Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξ' αδιαιρέτου οικόπεδο όπου δεν χάνεται η δόμηση αν ο ένας ιδιοκ/της υπερβεί τα τμ


Recommended Posts

περίπτωση όπου σε εξ' αδιαιρέτου οικοπέδου ένας εκ των ιδιοκτητών έχει υπερβεί το δικό του ποσοστό δόμησης άκουσα ότι ο έταιρος δεν το χάνει, πως τώρα, δεν θυμάμαι. Δικαστικά το διατηρεί το δικαίωμα του?

ή υπάρχει σχετική πολεοδομική νομοθεσία?????

Κι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, οικόπεδο που χτίζει 100τμ και δυο ιδιοκτήτες με 50%-50%, αν ο ένας χτίσει 55τμ ο άλλος πόσα χτίζει?

 

Παρακαλώ όπως απαντήσετε. Μου έτυχε σχετική περίπτωση και ο μόνος τρόπος για να βγάλω άδεια είναι να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα....

Ευχαριστώ

Χ

Link to comment
Share on other sites

Ελα φιλε μου, σε τετοιες περιπτωσεις ο δευτερος οικοδομων χτιζει ό,τι περισσευει*. Αν δεν περισσευει τπτ, τότε τον πούλο αρμ κι εσυ κι αυτος.

Δικαστικά το διατηρεί το δικαίωμα του?

Μαλλια απο τζιτζικα διατηρει.... Μονο δικαιωμα αποζημίωσης έχει*.

 

* Αυτα διότι κατα το γράμμα του Νόμου, ο παραβάτης πρέπει να κατεδαφίσει. Από την στιγμή όμως που υπάρχει σδ για την νομιμοποίηση των αυθαιρεσιων, θεωρω πως ο δικαστης (διότι μόνο δικαστικα λύνεται το ζήτημα) θα κρινει:

α) την αποζημίωση με μοναδα μετρου του αδικημενου

β) την νομιμοποίηση των εξτρα οικοδομηθέντων με ταυτόχρονη

γ) μεταβολλή της συνιδιοκτησίας με σκοπό να καλύψει από άποψη ταύτισης σδ-χιλιοστών το ήδη οικοδομημενο.

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου φίλε, καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση σου, σωστή ακούγεται αν και δεν απατώμαι νομίζω ότι κάπου εδώ στο φόρουμ είχα διαβάσει κάποτε την αντίθετη περίπτωση γι αυτο και επιμένω μήπως κάποιος άλλος γνωρίζει κάτι.....

????

 

Ευχαριστώ πάντως για την απάντηση και αναμένω τα νεότερα....

με φιλικούς Χαιρετισμούς

Χάρης

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον. Οι απαντησεις βρισκονται στο βιβλιο "Οριζόντια και κάθετη ιδιοκτησια" του Β.Τουμα, εκδόσεις Νομικη βιβλιοθηκη, ISBN 978-960-272-569-6

 

Eλπιζω να μην περιμενεις άλλη απαντηση.

 

ΥΓ. Οι διαχειριστες ας κρινουν αν πρεπει να παραμεινουν στον server τα σκαναρισματα.

ΥΓ2. Το σκανάρισμα των σελίδων (αντί για δακτυλογράφιση των εν λόγω κεμένων) έγινε για λόγους ταχύτητας και ευκολίας.

Η παράθεση των παρακάτω πληροφοριών γίνεται ως ακαδημαική ενημέρωση και όλα τα δικαιώματα ανήκουν στον συγγραφέα του βιβλίου.

post-48978-131887262436_thumb.jpg

post-48978-131887262442_thumb.jpg

post-48978-131887262448_thumb.jpg

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ρε φιλε, ρε φιλε....

Με αναγκαζεις και παρανομώ τώρα...

 

Ρε φίλε, ρε φίλε :) :) μην μου συγχίζεσαι, εγώ εδω μέσα την άκουσα αυτήν την μπαρούφα και μην γνωρίζοντας τόσα και τόσα που λέγονται είπα μπας και :)

 

Πραγματικά σεβαστότατη η γνώμη σου, με συγχωρείς που σε έβαλα σε τόση φασαρία να δημοσιεύεις αυτό και δεν χανόμαστε........:):)

 

Εχεις άλλωστε και μια φήμη επιπλέον ;)

Link to comment
Share on other sites

Οχι, εντάξει, άστις, εγώ τις τυπωσα βέβαια αλλά μπορεί να τις αναζητήσει κάνας άλλος, γιατί να μην υπάρχουν με το σχετικό thread? Υπάρχει κάποιο σχετικό κόλλυμα?

Νομικό?

Link to comment
Share on other sites

Έχω παρόμοια περίπτωση. 8 συνιδιοκτήτες και αντίστοιχες οικοδομικές άδειες. Κάποιοι από αυτούς όμως ξεπέρασαν το ποσοστό τους και όχι μόνο...

Στην τελευταία (χρονικά) οικοδομική άδεια ο ένας εκ των συνιδιοκτητών υπερβαίνει την κάλυψη του συνόλου! Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω πως το επέτρεψαν στην Πολεοδομία...

Πιστεύετε ότι η τελευταία αυτή οικοδ. άδεια μπορεί με καταγγελία να "αναιρεθεί" κατά κάποιο τρόπο;

Link to comment
Share on other sites

Πολεοδομικά το οικόπεδο έχει υπερβεί την επιτρεπόμενη δόμηση, είτε εντός του έχει χτίσει ένας, είτε 15 συνιδιοκτήτες, οπότε οτιδήποτε πέραν της επιτρεπόμενης δόμησης είναι αυθαίρετο. Από εκεί και πέρα εκτιμώ οτί είναι θέμα των αρμόδιων δικαστηρίων να βρουν ποιός αυθαιρέτησε και πως θα αντιμετωπιστεί αυτό.

Link to comment
Share on other sites

είναι σίγουρο ότι ο καθένας μπορεί να χτίσει αυτό που δικαιούται, ανεξάρτητα των υπερβάσεων των άλλων - αυτά έχουν λυθεί νομικά. Αν παρανομούν οι άλλοι όμως θα φανεί στο τοπογραφικό που δίνεις στην πολεοδομία γιατί αποτυπώνονται όλα τα υφιστάμενα, βέβαια εκεί μπορείς να τους καλύψεις για να αποφύγεις συγκρούσεις...

βασικά ένας δικηγόρος μου ειχε δείξει το νόμο που κάλυπτε το συγκεκριμένο θέμα, το είχα διαβάσει και εγώ. Άρα χτίζεις αυτό που δικαιούσαι ό,τι και να έχουν οι άλλοι, αλλά αναγκαστικά φέρνεις στην επιφάνεια τις αυθαιρεσίες των άλλων - αν πέσουν πρόστιμα αυθαιρέτων πρέπει νομίζω να λυθούν αυτά τα θέματα πριν προχωρήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.