Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξύλινη κατασκευή (χειμερινή κατοικία)


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω σε ένα θέμα. Εχω να κάνω μια χειμερινή κατοικία στον Παρνασσό αρκετά μεγάλη. Θέλω να χρησιμοποιήσω ξύλο και φυσικά σύμφωνα με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού. Δεν ξέρω αν πρέπει να χρησιμοποιήσω μόνο ξύλο, ή να κάνω απ'εξω επενδυση ξύλου σε πέτρινο τοίχο. Και ο λόγος που σκέφτομαι την πέτρα είναι γιατί οι πέτρινοι τοίχοι θα αφαιρεθούν απ΄τον συντελεστή. Και αν αποφασίσω να το κάνω ξύλινο μόνο, δεν ξέρω καθόλου κατασκευαστικά πώς γίνεται και επίσης πως συμπεριφέρεται βιοκλιματικά το ξύλο. Οποιος έχει κάποια ιδέα ή γνώση πάνω στο θέμα ας με διαφωτίσει λίγο. Ευχαριστω :)

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά το ξύλο έχω συναντήσει 2 τρόπους κατασκευής. Ο ένας αφορά κατασκευή με χρήση κορμών κυκλικής διατομής και ο άλλος με κατασκευή ξύλινων πλαισίων επενδεδυμένων με OSB ή γυψοσανίδα/τσιμεντοσανίδα. Επιβάλλεται η θεμελίωση με σκυρόδεμα και η υπερύψωση του ισογείου ώστε ο ξύλινος σκελετός να προφυλαχθεί από την υγρασία. Ως υλικό έχει καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, εμφανίζει καλή διαπνοή, απουσιάζει σχεδόν εντελώς η επιμόλυνση από ραδιενεργά υλικά (ραδόνιο πχ) αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αναφορικά με την πυρασφάλεια. Επιπλέον έχει χαμηλή θερμοχωρητικότητα σε σχέση πάντα με το σκυρόδεμα ή την πέτρα. Υπάρχουν αρκετές εταιρίες πλέον που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ξύλινων κατοικιών και με λίγη έρευνα στο διαδίκτυο θα πάρεις πολλές ιδέες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη που θα σε απογοητεύσω, αλλα ΔΕΝ έχεις να κάνεις τίποτα!

 

Υπάρχει αναστολή έκδοσης αδειών και οικοδομικών εργασιών μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2012.

http://www.amfissapress.gr/epikairotita/7-2009-10-13-09-45-40/3862--1-

Θα πρέπει να είσαι υπερβολικά τυχερός για να μην είσαι μέσα στα όρια αναστολής και μάλλον να είσαι "κοντά στον Παρνασσό" κι όχι "στον Παρνασσό" (ή έστω εντός οικισμού).

 

Επίσης θα πρέπει να λάβεις υπ'όψιν το τι θα γίνει με τις Natura.

 

Όσο για το τι να κάνεις σαν μελέτη, ξύλινη επένδυση σε πέτρα, δεν θα στο συνιστούσα! Και γενικότερα ξύλινη επένδυση πάνω σε "συμπαγές υλικό" (πέτρα, σκυρόδεμα, τούβλο).

Όσοι το έκαναν απέτυχαν παταγωδώς, αφού το ξύλο "πέταξε" στον πρώτο χειμώνα. Επειδή το ξύλο είναι "ζωντανό", δημιουργεί διάκενα με τον φορέα, μπαίνει η υγρασία, παγώνει και τα διαλύει όλα. Ολόσωμος ή συγκολλητός κορμός είναι η "ασφαλέστερη" λύση. Ότι και να κάνεις πάντως, προσοχή με τον ΚΕΝΑΚ γιατί δεν "βγαίνει" εύκολα.

 

Υγ: Οι τοπικοί φορείς ετοιμάζουν κινητοποίηση για ανάκληση της απόφασης της Μπιρμπίλως! Αν είσαι και είμαστε τυχεροί και ανακληθεί, θα δουλέψουμε, αλλιώς...

Είχα 8 δουλειές έτοιμες εκεί και ίσως σώσω την 1!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.