Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΑΝΕΠΕ ή Ευρωκώδικας 8 μέρος 3;


 

Recommended Posts

Απ' ότι καταλαβαίνω, αυτή τη στιγμή, μετά από 9 ρίχτερ στην Ιαπωνία, 1.0g στη Νέα Ζηλανδία, 250000 νεκρούς στην Αϊτή και 8.8 ρίχτερ στη Χιλή, δεν έχουμε επισήμως κανονισμό σεισμικής ενίσχυσης-αποκατάστασης, σε μια χώρα με 80% των κτιρίων προ του 1985...

Link to comment
Share on other sites

Το παράδοξο θα ήταν να μην έχουμε γκρίνια.

Γιατί έχεις τον ΚΑΝΕΠΕ εδώ και αρκετά χρονιά ο οποίος είναι πιθανόν ο πιο εξελιγμένος κανονισμός στην Ευρώπη και δεν σου απαγορεύει κανείς να τον συμβουλευτείς. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε άλλες χώρες όπου δεν χρειάζεται αυτοί οι κανονισμοί να έχουν ισχύ νόμου αλλά είναι περισσότερο οδηγίες.

 

Από ότι έχω ακούσει ο ΚΑΝΕΠΕ θα εναρμονιστεί πλήρως με τον EC8 στα κοινά τους σημεία και θα έχει ισχύ πληροφοριακού παραρτήματος.

Link to comment
Share on other sites

Του έχεις ρίξει καμιά μάτια?

Κάθε άλλο πάρα ανακάτεμα είναι, αντίθετα το part 3 του EC8 στηρίζεται στην έρευνα που έχει γίνει για την σύνταξη του ΚΑΝΕΠΕ.

 

Είναι ένα τεχνικό κείμενο που έχει συνταχθεί από ειδικούς και ασφαλώς με καλύπτει. Αλλιώς δεν θα είχε γίνει ποτέ καμιά ενίσχυση στην Ελλάδα.

 

Αντίστοιχα κείμενα υπάρχουν π.χ σε Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία χωρίς να έχουν ισχύ νόμου.

Link to comment
Share on other sites

Nαι τους εχω ριξω μια ματια..

 

Ειναι ανακατεμα ξενων κανονισμων...

Το ξαναλεω..

Μηπως ο ΚΑΝΕΠΕ στηριζεται στον ΕΚ8-μερος 3????

Ριξε μια ματια και στους αμερικανικους μπας και σε θυμιζουν τιποτα...

 

Και ο ιδιος ο κ. Τασιος το εχει πει.. (κατοπιν πιεσεως απο συναδελφο του καθηγητη)

 

Επισης ΚΑΜΙΑ νομικη καλυψη δεν εχεις χρησιμοποιώντας ΚΑΝΕΠΕ...

Αν ειναι ενα καλο βοηθημα ειναι αλλο θεμα...

Link to comment
Share on other sites

Γιατί έχεις τον ΚΑΝΕΠΕ εδώ και αρκετά χρονιά
Ναι αλλά πριν από λίγο είχαμε το τελικό κείμενο το οποίο πέρασε από 3 στάδια.

O KAN.ΕΠΕ. ναι μεν μπορεί να είναι κανονισμός αλλά ειδικα στις επεμβάσεις δεν είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο. Γενικά στις επεμβάσεις. Ο καθένας επιλέγει ανάλογα και το πρόβλημα μέθοδο επέμβασης.

Σαν κανονισμός είναι μια καλή εργασία που μαζεύει όλα τα συμπεράσματα από εργασίες και έρευνες και παρουσιάζεται στον Έλληνα μελετητή.

 

Για το θέμα είχα πει κάποτε πολύ παλιά...

 

O KAN.EΠΕ. είναι ο κανονισμός για επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια (γνωστό θα μου πείτε) και συγκεκριμένα "θεσμοθέτηση κριτηρίων

