Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοηθεια σε μελετη κατοικιας!


rom

Recommended Posts

Τυπική κατοικία είναι όσον αφορά τις καταναλώσεις. Με ασφάλεια 63Α στον μετρητή μια χαρά τα σηκώνει όλα αυτά, τις περισσότερες φορές η ασφάλεια είναι 40Α. Δε χρειάζεσαι τριφασικό. Το κόστος είναι αρκετά μεγαλύτερο σε βάθος χρόνου.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οσον αφορα την γραμμη κουζινας με 5χ2.5 θα προτεινα 3χ16Α+Ν λογω ρελαι διαρροης,για δε παροχη τζαμπα λεφτα για τετοια μικρη καταναλωση η Νο2 ,απλα 3χ16 και 50Α εισαι πληρης.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν η μελέτη πάει καλά, αλλα μου δημιουργήθηκαν άλλες απορίες, αν έχει ελεύθερο χρόνο κάποιος συνάδελφος ας ρίξει μια ματιά, πραγματικά είστε πολύ καλή βοήθεια! Έχουμε και λέμε:

 

Μου βγήκαν 13 γραμμές τελικά (είπα μήπως βάλει κανα έξτρα κλιματιστικό ο άνθρωπος μιας και δεν θα έχει και θέρμανση, και καμια πριζα στο μπάνιο..) και έβαλα ασφάλεια και γενικό διακόπτη 63Α στην κεντρική γραμμή τροφοδοσίας του πίνακα. Μετά δεν ακολουθεί καπάκι υποχρεωτικά ΔΔΡ ? 30mA/63A? Ρωτάω γιατί το πρόγραμμα που κάνω τους υπολογισμούς δεν τον βάζει αυτόματα, ούτε έχει επιλογή να τον βάλεις!

 

Η μελέτη ασθενών ρευμάτων είναι υποχρεωτική? Έψαξα στο φόρουμ αλλά άκρη δεν έβγαλα!

 

Και τελευταίο, παραδίνουμε και κάποιο σχέδιο σχετικά με τη γείωση ή γενικά με οτιδήποτε φεύγει από τον γενικό πίνακα προς τη Δ.ε.η?

 

Θενξ εκ των προτέρων :smile:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Ο GeorgeS ήσουν παρα πολυ διαφωτιστικός και πολύ χρησιμος. Κάνω και εγώ τη πρώτη μου ηλεκτρολογική μελέτη και θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάποια θεματα ως πιο έμπειροι αν ήταν δυνατον.

 

1ο κτίριο ισόγεια μονοκατοικία 160 τμ.

α) τριφασική παροχή; (από τα προηγούμενα ποστ μαλλον τριφασική)

β) καυστήρας μονοφασική ή τριφασική παροχή ;

γ) επειδη εχουμε ΚΕΝΑΚ δείχνω στο κ. πινακα αναμονή για ηλιακό συλ. ( 3x2,5 και 16Α);

δ) αν χρησιμοποιηθούν κλιματιστικά πρέπει να δείξω την ακριβή τους θέση ή μπορώ απλά να δείξω αναμονές στο κ . πίνακα;

ε) υποχρέωση μελέτης ασθενών ρευμάτων;

 

2ο κτίριο ισόγεια καταστήματα και όροφος με διαμερίσματα

α) τα διαμερίσματα είναι από 45 έως 78 τμ μονοφασική ή τριφασική παροχή; (κεντρική θερμανση);

β) επειδη εχουμε ΚΕΝΑΚ δείχνω στο κ. πινακα αναμονή για ηλιακό συλ. ( 3x2,5 και 16Α);

γ) στα καταστηματα υποχρεωτική μελέτη φωτοτεχνίας ;

δ) αν χρησιμοποιηθούν κλιματιστικά πρέπει να δείξω την ακριβή τους θέση ή μπορώ απλά να δείξω αναμονές στο κ . πίνακα;

 

