Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κατοικία σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας


Recommended Posts

τι γνώμη έχετε για αυτό ή θα μας πιάσουν  στο ύπνο με την κατάργηση των παρεκκλίσεων σε γη υψηλής παραγωγικότητας ? 

 

http://rethemnosnews.gr/2016/07/%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD-%CE%B7-%CE%B4%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B1/

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εκτιμώ ότι η κατάργηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση ειδικά όταν μιλάμε για γεωργική γη υψηλής προτεραιότητας. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός με την διάσπαρτη δόμηση η οποία τραυματιζει ανεπανόρθωτα το τοπίο, κατακερματίζει την διαθέσιμη γη δυσκολεύοντας ή και ακυρώνοντας δια παντός τον όποιο σχεδιασμό από οδικό μέχρι οικιστικό και γεωργικό. 'Μιλάμε ευθέως για αιφνιδιαστική μετατροπή οικοπέδων σε χωράφια': σε αυτή την φράση συμπυκνώνεται η αντίληψη (με ευθύνη του κράτους προφανώς) του μέσου Έλληνα για τον χώρο, δηλαδή όλη η Ελλάδα ένα απέραντο οικοδομήσιμο οικόπεδο. Είναι σαφές ότι όλα αυτά τα 'οικόπεδα' ήταν μια ζωή χωράφια και ποτέ οικόπεδα, τα οποία χωράφια έχτιζαν κατά παρέκκλιση και χαριστικά κάτι το οποίο δεν μπορεί να διαιωνίζεται δια παντός. Προφανώς μία οριζόντια ρύθμιση κατάργησης των παρεκκλίσεων δεν είναι ότι καλύτερο αλλά έρχεται ως λογική συνέπεια της οριζόντιας νομοθέτησης για όλη την χώρα. Δηλαδή όπως χωρίς σχεδιασμό δόθηκε οριζόντια ένα δικαίωμα, έτσι χωρίς σχεδιασμό το κράτος το παίρνει πίσω. Είναι βεβαία παράλογο όπως όμως παράλογο είναι να νομίζουμε ότι χαριστικές διατάξεις θα ισχύουν για πάντα. Φυσικά το σωστό θα ήταν να είχε προηγηθεί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός ώστε η οικοδομήσιμη γη που θα απολεστεί να μπορεί να καλυφθεί με οργανωμένες επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, το οποίο για να μην γελιόμαστε θα χρειαζόταν κάμποσα χρόνια, τόσα μάλιστα που αυτό που θα θέλαμε να προστατεύτεί (εδώ η γεωργική γη υψηλής προτεραιότητας) θα είχε δομηθεί πλήρως. Χρόνια πολεοδομικά αδιέξοδα που οδηγούν σε 'αναγκαστικές' οριζόντιες ρυθμίσεις. Εάν η ρύθμιση αφορούσε όλη την εκτός σχεδίου δόμηση τότε θα υπήρχε ουσιαστικό ζήτημα αν και θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση και έχει φανεί εδώ και δύο δεκαετίες μέσω των διατάξεων των ΖΟΕ. Το ΣτΕ έχει νομολογήσει υπέρ αυτών των διατάξεων και μάλιστα με το σκεπτικό ότι εφόσον υφίστατο το δικαίωμα για ένα μακρύ χρονικό διάστημα και δεν το εξάσκησε ο πολίτης, το κράτος έχει δικαίωμα να θεσπίσει περιοριστικές διατάξεις για τον ορθό χωροταξικό - πολεοδομικό σχεδιασμό και την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου και αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ συμφωνώ με την θεσμοθέτηση χρήσεων γης σε όλη την χώρα . Να ξέρει ο καθένας τι χτίζει και που χτίζει . Αλλά ταυτόχρονα να υπάρξουν όρια για μελλοντική δόμηση σε όλους τους οικισμούς , όπου να μπορούν να δοθούν και οικόπεδα στους ιδιοκτήτες των χωραφιών που μπλοκάρονται .

 

Δεν ανακαλύπτουμε κάτι καινούργιο . Σε όλη την Ευρώπη έτσι είναι .

