Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Yπερβολικό ποσό για πετρέλαιο


alipkok

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.Νοικιάζω το τελευταίο 6μηνο ενα σπίτι 85m2.Η πολυκατοικία είναι 2ροφη με 4 διαμερίσματα και ειμαι στο 2ο όροφο.Απο πάνω είναι κεραμοσκεπή.Ακριβώς δίπλα είναι ένα ίδιο 2οροφο κτίσμα και τα κοινοχρηστα τα μοιραζομαστε οι 8 ένοικοι.Όλοι οι υπόλοιποι εκτός εμού ,είναι ιδιοκτήτες.Εχω στο σπίτι θερμοστάτη ενω η χρέωση είναι με ωρομέτρηση.Δυστυχώς το σπίτι είναι εκτεθειμένο απο 2 πλευρές που σημαίνει ότι το χειμώνα είναι κρύο αρκετά.Το θέμα είναι ότι καλούμε για το μήνα Φεβρουάριο να πληρώσω για πετρέλαιο 460€.Σας επισυνάπτω το χαρτί που έχει τα στοιχεία κατανάλωσης και χρέωσης και δεν πολυκαταλαβα κάποια πράγματα 'οπως το 296.91 ας πούμε.Οι ώρες που το χρησιμοποίησα είναι 144 ενω το αμεσως μεγαλύτερο νούμερο κάποιου ενοίκου είναι 61.Τον προηγούμενο μήνα για 108 ώρες πλήρωσα 280 πετρέλαιο και τον προ προηγουμενο μια απο τα ίδια.Έχω νεογέννητο μωρό και δεν γίνεται να μην έχω αναμμένο καλοριφέρ.Ακόμα και αν τα σώματα είναι μικρά για το σπίτι και αναγκάζεται να καίει συνέχεια, είναι λογικό αυτο το ποσό; Mπορεί κάποιος να με προσανατολίσει τι να κάνω;Θα μιλήσω στο διαχειριστή και την εταιρια που βγάζει τα κοινόχρηστα αλλά πώς μπορώ να καταλάβω τι γίνεται ;Ευχαριστώ

Τέλος ισχύει ότι την συνιδιοκτησία την πληρώνει ο ιδιοκτήτης και όχι ο ενοικιαστής;

<a href=http://img861.imageshack.us/img861/2008/img001b.th.jpg' alt='img001b.th.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όταν ανάβεις το καλοριφέρ σε τι θερμοκρασία βάζεις τον θερμοστάτη σου. Φτάνει ποτέ ο χώρος σε αυτή την θερμοκρασία; (δλδ σβήνει ο θερμοστάτης;)

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ελέγχεις τις μετρήσεις του ωρομετρητή. Αν συμπίπτουν με αυτές του λογαριασμού σου σημαίνει ότι έκαψες το πετρέλαιο και πρέπει να το πληρώσεις.

 

Τώρα αν θες να το πας σε άλλο επίπεδο πχ η μελέτη θέρμανσης αν είναι σωστή ή αν εφαρμόστηκε καλά (2 ώρες για να φτάσει στους 20° είναι πολύ) θα πάει μακριά η βαλίτσα. Δοκίμασε να ρίξεις λίγο τη θερμοκρασία ή να δουλεύεις τη θέρμανση χωρίς πολλές διακοπές.

Link to comment
Share on other sites

Από τη δική μου εμπειρία υπολογίζω ότι μου κοστίζει περίπου 1 ευρώ και κάτι η κάθε ώρα (μόνο για θέρμανση - όχι τα υπόλοιπα κοινόχρηστα). Δεν ξέρω αν αυτό βοηθήσει να έχεις μια εικόνα.

Link to comment
Share on other sites

To βάζω στο 20 και σβήνει μετά απο 2 ωρες το λιγότερο.

 

1) Τσέκαρε με ένα (ελεγμένο) θερμόμετρο οι 20 βαθμοί που λέει ο θερμοστάτης σου πόσοι πραγματικά είναι όταν κλείνει η ηλεκτροβάνα και άρα θεωρητικά τους έχει πιάσει. Παίζει να είναι 25 όπως συνέβαινε σε φίλο μου...

2) 2 ώρες συνεχούς λειτουργίας για να πιάσει 20 παραγματικούς βαθμούς ένα σπίτι 2 πράγματα μπορεί να σημαίνουν:

α) Το σπίτι είναι "ψυγείο" (κακή μόνωση, αφήνεις ανοιχτά παράθυρα κλπ.)

