Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Τοιχοποιία πλήρωσης από πέτρα... αλλιώς.


ftes

Recommended Posts

Άλλη μια περίεργη ιδέα για όσους έχουν όρεξη.

 

Η υπόθεση:

Κάποιος ζει σε μια σεισμογενή περιοχή γεμάτη πέτρα (σαν να την έχουν σπείρει, ένα πράγμα). Ο τύπος έχει διάθεση να ρίξει προσωπική εργασία και έχει μπόλικο ελεύθερο χρόνο, προκειμένου να συμμετάσχει όσο περισσότερο γίνεται στο χτίσιμο του σπιτιού του. Σκέφτεται λοιπόν να χτίσει μονοκατοικία 80 τμ + σοφίτα (στη δίρριχτη στέγη του). Έχει έτοιμο το σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πέτρα στην τοιχοποιία πλήρωσης αντί για τούβλο. Γενικά πιάνουν τα χέρια του αλλά δεν είναι τεχνίτης και η πέτρα (την οποία έχει σε αφθονία) δουλεύεται δύσκολα. Έτσι ψάχνει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει όλη αυτή την πέτρα μεν, να έχει όμως στο τέλος και έναν ίσιο (οριζόντια και κάθετα ευθύ) τοίχο, χωρίς πέτρες να προεξέχουν δεξιά κι αριστερά. Η όλη κατασκευή θα μονωθεί με θερμοπρόσοψη εξωτερικά, ενώ εσωτερικά θα σοβαδιστεί.

 

Η περίεργη ιδέα, λοιπόν, είναι η εξής:

Καλουπώνει από κολόνα σε κολόνα έναν εξωτερικό τοίχο πάχους 10 εκ, μέχρι το ύψος των 60 εκ.. Αφού τελειώσει το καλούπωμα, ρίχνει λίγο σκυρόδεμα στο καλούπι (ας πούμε έως ύψους 5-7 εκ) και στη συνέχεια βυθίζει στο σκυρόδεμα μια στρώση πέτρες. Στη συνέχεια συμπληρώνει σκυρόδεμα έως ότου καλυφθεί η πρώτη σειρά από πέτρες και στρώνει μια δεύτερη σειρά πέτρες από πάνω. Επαναλαμβάνει τη διαδικασία έως ότου φτάσει στο ύψος του καλουπιού του (60 εκ). Ακολούθως στρώνει γαλβανισμένο πλέγμα (τύπου catnic) οριζόντια πάνω από την τελευταία σειρά πέτρας και το στηρίζει στις κολώνες με βίδες, έτσι ώστε όταν θα καλουπώσει τα επόμενα 60 εκ τοίχου σε ύψος και θα επαναλάβει τη διαδικασία, το πλέγμα να βρεθεί βυθισμένο στο σκυρόδεμα και να συγκρατεί τον τοίχο από κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού και ριγμάτωσης. Επαναλαμβάνει τη διαδικασία έως ότου ολοκληρώσει τον τοίχο και φτάσει στο πάνω οριζόντιο δοκάρι.

 

Για όσους, λοιπόν είχαν την υπομονή να διαβάσουν έως εδώ και έχουν το χρόνο να απαντήσουν:

Θα μπορούσε να έχει εφαρμογή αυτή η ιδέα ή πάσχει κάπου;

 

Cheers!

Link to comment
Share on other sites

τι σταθμίζεις ως το σημαντικότερο πράγμα στο σπίτι σου? και ως το σημαντικότερο εννοώ αυτό στο οποίο αξίζει κανείς να διαθέσει χρόνο, κόπο και προσπάθεια.αν συμφωνούμε σε αυτό, κάτι που θα εξαρτηθεί προφανώς και από την δική σου τοποθέτηση, τότε έχει νόημα η οποιαδήποτε συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσε να έχει εφαρμογή αυτή η ιδέα ή πάσχει κάπου;

 

Εξαρτάται τί θες.Αν θες να γλυτώσεις χρήμα, τότε είναι καλή ιδέα.Αν θες να εφαρμόσεις κανονισμούς, τότε δεν θα πρέπει καν να σου περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να είσαι πιό έξυπνος από ένα καλό μηχανικό.Γενικά τα θέματα ασφάλειας κ κανονισμών δεν είναι δουλειά ανειδίκευτων στον τομέα.Προς θεού, δεν ισχυρίζομαι ότι είναι κακή η ιδέα.

 

Επίσης, ένας καλός μηχανικός θα σε βοηθούσε να αντιληφθείς ότι από τη στιγμή που χρησιμοποιείς πέτρα και μάλιστα σε οικονομική τιμή ως δομικό υλικό, τότε το σκυρόδεμα είναι υπερβολή, πόσο μάλλον το σοβάτισμα κ η θερμομόνωση κλπκλπ, οπότε την αμοιβή του θα στην εξοικονομούσε κ με το παραπάνω.

