Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πράξη αναλογισμού


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους. Θα ήθελα να σας υποβάλλω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το λεγόμενο " τοπογραφικό διάγραμμα εντός σχεδίου για σύνταξη πράξης αναλογισμού " .Έχουν γίνει κάποιες απολλοτριώσεις για διάνοιξη δρόμων - διορθώστε αν τα γράφω λάθος - εδώ και αρκετά χρόνια , με αποτέλεσμα μέρος του οικοπέδου να το έχει πάρει ο δρόμος . Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα για να αποζημειωθεί ο ιδιοκτήτης , του ζήτησαν το πιό πάνω διάγραμμα. Εδώ αρχίζουν οι ερωτήσεις πρός εσάς.

α) Ρωτώντας γνωστό τοπογράφο μου είπε ότι οι πράξεις αναλογισμού είναι ευθύνη του κάθε Δήμου. Ισχύει ?

β) Πληρώνοντας κάποιον τοπογράφο να κάνει το τοπογραφικό διάγραμμα , αν δεν έχει γίνει απο τον Δήμο , είναι σίγουρο ότι θα αποζημειωθείς ?

γ) Την αποζημείωση , αν και εφόσον την πάρεις , την πληρώνει ο Δήμος ή οι υπόλοιποι οφελημένοι ιδιοκτήτες ?

δ) Οι υπάλληλοι Μηχανικοί των Δήμων , έχουν το δικαίωμα να κάνουν σαν μηχανικοί την πράξη αναλογισμού ?

ε) Πόσο μπορεί να είναι το κόστος της ως άνω πράξης ?

 

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρω

Βαλλογιάννης Σπύρος

Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω όσο μπορώ.

α) Η πράξη αναλογισμού-τακτοποίησης μπορεί να την κινήσει ο Δήμος ή ο άμεσα ενδιαφερόμενος (συνήθως το δευτερο αν είναι για αποζημίωση)

β) Το ότι θα βάλεις τοπογράφο ιδιώτη να κάνει το τοπογραφικό θα βοηθήσεις να γίνουν οι΄διαδικασίες πιο γρήγορα, αν κυρωθεί η πράξη αναλογισμού μετά είναι θέμα του Δήμου και των ιδιωτών και δικαστηρίων πότε θα πληρωσουν

γ) Ανάλογα τι θα "βγάλει" η πράξη αναλογισμού, μπορεί και ο Δήμος και ιδιώτες

δ)Φυσικά μπορεί να το κάνουν, αλλά μπορεί να καθυστερήσουν πολύ, και ανάλογα με τη στελέχωση της κάθε πολεοδομικής υπηρεσίας.

ε) Αυτό ανάλογα με το μέγεθος της δουλειάς, δεν είναι όλες οι δουλειές το ίδιο, το καλύτερο να ρωτήσεις κάποιον που ασχολείται στην περιοχή σου.

Link to comment
Share on other sites

Η εφαρμογή στο έδαφος των ρυμοτομικών σχεδίων που εγκρίθηκαν πριν από το 1983 γίνεται με επίσπευση του ενδιαφερόμενου (είτε ιδιώτη είτε του ΟΤΑ). Συνήθως επισπεύδει ο ιδιώτης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλει στην πολεοδομία τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο θα είναι αποτυπωμένα τα οικόπεδα της πλευράς του ΟΤ που βρίσκεται το συγκεκριμένο ακίνητο καθώς και της απέναντι, με πλήρη στοιχεία των ιδιοκτητών των οικοπέδων (κτηματογραφικό διάγραμμα).

 

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτεί αυτοψίες, κλήσεις όλων των εμπλεκομένων, συνεχή επαφή του τοπογράφου με τους αρμόδιους της πολεοδομίας κλπ έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία και κυρωθεί η πράξη, στην οποία αναγράφονται οι υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων (ιδιοκτητών ακινήτων και ΟΤΑ).

 

Στη συνέχεια ακολουθεί διαδικασία καθορισμού τιμής μονάδας για τα εδαφικά τμήματα που αποζημιώνονται. Οι αποζημιώσεις πρέπει να καταβληθούν μέσα σε ένα 18μηνο.

 

Επειδή το θέμα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα από το internet, το σωστό είναι να απευθυνθείς σε ένα έμπειρο τοπογράφο της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο, για να σε συμβουλεύσει, με περισσότερες λεπτομέρειες, για όλη τη διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.