β) περιμένεις να ανεβάσει 20 C ενώ είχε 5 C.

3) Ρώτα στην εταιρεία που βγάζει τα κοινόχρηστα και τις δαπάνες θέρμανσης, με ποιόν τρόπο τις βγάζει. Είχα περίπτωση γνωστού με τον οποίο διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία, αγνοούσε τον αλγόριθμο της μελέτης θέρμανσης και έκανε κατανομή των δαπανών με βάση τα χιλιοστά των διαμερισμάτων και μόνο!!! Αυτές οι εταιρείες σε πολλές περιπτώσεις είναι για τα πανηγύρια.

Εξ ιδίας πείρας, τείνω περισσότερο στο Νο 1 καθώς έχω διαπιστώσει από φίλους, ότι τα νέα ζευγάρια έχετε μια ροπή στην υπερβολή όσον αφορά τα παιδιά σας και υποψιάζομαι ότι το σπίτι σου μπορεί αν είναι "σάουνα" (και λόγω προβληματικού θερμοστάτη)... Μου έχει τύχει να μπαίνω σε σπίτι και να κοντεύω να πάθω εγκεφαλικό από τη ζέστη και η δικαιολογία ήταν "το μωρό".

 

Υ.Γ. Μάλλον έγινε αγορά πετρελαίου πρόσφατα από όσο βλέπω στο λογαριασμό και δεν ξέρω αν μοιράστηκε σωστά η δαπάνη. Το 296,91 είναι "χιλιοστά επιβάρυνσης" όπως γράφει.

Υ.Γ.2 Σε κάθε περίπτωση οι 144 ώρες σε σχέση με τις 108 του προηγούμενου μήνα δεν είναι μικρή διαφορά, είναι 33% παραπάνω και έχε υπόψη σου ότι το τι τελικά πληρώνεις όταν έχεις αυτονομία με ωρομετρητή, έχει να κάνει και με το πόσο το "μπουμπούνισαν" και οι υπόλοιποι. Δεν υπάρχει γραμμική αναλογία με τις ώρες που γράφει ο μετρητής σου δηλαδή.

Link to comment
Share on other sites

Το 296,61 είναι το ποσοστό επι τις χιλίς που σου αναλογεί (1548,80 ευρώ * 296,61/1000=459,86 ευρώ) δηλαδή έχεις πληρώσει το 1/3 της δαπάνης. Αλλά κάτι δεν μου βγαίνει, δεδομένου οτι η επόμενη κατανάλωση είναι 61 ώρες. Δείτε εάν έγινε λάθος στους υπολογισμούς.

Link to comment
Share on other sites

tpanag συμφωνώ απόλυτα με τα σπίτια σάουνα του οποίου είμαι 100% κατά.Δυστυχώς το σπίτι δεν έχει καλή μόνωση και το πρωί η θερμοκρασία του είναι 17-18 το πολύ.Όταν ο θερμοστάτης είναι στους 20, η μέγιστη θερμοκρασία που φτάνει το σπίτι, μετρημένη με ψηφιακό καλό θερμόμετρο, είναι 22 ,με 23 σπανίως.Το μόνο μέρος που είναι αρκετά ζεστό είναι λόγω μεγέθους το μπάνιο.Επίσης υποθέτω ,χωρίς να είμαι ειδικός, ότι τα σώματα δεν επαρκούν για το σπίτι... Έβαλα Κλιματισμό 18αρι ,για να μειώσω το κόστος στο πετρέλαιο.Οπως και να έχει η μετακόμιση με τετοια νούμερα είναι μονόδρομος.

H δαπάνη του πετρελαίου με ποιά κριτήρια μοιράζεται;

Link to comment
Share on other sites

Κάτι ακόμα που πρέπει να ελέγξεις είναι μήπως έχει κολλήσει ο μετρητής (η ηλεκτροβάνα κλείνει αλλά ο μετρητής συνεχίζει να γράφει). Σβήνεις το καλοριφέρ από το θερμοστάτη κ με τον διαχειριστή παρέα ελέγχετε αν ο μετρητής γράφει.

 

Οσο για το αποθεματικό το καταβάλλει ο ενοικιαστής κ οχι ο ιδιοκτήτης.