 

Αλλά όπως σωστά σου απάντησε ο noutsaki, εξαρτάται τί ζητάς.

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου φαίνεται ακριβή λύση (εκτός από τα υπόλοιπα μειονεκτήματα μόνωσης, μεγάλων νεκρών φορτίων κλπ)

Αφού δεν πρόκειται για εμφανή εργασία, δεν βλέπω το λόγο να μην την κάνει ο καλουπατζης, μετατρέποντας όλο το κτίριο σε ένα κουτί από μπετό.

Γιατί να κάθεται μετά κάποιος άλλος να καλουπώνει και ξεκαλουπώνει τοίχο - τοίχο? ενώ για το καλουπατζή θα ήταν ευκολότερο να το κάνει ταυτόχρονα με τις κολώνες.

Μου φαίνεται για ακριβότερη εργασία από το να πάρεις χτίστες και τούβλα. Μπορεί να έχεις δωρεάν πρώτη ύλη αλλά θα έχεις πολλά εργατικά (+ τα υπόλοιπα μειονεκτήματα)

 

Μετά, οι πέτρες αυτές θέλουν καλό καθάρισμα από χώματα και οργανικές προσμίξεις. Μερικές μπορεί να είναι και ακατάλληλες (στρογγυλεμένες κλπ). Θα χάσεις χρόνο σε διαλογή.

 

Αυτό το "πιάνουν τα χέρια του" δεν το "πιάνω". Δουλειά δεν έχει ο ιδιοκτήτης και θα κάθεται να παίζει πειραματιζόμενος με την μελλοντική του περιουσία??? Υποτίθεται πως ζούμε σε μία οργανωμένη κοινωνία όπου ο καθένας κάνει ή ασκεί μια συγκεκριμένη τέχνη, την οποία υποτίθεται πως την ξέρει και καλά, και από εκεί κερδίζει κάποια χρήματα ώστε να πληρώνει κάποιους άλλους για κάποιες υπηρεσίες ή προιόντα.

Όταν βλέπω τον χασάπη να κόβει αριστουργηματικά το κρέας

δεν μου πάει το μυαλό να τον χρησιμοποιήσω για επέμβαση...

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά, σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή στη συζήτηση.

Δευτερευόντως, να τονίσω ότι απλά εξερευνώ ιδέες (όπως φαίνεται και από τα posts που ανεβάζω κατά καιρούς), τα σενάρια των οποίων μπορεί να εμπνέονται από συγκυρίες αλλά είναι παντελώς υποθετικά. Για να καταλάβετε, ακόμη δεν έχω καταλήξει σε ποια πόλη της Ελλάδας θα ζήσω. Πόσο μάλλον που και πως θα χτίσω σπίτι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έχω απευθυνθεί σε μηχανικό ακόμη. Δεν έχω και κανέναν στον κύκλο μου για να συζητάω όλες τις παράξενες ιδέες που κατά καιρούς κατεβάζω...

 

Στο θέμα τώρα.

 

noutsaki : Με φθίνουσα σειρά, θεωρώ ότι αυτό στο οποίο αξίζει κανείς να διαθέσει χρόνο, κόπο και προσπάθεια είναι η ασφάλεια (η έννοια σαφώς περικλείει και τη νομιμότητα από όλες τις απόψεις), η καλή ενεργειακή απόδοση, η λειτουργικότητα και η οικονομία.

 

[email protected] : Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η τήρηση της νομιμότητας στο σενάριό μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Από την άλλη, όχι μόνο μου περνάει από το μυαλό, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι είμαι πιο έξυπνος από – όχι μόνο έναν – αλλά πολλούς καλούς μηχανικούς. Απλά δεν κατέχω τη δική τους επιστήμη. Οι λόγοι για τους οποίους απευθύνομαι στο φόρουμ και όχι σε κάποιον μηχανικό ως πελάτης εξηγήθηκαν παραπάνω.

 

Brasco : Θεωρώ απαραίτητο ποσόν σε έναν άνθρωπο το να “πιάνουν τα χέρια του”. Με εξαίρεση όσους αντιμετωπίζουν αντικειμενικά νοητικά ή/και κινητικά προβλήματα, θεωρώ όσους δεν πιάνουν τα χέρια τους – πολύ περισσότερο, δε, εκείνους που το δηλώνουν ευθαρσώς - απλά τεμπέληδες. Τώρα, σχετικά με το ρόλο του καθενός σε μία οργανωμένη κοινωνία, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα μακροσκελέστατης συζήτησης σε κάποιο άλλο φόρουμ. Με μια φράση θα πω ότι πιστεύω ότι το να κάνει κανείς όσο περισσότερα πράγματα μπορεί μόνος του κερδίζοντας έτσι εμπειρία, ικανοποίηση, προσωπική έκφραση και εξοικονομώντας χρήματα παράλληλα, έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι του να ασκεί μόνο το επάγγελμά του, προσπαθώντας να κερδίσει όσο περισσότερα χρήματα γίνεται, προκειμένου να πληρώνει άλλους επαγγελματίες για να κάνουν δουλειές για λογαριασμό του.

