Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πυροπροστασία για εμπορικό κατάστημα


eretzoum

Recommended Posts

Ιδιοκτητης Καταστηματος με υποδηματα και συναφη ειδη που μολις ανοιξε με ρωτησε αν υποχρεουται να εχει στο μαγαζι του "πυροσβεστικη φωλια". Το καταστημα ειναι περιπου 35τ.μ. Προσπαθησα να διαβασω το υπομνημα με την ισχυουσα νομοθεσια που υπαρχει στο φορουμ και αν καταλαβα σωστα πρεπει να εχει 2 πυροσβεστηρες ενω δεν υποχρεουται στην ληψη αλλων μετρων ουτε και σε μελετη πυροπροστασιας - χορηγηση πιστοποιητικου. Κανω καπου λαθος? Οποιαδηποτε απαντηση θα με βοηθησει πολυ γιατι κι εγω λογιστης ειμαι και δεν εχω ιδεα απο αυτα! ευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

Κάθε κατάστημα ή οτιδήποτε κτίριο φέρει φορητούς πυροσβεστήρες πρέπει να εφοδιαστεί και με φωλιά απλή συνδεδεμένη με το υδροδοτικό δίκτυο δηλ μια απλή βάνα με λάστιχο ποτίσματος 15 μέτρων περίπου. Τώρα, επειδή τα τ.μ. είναι λίγα, μπορεί και να μη στο ζητήσουν απαραιτητα, αναλόγως και την ΠΥ της περιοχής. Αλλά και να στο ζητήσουν 40 ευρω είναι περιπου όσο ένας πυροσβεστήρας και διαρκεί και μια ζωή (η φωλία εννοώ έτσι). Πάντως 2 φορητούς σκόνης 6 κιλών θέλει όπως και δήποτε (ένας στην είσοδο και ένας στο βάθος του καταστήματος πχ κοντά στο ταμείο). Ελπίζω να βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω Παναγιωτη! Οποτε ισως με δυο πυροσβεστηρες μονο να ειναι καλυμμενος. Θα πρεπει να βγαλει και πιστοποιητικο πυρασφαλειας?

 

Αν η οικ. άδεια του κτηρίου έχει εκδοθεί πριν την 15-2-1989, τότε απαιτείται να υπάρχουν 2 X 6Kg φορητοί πυροσβεστήρες ξηρής σκόνης και 1 πυροσβεστικό ερμάριο με 15μ πλαστική σωλήνα Φ 1/2'', σύμφωνα με την 8γ/2008 Πυρ. Διάταξη

 

Σύμφωνα με την παραπάνω, κανονικά, πρέπει να εκδοθεί πιστοποιητικό απο την Πυροσβεστική (χορηγείται χωρίς αυτοψία σύμφωνα με την 13/2008 αλλά με την προσκόμιση κάποιων δικαιολογητικών)

 

Αν η οικ. άδεια του κτηρίου έχει εκδοθεί μετα την 15-2-1989 (σύμφωνα με το ΠΔ 71/88), δεν απαιτείται το πυρ. ερμάριο, αλλά μονο 2 X 6Kg φορητοί πυροσβεστήρες ξηρής σκόνης

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ναι ειναι πολυ παλιο το κτιριο οποτε θα χρειαστει και αυτο το ερμαριο τελικα! μηπως μπορεις να μου πεις και τι διακαιολογητικα θα χρειαστουμε για το πιστοποιητικο?

Link to comment
Share on other sites

ναι ειναι πολυ παλιο το κτιριο οποτε θα χρειαστει και αυτο το ερμαριο τελικα! μηπως μπορεις να μου πεις και τι διακαιολογητικα θα χρειαστουμε για το πιστοποιητικο?

 

την διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού, μπορεί να την κάνει και ο ενδιαφερόμενος, αλλά έχει τρέξιμο και απαιτούνται και σχέδια, γιαυτό καλό είναι να την αναθέση σε μηχανολογο μηχανικό

 

τα διακαιολογητικα που απαιτούνται, προκύπτουν απο:

 

1) ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ 13/2008 Υ.Α. 10 Ιουλίου 2008 (ΦΕΚ 1506 Β/30-7-2008)

2) ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ 8γ/2007 (ΦΕΚ Β276Β/2-3-2007)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σε κτήριο που πρόκειται να ανεγερθεί με Εμβαδόν ισογείου 305,46 και εμβαδόν υπογείου 355,95 αφού το υπόγειο δεν έχει κύρια χρήση καταστήματος υπόκεινται στην Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α’) πυροσβαστική διάταξη που αναφέρεται σε υπόγειους ορόφους. Θέλω να πώ στους περιορισμούς που αναφέρεται για την ενεργητική θα μετρήσουν και τα τετραγωνικά του υπογείου;

Link to comment
Share on other sites

Επαναλαμβάνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση 33535/Φ.701.2/9-9-2011 του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεν απαιτείται πλέον ούτε μελέτη ούτε πιστοποιητικό πυροπροστασίας για εγκαταστάσεις με μόνο φορητά μέσα πυρόσβεσης, μεταξύ αυτών και τα εμπορικά καταστήματα κατηγοριών Ζ0, Ζ1, Ζ2. Χορηγείται μόνο απαλλακτικό από την Πυροσβεστική.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημά μου είναι αν το υπόγειο σαν βοηθητικός χώρος προσμετράται (με τα τετραγωνικά του) στους περιορισμούς την παράγραφο 4.1 του άρθρου 9 των Ειδικών Διατάξεων για καταστήματα και με προβληματίζει ιδιαίτερα η παράγραφος : 4.3.που αφορά Αυτόματο σύστημα καταιονητήρων νερού ή κατάλληλου για την περίπτωση κατασβεστικού υλικού,που αναφέρει, πρέπει να εγκαθίσταται:

α) Σε όλα τα κτίρια που έχουν εμβαδόν ορόφου μεγαλύτερο από 1.000 τ. μέτρα.

β) Σε όλα τα κτίρια με συνολικό εμβαδόν ορόφων μεγαλύτερο από 2.500 τ. μέτρα.

γ) Σε όλους τους υπόγειους ορόφους με εμβαδό μεγαλύτερο από 250 τ. μέτρα.

δ) Όταν επιδιώκεται η αύξηση του επιτρεπόμενου εμβαδού πυροδιαμερίσματος.

Υπενθυμίζω οτι τα τετρ. ισογείου με χρήση καταστήματος είναι 305.46 και τα τετρ. υπογείου 355,95

Όταν αναφέρεται σε υπόγειους ορόφους εννοεί εδώ με χρήση καταστημάτων και όχι βοηθητικών χώρων;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.