Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχετικά με στοιχεία της Τοπογραφικής Υπηρεσίας


Recommended Posts

Πρέπει να οριοθετήσω ένα κληροτεμάχιο.

 

Πήγα στην τοπογραφική Υπηρεσία και το μόνο που μου δώσανε ήταν ένας χάρτης της Διανομής του 1960 και τις συντεταγμένς κάποιων τριγωνομετρικών της εποχής (τα οποία ακόμα υπάρχουν)ω και βρισκονται 2000km μακριά.

 

Πάνω στον χάρτη αναγράφονται και οι αποστάσεις των έξι πλευρών.

Σκάναρα τον χάρτη (για να βρω τιε δυντεταγμένες των κορυφών),τον έφερα περίπου στην σωστή θέση και μετρώντας τις αποστάσεις διαπίστωσα μεγάλες διαφορές (15μ) σε σχέση με αυτές που αναγράφονται δε δύο από αυτές. Επίσης το εμβαδόν του τεμαχίου είναι πολύ μικρότερο αν το υπολογίσω γραφικά.

ΡΩΤΩ:

 

Σωστές θεωρούνται οι αποστάσεις που αναγράφονται?

Σωστό θεωρείται το εμβαδόν που αναφερεται στους πύνακες της τοπογραφικής?

Επισυνάπτω ένα αρχείο για καλύτερη κατανόηση.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Οι αποστάσεις συνήθως είναι σωστές

Το εμβαδό το υπολογιζανε με εμβαδόμετρο σε πρίπτωση που δεν ήταν τετράγωνο το χωράφι οπότε είχε και κάποια ανοχή.

Στο παράειγμα σου μάλλον υπάρχει λάθος σχεδίασης από την τοπγραφική αφού δύο από τις πλευρές είναι λάθος.

Εσύ έκανες αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης σήμερα ή στο έδαφος δεν υπάρχει τίποτα για να αποτυπώσεις?

Γιατί η αποτύπωση θα ήταν ένα βοήθημα.

Δες επίσης αν το εμβαδό που βγάζεις εσύ είναι εντός των ορίων της ανοχής υπολογισμού εμβαδού με εμβαδόμετρο, υπάρχει μαθηματικός τύπος. Αν είσαι εκτός ανοχής πρέπει να ξαναπάς στη τοπογραφική να δείτε τι θα γίνει ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια διόρθωση.

Link to comment
Share on other sites

Το εμβαδό chris με βάση τις αποστάσεις είναι εντός των ορίων.Γραφικά πολύ μικρότερο. Στο πεδίο δεν υπάρχει τίποτα για αποτύπωση.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Και γιατί να είναι σωστές οι αποστάσεις και λάθος το σχήμα και όχι το αντίστροφο?

Και εν πάσει περιπτώσει το ζήτημα είναι πως θα το τεκμηριώσεις.

Μπορείς να πεις υποθετικά ότι οι αναγραφές είναι σωστές και λάθος η σχεδίαση αλλά μπορείς να το τεκμηριώσεις?

Ποιο εύκολο είναι να τεκμηριώσεις ότι από το σχήμα του γηπέδου το οποίο είναι και το γραφικό αρχείο που πρέπει να εφαρμόσεις δεν προκύπτει ούτε το εμβαδόν ούτε οι διαστάσεις γιατί θεωρητικά τα δεύτερα προκύπτουν με μετρήσεις επί του σχήματος άρα είναι παράγωγα του σχήματος.

Είναι οξύμωρο να θεωρείς λάθος το σχήμα και σωστά αυτά που υποτίθεται ότι προέκυψαν με μετρήσεις επί αυτού με εμβαδόμετρα ή άλλο τρόπο.

