Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απόσταση από αγροτική οδό σε εκτός σχεδίου


Recommended Posts

Άλλο πράγμα κοινόχρηστος δρόμος , άλλο δημοτικός. Να διαβάσουν το ΠΔ 209/98.  Μπορεί αυτό που είπαν να είναι ευμενέστερο όμως εσύ υπογράφεις και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρανομήσεις εξαιτίας προφορικών απαντήσεων της ΥΔΟΜ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 89
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Διαβασμένος είναι αυτός που μου το είπε. Για μένα δυσμενέστερο είναι, εεμκ για φωτοβολταϊκό βγάζω, όπου η απόσταση από το όριο είναι max(2*h, 2.5m) + ασφάλεια υπεραστικών όπου εφαρμόζεται.

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι διαβασμένος θα ήξερε ότι βάσει του ΠΔ 209/98 η απόσταση γραμμής δόμησης από την δημοτική οδό είναι 15 μ από τον άξονα. Στη δική σου περίπτωση έχεις αγροτική οδό και όχι δημοτική, οπότε η απόσταση από το δρόμο θα είναι 15 μ από το όριο (προσωμοιούται με πλάγιο όριο αναφορικά με την απόσταση).

Link to comment
Share on other sites

Καλά άσε τι είναι αυτός, δεν θα πάρει την ευθύνη άλλωστε. 15μ από το όριο, ή την εκάστοτε εφαρμοζόμενη απόσταση (10, 5, 2.5 (ή πρέπει να ξαναδιαβάσω όλο το θρεντ γιατί κάτι δεν κατάλαβα))

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

Ο κανόνας είναι 15 μ από το όριο του δρόμου. Αυτές οι αποστάσεις που αναφέρεις αφορούν παρεκκλίσεις πλάγιας και οπίσθιας απόστασης για παρόδια (σε δημοτική, επαρχιακή ή εθνική οδό) γήπεδα, τα οποία προυφίστανται κάποιας ημεροχρονολογίας, ή για γήπεδα εντός ζώνης 500 μ από τα περιμετρικά όρια προ 23 οικισμού (απόσταση 5 μ). Αν θες να διαβάσεις κάτι αυτό είναι το ΦΕΚ 270.Δ 85 και Ν. 3212/03 και φυσικά το ΠΔ 209/98 που αναφέραμε.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, zazeng said:

Καλά άσε τι είναι αυτός, δεν θα πάρει την ευθύνη άλλωστε. 15μ από το όριο, ή την εκάστοτε εφαρμοζόμενη απόσταση (10, 5, 2.5 (ή πρέπει να ξαναδιαβάσω όλο το θρεντ γιατί κάτι δεν κατάλαβα))

Για την εκτός σχεδίου δόμηση (από το σχετικό Π.Δ.):

Ως Δημοτικοί ή Κοινοτικοί οδοί για την εφαρμογή του παρόντος θεωρούνται οι οδοί που ενώνουν οικισμούς του αυτού δήμου ή κοινότητας μεταξύ των ή οικισμούς ομόρων δήμων ή Κοινοτήτων ή με Διεθνείς Εθνικές ή Επαρχιακές οδούς. Σε περίπτωση που μεταξύ των προαναφερομένων οικισμών υπάρχουν περισσότερες της μιας Δημοτικοί ή Κοινοτικοί οδοί που συνδέουν αυτούς οι διατάξεις της παρούσης περίπτωσης έχουν εφαρμογή μόνο σε γήπεδα που έχουν πρόσωπο στην κυριώτερη από τις οδούς αυτές. Η αναγνώριση των οδών αυτών σε κυριότερους ή μοναδικούς γίνεται με απόφαση του οικείου Νομάρχη μετά γνώμη του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος του νομού. 

Και πες του να καθαρίζει τα μάτια του από τις τσίμπλες όταν διαβάζει τη νομοθεσία 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι άσε μας καράφλιασε σήμερα, αν και χρησιμοποίησε τον όρο "κοινόχρηστος", όχι δημοτικός.

