Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΜΕΚ - ΜΕΕΠ (εγγραφή, δικαιολογητικά και όχι μόνο)


Nick D.

Recommended Posts

1 hour ago, eirtap said:

Είμαι πολιτικός μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας με ΜΕΚ με το οποίο μετέχω ως στέλεχος σε ένα ΜΕΕΠ (όχι δικό μου). Στη βεβαίωση που παίρνω από το ΤΕΕ αναφέρει ότι δεν είμαι εργολήπτης . Σωστό είναι αυτό? (Σωστό είναι) Μήπως η εταιρία θα έπρεπε να δηλώσει κάτι στο ΤΕΕ και δεν το έχει κάνει? (Οτι είναι να κάνει το έχει κάνει) Η βεβαίωση του πειθαρχικού που θα πάρω από το ΤΕΕ καλύπτει τα δικαιολογητικά κατακύρωσης? (Δεν υπάρχει θέμα-πρόβλημα) ή θα έχω θέμα καθώς για το ΤΕΕ δεν είμαι εργολήπτης (βάσει της βεβαίωσης)?

Επίσης, μπορώ να εργάζομαι ως ¨μπλοκάκι" με το άρθρο 39 παρ. 9 Ν4387 σε άλλη εταιρία μεγάλη που έχει και αυτή ΜΕΕΠ? (Ναι, δεν έχει καμία σχέση το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ με την παράγρ.9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 ορίζει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που σε βαρύνουν εφόσον επέλεξες να ενταχθείς στην παραπάνω παράγραφο να παρακρατούνται και να αποδίδονται από τον πελάτη–εργοδότη σου,  αρκεί βέβαια να μην στελεχώνεις το ΜΕΕΠ της, που έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπεται (το να στελεχώνεις δηλαδή το ΜΕΕΠ και δεύτερης εταιρείας) . Επίσης δεν μπορείς να πάρεις εμπειρία από αυτήν την εταιρεία διότι στελεχώνεις την άλλη.)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...
On 13/2/2019 at 10:24 ΠΜ, georgegaleos said:

Δεν ξέρω κατά πόσο θα βοηθήσει (δεν έχω κάνει κάτι παρόμοιο) αλλά δες στο συνημμένο το α/α 3.

Eggrafi_MEK_AEI.pdf

 

Μεκ_Αλλοδαπή.jpg

Σε ευχαριστώ πολύ συνάδελφε!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Με βάση και το τελευταίο ΠΔ 71/2019, προκειμένου να μπορεί πλέον κάποιος να πάρει ΜΕΚ Α, πρέπει πρώτα να γραφτεί στο εισαγωγική βαθμίδα 0 με το που θα πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να συγκεντρώσει 7.000 σε εμπειρία?

Εγώ που εδώ και κάποια χρόνια συγκεντρώνω προκειμένου να γραφτώ απευθείας στο ΜΕΚ Β, μπορώ να το κάνω πλέον ή θα πρέπει να εγγραφώ στην εισαγωγική βαθμίδα 0, μετά στο ΜΕΚ Α και ύστερα στο ΜΕΚ Β? Διαβάζω στο νόμο (άρθρο 13 παρ.1 γ) "Κατά παρέκκλιση, για την απευθείας εγγραφή και κατάταξη στις βαθμίδες Β΄ και Γ΄, απαιτείται η απόδειξη της σχετικής εμπειρίας της παρ. 1β. του άρθρου 13 στην κατασκευή/συντήρηση της αιτούμενης κατηγορίας κατά τα έξι (6) έτη που προηγούνται της αιτήσεως για τη βαθμίδα Β΄ και κατά τα εννέα (9) έτη που προηγούνται της βαθμίδας Γ΄." 

Δηλαδή τον χάσαμε που τον χάσαμε τον 1 χρόνο μπόνους που έδιναν παλιά, δεν πιστεύω να τα χάσαμε όλα, γιατί είναι μεγάλο πισωγύρισμα.

Edited by Astrolavos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γνωριζει καποιος συνάδελφος τι γινεται με τις αναθεωρησεις των ΜΕΕΠ?? καθως η διαδικασια εχει σταματησει από 3/7/2019 που βγηκε ο νέος νόμος για τα πτυχια.

Ισχύει η παράταση πτυχίου κατά 60ημερες αν έχεις κάνει αίτηση για αναθεώρηση εντος της προβλεπόμενης προθεσμίας όπως ισχυε παλαιότερα?? 

Link to comment
Share on other sites

Με τον καινούργιο νόμο, μπορείς να είσαι και Εργολήπτης και Μελετητής μαζί? 

Δεν αναφέρει πουθενά ότι πρέπει να είσαι μόνο το ένα από τα δύο. 

Τηλεφώνησα και μου είπαν ότι δεν ξέρουν ακόμα, και θα  τα δουν καλύτερα από τον άλλο μήνα όπου θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις (3 μήνες μετά τη δημοσίευσή του).

