Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κτηματολόγιο - Δικηγόροι κατά μηχανικών


anka

Recommended Posts

Το παρακάτω, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και προέρχεται από άρθρο της Ελευθεροτυπίας στις 3/7/2008:

 

Δικηγόροι κατά μηχανικών

 

 

«Μύλος» με το Κτηματολόγιο. Τις πέντε πρώτες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης κατέθεσε χθες ο δικηγορικός σύλλογος της πόλης σε βάρος μηχανικών και λογιστών που διαφημίζονται ότι αναλαμβάνουν συμπλήρωση δηλώσεων ιδιοκτησίας. «Προχωρήσαμε στην κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων, υποστηρίζοντας ότι η συμπλήρωση των δηλώσεων ιδιοκτησίας αποτελεί αποκλειστικά αντικείμενο νομικής εργασίας, και ειδικότερα έργο των δικηγόρων, οι οποίοι διαθέτουν πιστοποιημένες νομικές γνώσεις, εξοικείωση με το αντικείμενο, ανάλογη επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση και πείρα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Προειδοποίηση για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη είχε απευθύνει ο πρόεδρος του συλλόγου, Μανώλης Λαμτζίδης, πριν από μία εβδομάδα, τονίζοντας μάλιστα ότι θα προχωρήσει και σε μηνύσεις για αντιποίηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Με τα ασφαλιστικά μέτρα, ο δικηγορικός σύλλογος επιχειρεί να απαγορεύσει σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους «να σφετεριστούν δικηγορική ύλη». Η υπόθεση προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Ιουλίου.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=11100048

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 50
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Καλά μας κάνουν επειδή το επιμελητήριο που έχουμε είναι απο οτι φαίνεται μόνο για δημόσιες σχέσεις!

 

Τι πιο τραγελαφικό, άστειο και παράλογο να πληρώνεται ο συμβολαιογράφος που αντιγράφει ένα κείμενο και ο δικηγόρος που παρίσταται, βάσει ποσοστού των αντικειμενικών αξιών!!! (Μη μιλήσω για μεσίτες στη παρούσα φάση..) και φυσικά χωρίς έκπτωση (θα πέσουν να σε φάνε αν ζητήσεις) και ο μηχανικός που τον τρώει ο ήλιος να το μετρήσει, τον τρώνε τα βιβλία για να το καθορίσει και να το καθαρίσει πολεοδομικά παίρνει ψίχουλα.

 

Αλλά οι δικηγόροι είναι δύναμη γιαυτό και η ενοποίηση των ταμείων μαζί τους με βρίσκει σύμφωνο. Το τελευταίο είναι λίγο άσχετο αλλά είναι και η ώρα περασμένη :wink:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε παναγιώτη θα διαφωνήσω μερικώς. Οι δηλώσεις στο κτηματολόγιο είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ζήτημα νομικής φύσεω και μόνο. Η δουλειά των μηχανικών σχεδόνο τελειώνει με τη μέτρηση του ακινήτου. Από εκεί και πέρα είναι συμβόλαια και ζητήματα ιδιοκτησίας που κατέχονται καλύτερα από τους δικηγόρους. Και εγώ μηχανικός είμαι και ξάρω και να διαβάζω συμβόλαια, αλλά.....

Από την άλλη πάλι το να προχωράς σε αγωγές εναντίον μηχανικών για το λόγο αυτό μου φαίνεται πραγματικά αστείο και επικίνδυνο, όσο αντιφατικά και να είναι αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Καλά μιλάμε όλα για το θεαθήναι.

Χτες άκουσα και από κάποιν του συλλόγου λογιστών να λέει ότι αυτοί είναι που πρέπει να κάνουν τις δηλώσεις.

 

Βάζει κανένας άλλος πλην του αιτούντα υπογραφή στην αίτηση/δήλωση?

Αρα γιατί πρέπει να είναι μόνο δικηγόρος ή λογιστής ή μηχανικός?

 

Οποιος ξέρει γραφή και ανάγνωση μπορεί να κάνει την δήλωση.

Αν δεν ξέρει ας πάει σε κάποιον που γνωρίζει όποιος και αν είναι αυτός.

Σιγά τις γνώσεις που θέλει μια δήλωση στο κτηματολόγιο.

Άποψή μου.

 

υ.γ. Υπάρχουν και δύσκολες περιπτώσεις αλλά όποιος ασχολήθηκε με το θέμα (ότι και αν είναι αυτός) γνωρίζει πως θα τις επιλύσει.

