Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΕΚ - ΜΕΕΠ (εγγραφή, δικαιολογητικά και όχι μόνο)


Nick D.

Recommended Posts

Γεια σας παιδια, ειμαι φοιτητης σε ελληνικο ΑΕΙ και θα ηθελα να μαθω αν μπορω σαν εργοληπτης αργοτερα να εγγραφω στα αντιστοιχα ΜΕΚ - ΜΕΕΠ χωρας του εξωτερικου ή οπως αλλιως τα λενε αντιστοιχα εκει για να παρω εργα που τα δινει το δημοσιο της οποιας χωρας του εξωτερικου ειναι αυτη. Βασικα για χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης. Ενας αλλος τροπος ειναι να εγγραφω στα ΜΕΚ - ΜΕΕΠ εδω κανονικα και μετα σαν εργοληπτης να μπορω να διεκδικω ετσι απλα εργα στο εξωτερικο; Υπαρχει τροπος διεκδικησης εργων στο εξωτερικο; Ας μου απαντησει καποιος που ξερει

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μπορεί αλλά πρέπει να έχει πλεονάζουσα εμπειρία και πρέπει να περιμένει 1 χρόνο επιπλέον (δηλαδή αντί για εργοληπτικό πτυχίο στα 5 χρόνια θα πρέπει να περιμένεις στα 6 χρόνια) αλλά συμφέρει αν έχεις την εμπειρία γιατί αλλιώς θα πρέπει να περιμένεις 3 χρόνια στη κατηγορία Α1 + εμπειρία + ότι αν έχεις παραπάνω εμπειρία και κάνεις Α1 την χάνεις την πλεονάζουσα.

 

Φυσικά να αναφέρω ότι αναφέρεται αποκλειστικά για απόφοιτους ΑΕΙ. (Το συμπληρώνω μόνο επειδή δεν υπάρχει η ειδικότητα στο profil σου)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@antonis87,

 

Μου φαινεται μπερδεύεις ΜΕΚ με ΜΕΕΠ.

 

 

@pasoles,

 

 

Επειδή στις ατομικές επιχειρήσεις ή στις προσωπικές εταιρείες η εμπειρία του ΜΕΚ ταυτίζεται με το Μ.Ε.Ε.Π., σε κάθε περίπτωση για κάλυψη της βασικής στελέχωσης η βασική προϋπόθεση αφορά το ΜΕΚ. Η πρώτη εγγραφή στο ΜΕΚ γίνεται μόνο μέχρι την Β Βαθμίδα Εμπειρίας και η πρώτη εγγραφή στο ΜΕΕΠ γίνεται μόνο μέχρι την 3η τάξη. Ρίξε μια ματιά εδω. Ουσιαστικά μεχρι 2 ταξή μπορείς να έχεις ατομική επιχείρηση, απο εκει και πάνω θέλεις ΟΕ,ΕΕ, ΕΠΕ και πιο πάνω ΑΕ.

 

Αυτά που σου λεει ο antonis87 για την πλεονάζουσα εμπειρία αφορούν το ΜΕΚ.

Edited by Topap
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να διευκρινίσω περισσότερο κάποια πράγματα. Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός Τ.Ε. και εργάζομαι σε τεχνική εταιρεία που ασχολείται με δημόσια έργα. Έχω πάρει βεβαίωση για εμπειρία από την εταιρεία ποσού 365.000 ευρώ που αφορά κατασκευή. Έχει παρέλθει πενταετία από την κτήση του πτυχίου μου και θέλω να κάνω εγγραφή στο ΜΕΚ. Ρωτώντας κάποιον πρώην υπάλληλο της Δ15 μου είπε να κάνω εγγραφή και στο ΜΕΕΠ για την απόκτηση της Α1 τάξης. Η ερώτηση μου λοιπόν είναι η εξής: επειδή και αυτή την στιγμή εργάζομαι σε δημόσιο έργο που έχει η εταιρεία και πρόκειται να πάρω και νέα βεβαίωση εμπειρίας για αυτό, με συμφέρει να κάνω άμεσα εγγραφή στο ΜΕΕΠ στην Α1 τάξη ή να περιμένω να αποκτήσω το ΜΕΚ β' τάξης και τότε να κάνω εγγραφή στο ΜΕΕΠ στην Α2 τάξη?. Και αυτό το λέω διότι κάπου διάβασα ότι μετά την εγγραφή στο ΜΕΕΠ στην προσμέτρηση της εμπειρίας λαμβάνονται μόνο τα ιδιωτικά ή δημόσια που εκτέλεσες ό ίδιος ως ατομική εργοληπτική επιχείρηση. Να σημειώσω πως δεν προτίθεμαι άμεσα να ασχοληθώ ιδωτικά με κατασκευές καθότι στην εταιρεία που εργάζομαι μπορώ να πάρω τις βεβαιώσεις που χρειάζομαι για την αναβάθμιση του ΜΕΚ. Και κάτι τελευταίο λίγο άσχετο με τα παραπάνω: επειδή η βεβαίωση που έχω στα χέρια μου αυτήν την στιγμή είναι σχετικά μεγάλη (365.000 ευρώ) και υπερκαλύπτει κατά πολύ την απαιτούμενη για εγγραφή στο ΜΕΚ, μπορώ να κάνω χρήση της πλεονάζουσας εμπειρίας και να αποκτήσω το ΜΕΚ β' τάξης μετά από 2 χρόνια και όχι 3 που κανονικά απαιτούνται, και αν ναι ποιό περίπου είναι το ποσό της εμπειρίας που θα πρέπει να έχω στα χέρια μου όταν στο μέλλον θα κάνω την αίτηση για την απόκτηση του ΜΕΚ β' τάξης?. Ελπίζω να μην κούρασα και ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