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Κάποιες ερωτήσεις, σόρρυ που θα είναι μακροσκελές το μήνυμα. Έχω ΜΕΚ Α από το 2010. Το 2015 μπήκα στο ΜΕΕΠ στην Α1 τάξη και το 2018 το ανανέωσα. Πρακτικά δεν το χρησιμοποίησα ποτέ, το πτυχίο κάθεται, ούτε έργο έχω πάρει ούτε τίποτα. Διάβασα στο φόρουμ ότι οι εργολήπτες πληρώνουν διπλό 55άρι ως συνδρομή στο ΤΕΕ ανά έτος. Ομολογώ δεν το ήξερα και μέχρι τώρα πλήρωνα στο ΤΕΕ το 55άρι ανά έτος που έχουμε από την εγγραφή μας. Ούτε είχα ενημερώσει το ΤΕΕ για το ΜΕΕΠ Α1 από το 2015 κι έπειτα. Θυμάμαι κι όλας χαρακτηριστικά ότι όταν πρωτογράφηκα στο ΜΕΕΠ είχα ρωτήσει επίμονα αν πέραν των παραβόλων εγγραφής και τυχόν αναθεωρήσεων , υπάρχει άλλου είδους συνδρομή or something που πρέπει να πληρώνω έχοντας ΜΕΕΠ και μου τόνιζαν κατηγορηματικά πως όχι και πως ακόμη και η εγγραφή σε σύνδεσμο εργοληπτών είναι προαιρετική.... Κούνια που με κούναγε κι εμένα κι αυτούς..

Ερωτήσεις:

1. Από πού απορρέει , εννοώ ποια νομοθεσία, αυτό το διπλό 55άρι ανά έτος? 2. Πώς ενημερώνει κανείς το ΤΕΕ ότι έχει ΜΕΕΠ? 3. Επειδή πρακτικά με δημόσια έργα δεν έχω ασχοληθεί και δεν το βλέπω να ασχολούμαι, σκέφτομαι να διαγραφώ από το ΜΕΕΠ. Πώς είναι αυτή η διαδικασία? Ποια τα δικαιολογητικά και υπάρχει κόστος? 4. Για να είμαι ειλικρινής ρωτάω ευθέως: αν διαγραφώ από ΜΕΕΠ να ενημερώσω το ΤΕΕ ότι υπήρξα σκιώδης 😀 εργολήπτης από 2015 έως 2019 ή το κάνω αβαβά? Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, είχες ρωτήσει και στο παρελθόν όταν σκεφτόσουν να φτιάξεις το ΜΕΕΠ, και σε γενικές γραμμές από ότι είδα οι απαντήσεις ήταν:

On 8/3/2015 at 9:15 AM, dimitrispsi said:

Σε καμία φάση της διαδικασίας απόκτησης ΜΕΕΠ δεν προκύπτει υποχρέωση ενημέρωσης του ΤΕΕ, οπότε αν δεν το ενημερώσεις εσύ, δεν πρόκειται να επιβαρυνθείς τίποτα. Βέβαια θεωρητικά "πρέπει" να ενημερώσεις και το ΤΕΕ, αλλά δεν γνωρίζω κανένα νέο εργολήπτη να το έχει κάνει.

 

On 8/3/2015 at 11:54 AM, Paul_Mix said:

Οσον αφορα τις διευκρινιστικες ερωτησεις που κανεις, η απαντηση ειναι "ξεχασε το". Μην ασχοληθείς καθολου με το ΤΕΕ. Το παρακαμπτεις πολυ ευκολα, απλα δεν πηγαινεις στο ΤΕΕ.

Παρ όλα αυτά υπάρχει και το συνημμένο απ' όπου μάλλον προκύπτει το αντίθετο, όπου νομίζω κατά καιρούς γίνονταν αναθεώρηση των ποσών. Από το συνημμένο σε συνδυασμό με το Αρθρ. 39 "Τεχνικοί επωνυμίαι" του Π.Δ. 27-11/14-12-1926 «περί κωδικοποιήσεως των περί συστάσεως Τεχνικού Επιμελητηρίου κειμένων διατάξεων» μάλλον προκύπτει η υποχρέωση.

Εισφορά ΤΕΕ γαι ΜΕΕΠ_ΔΙ6γ_οΙΙ_130_Γ_21 Φεβρ.-8 Μαρτ1991_ΦΕΚ_Β_134.pdf

Link to comment
Share on other sites

georgegaleos είσαι αν μη τί άλλο εντυπωσιακός! ομολογώ πως αν μου έδειχνες την συζήτηση χωρίς τα nicks δεν θα μπορούσα να θυμηθώ ότι είχα κάνει εγώ το ερώτημα! για την διαγραφή από το μεεπ γνωρίζεις κάτι? και επίσης υπάρχει κάτι που να μην γνωρίζεις?????????😀😀😀

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε περίπτωση επικοινώνησε με το ΜΕΕΠ σε κάποιο από τα τηλέφωνα 210-6437852, 210-6442900, 210-6419830, 210-6463218. Το σηκώνουν σχετικά γρήγορα.

Σίγουρα θα χρειαστείς αίτηση και να καταθέσεις το πρωτότυπο ΜΕΕΠ. 😊

Αν οφείλεις νομίζω ότι σε διαγράφουν αυτοδίκαια εκείνοι.. αλλά κάνε αυτό που έγραψα αρχικά.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.