Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σύνδεση δοκού-μεμβράνη στο SAP


 
liana

Recommended Posts

Γεια σε όλους!

 

Προσπαθώ να μοντελοποιήσω ενα μεταλλικό πλαίσιο στο SAP, το οποίο να έχει ενα επιφανειακό στοιχείο στη μέση (membrane).Τα συνοριακά στοιχεία (κολώνες και δοκοί) είναι διατομής διπλού ταυ. Όταν σχεδιασα το επιφανειακό στοιχείο, το SAP δεν το έβαλε πάνω στις φλάντζες αλλά το έβαλε μέχρι τον κεντρικό άξονα των γραμμικών μελών. Έπειτα έβαλα με συντεταγμένες κόμβους εκεί που διασταυρώνονται τα γραμμικά στοιχεία και όρισα ένα επιφανειακό στοιχείο με άκρα του αυτούς τους κόμβους. Όταν το "τρέχω" όμως, το πάνελ ξεκολλάει από τα γραμμικά στοιχεία. Δηλαδή το πρόγραμμα δεν θεωρεί συνδεδεμένα το πάνελ με τα συνοριακά στοιχεία. Με ποια εντολή μπορεί να γίνει αυτό? Θέλω να τη θεωρήσω πάκτωση αυτή τη σύνδεση.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, χωρίς να είμαι και expert στο SAP2000 έχω να σου το εξής:

Όλα τα προγράμματα θεωρούν κεντροβαρική σύνδεση στοιχείων.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχεις υπόψιν σε κάθε περίπτωση. Οπότε με το να προσπαθείς να μοντελοποιήσεις τον φορέα σου όπως ακριβώς θα κατασκευαστεί είναι από αδύνατον έως ανούσιο. Για παράδειγμα, όταν θεωρείς αντιανέμιους διαγώνιους συνδέσμους (οποιασδήποτε διατομής) το κάθε πρόγραμμα θεωρεί ότι η σύνδεση γίνεται ακριβώς στο σημείο που τέμνεται η δοκός και το υποστύλωμα και μάλιστα τέμνονται τα κέντρα βάρους των τριών διατομών, που στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Μπορείς βέβαια να ορίσεις ένα κόμβο λίγο μακρύτερα από τον κόμβο δοκού-υποστυλώματος (είτε προς τη μεριά της δοκού, είτε του υποστυλώματος) αλλά η γνώμη μου είναι ότι τέτοιες ακριβής μοντελοποιήσεις δεν χρειάζονται σε μελέτη φορέων αλλά ίσως πχ στην κατανόηση της λειτουργίας μίας τέτοιας σύνδεσης, σε επίπεδο ακαδημαϊκό…

 

Και κάτι ακόμα: εάν δεν πρόκειται να συνδέσεις τη δοκό με το επιφανειακό στοιχείο σου μονολιθικά (πχ αν μιλάμε για σύμμικτη πλάκα, τότε σύνδεση με ήλους) τότε πρέπει να ορίσεις τις άκρες του επιφανειακού σου στοιχείου ως αρθρωτές (δεν ξέρω πως γίνεται αυτό στο SAP2000 αλλά ξέρω στο Robot) ώστε να μην έχεις ροπές στις στηρίξεις αλλά μόνο στο μέσο.

 

Και να θυμάσαι: όταν μοντελοποιούμε έναν φορέα, κάνουμε ΤΟΣΕΣ πολλές θεωρήσεις που το εάν θα συνδεθεί το επιφανειακό σου στοιχείο στον κορμό ή στην φλάντζα της μεταλλικής δοκού είναι σαν να κοιτάς το δάχτυλο όταν σου δείχνουν το φεγγάρι…

Link to comment
Share on other sites

Στο robot πως γίνεται να συνδέσουμε με πάκτωση ένα γραμμικό μέλος με ένα επιφανειακό?

Kαι κάτι ακόμα πάνω στο robot. Πώς μπορούμε να μηδενίσουμε τη διάτμηση έντος του επιφανειακού στοιχείου?

Σε ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

liana, το SAP δίνει την δυνατότητα μετάθεσης του κέντρο βάρους της διατομής των γραμμικών στοιχείων ως προς τους κόμβους του στοιχείου.

Δες : assign\frame\insertion point.

Link to comment
Share on other sites

Στο robot πως γίνεται να συνδέσουμε με πάκτωση ένα γραμμικό μέλος με ένα επιφανειακό?

Kαι κάτι ακόμα πάνω στο robot. Πώς μπορούμε να μηδενίσουμε τη διάτμηση έντος του επιφανειακού στοιχείου?

 

Η πάκτωση είναι η default σύνδεση γραμμικού-επιφανειακού στοιχείου. Αν θέλεις ομως μπορείς να ορίσεις εσύ τους βαθμούς ελευθερίας.

 

Τώρα, για το πως μπορούμε να μηδενίσουμε την διάτμηση έντος του στοιχείου, δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα.

Και για να μιλήσω με όρους SAP2000: το τι δυνάμεις/ροπές θα παίρνει το επιφανειακό σου στοιχείο, έχει να κάνει με το εάν είναι membrane, shell ή plate. Κάνε ένα search στο manual του SAP2000 και θα βρεις τις διαφορές.

 

Κατά τα άλλα, αν θέλεις συμβουλές για το SAP2000 καλύτερα να ακούσεις τον AlexisPap, ο οποίος πρέπει να το κατέχει καλύτερα από εμένα από ότι καταλαβαίνω.

Link to comment
Share on other sites

Topap,

 

η σωστή εκφραση είναι:μηδενίζω τη διατμητική δυσκαμψία εντός του επιπέδου του επιφανειακού στοιχείου. Είναι η καλύτερη μετάφραση που μπόρεσα να δώσω στη φράση

 

...it is advisable that the in-plane shear stiffness of the membrane elements be assumed as zero (or a negligible value).

 

Aπό το: Steel Design Guide 20, Steel Plate Shear walls,Αmerican Institute of Steel Construction

 

(εργασια για το Πανεπιστημιο κάνω)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

Δουλεύω την ίδια εργασία με τη Liana, μόνο που δουλεύω το μοντέλο στο scia, και ήθελα να ρωτήσω αν το δουλεύει κανεις και πως μπορώ να χρησιμοποιήσω φυσική ορθοτροπία υλικου που ενώ στο reference guide το δίνει σαν επιλογή, στο μοντέλο (έχω βάλει plate membrane elements), μου δίνει επιλογές μόνο για τεχνικές ορθοτροπίες που είναι προκαθορισμένες. Μήπως φταίει κάτι που δεν έχω επιλέξει στο Project?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Στο sap2000 σε αντίθεση με το ETABS χρειάζεται διακριτοποίηση τόσο πεπερασμένων στοιχείων όσο και των γραμμικών στοιχείων που αυτά εδράζονται έτσι ώστε να έχουν κοινούς κόμβους. Αυτός είναι και ο λόγος που η μεμβράνη σου "φεύγει" από τη δοκό.

Για τις ιδιότητες των πεπερασμένων στοιχείων όσο και των γραμμικών με αλλαγές στα property modifiers μπορείς να επιτύχεις συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.