Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρόταση επισκευής σχολικού κτιρίου


 

Recommended Posts

Σχολικό κτίριο, το οποίο έχει υποστεί βλάβες από σεισμό, εμφανίζει βλάβες στα υποστυλώματα. Τα υποστυλώματα αγκαλιάζονται από τις τοιχοπληρώσεις οι οποίες έχουν ύψος 2,30μ-2,40μ και κατά τη διάρκεια του σεσμού χτυπάνε επάνω στα υποστυλώματα. Να συνεχίσω τις τοιχοποιίες σε όλο το ύψος του υποστυλώματος ή να αφήσω αρμό ανάμεσα σε υποστύλωμα και τοιχοποιία? Κάποια άλλη άποψη? Ευχαριστώ.

post-1524-131887203288_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 63
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Απ΄ότι φαίνεται από τη φωτογραφία, στην παρούσα κατάσταση έχεις δημιουργία κοντού υποστυλώματος (επειδή ο τοίχος δεν συνεχίζει σε όλο το ύψος του στύλου) με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.

Από τη στιγμή που θα κάνεις καθαιρέσεις, γνώμη μου είναι να κατασκευάσεις τοιχοποιία σε όλο το ύψος.

Έτσι παρόλο που λόγω θέσης όλο το μήκος του στύλου θεωρείται κρίσιμο (ακραίο υποστύλωμα με τοιχοποιϊα μόνο από την μία πλευρά τόσο κατά x όσο και κατά y), τουλάχιστον δεν είναι κοντό.

Link to comment
Share on other sites

Η τοιχοποιία "αγκαλιάζει" το υποστύλωμα, με αποτέλεσμα η ζώνη του σενάζ να το χτυπάει σε κάποιο σεισμό και να το τραυματίζει. Τι κάνουμε για να το αποφύγουμε στο μέλλον?

Link to comment
Share on other sites

O μελετητής αυτού του κτιρίου θα πρέπει να είναι πολύ περήφανος, διότι το κτίριο συμπεριφέρθηκε άψογα (απ' όσο μπορώ μα δω). Το αγκάλιασμα της κολόνας από τοίχο είχε ως στόχο την αποφυγή κοντού υποστυλώματος και την βλάβη την τοιχοποιίας, καθότι ασύνδετη στην ουσία. Απ'ότι φαίνεται, δεν αφέθηκε ικανός αρμός μεταξύ κολόνας και τοίχου, ώστε απο την κίνηση του ενός να μην επηρεαστεί το άλλο.

η ζώνη του σενάζ να το χτυπάει σε κάποιο σεισμό και να το τραυματίζει.
Για ποιο σημείο μιλάς; Εκεί που ενώνεται η κολόνα με την στέψη της δεξιάς τοιχοποιίας που έχει φύγει και ένα κομμάτι κολόνας; Πιστέυεις πως η εκτός επιπέδου κίνηση του τοίχοι ήταν τόσο μεγάλη που το σενάζ έπεσε πάνω στην κολόνα και την έσπασε; Δύσκολο το βλέπω... Μάλλον λόγω ανάπτυξης μιας "μονολιθικότητας" σενάζ-κολώνας ή σύνδεσής τους έγινε αυτό. Βάλε όμως μια πρόχειρη τομή να είμαστε σίγουροι για την σχέση τοίχων-κολόνας.
Link to comment
Share on other sites

Στο πάνω μέρος των τοιχοποιιών και πάνω από τα παράθυρα υπάρχουν φεγγίτες που φτάνουν μέχρι το στύλο και δημιουργούν κοντό υποστύλωμα.

Αν βλέπω καλά τη φωτογραφία.

Link to comment
Share on other sites

Το κοντό υποστύλωμα έχει νόημα όταν η πλευρά του τοίχου είναι παράλληλη με την εξεταζόμενη πλευρά της κολόνας;

Απ'ότι έχει πει ο συνάδελφος, σε τομή έχει 25εκ τοίχο και μετά την κολόνα... Κατάλαβα λάθος;

Link to comment
Share on other sites

acnt, δε νομίζω ότι κάνεις λάθος. Και εγώ στη φωτογραφία δε βλέπω τον τοίχο να εμβολίζει του υποστύλωμα, άρα δε νομίζω να έχουμε κοντό υποστύλωμα. Πιστεύω ότι η καλύτερη λύση για την αποφυγή παρόμοιας βλάβης στο μέλλον είναι η δημιουργία μεγαλύτερου αρμού μεταξύ τοίχου και υποστυλώματος.

Θα κάνω μια αφελή ερώτηση: Αφού ο τοίχος είναι εκτός του επιπέδου των υποστυλωμάτων, που έχει σφηνωθεί για να αντέχει σε εκτός επιπέδου δυνάμεις;

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω πως έχουν βγάλει "μαρκίζα" στην οροφή ίσα-ίσα για να γίνει άνω το σφήνωμα. Εικάζω επίσης πως εκεί πάνω που έσπασε η κολόνα, είχε γίνει σύνδεση κολόνας-σεναζ με 8αράκια. Θεωρώ πως το καλύτερο που έχει να κάνει ο συνάσελφος είναι καθαίρεση τοιχοποιίας απ την γωνία έως και μισό μετρο περίπου απο τις άκρες της κολώνας, καθαρισμός των κρυγφών πλευρών της κολόνας απο σοβάδες, επανακατασκευή της τοιχοποιίας με πλέξιμο των τούβλων στη γωνία και ενίσχυσή της με μεταλλικά τζινέτια και τέλος, πλήρωση του αρμού μεταξύ τοίχου και υποστυλώματος με ελαστικό πολυμερές υλικό (το τελευταίο θέλει λίγο ψάξιμο).

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι δεν έχουμε κοντό υποστύλωμα από τη στιγμή που η τοιχοποιϊα δεν συνεχίζει σε όλο το ύψος του στύλου???

Πάνω από τα παράθυρα έχει φεγγίτες όπως ειπώθηκε και πιο πάνω.

Το ότι από τη φωτογραφία δε φαίνεται ο τοίχος να έχει εμβολίσει το στύλο, δε νομίζω ότι είναι απόδειξη της μη ύπαρξης κοντού στύλου.

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση στο ερώτημά σου θα έρθει εάν σκεφτείς γιατί η τοιχοποιία δημιουργεί κοντά υποστυλώματα. Για να δημιουργηθούν κοντά υποστυλώματα θα πρέπει η δύναμη η οποία ασκείται στην τοιχοποια (με την κίνηση του στύλου και την αντίδραση η οποία ασκείται απο την τοιχοποιία στον στύλο-αυτό είναι που προκαλέι τις βλάβες!) να είναι εντός του επιπέδου της.

Όταν η τοιχοποιία είναι εκτός πλαισίου, εμπόδίζει την κίνηση του υποστυλώματος; Όχι.

Ας δούμε όμως τον τοίχο της φώτο, αυτόν στον οποίο ακουμπά η σκούπα. Έστω οτι Χ ο άξονας παράλληλος με τον τοίχο και Ψ ο κάθετος σε αυτόν. Κατά Ψ το υποστύλωμα δεν βρίσκει τοίχο με ικανό πάχος προ δημιουργία κοντού, διότι κατά την μία διέυθυνση ο τοίχος έχει πάχος 25εκ και κατά την άλλη απλά εφάπτεται. Άρα σε αυτή την διεύθυνση η δύναμη που θα ακειθεί στον τοίχο απο τον στύλο, μεταφράζεται σε εκτός επιπέδου δύναμη στον τοίχο. Κατά Χ, συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.