Link to comment
Share on other sites

Τη στιγμη που δεν υπαρχει συνολικος σχεδιασμος, δεν μπορουμε να συμφωνουμε με τετοιες διαταξεις, ποσο μαλλον οταν σε τετοιες εκτασεις, εχουν οικοδομηθει βιοτεχνιες, επαγγελματικοι χωροι, ξενοδοχεια κτλ

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Τη στιγμη που δεν υπαρχει συνολικος σχεδιασμος, δεν μπορουμε να συμφωνουμε με τετοιες διαταξεις, ποσο μαλλον οταν σε τετοιες εκτασεις, εχουν οικοδομηθει βιοτεχνιες, επαγγελματικοι χωροι, ξενοδοχεια κτλ

 

Και οι οποίοι δε μπορούν πλέον να ανανεώσουν τους περιβαλλοντικούς τους όρους ή αν επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους. Για τον χαρακτηρισμό των γαιών υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας επίσης δε μιλάει κανένας. Στα Γιάννενα υπάρχουν τέτοιες περιοχές δίπλα από την πόλη, το αρδευτικό των οποίων έχει καταστραφεί εδώ και τριάντα χρόνια (ανοιχτά καναλέτα), τα χωράφια έχουν να καλλιεργηθούν το ίδιο χρονικό διάστημα και το καλύτερο... αν ρωτήσεις τους παλιούς γεωργούς θα σου πούνε πως οι αποδόσεις τους ήταν εξαιρετικά μικρές (άγονα δηλαδή!!!).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι, καποιοι δραστηριοποιουμαστε σε περιοχες με 95% εκτος σχεδιου δομηση.

 

Δεν ειναι σοβαρο απο ενα κρατος να ψηφιζονται τετοιες διαταξεις.

 

Ας κανουν τον χωροταξικο σχεδιασμο ( σε 5 χρονια δεν οριζε ο Ν4178;) και να αποζημιωσουν τους ιδιοκτητες, ωστε να πανε να οικοδομησουν σε περιοχες που θα οριζουν τα ΓΠΣ..

Edited by terry
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι πραγματικά απαράδεκτη.

 

Θα χαντακώσει τις όποιες επενδυτικές προσπάθειες για έστω μικρές βιοτεχνικές μονάδες και θα επιβάλλει επιπλέον γραφειοκρατία (στην ήδη τεράστια - όποιος έχει κάνει τη διαδικασία για γη υψηλής παραγωγικότητας γνωρίζει). 

 

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει χωροταξικό και δεν έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, στην πιο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα έρχεται τέτοιο νομοθέτημα....

 

Εντός σχεδίου πόλης δεν επιτρέπεται, εντός οικισμού δεν επιτρέπεται, εκτός σχεδίου δεν επιτρέπεται.

 

Άρα σε αυτή τη χώρα σοβαρός προγραμματισμός για επένδυση είναι ανέκδοτο.

Edited by Panos_
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Τροπολογία, πολεοδομία, χωροταξία, αερολογία, μπουρδολογία

Ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις δείχνει την σοβαρότητα του κράτους.

Η καθολική απαγόρευση δόμησης είναι αστεία και αναιτιολογητη.

Ο αγρότης παράδειγμα θα πρέπει να έχει την καλλιέργειά του αλλά θα απαγορεύεται να χτίσει την αγροικία του.

Θα απαγορεύεται να υπάρχει κατάστημα με αγροτικά προϊόντα κτλ κτλ

Ή εμπορικό κατάστημα που θα πουλάει το προϊόν της παραγωγής.

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχήν να διευκρινίσουμε ότι δεν αφορά το σύνολο της εκτός σχεδίου δόμησης αλλά μόνο τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως "γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας".

Αλλά και έτσι , η απόλυτη απαγόρευση είναι προβληματική και βλακώδης. Θα μπορούσε να επιτραπεί η δόμηση αγροικίας του καλλιεργητή  με αυξημένο εμβαδόν αρτιότητας ,  

ή χρήσεις που έχουν άμεση σχέση με το παραγόμενο προιόν .

Θυμάμαι σε άλλο νομοθέτημα διάταξη που επέτρεπε την ανέγερση μονάδων επεξεργασίας προιόντων πρωτογενούς παραγωγής της περιοχής.

 

Τέλος , δεν μπορώ να καταλάβω ποιός είναι ο έκτακτος λόγος που αναγκάζει το ΥΠΕΚΑ να φέρει τροπολογία για αυτό το θέμα.

Edited by avgoust
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

καλημερα, θα μπορουσε καποιος συναδελφος να μου πει με ποιο νομο ψηφιστηκε αυτο.

 

 

 



Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στους τίτλους των θεμάτων, όσο και στο κείμενο των δημοσιεύσεων. Χρησιμοποιείστε σας παρακαλώ την εντολή "Επεξεργασία" και διορθώστε.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Didonis Edited by meli1970
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.