Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατοικία σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας


Recommended Posts

On 28/2/2011 at 10:10 ΜΜ, chrisven said:

επειδή το θέμα είναι πολύ σημαντικό καθώς επηρεάζει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών γηπέδων άρτιων μέχρι πρότινος αλλά και τη δουλειά μας καθώς μικραίνει η "πίτα" και κινδυνεύουμε σαν κλάδος να μείνουμε άνευ αντικειμένου παραθέτω μερικές σκέψεις και προτάσεις που έχω βρει στο διαδίκτυο να τις σχολιάσουμε

 

"Στην παρ. 6α του άρθρου 56 του ν 2637/98 όπως τροπ και ισχύει , η δόμηση δεν εμπίπτει. Πολύ περισσότερα δεν εμπίπτει , η έκδοση άδειας οικοδομής προς χρήση κατοικίας , Η επαγγελματική δραστηριότητα , απαγορεύεται , σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως υψηλής παραγωγικότητας . Φυσικά , η προαναφερόμενη διάταξη κατισχύει του Ν.Δ 24-5-85 [ΦΕΚ 270/Δ] , διάταξη , ως μη ειδικότερη ως προς τους όρους και προυποθέσεις δόμησης. Επίσης η παραπάνω διάταξη είναι αντίθετη στη Συνταγματική διάταξη , σύμφωνα με την οποία προστετεύεται η ιδιοκτησία. Αν συντρέχει περίπτωση που η πολεοδομία , δεν χορηγεί άδεια οικοδομής , για κατοικία να ασκείται αίτηση ακύρωσης στο αρμόδια Διοικητικό Εφετείο , και αγωγή αποζημίωσης κατα του δημοσίου . για παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας . [άρθρο 105 Εισ.Ν Α.Κ] Ολη η ελληνική πεδιάδα , είναι γη υψηλής παραγωγικότητας. Δηλαδή απαγορεύεται η δόμηση , με μία γνωμοδότηση , τριών ανθρώπων ΝΕΧΩΠ , αν είναι δυνατό . Γιατί δεν τροποποιήθηκε απ ευθείας η διάταξη που ρυθμίζει την εκτός σχεδίου δόμηση Είναι ανήθικο νομικά , η έμμεση απαγόρευση δόμησης εκτός σχεδίου , με την διάταξη ΚΥΑ 168040/7-9-10[φεκ 1528/β/7-9-2010 ."

 

"Αφού τελικά σύμφωνα με την παρ 6 του άρθρου 56 του Ν 2637/98 , και την προσφάτως εκδοθείσα Κ.Υ.Α 168040/7-9-2010 , όλα τα γήπεδα [ αγροκτήματα εκτος σχεδίου ] είναι γη υψηλής παραγωγικότητας , σύμφωνα με τα κριτήρια της Κ.Υ.Α , και κατα συνέπεια απαγορεύεται κάθε είδους δραστηριότητα πλην της γεωργικής , ΤΟΤΕ , ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΊΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ο Αναπτυξιακός νόμος , στον οποίο προβλέπεται η επιδότηση για την ανάγερση του κτιρίου προς στέγαση , επειχείρησης μεταποίησης κλπ. ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ , ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ , ανέγερση κτιρίων , να γίνεται στα βουνα . Αφού όμως κι εκει υπάρχουν δάση και ρέματα . Θα ήταν ηθικότερο νομικά , πριν την ψήφιση του νομου 2637/98 και της ΚΥΑ, 7-9-2010 να είχαν οριοθετήσει εκτάσεις , εκτος σχεδίου , ως βιομηχανικές ζώνες και επειτα να ψήφιζαν ένα νόμο με δύο σειρες. ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΟΜΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ . Καταργείται το Π.Δ 24-5-270[ΦΕΚ 270] ΓΙΑ την κατα κανόνα κα περέκκλιση εκτος σχεδίου δόμηση Το πασοκ με το Ν. 3212/03 , άρχισε να καταργεί την εκτος σχεδίου δομηση , Πριν έκτιζαν όλα τα γήπεδα που είχαν τουλάχιστον 4000 τμ εμβαδό. δεν ήταν προυπόθεση να έχει πρόσωπο σε δρόμο. Τωρα με πολύ ύπουλο και νομικά ανήθικο τρόπο , απαγόρευσε παντελώς την δόμηση εντός σχεδίου , και σταμάτησε την ανάπτυξη και την επιθυμία νέων επεγγελματιών , να οικοδομήσουν στην ιδιοικτησία τους . Την Απαγόρευση την πέτυχε με μία ΚΥΑ [ δυο υπουργοί ] ενω έπρεπε να τροποποιηθεί το Συνταγμα και η διάταξη που προστατεύει την ιδιοκτησια Οσοι θίγονται από την ΚΥΑ , να υποβάλουν αίτηση ακύρωσης στο Σ.τ.Ε , όταν δεν εκδίδεται άδεια δόμησης από την πολεοδομία , αφού δεν εκγρίνει η ΝΕΧΩΠ / Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"

