Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υποχρεωτική μελέτη κλιματισμού & φυσικού αερίου


ManosDr

Recommended Posts

qwert, καταρχήν δε μου αρέσει το ύφος σου (εκτός κι αν σου έδωσα την εντύπωση ότι είμαστε στο γήπεδο). Στο τελευταίο check-up που έκανα, όλα βγήκαν οκ, άρα ναι, καλά πάω, εγώ τουλάχιστον...

Το αστείο δε είναι ότι το ερώτημά μου συμφωνεί με αυτό που λες, ότι δλδ μας αναγκάζουν να καταθέσουμε μελέτη κλιματισμού για να μπορεί να βασιστεί πάνω σε αυτήν η ΜΕΑ. Όταν λοιπόν ένας ιδοκτήτης που θέλει να είναι 100% νόμιμος και θα θέλει να εφαρμόσει 100% τη μελέτη της άδειας δε θα πρέπει να βάλει τα κλιματιστικά που θα φαίνονται στα σχέδια της άδειας?

 

Δλδ κάνουμε πλήρη μελέτη για όλα τα κτίρια, ανεξάρτητα από το αν θα εφαρμοστεί ή όχι?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ούτε εμένα μ'αρεσει το ύφος ενος μηχανολόγου που μετά από 50 χρόνια αδικίας ερχεται μια εγκύκλιος να μας δικαιώσει και αυτός τρώγεται με τα ρούχα του.

Αρα κάτι μάλλον δεν πάει καλά με τις εξετάσεις.

 

Θα σου απαντήσω με μια ερώτηση.

Χτίζω ενα σπίτι στο οποίο απαιτείται μελέτη θέρμανσης. Είτε με τα νεα δεδομένα είτε με τα παλαια (άνω των 300 τ.μ και 1300 κ.μ.).

Δεν το υπολογισα σωστά όμως και δεν μου φτάνουν τα λεφτά.

Είμαι παράνομος αν δεν εγκαταστήσω το σύστημα θέρμανσης και τελείώσω το σπιτι όπως όπως για να μπώ μέσα και ζεστένομαι μόνο με το τζάκι? Με υποχρεώνει κάποιος νόμος να βάλω καλοριφέρ?

Link to comment
Share on other sites

Το να λες "πάτε καλά ρε" δεν έχει καμία σχέση με το ότι εγώ είμαι νέος (στο χώρο των μελετών) και ρωτάω για να μάθω. Τώρα αν θεωρείς ότι αυτό προσβάλλει την 50ετή αδικία (που προφανώς έχω δει πως υπάρχει) τι να πω..

 

Επειδή είμαστε ενήλικες, ας αφήσουμε τους χαζούς διαξιφισμούς που δεν οδηγούν πουθενά..

 

Ειλικρινά δε γνωρίζω αν υπάρχει νομοθεσία που να σε υποχρεώνει να εφαρμόσεις την άδεια ως έχει. Εννοείται πως ξέρω ότι κανείς δεν το κάνει τελικά, αλλά εδώ μιλάμε για νόμους και κανονισμούς και επειδή αυτός (ΚΕΝΑΚ) είναι νέος, θεωρώ ότι πρέπει να δούμε στην αρχή τι είναι απαραίτητο και τι όχι.

 

Και όλα αυτά τα ρωτάω για να κάνω τη δουλειά μου και να μην τρέχω ως συνήθως 10 φορές στις πολοεδομίες...

Link to comment
Share on other sites

saxbat, Kcher, η απάντηση αυτή φαντάζομαι ότι αναφέρεται στη ΜΕΑ. Από ότι είδες παραπάνω, διαφωνώ με τον υπολογισμό των ψυκτικών φορτίων. Θεωρώ ότι η εγκύκλιος δεν είναι σωστή. Αυτό σημαίνει ότι διαφωνώ ακόμα περισσότερο με την επίβλεψη. Στο κάτω κάτω, η εγκύκλιος αναφέρει υπολογισμό φορτίων, όχι μελέτη εγκατάστασης, οπότε δεν υπάρχει κάτι προς επίβλεψη.

