Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΙΚΕΑ κτίριο


 

Recommended Posts

Μήπως γνωρίζει να μου πει κάποιος τις εταιρίες που έκαναν τη μελέτη και την κατασκευή των κτιρίων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα; Ήταν ελληνικές ή ξένες; Είναι όλα τα κτίρια αυτά στην Ελλάδα ίδια; Έχουν πολύ ενδιαφέρον!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που ξέρω είναι πως μέρος της μελέτης για το IKEA αεροδρομίου έγινε από το Στατικό τμήμα του Γραφείου Δοξιάδη.

Δεν έχουν κάνει όλα τα IKEA οι ίδιοι μελετητές αλλά νομίζω ότι είναι όλοι Έλληνες.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως τόσο τα ΙΚΕΑ, όσο και τα Lidl, (τουλάχιστον αυτά τα 2 μου έρχονται τώρα στο μυαλό) έχουν συγκεκριμένη εμπορική στρατηγική, η οποία μετουσιώνεται σε αυτές τις επίσης συγκεκριμένες μορφές. Θεωρώ πως υπάρχει μία ολόκληρη λογική κάτω από το σχεδιασμό, καταρχήν ως προς τη εξωτερική εικόνα που θα δίνουν στο κοινό το οποίο απευθύνονται (τα οικονομικα στρώματα στα οποία στοχεύουν). Κάτι απλό, λιτό, σε πολλά εισαγωγικά "φτωχό", στο οποίο ο καθένας μπορεί να μπει μέσα και να αγοράσει "το όνειρό του". Και φυσικά ενα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο (ειδικα στα Lidl είναι πολύ εμφανές) είναι η ομοιότητα των κτιρίων, ώστε να αναγνωρίζει αμέσως ο καταναλωτής, πριν καν δει την ταμπέλα της επωνυμίας, ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο μαγαζί. Στα Lidl μάλιστα αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν δύο συγκεκριμένοι τύποι κτιρίων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι δεν στεγάζονται σε ήδη κατασκευασμένα κτίρια, αλλά φτιάχνουν καινούρια (πανομοιότυπα αντίγραφα) όπως τα θέλουν αυτοί για να στεγαστούν. Δεν γνωρίζω εάν τα κτίρια αυτών των πολυεθνικών σχεδιάζονται στην Ελλάδα, από έλληνες μηχανικούς, ή έρχονται οι μελέτες κατευθείαν από το εξωτερικό, πάντως σίγουρα εάν ισχύει το πρώτο, νομίζω πως οι μηχανικοί έχουν λάβει συγκεκριμένες κατευθυντήριες σχεδιαστικές γραμμές και πολύ αμφιβάλλω εάν τους αφήνουν περιθώρια ελευθερίας στο σχεδιασμό.

Link to comment
Share on other sites

έχετε νιώσει τις δονήσεις όλου του κτιρίου καθώς το πλήθος περπατάει στους ορόφους του ΙΚΕΑ?

Link to comment
Share on other sites

πολύ καλά τα λέει η nisorvani.Συμφωνώ απολύτως.Η αρχιτεκτονική αυτών των καταστημάτων και γενικότερα των σουπερ μαρκετ απαξιώνουν τον ανθρωπο.δεν δείχνουν κανενα σεβασμό ούτε στον άνθρωπο ούτε στο τοπίο

 

 

Έχουν πολύ ενδιαφέρον!

πραγματικά δεν καταλαβαίνω που το βρίσκεις το ενδιαφέρον.εκτός αν μιλάς απο αποψη καθαρά οικοδομική,κατασκευαστική:?:.

Link to comment
Share on other sites

... Στα Lidl μάλιστα αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν δύο συγκεκριμένοι τύποι κτιρίων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι δεν στεγάζονται σε ήδη κατασκευασμένα κτίρια, αλλά φτιάχνουν καινούρια (πανομοιότυπα αντίγραφα) όπως τα θέλουν αυτοί για να στεγαστούν.

 

Nομίζω ότι υπερβάλλεις. Το Lidl που είναι δίπλα στο σπίτι μου (Πατησίων, αριθμός 318 αν δεν κάνω λάθος, λίγο μετά τη συμβολή με τη Γαλατσίου) είναι στο χώρο όπου υπήρχε ο παλιός κινηματογράφος PIGALLE, που μετά έγινε Κοτσόβολος (ή Κορασίδης ή Ηλεκτρονική Αθηνών - δεν θυμάμαι ακριβώς -).

Link to comment
Share on other sites

οι μελέτες γίνονται από ελληνικά γραφεία αλλά το πιο πιθανό σύμφωνα με τη λογική που λέει η/ο nisorvani.

Σε κάποια έργα τέτοιας κλιμακας γίνεται η αρχιτεκτονική προμελέτη από μελετητικό γραφείο στο εξωτερικό αλλά με συντονιστή κάποιο μελετητικό γραφείο στην Ελλάδα.

 

η κατασκευή έχει γίνει από γνωστή κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα.

 

Directionless: Νομίζω ότι το Lidl της γειτονιάς σου πρέπει να αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις. Μάλλον θα έκριναν ότι έπρεπε οπωσδήποτε να ανοίξουν ενα Lidl στη περιοχή, και πού να βρουν εκεί άδειο οικόπεδο να το φτιάξουν όπως θέλουν;;;!! :grin:

Πάντως, θυμάμαι τη διάλεξη μίας καθηγήτριας στο μεταπτυχιακό (νομίζω πως ήταν ιστορικός αρχιτεκτονικής) που μας είχε αναλύσει τη λογική και το "φιλοσοφικό backround" των κτιρίων του Lidl. Περίπλοκη και ενδιαφέρουσα υπόθεση, αλλά ειλικρινά δε θυμάμαι και πολλά για να τα μεταφέρω!

Link to comment
Share on other sites

Τα όσα λες είναι περίπου αυτονόητα.

 

Εγώ απλά σχολίασα το "δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι δεν στεγάζονται σε ήδη κατασκευασμένα κτίρια, αλλά φτιάχνουν καινούρια (πανομοιότυπα αντίγραφα) όπως τα θέλουν αυτοί για να στεγαστούν." που το βρήκα υπερβολή.

Άλλωστε μόνη σου το είπες, είναι μία από τις εξαιρέσεις, που σημαίνει ότι εξαιρέσεις υπάρχουν και δεν ακολουθείται αποκλειστικά και μόνο μία και συγκεκριμένη γραμμή.

Link to comment
Share on other sites

πραγματικά δεν καταλαβαίνω που το βρίσκεις το ενδιαφέρον.εκτός αν μιλάς απο αποψη καθαρά οικοδομική,κατασκευαστική:?:.

 

Από άποψη καθαρά δομικής μηχανικής και μόνο μιλάω:

http://www.michanikos.gr/showthread.php?p=286806#post286806

Link to comment
Share on other sites

Στα Lidl μάλιστα αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν δύο συγκεκριμένοι τύποι κτιρίων.

μπορεί να το έχουν τυποποιήσει. αυτό άλλωστε την συμφέρει την εταιρεία και κάθε εταιρεία με πολλά σημεία πώλησης.

 

ερώτηση για δυνατούς λύτες: ποιο είναι το (σχεδόν) κοινό γνώρισμα όλων των supermarkets?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.