Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσανατολισμός?


Recommended Posts

Νέα Μηχανικός με (υποθέτω) κλασικό πρόβλημα: Μου δόθηκε κροκί και μετρήσεις από δύο στάσεις Σ1 και Σ2. Η Σ1 μηδένιζε στη Σ2 και αντίστροφα. Διαθέτω όλες τις μετρήσεις και τις υπολογισμένες συντεταγμένες της αποτύπωσης. Θέλω να κάνω χάραξη αλλά η Σ2 δεν υπάρχει πλέον. Που θα μηδενίσω?Ή διαφορετικά, πως θα ξεπεράσω το πρόβλημα του προσανατολοσμού?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, καλή αρχή.

Μπορείς να μηδενίσεις σε κάποιο σαφές σταθερό σημείο που έχει αποτυπωθεί, κάποια γωνία κτηρίου, γωνία μανδροτοίχου κλπ.

Εάν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αποτυπώσεις κι εσύ με την σειρά σου κάποια κοινά σημεία με την αρχική αποτύπωση ώστε να μπορείς να ταυτίσεις τις δυο αποτυπώσεις και να βάλεις μια δική σου Σ2 στην οποία θα μηδενίσεις.

Καλη συνέχεια.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είσαι βέβαιος ότι η αποτύπωση που σου δόθηκε είναι σωστή? ούτως η άλλως πρέπει να κάνεις μια επαλήθευση για να δεις αν ισχύουν οι μετρήσεις του προηγούμενου συναδέλφου κ μετά να προχωρήσεις στην χάραξη.

Link to comment
Share on other sites

Εντόπισε ποιό από τα σημεία που αποτυπώθηκαν από τη Σ1 είναι σήμερα σταθερό και ορατό από τη Σ1, πχ ένας σιδεροπάσαλος κατακόρυφος, μια ακμή τοιχίου καλοφτιαγμένη, ένα καρφί-ρεπέρ κλπ. Υπολογίζεις τη γωνία διεύθυνσης Σ1-σταθερό σημείο, στήνεις στη Σ1, προσανατολίζεσαι σκοπεύοντας στο σταθερό με το όργανο να έχει σαν Ηz γωνία την υπολογισμένη ως άνω. Φρόνιμο είναι να έχεις εντοπίσει και δεύτερο σταθερό σημείο για να κάνεις έλεγχο πριν ξεκινήσεις χάραξη.

Αν διαθέτεις γεωδαιτικό σταθμό, με τουλάχιστον δυο σταθερά σημεία μπορείς να κάνεις οπισθοτομία με μετρημένες αποστάσεις και να προσανατολιστείς καλά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.