 

Όσο αφορά την τελευταία πρότασή σου στην παράθεση (περί θερμικής άνεσης χειμώνα - καλοκαίρι), σε παραπέμπω στο άρθρο 8 του ΚΕΝΑΚ, όπου ορίζονται οι ελάχιστες προδιαγραφές των κτιρίων. Δεν γίνεται πουθενά λόγος για υποχρεωτική κατασκευή εγκατάστασης ψύξης.

 

1. Αναφέρομαι καταρχάς για ΜΕΑ. Εκεί άλλωστε αναφερθήκαμε, γιατί μιλούσαμε και για την αναγκαιότητα της μελέτης αερίου

2. Και εγώ διαφωνώ με πολλές νομοθεσίες - εγκυκλίους, αλλά πρέπει να τις εφαρμόζουμε. Αν δεν συμφωνείς σε αυτό, έίναι άλλο θέμα.

3. Η αναγκαιότητα της μελέτης ψύξης αφορά το να καταχωρήσεις στη μελέτη ΚΕΝΑΚ εγκατεστημένη ισχύ αντλιών θερμότητας. Άρα, πρέπει να τα υπολογίσεις και να τα δείξεις στο σχέδιο. Αν εσύ δεν προδιαγράψεις ύπαρξη αντλιών θερμότητας (σε νέο πάντα κτίριο), τότε ο επιθεωρητής που θα πάει και θα τα δει τί πρέπει να κάνει; Άρα λοιπόν, σε κατοικίες κάνουμε μελέτη ψυκτικών φορτίων σε όλους τους χώρους που ο ιδιοκτήτης θα βάλει split units.

Link to comment
Share on other sites

1. Στην περίπτωση μη υπαρξης ενος συστήματος που εμπλέκεται στον ΚΕΝΑΚ ο επιθεωρητής θεωρεί οτι το σύστημα υπάρχει και είναι ίδιο με του κτιρίου αναφοράς.

Όπου σύστημα οχι μόνο κλιματιμός αλλά και θέρμανση και ΖΝΧ και φωτισμός κοκ...

 

2.Η ψύξη ενός κτιρίου δεν πραγματοποιηται μονο με split units. Ο τρόπος αντιμετώπισης/κάλυψης των αναγκών ψύξης προδιαγράφεται στην μελέτη διαστασιολόγησης του εκάστωτε συστήματος δλδ στην αντίστοιχη μελέτη η οποία ΕΠΟΜΕΝΩΣ πρέπει να υπάρχει...

Link to comment
Share on other sites

ok, γιατί όμως ο miltos (για τις περιπτώσεις που δε θα τοποθετηθεί κλιμ) λέει να βάζουμε στη ΜΕΑ ότι θα υπάρχει κάλυψη για το 50% των φορτίων, εφόσον θα έχει ήδη γίνει πλήρης μελέτη? Γιατί δεν κάνουμε ακριβώς το ίδιο με τις περιπτώσεις που θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τη μελέτη?

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται ότι δεν επιτυγχάνεται μόνο με splits. Απλά το ανέφερα ως το απλούστερο και φτηνότερο σύστημα. Ότι ακόμα και αυτό απαιτεί μελέτη ψυκτικών φορτίων. Εγώ εκείνο που λέω είναι ότι αν ο ιδιοκτήτης θέλει να βάλει splits, θέλει μελέτη. Όσον αφορά αν έλέγχεται κάποια άδεια αν έχει εφαρμοστεί το σύστημα θέρμανσης σύμφωνα με τα σχέδια, όταν ένας μηχανολόγος υπογράφει στο τέλος της αδειοδότησης για να πάρει ρεύμα ότι όλα έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις μελέτες, αυτός αναλαμβάνει και την ευθύνη περί ψευδούς δήλωσης Ν.1599 κλπ. Κάποιοι αρχιτέκτονες μου την έχουν ζητήσει αυτή την ΥΔ.

Link to comment
Share on other sites

H Υ.Δ. ζητήται από τις πολεοδομίες κατα την φάση της ηλεκτροδότησης για να μην πάνε για αυτοψία και έχει να κάνει με την νομιμότητα ή μη μιας κατασκευής. Δεν έχει να κάνει με την τοποθέτηση η όχι ενός συστήματος. Κατά γράμμα η Υ.Δ. αναφέρει...