 

Και πάλι ευχαριστώ.

 

Τώρα που ξεκαθαρίστηκαν τα περί του σεναρίου μας, υπάρχουν άλλες απόψεις επ' αυτού;

Link to comment
Share on other sites

Με λίγα λόγια:

-Θα έχεις έναν εξωτερικό τοίχο από "σκυρόδεμα" πάχους 10εκ.

-Η κατακόρυφη συνάφεια του τοίχου είναι αμφίβολη (δεν καταλαβαίνω γιατί να το κάνεις σε στρώσεις;; ). Το πλέγμα πόσο θα βυθίζεται; Εκ των υστέρων θα μπαίνει;

-Η ποιότητα του "σκυροδέματος" θα είναι επίσης αμφίβολη λόγω των μεγάλων διαμέτρων στα "αδρανή". Η κοκκομετρική διάβάθμιση που χρησιμοποιείται στα αδρανή έχει προκύψει από πειράματα και έχει καταλήξει όπως έχει... (από άμμο έως χαλίκια μέγιστης διαμέτρου 64mm)

 

 

Πολύς κόπος για ένα αμφίβολο αποτέλεσμα... ή μάλλον για ένα σίγουρα "κατώτερο" απότέλεσμα

Link to comment
Share on other sites

φιλε αν θες να το φτιαξεις με δικα σου χερια κυριολεκτικα, τοτε ειναι κακη ιδεα.Αν θες φτιαξε ενα σκυλοσπιτο, αλλα οχι την κατοικια σου.Τωρα, οσο για τις προδιαγραφες των τοιχων πληρωσεως, θα κατατοπιστεις με μια αναζητηση ειτε στο φορουμ, ειτε στο google, η τελος απο ενα καλο μηχανικο.

 

Δεν καταλαβα οτι απλα η κουβεντα ηταν περι μιας ιδεας, νομιζα οτι μιλουσες για σκεψη που ηθελες να υλοποιησεις.Οσο για το θεμα τς εξυπναδας, στο εθεσα λαθος.Εννοουσα "καταλληλος".

Link to comment
Share on other sites

... ακόμη δεν έχω καταλήξει σε ποια πόλη της Ελλάδας θα ζήσω. Πόσο μάλλον που και πως θα χτίσω σπίτι...

 

Κρίνοντας από αυτό που μας εκμυστηρεύτηκες μάλλον είσαι αρκετά νέος και πιθανά προλαβαίνεις να σπουδάσεις μηχανικός, αφού είσαι διαπιστωμένα έξυπνος και έχεις έφεση στο "άθλημα".

 

Μέχρι τότε μπορείς να πάρεις ένα βιβλίο οικοδομικής πχ απ τον Παπασωτηρίου στη Στουρνάρη ή από το διαδίκτυο όπου θα διαβάσεις αρκετά πράγματα για τοιχοποιίες από λιθοδομή και μπορείς να πειραματιστείς φτιάχνοντας όμορφες μάντρες στο αγρόκτημα/οικόπεδό σου.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το "πιάνουν τα χέρια του" δεν το "πιάνω". Δουλειά δεν έχει ο ιδιοκτήτης και θα κάθεται να παίζει πειραματιζόμενος με την μελλοντική του περιουσία??? Υποτίθεται πως ζούμε σε μία οργανωμένη κοινωνία όπου ο καθένας κάνει ή ασκεί μια συγκεκριμένη τέχνη, την οποία υποτίθεται πως την ξέρει και καλά, και από εκεί κερδίζει κάποια χρήματα ώστε να πληρώνει κάποιους άλλους για κάποιες υπηρεσίες ή προιόντα.

Σωστά το έθεσες το υποτίθεται. Γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχει φορέας εκπαίδευσης και πιστοποίησης για το σύνολο, σχεδόν, των τεχνικών επαγγελμάτων. Οπότε, αυτοί που ασκούν τα συγκεκριμένα τεχνικά επαγγέλματα δεν ασκούν ουσιαστικά επάγγελμα. Απλά "πιάνουν" τα χέρια τους...

Link to comment
Share on other sites

δες εδώ

 

"The structure's walls are made of local desert rocks, stacked within wood forms, filled with concrete. Wright always believed using the materials readily available opposed to those that must be transported to the site."

 

Taliesin West

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.