Για μένα η ορθή λύση τεχνικά είναι η εφαρμογή του σχήματος και των διαστάσεων με την προϋπόθεση ότι οι διαφορές στις διαστάσεις που μετράς σε σχέση με τις αναγραφόμενες είναι εντός των ορίων της ''διακριτικής ικανότητας'' για την κλίμακά σου. Αν οι διαφορές είναι μεγάλες εφαρμόζεις μόνο το σχήμα.

Το πρόβλημα στις περιπτώσεις αυτές είναι νομικής φύσεως κυρίως γιατί οι τίτλοι που δόθηκαν αναγράφουν λάθος εμβαδόν και η διαδικασία για να αλλάξει το εμβαδό του κτηματολογικού πίνακα είναι...

Link to comment
Share on other sites

Έχω νεώτερα σχετικά με το θέμα και τα παραθέτω προς ενημέρωσής σας:

 

Πήγα στην Τοπογραφική Υπηρεσία, επέμενα για το συγκεκριμένο θέμα και αποφάσισαν να το κοιτάξουν.

 

Πήγαν λοιπόν στο αρχείο της εποχής και στα πρωτογενή στοιχεία.

 

Συγκεκριμένα βρήκαν από ποια στάση μετρήθηκε το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, βρήκαν το κροκί της εποχής(!) και τις οριζόντιες αποστάσεις και γωνίες που μέτρησαν τότε.

 

Έτσι με τις συντεταγμένες της συγκεκριμένης στάσης και τα αρχικά στοιχεία υπολογίσαμε τις συντεταγμένες των κορυφών (α' θεμελιώδες)

 

Το αποτέλεσμα: σε μια απόσταση να βρούμε διαφορά 8 μέτρων και στις άλλες από κάποια εκατοστα μέχρι 2 μέτρα και το εμβαδόν καμιά διακοσαριά τεραγωνικά πιο μικρό.

 

Μου είπανε ότι οι μέθοδοι της εποχής και τα όργανα (με σταδίες μετρούσανε) δικαιολογουν διαφορές (όχι βέβαια 8 μέτρα).

 

Ρώτησα παλιούς στην υπηρεσία και οι γνώμες διίστανται:

Κάποιοι μου είπαν πως πρέπει να κινηθώ μόνο γραφικά γιατί αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούν όλοι οι μηχανικοί.

 

Οι υπόλοιποι επέμεναν να στηριχθώ στα πρωτογενή δεδομένα που είναι πιο αξιόπιστα (δεν έχουν υποστεί κάποιον υπολογισμό,δεν έχουν ραπορταριστεί κλπ). Επίσης λέγανε πως όταν μεταξύ δύο γειτόνων που διαφωνούν για κοινό όριο φτάσουν στα δικαστήρια με δυο διαφορετικά τοπογραφικά ο τρίτος που αναλαμβάνει να υποδείξει το σωστό όριο ζητά από την υπηρεσία τα πρωτογενή δεδομένα τα οποία και υλοποιεί. Απλά επειδή είναι αρκετά χρονοβόρα η διαδικασία εντοπισμου των παραπάνω στοιχείων όλοι αρκούνται στο σκαναρισμα,γεωαναφορά και εξαγωγή συντεταγμένων με όποια σφαλματα κρύβει η μέθοδος αυτή.

 

Σας κούρασα απλά ήθελα να δημοσιεύσω την εμπειρία μου για να έχετε γνώση της κατάστασης.

Όσο για μένα είναι στην κρίση μου τι θα αποφασίσω να υλοποιήσω!!!

Link to comment
Share on other sites

Πιαστο αυγό και κουρεφτο ;)

 

Πας να στηριχθείς στα πρωτογενή στοιχεία της τοπογραφικής που κουβαλάνε 800 αμαρτίες= πρόβλημα. Να εφαρμόσεις ουσιαστικά με όργανα απίστευτης ακρίβειας τα εξαγόμενα των παλαιών που είναι τίγκα στο σφάλμα !!! Τι να λέμε .