για την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας υφισταμένων δομημάτων και κανόνων εφαρμογής για τον αντισεισμικό ανασχεδιασμό τους, καθώς και για τις ενδεχόμενες επεμβάσεις, επισκευές ή ενισχύσεις.". Ο ΚΑΝ.ΕΠΕ. αυτή την στην στιγμή όπως δίνεται από τον ΟΑΣΠ είναι το τελικό σχέδιο. Οι άλλοι κανονισμοί που υπάρχουν για παρόμοια θέματα όπως ο FEMA επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα ανάλυσης. Σε μερικά κεφάλαια του ΚΑΝ.ΕΠΕ. αναφέρονται και μέθοδοι ανάλυσης και πότε πρέπει να ληθφούν υπόψη. Ο ΚΑΝ.ΕΠΕ. είναι στην ουσία ένας πολύ φρέσκος κανονισμός που πιστεύω κατά την πάροδο του χρόνου θα υποστεί βελτιώσεις και αλλαγές. Θα ήτανε προς όφελος για τους μελετητές, οι διάφορες εταιρείες, τις μελέτες που πραγματοποίησαν στο 2ο στάδιο και συγκεκριμένα προσφέρθηκαν εθελοντικά να εκπονήσουν και να παραδώσουν ισάριθμες μελέτες με σκοπό τονέλεγχο της γενικής εφαρμοσιμότητας του Σχεδίου αυτού του Κανονισμού να υπήρχε η δυνατότητα να είχαμε πρόσβαση σε αυτές τις μελέτες και εμείς. Το λέω αυτό γιατί αναφέρεται μέσα στον κανονισμό "Αλλωστε εκεί αποσκοπεί και ο δημόσιος διάλογος για τον εντοπισμό των σημείων στα οποία θα κριθούν αναγκαίες οι βελτιώσεις αυτές".

 

Επίσης αναφέρεται "Οι υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις φέρουσας ικανότητας που πρέπει να ικανοποιούνται από τις υφιστάμενες κατασκευές, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να είναι μειωμένες σε σχέση με τις προβλέψεις των ισχυόντων Κανονισμών σχεδιασμού νέων δομημάτων κατά τον χρόνο της επέμβασης". Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με την συμπεριφορά του κτιρίου που υπέστη ενίσχυση στον σεισμό. Είναι γνωστό ότι μετά η συμπεριφορά του κτιρίου είναι διαφορετική από ότι ένα καινούργιο κτίριο (λόγω των διαφορετικών υλικών που χρησιμοποιούνται κατά την επέμβαση, αλλά και στην συμπεριφορά του), ή όπως αναφέρεται "για τα υπό επανέλεγχο υφιστάμενα κτίρια, ορισμένα προσομοιώματα εμπεριέχουν αβεβαιότητες στην μαθηματική έκφραση των αντίστοιχων φυσικών φαινομένων, οι οποίες οφείλουν να αντισταθμισθούν με κατάλληλους συντελεστές ασφαλείας γSd και γRd έναντι αβεβαιότητας προσομοιωμάτων". Δεν θα επεκταθώ στους κανονισμούς που ενσωματώνει, στην ουσία δηλαδή για τον ΕΑΚ, ή όπως αναφέρεται "οι προβλεπόμενες μέθοδοι από τον Ε.Κ.Ω.Σ. 2000, καταλλήλως προσαρμοσμένες στον παρόντα Κανονισμό" αλλά με προβληματίζει το γεγονός πως μπορεί να καλυφτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η επιπρόσθετη αλλαγή σε EC8, από την στιγμή που σε λίγες μέρες θα είναι υποχρεωτικός στην χώρα μας. Πρέπει εδώ να σταθούμε και να πούμε τις διάφορες μεθόδους που χρησιμοποιεί ο μελετητής για την αποτίμηση και συμπεριφορά της κατασκευής. Οι μοντέρνες τάσεις δείχνουν προς την pushover analysis. Ενδιαφέρον έχει η παράγραφος που αναφέρει στον παρόντα κανονισμό "Ο μελετητής Μηχανικός δεν ευθύνεται για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων ερευνητικών εργασιών, εκτός εάν έχει αναλάβει ο ίδιος την εκτέλεσή τους". Αυτό θέλει μια διευκρίνηση γιατί έτσι είναι σαν να αμφισβητώ όλες τις δημοσιεύσεις ανά τον κόσμο και όλες τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε τριτοβάθμια ιδρύματα.

 

Η pushover analysis, (θέμα το οποίο απασχολεί τον γράφων και παρακολουθεί) είναι μια μέθοδος στην ουσία όπου χοντρικά "εφαρμόζεται σε αυτό η ανάλυση της σταδιακής εξώθησης, με αποτέλεσμα τη ζητούμενη καμπύλη σταδιακής εξώθησης και την προκύπτουσα μετατόπιση του κτιρίου, από την οποία καταλήγουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την αντοχή του" ή αλλιώς "το αποτέλεσμα της σεισμικής δράσης προσομοιώνεται με στατικά επιβαλλόμενες μετατοπίσεις ή στατικά φορτία σταδιακά αυξανόμενα μέχρι την κατάρρευση". Η επαναληπτική διαδικασία μπορεί να είναι γραμμική ή μη γραμμική. Στην καθ΄αυτού ανάλυση υπάρχουν παράμετροι ανάλογα με τα διάφορα προγράμματα, για καλύτερη ανάλυση. Υπάρχουν παράμετροι για την δημιουργία των πλαστικών αρθρώσεων, αποστάσεις των κόμβων (ή καλύτερα διάστημα στο οποίο θα δημιουργηθεί ο πλαστικός κόμβος), βήματα επαναληπτικής διαδικασίας κ.ο.κ..

