Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΙΚΕΑ κτίριο


 

Recommended Posts

ερώτηση για δυνατούς λύτες: ποιο είναι το (σχεδόν) κοινό γνώρισμα όλων των supermarkets?

 

Τα φιστίκια και οι μπύρες στα ράφια δίπλα από τις πάνες για μωρά. :smile:

Αστειεύομαι από τη μία, αλλά από την άλλη είναι πραγματικότητα. Στην Αγγλία αν δεν κάνω λάθος είχαν κάνει έρευνα και είχαν δει ότι οι 35-40ρηδες με μωρά περνούσαν κυρίως στο σπίτι τα βράδια τους οπότε για να αυξήσουν την κατανάλωση της μπρύρας και των φιστικιών τα έβαζαν στα ράφια δίπλα από τις πάνες. Γενικά πολλές μελέτες γίνονται πάνω στην ψυχολογία των καταναλωτών των οποίων τα εποτελέσματα τα εκμεταλλέυονται τόσο σε επίπεδο σχεδιαστικό μέχρι επίπεδο οργάνωσης των αντικειμένων στα ράφια.

Πχ. τα καταστήματα να είναι όσο το δυνατόν ισόγεια. Ο όροφος συνήθως περνάει σε δεύτερη μοίρα για αυτό κάποια επιλέγουν την κεντρική είσοδο στην πάνω στάθμη και τα ταμεία στην κάτω ώστε να σε υποχρεώσουν να περάσεις και από τις δύο στάθμες.

Στο ικέα γίνεται χ κάτι τέτοιο. Επίσης να συμπληρώσω ότι καταστήματα τύπου ΙΚΕΑ, Lidl κτλ που στηρίζονται στο χαμηλό κόστος μειώνοντας όσο γίνεται τα λειτουργικά έξοδα δεν διακινδυνέυουν σε πειραματισμούς στον σχεδιασμό. Γιατί μια αλλαγή στον σχεδιασμό, ειδικά στο ικεα, συνεπάγεται και διαφορετικό τρόπο οργάνωσης και ίσως περισσότερο προσωπικό κτλ κτλ.

Link to comment
Share on other sites

..ερώτηση για δυνατούς λύτες: ποιο είναι το (σχεδόν) κοινό γνώρισμα όλων των supermarkets?

 

Για να βγεις από το κατάστημα περνάς υποχρεωτικά από τα ταμεία??

Link to comment
Share on other sites

Τα όσα λες είναι περίπου αυτονόητα.

Εγώ απλά σχολίασα το "δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι δεν στεγάζονται σε ήδη κατασκευασμένα κτίρια, αλλά φτιάχνουν καινούρια (πανομοιότυπα αντίγραφα) όπως τα θέλουν αυτοί για να στεγαστούν." που το βρήκα υπερβολή.

Άλλωστε μόνη σου το είπες, είναι μία από τις εξαιρέσεις, που σημαίνει ότι εξαιρέσεις υπάρχουν και δεν ακολουθείται αποκλειστικά και μόνο μία και συγκεκριμένη γραμμή.

 

Ναι, δεν κατέκρινα αυτό που έγραψες. Αλίμονο!!! Μου έκανε εντύπωση το ότι το Lidl επέλεξε ήδη υπάρχον κτίριο. Αυτό! Και φυσικά δεν αμφιβάλλω ότι θα υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις.

Mιλάω γενικά για την τακτική τους, με το να χρησιμοποιούν συγκεκριμένη την τυπολογία (στην πλειοψηφία αν θες) των κτιρίων τους (ή ακομη καλύτερα των νέων κτιρίων που κατασκευάζουν), σε επίπεδο οργάνωσης της κάτοψης, χρωμάτων στις όψεις, κτλ, που έχουν πετύχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο: να αναγνωρίζεις το μαγαζι από την "εξωτερική του εμφάνιση", πολύ πριν δεις την επιγραφή.

Και είτε πας στο Lidl στο Γέρακα, στο Βόλο, στην Πάτρα, και όπου αλλού, ξέρεις ότι οι διάδρομοι είναι οργανωμένοι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και ότι στην ίδια θέση θα βρεις το ίδιο προϊόν. Και όσο και να διαφωνώ σε επίπεδο "αρχιτεκτονικής ηθικής" με αυτό, αναγνωρίζω ότι είναι μια επιτυχία σε επίπεδο marketing.

Link to comment
Share on other sites

ερώτηση για δυνατούς λύτες: ποιο είναι το (σχεδόν) κοινό γνώρισμα όλων των supermarkets?

 

Ψυγεία με γαλακτοκομικά/τυροκομικά, προϊόντα που αγοράζει καθημερινά ένα σπίτι βρίσκονται στο τέλος του supermarket, για να διασχίζουμε όλο το supermarket μέχρι να πάμε σε αυτά, ε μπορεί να θυμηθούμε και τίποτα που το ξεχάσαμε και να το αγοράσουμε.

Προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά π.χ. σοκολάτες, πατατάκια, καραμέλες κλπ βρίσκονται σε χαμηλά ράφια και επίσης σε χαμηλά σημεία κοντά στα ταμεία.

 

 

Επίσης προϊόντα με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους μεταξύ ομοϊδών προϊόντων τοποθετούνται σε ράφι σε ύψος γύρω στο 1-1,20 m (στην ευθεία προέκτασης των χεριών και λίγο κάτω από το ύψος των ματιών) -κατακόρυφος άξονας- και στο μέσο του διαδρόμου -οριζόντιος άξονας-.

 

Όταν βρισκόμαστε μπροστά στο ράφι και δεν ξέρουμε ποιο προϊόν τελικά να επιλέξουμε, στο μέσο του διαδρόμου δεν καθόμαστε και βλέπουμε όλα τα προϊόντα στο ράφι για να επιλέξουμε;

Χωρίς να το καταλάβουμε στεκόμαστε μπροστά από τα προϊόντα με το μεγαλύτερο κέρδος.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
έχετε νιώσει τις δονήσεις όλου του κτιρίου καθώς το πλήθος περπατάει στους ορόφους του ΙΚΕΑ?

Πάνο, ναι...

Και είναι ενοχλητικό...

Κάθισα να δοκιμάσω μια φορά έναν καναπέ, και αισθάνθηκα έντονα τις δονήσεις του κτιρίου.

Είναι αποδεκτό να υπάρχουν τέτοιες δονήσεις;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Για την μεταλλική κατασκευή των ΙΚΕΑ μπορώ να σου πω ότι υπάρχουν κάποια σχεδιαστικά δεδομένα που τηρούνται. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι τα υποστυλώματα είναι Κοιλοδοκοί και οι δοκοί οροφής και μεσοπατώματος είναι δικτυώματα. Τις στατικές μελέτες στην Ελλάδα τις έκαναν Ελληνικά μελετητικά γραφεία. Το ίδιο ισχύει και για τις μελέτες των Lidl.

Ελληνικό μελετητικό γραφείο έκανε και την μελέτη του ΙΚΕΑ στην Σόφια στην Βουλγαρία.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κάποια από τα υποστυλώματα έχουν διατομή κορμού σε σχήμα σταυρού (+) και 4 πέλματα στα άκρα. Πώς ονομάζεται αυτή η συγκολλητή προφανώς διατομή; Είναι custom-made ή υπάρχει σε κατάλογο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.