Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μέτρηση κατανάλωσης σε μέση τάση


stelval

Recommended Posts

Το πρόβλημα μου είναι το εξής

Έχουμε 2 κτίρια που τροφοδοτούνται απο την ίδια παροχή μέσης τάσης απο την ΔΕΗ.

Στο κτίριο Α υπάρχουν 2 Μ/Σ μέσης τάσης και σύστημα αντιστάθμισης.

Στο κτίριο Β υπάρχει ένας μετρητής (του εμπορίου) συνδεμένος στην χαμηλή τάση ,στον κεντρικό πίνακα του κτιρίου.

Ενώ το κτίριο Β έχει πολύ μεγαλύτερες καταναλώσεις από το κτίριο Α όταν έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ και οι χρήστες κάνουν το μοίρασμα των Κwh σύμφωνα με την καταγραφή του μετρητή του κτιρίου Β φαίνεται οτι το κτίριο Α έχει πολύ περισσότερες καταναλωσεις.

Που χάνουμε την μέτρηση?

Μήπως στην μέση τάση πάνω στους Μ/Σ?

Μήπως δεν είναι σωστός ο τρόπος μέτρησης?

Link to comment
Share on other sites

Αν και τα στοιχεία είναι ελειπή φαντάζομαι πως και στο Β κτίριο υπαρχει Μ/Σ με σύστημα αντιστάθμισης.

 

Ο μετρητής στο Β κτίριο δεν μετράει απώλειες Μ/Σ μιας και είναι μετά από αυτόν και απώλειες γραμμής (αν και στη ΜΤ μικρό μήκος γραμμής φαντάζομαι θα είναι λίγες αλλά και πάλι δεν τις πληρώνει) από το σημείο σύνδεσης με τη ΔΕΗ μέχρι εκεί.

 

Βασικά την επόμενη φορά πες τον ιδιοκτήτη του Β κτιρίου να πάρει μανάβη και όχι μπακάλη μπορεί να ξέρει περισσότερα. Για μηχανικό δεν νομίζω να το σκεφτεί.

Link to comment
Share on other sites

Το κτίριο Β τροφοδοτείται απο την χαμηλή τάση του κτιρίου Α.Οι απώλειες της γραμμής και του Μ/Σ δικαιολογούν διπλάσια κατανάλωση συμφωνα με τον μετρητή για το κτίριο Α ενω έχει ελαχιστα φορτία σε σύγκριση με το κτίριο Β?

Εσύ που είσαι σουπερμάρκετ τι λές?

Link to comment
Share on other sites

Καταρχην απο το πρωτο σου μηνυμα και εγω καταλαβα οτι και στο Β κτίριο υπαρχει Μ/Σ. Αλλα μετα το διευκρινησες και κατεληξα στο σχημα που επισυναπτω. Καταλαβα, οτι το κτηριο Α εχει 2 μετασχηματιστες. Μην αναφερεις την αντισταθμιση γιατι δεν παιζει κανενα ρολο στην ενεργο ισχυ, με την εννοια οτι ειτε υπαρχει ειτε δεν υπαρχει αντισταθμιση, οι μετρητες ενεργου ενεργειας θα μετρανε το ιδιο!!

 

Σιγουρα πρεπει να μπει ο μετρητης M(A) για να μετραει την ενεργεια που τραβανε οι καταναλωσεις του κτηριου Α. Ο μετρητης αυτος θα χρειαστει στην συνεχεια ωστε να μπορει να γινει επιμερισμος στις απωλειες του μετασχηματιστη. Ο μετρητης Μ πρεπει να μπει και αυτος. Αυτος θα μπει στην πλευρα της μεσης τασης του μετασχηματιστη εκεινου που τροφοδοτει και το κτηριο Β (δες σχημα). Ετσι, η ενεργεια που αντιστοιχει στο κτρηριο Β βρισκεται με τον τυπο:

Ε(Β)=Μ * Μ(Β)/(Μ(Α) + Μ(Β)). Αντιστοιχα, το κτηριο Α θα πρεπει να πληρωνει:

Ε(Α)=Μdei - Ε(Β)

post-55156-131887263608_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Megawatt ευχαριστώ για την απάντηση σου.Και εγώ σκέφτηκα τον δεύτερο μετρητή για να γίνεται ο επιμεριμός στις απώλειες του Μ/Σ.Την αντιστάθμιση την ανέφερα απλώς για να μην μου απαντήσει κανείς για μετρητές άεργου ισχύος κ.λ.π.

Είναι τόσο μεγάλες οι απώλειες του Μ/Σ ώστε το κτίριο Α με ελάχιστες καταναλωσεις σε σύγκριση με το κτίριο Β να πληρώνει τα διπλάσια?