 

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο τα ελληνικά προγράμματα ενσωματώνουν τον παραπάνω κανονισμό και εάν είναι σε θέση να εκτελέσουν την pushover analysis. Επίσης σε περίπτωση που μπορούν καλό θα ήτανε και κατά κάποιο τρόπο "verifications" για να δούμε και κατά πόσο συγκλίνουν η αποκλίνουν από τους σχετικούς αλγορίθμους. Επίσης καλό θα ήτανε συνάδελφοι που έχουν ασχοληθεί με πραγματική μελέτη με την παραπάνω μέθοδο να μας παραθέσουν απόψεις τους.

 

Ευχαριστώ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Από την στιγμή που δεν υπάρχει Π.Δ. για να υποστηρίζει ότι ο ΚΑΝ.ΕΠΕ. χρησιμοποιέιται για τις επεμβάσεις, πόσο μάλλον για θεσμικό πλαίσιο που να αναφέρεται στις επεμβάσεις.

Δηλαδή ότι θέλει κάνει ο καθένας. Ο ένας βγάζει κανονισμό (όχι από την αρχή, δεν έχει γίνει από το μηδέν) και ο άλλος, η πολιτεία δηλαδή με την μη ύπαρξη θεσμικού πλαισίου δείχνει αδιαφορία. Δηλαδή με άλλα λόγια μπανανία !!! ΜΠΑΝΑΝΙΑ !!!

 

Το παράδοξο θα ήταν να μην έχουμε γκρίνια.
Τι εννοείς συνάδελφε γκρίνια? Κακό είναι που λέω ότι είμαστε Αφρικανική χώρα? Εάν δεν είμαστε να μου το αποδείξεις τώρα με επιχειρήματα.

Αλλιώς για τους ρομαντικούς, να μαζευτείτε να κάνετε ένα σύλλογο και να λέτε ότι η Ελλάδα είναι μια χαρά και είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα...

 

Μηπως ο ΚΑΝΕΠΕ στηριζεται στον ΕΚ8-μερος 3????
Αποκλείεται...ο EN 1998 στηρίζεται στον ΚΑΝ.ΕΠΕ !!!

 

Αλλιώς δεν θα είχε γίνει ποτέ καμιά ενίσχυση στην Ελλάδα.

 

Πριιν τον ΚΑΝ.ΕΠΕ πως κάνανε ενισχύσεις?

Link to comment
Share on other sites

Μήπως ο ΚΑΝΕΠΕ στηριζεται στον ΕΚ8-μερος 3????

 

Αποκλείεται...ο EN 1998 στηρίζεται στον ΚΑΝ.ΕΠΕ !!!

 

Είναι δύσκολος κανονισμός ο ΚΑΝΕΠΕ αλλά σαν μελετητές που δηλώνετε και γνώστες επί του θέματος δεν δικαιολογείστε να μην γνωρίζετε μερικά βασικά πράγματα.

 

Μπορείτε να ανατρέξετε στις εργασίες του Φαρδη, του Μπισκινη και του Παναγιωτακου. Ο τελευταίος μάλιστα σας έκανε την τιμή και συμμετείχε σε κάποιο νήμα.

Link to comment
Share on other sites

να μην γνωρίζετε μερικά βασικά πράγματα.
Και ποια είναι αυτά αγαπητέ ?

 

Ο τελευταίος μάλιστα σας έκανε την τιμή και συμμετείχε σε κάποιο νήμα.
Όταν λες την τιμή τι εννοείς?

 

Είναι δύσκολος κανονισμός ο ΚΑΝΕΠΕ

 

Έχεις δίκιο, είναι τόσο δύσκολος που εγώ προσωπικά θα χρειαστώ 10 χρόνια για να τον καταλάβω...

Link to comment
Share on other sites

Είναι δύσκολος κανονισμός ο ΚΑΝΕΠΕ αλλά σαν μελετητές που δηλώνετε και γνώστες επί του θέματος δεν δικαιολογείστε να μην γνωρίζετε μερικά βασικά πράγματα.

 

Μπορείτε να ανατρέξετε στις εργασίες του Φαρδη, του Μπισκινη και του Παναγιωτακου. Ο τελευταίος μάλιστα σας έκανε την τιμή και συμμετείχε σε κάποιο νήμα.

 

Εύστοχος σε όλα

 

Και ποια είναι αυτά αγαπητέ ?

 

Όταν λες την τιμή τι εννοείς?

 

 

 

Έχεις δίκιο, είναι τόσο δύσκολος που εγώ προσωπικά θα χρειαστώ 10 χρόνια για να τον καταλάβω...

 

Κάλλιο αργά παρά ποτέ συνάδελφε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.