Για να γίνει κατανοητό πρέπει να καταλάβουμε πως το αποθεματικό είναι ένα οριζόμενο ποσό το οποίο προκαταβάλλεται σε (έναν ειδικό λογαριασμό!!!) για να έχει χρήματα στο ταμείο ο διαχειριστής για να καλύψει τα έκτακτα κοινόχρηστα έξοδα (αγορά πετρελαίου, καθαριστικών, ηλεκτρολογικών, διάφορες επισκευές κλπ) κ να μην τα βάζει από την τσέπη του κ να περιμένει να τα εισπράξει από τον κάθε κάτοικο (ένοικο ή ιδιοκτήτη).

Η λογική λοιπόν ορίζει πως σε κάθε κτίριο υπάρχουν διάφορα έξοδα τα οποία απευθύνονται α/ στους χρήστες, β/ στους ιδιοκτήτες.

Έτσι το πετρέλαιο , το νερό, η λάμπα που κάηκε, η συντήρηση του ανελκυστήρα, η καινούρια κλειδαριά της εισόδου κλπ, συγκαταλέγονται στα έξοδα χρήσης - λειτουργίας (μερικοί θεωρούν πως το καλλωπιστικός χρωματισμός -αισθητική αναβάθμιση- επιβαρύνει αυτήν τη κατηγορία).

Η αντικατάσταση του ανελκυστήρα, του καυστήρα, της υδρορροής, η βελτίωση της θερμομόνωσης, επισκευές ενισχύσεις συνεπεια σεισμων κλπ, συγκαταλέγονται στα έξοδα εγκατάστασης κ αξίας του κτιρίου.

Ετσι λοιπόν, προκύπτουν ΔΥΟ κατηγορίες κοινοχρήστων εξόδων: (ΚΑΤ. Α' κ ΚΑΤ. Β') χρηστών κ ιδιοκτητών. (μην πάμε κ στην τρίτη - ύπαρξη καταστημάτων σε κτίριο κατοικίας)

 

Με αυτή τη προσέγγιση μπορούμε να καταλάβουμε πως η αυξηση του αποθεματικού που αναφέρεται στο πετρέλαιο (αφού αυτό είναι το μεγαλύτερο έξοδο) αναφέρεται στην ΚΑΤ. Α' (χρήση).

Με τον καιρό η κατηγορία του αποθεματικού της ΚΑΤ.Β' (ιδιοκτητών) έχει ξεχαστεί αφού σε κάθε περίπτωση το για εργασίες τέτοιου είδους θα χρειαστεί πρώτα απ'όλα η συναίνεση των συνιδιοκτητών (πχ αλλαγή καυστήρα)

 

Το αποθεματικό που έχει καταβληθεί από τον χρήστη- ένοικο επιστρέφεται από τον διαχειριστή την στιγμή που αφήνει ελεύθερο το διαμέρισμα, και αφού έχουν εξοφληθεί όλοι οι λογαριασμοί.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου νομίζω ότι θα πρέπει να ακολουθήσεις την νόμιμη οδό για να βρείς τον δίκαιο σου… Αν έχεις.

Καταρχάς να σου πω ότι από την εμπειρία μου είναι πολύ σπάνια η βλάβη στους ορομετρητές…

Ίσως να υπάρχει κάποιος πονηρηδης και να επεμβαίνει αυθαίρετα στη λειτουργία του συστήματος αλλά και αυτό σπάνιο είναι….

Αυτό που δεν είναι καθόλου σπάνιο είναι να τα εξής.

 

1.Να μην έχει γίνει σωστή μελέτη απωλειών και μελέτη θέρμανσης.

2.Να μην έχει ακολουθηθεί η μελέτη θέρμανση.

 

Το αν δούλευει καλά ο ωρομετρητής σου δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρεθεί…Παρακολούθησε τον.

 

Ζήτησε αντίγραφο της μελέτης θέρμανσης και του πίνακα κατανομής δαπανών.

Δώστα σε έναν μηχανολόγο που ασχολείται με αυτά τα πράγματα να κρίνει αν είναι σωστά.

Αν δεν έχεις εσύ το δικαίωμα σίγουρα το έχει ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος.

Ζήτησε να γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει αλλαγές στα θερμαντικά σώματα σε σχέση με την μελέτη.

Αν έχουν γίνει αλλαγές ζήτησε ή να αντικατασταθούν τα σώματα με αυτά που προβλέπει ή μελέτη ή να γίνει θερμιδομήτρηση.

Μάλιστα ο νόμος προβλέπει κυρώσεις σε αυτούς που έχουν μεγαλώσει τα σώματα τους.... και πίστεψε με θα τους στριμώξεις για τα καλά. Δεν θα μπορούν να πουν κουβέντα γιατί θα έχεις δίκαιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.