Και μια απορία:Υπάρχει κάποιο βιβλίο η εγχειρίδιο για όλα αυτά, εννοώ για πρακτικά θέματα. Γιατί στα βιβλια που έχω εγώ λέει για χωρισμό τουλάχιστο σε δυο γραμμές για ρευμα και φωτισμό , δεν αναφέρει πουθενα 4 ρευματοδοτες ανα γραμμή, χωρις να θέλω να αμφισβητισω αυτά που λέει ο GeorgeS. Ο GeorgeS αναφαίρει ότι για ρευματοδότες χρησιμοποιύμε καλώδιο 2.5mm2 και 4 στην ιδια γραμμή αλλά σε όσες μελέτες έχω δει στην ίδια γραμμή χρησιμοποιούνται περισσότερες από 4 . Δηλαδή σε μια μεζονετα με 3 υπν. σαλ. κουζινα υπογειο και σοφιτα θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστο 6 γραμμές για ρευματοδότες - 3 γραμμες για φωτισμο- 1 πλυντ - 1 θερμ - 1 κουζ - 1 υποπινακα υπογειου- 1 σοφιτας - 1 λεβητοστασιου- 1 ηλιακου -και δε ξέρω πόσες αν έχουμε και κλιματισμό, δηλαδή 15 με 20 γραμμές; και καλά να τις έχουμε πως μπορούμε να τις σχεδιάσουμε όλες πανω στο σχεδιο, εννοώ στις κατόψεις; Θα είναι πλέον λειτουργικό το σχέδιο στο να διακρινονται τα κυκλώματα;

 

 

Συγνώμη αν έθεσα πολλά ερωτήματα και αν κάποια από αυτά είναι γελοία , αλλά η απειρία ειναι δεδομένη. Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.

 

Δυστυχώς φίλε μου όλα εξαρτώνται από τα φορτία του κάθε διαμερίσματος. Πλέον για διαμερίσματα άνω των 80 τμ. επιλέγουμε 3Φ παροχή χωρίς να είναι κανόνας.

Σε ότι αφορά τις γραμμές και τους ρευματοδότες/γραμμή. Όλα είναι σχετικά. Σε κτίρια γραφείων συνιστώ 4 ρευματοδότες ανα γραμμή καθότι το φορτίο είναι συνήθως ένας υπολογιστής γραφείου με την οθόνη του ήτοι περίπου 250-350W + 60W περίπου ο εκτυπωτής. Για οικίες προφανώς μπορείς να βάλεις περισσότερους ρευματοδότες καθώς σε αυτούς συνδέονται πολύ χαμηλής ισχύος συσκευές όπως επιδαπέδια φωτιστικά (το πολύ 60-100W), ηλεκτρονικές συσκευές (αμλητέας ισχύος) κλπ. Αντιθέτως στις ενισχυμένες γραμμές (απλά έτσι λέγονται) στο πάγκο της κουζίνας, επειδή τα φορτία είναι μεγάλα (π.χ. τοστιέρα 1500W κλπ) συνίσταται 2 ρευματοδότες ανά γραμμή, χωρίς να είναι ο κανόνας επαναλαμβάνω.

Σε ότι αφορά στο σχέδιο, αυτό είναι πάλι πολύ σχετικό. Ο καθένας έχει δικό του μοντέλο σχεδιασμού. Ακόμα και εγώ που έχω κάνει πάνω απο 500 σχέδια σε άλλα δείχνω αναλυτικά γραμμές, σε άλλα σημεία, έχω αλλάξει και εγώ κάμποσες φορές το τρόπο παρουσίασης όπως και άλλοι συνάδελφοι. Το ζητούμενο είναι το σχέδιο να είναι κατανοητό και σαφές, τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.

 

Τα βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά δυστυχώς δεν είναι πρακτικά. Ο φίλος μου ο Ντοκόπουλος έχει γράψει 1000 σελίδες εκ των οποίων ζήτημα αν οι 20-30 είναι παραδείγματα. Ο δε Σελούντος στο κλιματισμό έχει γράψει 2 τόμους, επίσης των 1000ων σλίδων και ζήτημα είναι αν έχει ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα μέσα. Θεωρίες και μπλα μπλα. Το έχω ξαναπεί και στο παρελθόν, έχουμε έλλειψη πρακτικών βιβλίων.

Link to comment
Share on other sites

Ευτυχως που υπάρχει και αυτό το site θα πω και εγώ, γιατί όσα βιβλία αγόρασα έχουν το πολύ ένα παράδειγμα και όλο θεωρία, όντως!

Συνεχίζω όμως να ρωτάω και όποιος μπορεί απανταέι! :

Στα ερωτήματα του centervak β και γ,

β) δείχνουμε υποχρεωτικά αναμονή για ηλιακό συλλέκτη ? (ενώ έχουμε βάλει και ηλεκτρικό?)

γ)μονοφασικό ή τριφασικό στον καυστήρα?

 

Τέλος να σου πω το μόνο που έμαθα σίγουρα, οτι όντως από τη νομοθεσία η μελέτη ασθενών ρευμάτων είναι υποχρεωτική...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.