίπτωσή σου. Απλά στην περίπτωση αυτή κοιτάς άλλες παρεκκλίσεις 'οπως π.χ. εντός ζώνης.

 

ΥΓ2. Αν και το γράφεις καθαρά βέβαια, μήπως (λέω), υπάρχει περίπτωση να μην είναι απλλοτρίωση αλλά δουλεία διόδου? Στην περίπτωση αυτή θα είχες κάτι τελείως διαφορετικό όπως καταλαβαίνεις.

Link to comment
Share on other sites

geokasto ευχαριστώ καταρχήν για τη βοήθεια

 

1. το κατάλαβα ότι η εγκύκλιος ανάφερεται και σε αυτό το είδος απαλλοτρίωσης

έλα όμως που ο δρόμος που δημιουργείται δεν εμπίπτει στις παρεκκλίσεις του 270δ

οπότε πάπαλα η αρτιότητα?

 

2. δεν είναι δουλεία είναι απαλλοτρίωση σίγουρα

 

σκέφτηκα επίσης αν τελικά δεν είναι άρτιο (σκέφτομαι να το πουλήσω για να αγοράσω κάποια πράγματα που θέλω) να κάνω το εξής

το όμορο γήπεδο άρτιο (πάνω από 4 στρ) είναι δική μας ιδιοκτησία με ξεχωριστό τίτλο ιδιοκτησίας

θα παραχωρήσω έκταση ώστε το "προβληματικό" να πιάσει τα 4 στρ (τα 25 μ σε κοινόχρηστο τα έχει αφού ο δρόμος που έχει διανοιχτεί με απαλλοτρίωση είναι με τη βούληση της πολιτείας και όχι από παραχώρηση ιδιωτών) και έτσι να καταστεί άρτιο

 

ήθελα όμως να εξαντλήσω το θέμα της αρτιότητας

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.