Ο μετρητής Μ απο την πλευρά της μέσης τασης τι τύπος μετρητή να είναι?

Link to comment
Share on other sites

Οταν αναρρωτιεσαι πως το κτίριο Α με ελάχιστες καταναλωσεις σε σύγκριση με το κτίριο Β πληρωνει τα διπλασια, δεν μπορω να σε απαντησω γιατι δεν ξερω τι καταναλωσεις εχει το κτηριο Α. πχ, το κτηριο Α μπορει να εχει 2 κινητηρες 100kW ο καθενας και το κτηριο Β να εχει 30 κινητηρες των 10kW. Τοτε το κτηριο Α εχει εγκατεστημενη ισχυ 200kW και το κτηριο Β εχει 300kW. Ομως, κατα την εκκινηση οι δυο μεγαλοι κινητηρες του κτηριου Α μπορει να τραβανε ρευμα πολυ μεγαλυτερο απο το κτηριο Β. Επισης σκεψου οτι αποκλειεται να υπαρχει ταυτοχρονισμος και των 30 κινητηρων του κτηριου Β. Αρα οπως καταλαβαινεις, πρεπει να ειναι γνωστη η εγκατεστημενη ισχυ σε καθε κτηριο και ο συντελεστης ταυτοχρονισμου.

 

Για να επιστρεψω στο αρχικο θεμα, εγω μιλαω για προσθηκη αλλων 2 μετρητων: Μ(Α) και Μ. Και μαλιστα, για ακομα πιο δικαιη μετρηση, θα πρεπει ο μετρητης M(B) να ξιλωθει και να εγκατασταθει στην αναχωρηση της γραμμης, δλδ κοντα στον μετασχηματιστη, ωστε οι απωλειες της γραμμης του κτηριου Β να μην επημεριζονται στα δυο κτηρια. Το ιδιο ισχυει και για τον μετρητη M(A). O μετρητης Μ, ειναι πεδιο μεσης τασης. Το πεδιο μεσης τασης ειναι φαντασου ενα ντουλαπι υψους 2 μετρων και εχει μεσα τους μετασχηματιστες εντασης και τασης για μετρηση της καταναλισκομενης ενεργειας. Αυτος θα μπει διπλα στο υπαρχον πεδιο του διακοπτη ισχυος του μετασχηματιστη για το κτηριο Β (αν υπαρχει και χωρος για να μπει διπλα στο υπαρχον αυτο πεδιο που ειναι ενα προβλημα). Επισης ενα αλλο προβλημα ειναι η τιμη αυτου του πεδιου. Χωρις να ειμαι σιγουρος, ειναι της ταξης μεγεθους των 10,000 ευρω, αλλα αυτο ψαξτο δεν ειμαι σιγουρος.

Link to comment
Share on other sites

Πόσης απόσταση υπάρχει από την ΧΤ Μ/Σ μέχρι το κτίριο Α.

 

Οι απώλειες γραμμής είναι πολύ σημαντικές ειδικά αν υπάρχουν και μη γραμμικά φορτία στο Β.

 

Το ότι υπάρχει αντιστάθμιση σε Μ/Σ δεν λέει και πολλά. Για μέτρα P και Q στις καταναλώσεις του κτιρίου Β και θα καταλάβεις. Αν έχει 100 καταναλώσεις 100 μέρες μόνο θα μετράς.

 

Αυτά τα πράγματα χρειάζονται μετρήσεις , μετρήσεις , μετρήσεις , ανάλυση , ανάλυση , ανάλυση μελέτη μελέτη μελέτη.

 

Έχει δίκαιο ο άλλος που μιλούσε για μπακάλικα και μανάβικα.

 

Πόσο καιρό υπάρχει αυτός ο τρόπος μέτρησης. Κανένας δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις για να καταλάβει πως είναι λάθος;

 

Έλεος!!!

 

Άρε ρε Ελλάδάρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Καλησπέρα σας

Μία βοήθεια σχετικά με τη θέση των μετασχηματιστών εντάσεως για μετρηση από πολυόργανο.

Έστω ότι έχουμε το παρακάτω σχήμα με ρόη ρεύματος όπως δείχνει το βέλος και τους μετασχηματιστές έντασης τοποθετημένους στο σημείο που βλέπετε.

Θεωρείτε ότι οι μετασχηματιστές θα μπορούν να μετράνε, αφού δεν θα διαρρέονται από το ρεύμα του φορτίου;

 

Untitled.jpg

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, GiorgioG said:

Θεωρείτε ότι οι μετασχηματιστές θα μπορούν να μετράνε, αφού δεν θα διαρρέονται από το ρεύμα του φορτίου

Όχι...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.