 

Στηρίζεσαι στα σχέδια της κάθε σχεδιάστριας που της βγήκαν τα μάτια μετά από τόσες ώρες σχεδίασης παίζοντας με τα υποδιαιρέσεις του χιλιοστού = πρόβλημα.

 

Ότι και να κάνεις τελικά υπάρχει ένας λόγος και ένας αντίλογος ...

Link to comment
Share on other sites

Συνορεύοντα οικόπεδα δεν υπάρχουν? Σε αυτά η διανομή επί χάρτου τι βγάζει? Στο πεδίο για τα όμμορα τι αποτυπώνουμε? Τι τίλους βρήκαμε για αυτά? (Η' είναι μόνο ένα γήπεδο στη μέση του πουθενά?)

Link to comment
Share on other sites

Είναι γεγονός ότι πολλές από τις διανομές τις οποίες καλλούμαστε να εφαρμόσουμε εμπεριέχουν σοβαρά αριθμητικά και σχεδιαστικά σφάλματα που προκύπτουν κατά βάση:

--- είτε από κακούς τριγωνισμούς

--- είτε από τη μέθοδο αποτύπωσης (ορόσημα με σταδιά και αποκοπτόμενο = διαπιστωμένη απόκλυση έως και 5μ. στις υπολογισμένες συντεταγμένες)

--- είτε από τον τρόπο σχεδίασης ("χειροποίητος" κάναβος και ραπορτάρισμα υπό μικρές κλίμακες, 1:5000 στα αγροκτήματα)

 

(όλα αυτά μεταφέρονται και στο Εθνικό Κτηματολόγιο φυσικά...)

 

Είναι επίσης αλήθεια ότι τα πρωτογεννή στοιχεία των αποτυπώσεων είναι και ο τελικός κριτής για την ορθότητα μιας εφαρμογής σε σχέση με μια άλλη. Σαν λύση καθημερινότητας όμως, η αναζήτηση αυτών των στοιχείων είναι πρακτικά ανέφικτη.

 

Η λύση σπάνια είναι μοναδική (και άρα οι διαφορές μεταξύ συναδέλφων συχνές), οπότε μπορώ μόνο να προτείνω τι θα έκανα εγώ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πιστεύω ότι αρχικά πρέπει να προσπαθήσεις να αποδόσεις ένα τεμάχιο εμβαδού όσο αναγράφεται στους Κτηματολογικούς Πίνακες της Τοπογραφικής (εμβαδό τίτλου) διατηρώντας κατά το δυνατό τις διαστάσεις του, όπου τουλάχιστον το σφάλμα τους δεν είναι εξωφρενικό (π.χ. 15μ.). Ζήτημα με όμορρο δεν προκύπτει, εκτός αν υπαρχουν κατεχόμενα στο κοινόχρηστο. Σε κάθε περίπτωση όμως, προσαρμόζεις το σχήμα αυτό στην αποτύπωσή σου έτσι ώστε να θίγεται λιγότερο η υφιστάμενη κατάσταση και ετοιμάζεις διαγραμμα.

 

Δεν μου φαίνεται και για περίπτωση που να μπορούσε να καταλήξει σε δικαστήριο για επίλυση διαφορών πάντως...

 

Υ.Γ. 1 Αν το συγκεκριμένο κληροτεμάχιο προέρχεται από μεταβολή του κοινοχρήστου, τότε έχεις ελπίδες να υπάρχουν οι συντεταγμένες των κορυφών του τεμαχίου, όπως αυτό ορίστηκε στη μεταβολή ;)

 

Υ.Γ. 2 Το μέγεθος της ανοχής στην απόκλυση του αποδιδόμενου εμβαδού από αυτό του τίτλου δίνεται από τη σχέση <ανο> = 5*sqrt(Ε) τ.μ. για τα διαγράμματα κλίμακας 1:5000. Βέβαια αυτό εφαρμόζεται σε κληροτεμάχια ακαθόρηστου σχήματος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.