 

 

"Οι κείμενες διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και την έκδοση οικοδομικών

αδειών για κάθε είδους κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως και οι κείμενες διατάξεις για

την περιβαλλοντική αδειοδότηση μονάδων χαμηλής όχλησης (κατηγορία Β4), δεν

προβλέπουν την προσκόμιση γνωμοδοτήσεων ΝΕΧΩΠ για τη «γη υψηλής

παραγωγικότητας». Η αρμοδιότητα συνεπώς των ΝΕΧΩΠ περιορίζεται στην έκδοση

απλών γνωμοδοτήσεων οι οποίες λαμβάνονται υπόψη σε περιβαλλοντικές

αδειοδοτήσεις μονάδων μέσης και υψηλής όχλησης. Και βέβαια οι γνωμοδοτήσεις

αυτές δεν είναι δεσμευτικές και υποχρεωτικές καθόσον δεν υπάρχει καμιά διάταξη

νόμου που να προβλέπει την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της ΝΕΧΩΠ για

οποιαδήποτε περιβαλλοντική αδειοδότηση."

 

"Αλλά ακόμη –και σημαντικότερο-, ο όρος «γη υψηλής παραγωγικότητας» δεν

αναγνωρίζεται και δεν υπάρχει στη χωροταξική νομοθεσία.

Η χωροταξική νομοθεσία είναι αυτή που –κατά το σύνταγμα- καθορίζει τις χρήσεις

γης, το επιτρεπτό ή τους περιορισμούς στις χρήσεις γης και τα εξ’ αυτής χωροταξικά

σχέδια ( ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ). Ο νόμος 2508/1997 για την χωροταξία και η εκτελεστική

Υ.Α. ΥΠΕΧΩΔΕ 9572/1845/2000 «για τις προδιαγραφές εκπόνησης χωροταξικών

μελετών», ορίζουν με κάθε λεπτομέρεια το είδος των χρήσεων γης, τους όρους και

τους περιορισμούς δόμησης σε κάθε χρήση. Ο χαρακτηρισμός «γη υψηλής

παραγωγικότητας» -στην οποίαν μάλιστα απαγορεύεται κάθε αλλαγή χρήσης- δεν

υπάρχει ως χρήση γης πουθενά, ούτε στην χωροταξική νομοθεσία ούτε στα

χωροταξικά σχέδια. Η χωροταξική νομοθεσία αναγνωρίζει την ανάγκη της

προστασίας της γεωργικής γης και προβλέπει μέτρα περιορισμού της δόμησης και

όχι την πλήρη απαγόρευση, εντός των ζωνών με χαρακτηρισμό «γεωργική γη»."

 

 

υ.γ. καλό θα είναι να αναφέρει ο καθένας από την περιοχή εργασίας του τι γίνεται με τις οικοδομικές άδειες εντός γυπ

Αν και εχουν περασει πολλα χρονια η ΚΥΑ 168040/7-9-2010 δεν κατατασσει ολα τα αγροκτηματα σε ΓΥΠ. Υπαρχουν διαβαθμισεις, υψηλη, μεση και απλη. Παντως πολυ  χρησιμη η νομοθεσια που παρεθεσες. 

Mε το 59/2018 πλεον υπαρχει αγροτικη χρηση με περιορισμους στη Δομηση για ΓΠΣ. 

 

 

 

 

Edited by feim
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα,

Σε αγροτεμαχιο ''γη υψηλης παραγωγικοτητας'' θέλουμε να οικοδομησουμε αγροτουριστικο κτηριο. Η ΥΔΟΜ θέλει βεβαιωση ΠΕΧΩΠ οτι ''το επιτρεπει''. Ξερετε τι εγγραφα πρεπει να καταθέσουμε στην ΠΕΧΩΠ γ'αυτο? Η ιδια η υπηρεσια δεν ξερει καθως δεν της εχει ξανατυχει. 

Σημειωση: Δεν παμε μεσω προγραμματος ΕΣΠΑ, leader κτλ

(Σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας δεν επιτρέπονται άλλες χρήσεις πλην της αγροτικής εκµετάλλευσης - αγροτικής δραστηριότητας, κατά την έννοια του ν. 3874/2010 (Α’ 151) όπως ισχύει, εκτός αν προβλέπονται από ειδική διάταξη νόµου και είναι σύµφωνες µε τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασµού).  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.