Παύλο, δεν θέλω να πάω σε καμμία παρέκκλιση για πλάγια όρια (που όπως εξήγησε πολύ καλά ο imhotep στην προηγούμενη σελίδα δεν γίνεται).

Εγώ έχω το εξής:

(ΚΥΑ 9154 - ΦΕΚ 583/Β/2014)

4. Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και τυχόν οικίσκος που χρησιμοποιείται για τη στέγαση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των συστημάτων αυτών
πρέπει να απέχει από τα όρια των γηπέδων:
α) απόσταση ίση με 2,5 μ., όταν το μέγιστο ύψος του εξοπλισμού από τη στάθμη του φυσικού ή τεχνητά διαμορφωμένου εδάφους των γηπέδων είναι μέχρι και 2,5μ.
β) απόσταση ίση με 5 μ., όταν το μέγιστο ύψος του εξοπλισμού υπερβαίνει τα 2,5μ.

(το προηγούμενο που είχα γράψει ήταν από την προηγούμενη ΚΥΑ 40158 - ΦΕΚ 40158/Β/2010)

Σας ευχαριστώ πολύ που ασχοληθήκατε.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
On 31/5/2019 at 1:52 ΜΜ, Pavlos33 said:

Αν είναι διαβασμένος θα ήξερε ότι βάσει του ΠΔ 209/98 η απόσταση γραμμής δόμησης από την δημοτική οδό είναι 15 μ από τον άξονα. Στη δική σου περίπτωση έχεις αγροτική οδό και όχι δημοτική, οπότε η απόσταση από το δρόμο θα είναι 15 μ από το όριο (προσωμοιούται με πλάγιο όριο αναφορικά με την απόσταση).

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Σε εκτός σχεδίου , θέλω να βρω την απόσταση που μπορώ να τοποθετήσω βιομηχανικό κτίριο από το δρόμο διανομής.  Από το ΠΔ 209/1998 δεν προκύπτει κάτι για αυτούς τους δρόμους.

Γνωρίζετε από ποια διάταξη προκύπτουν αυτά που αναφέρετε παραπάνω; ότι δηλ. :
1) ο δρόμος διανομής νοείται ως αγροτικός δρόμος
2 ) η απόσταση κτιρίου από τα όρια δρόμου διανομής, άρα και αγροτικού δρόμου πρέπει να είναι >15 μ.

3) Στο χάρτη διανομής τα όρια δρόμου ταυτίζονται με τα όρια του γηπέδου.  Εμείς τελικά ως όρια δρόμου θεωρούμε τα όρια του χάρτη διανομής ή τα όρια του δρόμου όπως πραγματικά έχει η σημερινή κατάσταση.   (όπως φαίνεται και στην εικόνα,   ο δρόμος διανομής σύμφωνα με τον χάρτη διανομής είναι μεταξύ των κόκκινων γραμμών, ενώ ο πραγματικός δρόμος είναι αυτός μεταξύ των πράσινων. )

 

 

απόσταση από δρόμο διανομής.JPG

Edited by Chr1st0s
Link to comment
Share on other sites

Θα πάρεις την απόσταση των 10 μέτρων από την κόκκινη γραμμή αφού έχεις βιομηχανικό κτίριο.

"5. Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων για την ανέγερση βιομηχανικών εγκαταστάσεων καθορίζονται ως εξής: α) Ελάχιστες αποστάσεις των κτιρίων ή εγκαταστάσεων από τα όρια του γηπέδου δέκα (10) μέτρα."

Οι δρόμοι των διανομών κατά κανόνα είναι αγροτικές οδοί, εκτός αν χαρακτηρίστηκαν κάποιοιες απο αυτές διαφορετικά μεταγενέστερα. (Κύριες Δημοτικές, Επαρχιακές κ.τ.λ.)

