Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μετασχηματισμός HTRS07->EGSA87


Recommended Posts

Συνάδελφε Νίκο, το λογισμικό της Κτηματολόγιο ΑΕ δίνει ορθομετρικά υψόμετρα που προκύπτουν από απλό αλγόριθμο βάσει γνωστών τιμών της αποχής γεωειδούς-ελλειψοειδούς αναφοράς.

 

Οι τιμές αυτές οργανώνονται σε κάνναβο και με παρεμβολή μεταξύ των γειτονικών κόμβων του τόπου ενδιαφέροντος προκύπτει κάποιο ορθομετρικό υψόμετρο. Το υψόμετρο αυτό δεν προκύπτει σαν αποτέλεσμα καθαρά μαθηματικής προσέγγισης δηλαδή δεν μπορείς να αντιστοιχίσεις τις διάφορες τιμές του σε μαθηματική επιφάνεια (πχ ελλειψοειδές).

 

Δεν υπάρχουν λοιπόν παράμετροι απ ευθείας μετασχηματισμού που να παρέχει ορθομετρικά υψόμετρα. Για να πετύχεις καλή προσέγγιση (τάξης 5 εκ. ) μονόδρομος είναι το localization.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Nikos87

 

O agior τόνισε ορθώς ότι τα υψόμετρα που δίνει η Κτηματολογιο Α.Ε δεν είναι σε καμία περίπτωση ρεαλιστικά. Αν θες να κάνεις δουλειά αρίβειας ορισμένων εκατοστών, δούλεψε με ένα μοντέλο πρόγνωσης γεωειδούς σε τοπική κλίμακα π.χ σε ακτίνα 10-15 km. Το μοντέλο πρόγνωσης των υψομέτρων της Κτηματολόγιο Α.Ε χρησιμοποιεί υψόμετρα των τριγωνομετρικών σημείων που για τη συντριπτική πλειοψηφία δεν έχουν προσδιοριστεί με γεωμετρική χωροστάθμηση.

 

Σε ότι έχει να κάνει με την χρήση των παραμέτρων ενός ελλειψοειδούς, να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός. Αλλάγη των παραμέτρων μεταχηματισμού είναι δυνατό να σε οδηγήσουν σε διαφορές ακόμη και εκτατοντάδων μέτρων. γενικός κανόνας: Χρησιμοποίησε το αντίστοιχο ΕΕΠ που συνδέεται με το αντίστοιχο datum.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημήτρη κατ αρχήν σε ευχαριστώ για την ανταπόκριση.Δοκιμάζοντας το Hepos σε αρκετά τριγωνομετρικά της Αττικής διαπίστωσα ότι ενώ οριζοντιογραφικά η ακρίβεια του είναι ικανοποιητική (σύγκρινα τις συντεταγμένες του Hepos με αυτές της ΓΥΣ) στα υψόμετρα υπήρχε μια διαφορά της τάξης των δέκα μέτρων.Μίλησα με κάποια κοπέλα (προφανώς συνάδελφος ήταν) της υποστήριξης του HEPOS και μου είπε να κατεβάσω το λογισμικό που διαθέτει το HEPOS το οποίο μετατρέπει τις συντεταγμένες του HEPOS (HTRS 07) σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87,πράγμα που κάνει και το λογισμικό του χειριστηρίου του GPS. Η διαφορά από το λογισμικό του χειριστηρίου είναι ότι έχουν ενσωματώσει ένα ελλειψοειδές το οποίο δίνει ορθομετρικά υψόμετρα.Πράγματι ακολούθησα τις οδηγίες και το πράγμα μαζεύτηκε.Δεν υπάρχουν δηλαδή αυτά τα 10μετρα σαν διαφορές τα υψόμετρα.Αυτό που ρωτάω είναι αν μπορώ αυτήν την μετατροπή που κάνει το λογισμικό του HEPOS, να γίνεται αυτόματα την ώρα της μέτρησης,αλλάζοντας τις παραμέτρους του GRS 80 (a και 1/f) με τις παραμέτρους του ελλειψοειδούς που έχει ενσωματώσει το HEPOS, στο λογισμικό που διαθέτει.Αν αυτό γίνεται τότε πώς μπορούμε να βρούμε αυτές της παραμέτρους (a και 1/f)?

Σε κάθε περίπτωση σε ευχαριστώ και πάλι για την ανταπόκριση.

 

Για την αποσαφήνιση των αποριών σου, σου λέω τα εξής: Το ελλειψοειδές δεν δίνει ορθομετρικά υψόμετρα. Χρειάζεσαι ένα μοντέλο γεωειδούς (ή καλύτερα μοντέλο αποχής του γεωειδούς) για να πάρεις ορθομετρικά υψόμετρα απευθείας. Τα χειριστήρια σχεδόν όλων των δεκτών περιλαμβάνουν κάποια παγκόσμια μοντέλα γεωειδούς (π.χ. EGM96, EGM08). Το κάθε λογισμικό υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένα format και δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο μπορεί κάποιος να δημιουργήσει από την αρχή το δικό του - οπότε και να το εισάγει στο λογισμικό του χειριστηρίου, αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη. Επομένως το πρώτο πράγμα που χρειάζεσαι είναι το μοντέλο γεωειδούς που χρησιμοποιεί το HEPOS - το οποίο δεν είναι ανοικτό και κατ' επέκταση δεν παρέχεται στο κοινό. Επομένως δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσεις αυτό το μοντέλο. Αρκετές εταιρείες παρέχουν δικά τους μοντέλα γεωειδούς, οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό της κατασκευάστριας εταιρείας σου αν θέλεις να έχεις on-the-fly τιμή του ορθομετρικού υψομέτρου στο πεδίο. Κατ' εμέ αυτό δεν είναι αναγκαίο καθώς μπορείς να κάνεις την επίλυσή σου στο HTRS07 χρησιμοποιώντας ελλειψοειδή υψόμετρα, να εξάγεις το αρχείο με τις 3Δ συντεταγμένες των σημείων και να το επεξεργαστείς μαζικά στο λογισμικό του HEPOS. Η όλη διαδικασία δεν παίρνει παρά ελάχιστο χρόνο. Το ελλειψοειδές του HEPOS είναι το ίδιο με αυτό του ΕΓΣΑ'87 (δηλαδή το GRS80) και δεν θα πρέπει σε καμία μα καμία περίπτωση να πειράξεις τις παραμέτρους του.

Link to comment
Share on other sites

Παιδια καλησπερα και απο μενα.Για μια μεταβιβαση ακινητου στην Αθηνα πλεον χρειαζεται και τοπογραφικο εξαρτημενο με ΕΓΣΑ 87 η συμβολαιογραφος.Εγω εχω στα χερια μου ενα απλο τοπογραφικο του προηγ μηχανικου που κατατεθηκε στην προηγουμενη μεταβιβαση.Μπορει αυτο να μου χρησιμευεσει ωστε να μην ξαναμπω στον κοπο??Παιζει να καραφλιασει κανενας τοπογραφος αν διαβασει την ερωτηση μου...αλλα ...τι να πω...γιαυτο ειναι οι ερωτησεις.Ευχαριστω εκ των προτερων

Link to comment
Share on other sites

Παιζει να καραφλιασει κανενας τοπογραφος αν διαβασει την ερωτηση μου...

Και όχι μόνο τοπογράφος....

Μην σου πω και η συμβολαιογράφος η ίδια!!!

Καλύτερα να δημοσιεύσεις την ερώτηση εδω: http://www.michanikos.gr/topic/383-%CE%91%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%91%CE%BD%CE%AD%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B7/

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.