Link to comment
Share on other sites

Έτσι είναι erling. Η δήλωση μπορεί να γίνει εύκολα από τους περισσότερους. Απλώς πιστεύω ότι σαν αντικείμενο είναι πιο κοντά στους δικηγόρους παρά στους μηχανικούς.

Link to comment
Share on other sites

Οι δικηγόροι που τώρα κόπτονται για τη σύνταξη των δηλώσεων που ήταν τα προηγούμενα χρόνια? Απλώς είτε δεν είχαν καταλάβει τι παίζει είτε το σνόμπαραν. Όταν κατάλαβαν ότι υπάρχει ψωμί και αρκετό και εύκολο τότε έπεσαν να πάρουν τη μεγαλύτερη πίτα.

Δηλαδή τα προηγούμενα προγράμματα πως βγήκαν από τους τοπογράφους μελετητές? (και αν πει κάποιος ότι τα πρηγούμενα προγράμματα είχαν πολλά προβλήματα είναι άλλη συζήτηση και δεν έχει να κάνει με νομικά θέματα). Από ιδία πείρα πάντως ξέρω ότι οι μηχανικοί κατανοούν καλύτερα και έχουν περισσότερη γνώση και πείρα πάνω στο κτηματολόγιο από νομικούς.

Και φυσικά η δουλειά των μηχανικών δεν τελειώνει με τη μέτρηση του ακινήτου αλλιώς πως θα συμπληρωθεί η δήλωση μηχανικού χωρίς έρευνα της νομικής κατάστασης του ακινήτου. Τον πίνακα χιλιοστών κατά τις συστάσεις των οριζοντίων και καθέτων ποιος τις συντάσει?

Τα πράγματα είναι απλά. Ο μέσος πολίτης μπορεί πολύ εύκολα να κάνει τη δήλωση του. Το κακό είναι ότι ο Έλληνας προτιμάει να πληρώσει τον "ειδικό" για να του κάνει τη δουλειά είτε γιατί είναι ανασφαλής είτε γιατί δε θέλει να μπλέκει με οποιουδήποτε τύπου γραφειοκρατία. Έτσι ξύπνησαν οι φίλοι μας νομικοί και οικονομολόγοι και σου λένε εγώ θα φάω από την πίτα.

Link to comment
Share on other sites

Καλά μιλάμε όλα για το θεαθήναι.

 

Για την ...κονομα ειναι. !

 

Ο λογιστης δεν φτιαχνει τα Ε9 που ειναι και αυτα μια μορφη απλη δηλωσης ιδοικτησιας ?

 

Ο μηχανικος δεν ειναι που ουσιαστικα συντασει ενα περιπλοκο συμβολαιο με συστασεις ιδιοκτησιων ποσοστα κλπ ? Ο συμβολαιογραφος περιγραφει αυτα που λεει ο μηχανικος και κανει copy - paste σε ετοιμα κειμενα.

 

Ποσες φορες δεν εχει τυχει να ζηταει ο συμβολαιογραφος βλακειες απο τον πολιτη και να πρεπει να του μιλησει ο μηχανικος για να ξεστραβωθει ?

 

Οταν υπαρχει ζητημα νομικης φυσεως που απτεται πολεοδομικων διαταξεων , ο μηχανικος δεν τα εξηγει στον δικηγορο που συνηθως δεν ξερει που παν τα τεσσερα ?

 

Στις περιπλοκες περιπτωσεις , οι σοβαροι επαγγελματιες μηχανικοι και δικηγοροι συνεργαζονται μεταξυ τους.

 

Τελος , απο την στιγμη που η μονη υπογραφη που απαιτειται ειναι του ιδοκτητη , δηλαδη του εχει δοθει το δικαιωμα αυτος να την συνταξει (ο οποιος δεν εχει καμμια ειδικη γνωση ) , πως μπορει να ισχυριζεται καποιος οτι μονο οι δικηγοροι μπορουν να κανουν δηλωσεις κτηματολογιου ?

 

(Μεχρι και τα μεσιτικα γραφεια διαφημιζονται γαι το θεμα αυτο )

 

Αραγε , την μερα της εκδικασης το ΤΕΕ θα παρεμβει ?

Link to comment
Share on other sites

150?? εγω ακουγα κατι για 50-80 ευρω τη δήλωση που για μερικούς είναι και πάλι παρα πολλά!

Βουρ για δηλώσεις! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.