 

 

Link to comment
Share on other sites

 Δ 270/85

5. Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων για την ανέγερση

βιομηχανικών εγκαταστάσεων καθορίζονται ως εξής:

  α) Ελάχιστες αποστάσεις των κτιρίων ή εγκαταστάσεων από τα όρια του

γηπέδου 10 μέτρα.

  "αα) Κατά παρέκκλιση της παραπάνω διατάξεως, εάν μετά την τήρηση της

αποστάσεως των 10,0 μ. δεν είναι δυνατή η οικοδόμηση, οι αποστάσεις των

κτιρίων από τα όρια του γηπέδου ορίζονται ως κατωτέρω:

  -Για γήπεδα που βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων ή οικισμών, τα

οποία είχαν μέχρι 27.4.1977 ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ. η απόσταση του

κτιρίου από τα όρια του γηπέδου ορίζεται σε 5.0 μ.

  -Για γήπεδα, όπως αυτά ορίζονται από το εδάφ.β της παρ.2 του άρθρ.1,

οι αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του γηπέδου ορίζονται σύμφωνα με

το εδαφ.ββ της παρ.5 του άρθρ.1 του παρόντος.

  -Για γήπεδα άρτια κατά κανόνα, τα οποία προϋφίστανται της 31.5.85, οι

πλάγιες αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του γηπέδου ορίζονται σε

5,0 μ.

  Το μέγιστο πλάτος του κτιρίου στις παραπάνω περιπτώσεις δεν πρέπει να

υπερβαίνει τα 10 μέτρα".

υγ

ως και ο netmin909  προανεφερε.

Οι δρομοι των διανομων ειναι Δημοσιοι δρομοι, με την εννοια της κοινοχρηστου χαρακτηρα τους

και δινουν νομιμο "προσωπο"

Για τα ορια του γηπεδου και την -ατυπη καταργηση -τροποποποιηση του δρομου

να δουμε τις σχετικες διαταξεις

εδιτ

εδν ν 4061 αρθρο 22

8. α) Οι δρόμοι που απεικονίζονται στα κυρωμένα στοιχεία των διανομών αγροκτημάτων και συνοικισμών, καθώς και κυρωμένων αναδασμών, περιέρχονται κατά κυριότητα στους οικείους Δήμους, εφόσον σήμερα υφίστανται. Αν έχουν αλλάξει χρήση ή κατέχονται αυθαίρετα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, μετά από αυτοψία, αποφαίνεται για τη σκοπιμότητα επαναφοράς των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση. Αν δεν είναι αναγκαία η επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση, η αίτηση του κατόχου για την εξαγορά ακινήτου εξετάζεται από την οικεία Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών σύμφωνα με το άρθρο 23. β) Οι δρόμοι που διανοίχθηκαν σε θέση διαφορετική από την προβλεπόμενη στην κυρωμένη διανομή του αγροκτήματος, θωρούνται ως δρόμοι της κυρωμένης διανομής και περιέρχονται στην κυριότητα του οικείου Δήμου, εφόσον μετατοπίσθηκαν εντός δημοσίων εκτάσεων και κρίνεται αναγκαία η διατήρηση τους. Για το σκοπό αυτόν, συντάσσεται έκθεση αυτοψίας από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, με την οποία αποφαίνεται για τη σκοπιμότητα της διατήρησης του δρόμου. Το ίδιο ισχύει και για αγροτικούς δρόμους που διανοίχτηκαν για την εξυπηρέτηση τυφλών τεμαχίων κυρωμένης διανομής, εφόσον δεν θίγονται εμπράγματα δικαιώματα τρίτων προσώπων. γ) Δρόμοι κυρωμένης διανομής που έχουν απολέσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, μπορούν να εξαγοράζονται από τον ιδιοκτήτη του όμορου ακινήτου, μετά από αίτηση που υποβάλλει στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης διαφορών. Για την εξαγορά καταβάλλεται τίμημα ίσο με την αντικειμενική αξία, το οποίο αποτελεί έσοδο του οικείου Δήμου.

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.