 

"....έχουν εφαρμοστεί πλήρως τα προβλεπόμενα στις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης, ηλεκτρολογικών, καυσίμου αερίου κτλ..."

 

Οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις π.χ. για την θέρμανση δεν σε υποχρεώνουν πουθενά να την κατασκευάσεις. Σου καθορίζουν πολύ γενικές προδιαγραφές των συστημάτων θέρμανσης περιορίζονται στις διαστάσεις του λεβητοστασίου, τον αερισμό,το σύστημα απαγωγής των καπναερίων κτλ...

 

Εφόσον δλδ θες να θερμάνεις ενα κτίριο, το σύστημα θέρμανσης πρέπει να ικανοποιεί κάποιες γενικές προδιαγραφές, που οι περισσότερες έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των συστημάτων αυτών.

 

Πουθενά δεν προκύπτει οτι πρέπει ντε και καλά να εγκαταστήσεις σύστημα θέρμανσης.

 

Στην τελική αν θέλεις να είσαι καθόλα νομιμος κάνεις μια πρόβλεψη για αυτές τις 2-3 προδιαγραφές κάθε εγκατάστασης (θέρμανση, ψύξη, υδρευση, κτλ) όπως καθορίζονται στο αντίστοιχο άρθρο του κτιριοδομικού (π.χ. για την θέρμανση άρθρο 370 ή 26 αναλογα ποια έκδοση έχετε).

 

Με το ίδιο σκεπτικό κανεις δεν σε υποχρεώνει να συνδεθείς με τα δίκτυα κοινής οφέλειας.

Βάλε φωτοβολταικά να έχεις το ρευμα σου. Πάρε την στάμνα και πήγενε στην βρύση να πάρεις νερό...

 

Η μελέτες ηλεκρολογικών και υδρευση όμως πρέπει να γίνουν.

 

Το ιδιο ισχύει πλεόν για την ψύξη. Τόσο απλά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ok, γιατί όμως ο miltos (για τις περιπτώσεις που δε θα τοποθετηθεί κλιμ) λέει να βάζουμε στη ΜΕΑ ότι θα υπάρχει κάλυψη για το 50% των φορτίων, εφόσον θα έχει ήδη γίνει πλήρης μελέτη?

 

Το 50% μπαίνει διότι αυτό συμβαίνει και στο κτίριο αναφοράς. Το ότι υπάρχει πλήρης μελέτη (ψυκτικών φορτίων) είναι άσχετο θέμα.

 

2. Και εγώ διαφωνώ με πολλές νομοθεσίες - εγκυκλίους, αλλά πρέπει να τις εφαρμόζουμε. Αν δεν συμφωνείς σε αυτό, έίναι άλλο θέμα.

 

Νομίζω ότι έχω πει τι γνώμη μου από όλες τις απόψεις και δεν θέλω να γίνομαι κουραστικός. Παρόλα αυτά:

 

Δεν διαφωνώ απλά με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να την εφαρμόζουμε και αυτό ακριβώς είναι το θέμα μου. Πχ, αν ήμουν ιδιοκτήτης θα μπορούσα (τραβηγμένο παράδειγμα) να σε κατηγορήσω για παραπλάνηση, επειδή μου χρέωσες τη μελέτη των ψυκτικών φορτίων, λέγοντας ότι είναι υποχρεωτική, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν είναι (η εγκύκιος δεν είναι νομοθεσία). Αν έχω άδικο στο παραπάνω πες μου να το καταλάβω. Δεν είμαι δικηγόρος αλλά με τον κοινό νου που διαθέτω φτάνω σε αυτό το συμπέρασμα. Οι παραλληλισμοί με τις μελέτες ύδρευσης, κλπ δεν βοηθάνε στο να καταλήξουμε κάπου, διότι είναι άσχετοι με το σημείο που θίγω.

 

Και κάτι γενικότερο, σχετικά με το πνεύμα όσων συζητάμε. Εγώ μπορεί κάθε μέρα να πίνω καφέ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι σωστό να με υποχρεώσουν να το κάνω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.