@Pasoles,

 

Αφενός πρέπει να ρίξεις μια καλύτερη ματιά στο παρόν thread, στις 39 σελιδες του θα σου λυθούν ολες οι αποριες.

 

Απο εκεί και πέρα, και από οτι καταλαβαίνω, καλύτερα να κανεις τα χαρτια σου για ΜΕΚ, νομίζω δεν εχει σημασία πόσα χρόνια έχεις απο την κτηση τπυχιου, εφόσον εισαι ΤΕ μπορείς να γραφτείς μονο στην τάξη Α τσεκαρε το στο thread, ενδεχεται να κανω λάθος. Οπότε βιάσου να γραφτεις στο ΜΕΚ.

Εφόσον δουλευεις σε εταιρια που παιρνει δημοσια εργα, αρα μπορείς να παιρνεις απο εκει προυπηρεσια, και δεν σκοπευεις να παρεις δικα σου δημοσια εργα (λες και υπαρχουν πολλα) καλύτερα να μην κανεις εγγραφη στο ΜΕΕΠ γιατί τοτε το πτυχιο σου ΜΕΚ θα το δεσμευσεις στο ΜΕΕΠ σου και οτι εμπειρια παιρνεις απο την εταιρια που εισαι τωρα δεν θα μπορείς να την δηλώνεις. Με απλά λόγια, απαξ και παρεις εργληπτικο πτυχιο ΜΕΕΠ και το στελεχωσεις με το ΜΕΚ σου τότε μονο απο οτι έργα παιρνεις θα μπορείς να τα χρησιμοποιείς για την αναβαθμιση του ΜΕΚ σου (αρα και του ΜΕΕΠ σου). Μπορείς να κανεις εναρξη ΜΕΕΠ οτι ωρα θέλεις, αλλά για την αναβαθμιση στις τάξεις του ΜΕΚ υπάρχει χρονικο όριο (3 χρόνια ή 2 αν εχεις πλεοναζουσα προυπηρεσία).

 

Ασε που όταν έχεις ΜΕΕΠ, υπάρχουν ενα σωρό μαμησιάτικα που πρέπει να πληρώνεις... τέτοιες εποχές δεν νομιζω να σε συμφέρει...

 

Αυτα και καλή τύχη!

Edited by Topap
Link to comment
Share on other sites

Οπως τα είπε ο συνάδελφος...

 

Επειδή είμαστε Τ.Ε. δε πα να έχεις 10εκ ευρώ κατασκευαστική εμπειρία, στο ΜΕΚ Α θα γραφτείς.

Απο κεί και μετά, θα επιλέξεις μόνος σου το τι θα κάνεις.

 

2 τα τινά:

 

Αν η εταιρία σου είναι μεγάλη, κάνεις μια συμφωνία με τον εργοδότη σου και προσθέτεις το ΜΕΚ σου στο ΜΕΕΠ της. (τα οικονομικά τα βρίσκετε).

Το κάνεις πχ ελέω πλεονάζουσας στα επόμενα 2 χρόνια ΜΕΚ Β.

Και πάει λέγοντας. Οποτε θελήσεις, το αφαιρείς και εκδίδεις δικό σου ΜΕΕΠ. Αλλά τότε, θα παίρνεις τα έργα στο όνομα σου και οχι η εταιρία σου. Δηλαδή το πράγμα αλλάζει...

 

Και το 2ο, κατευθείαν με το ΜΕΚ Α σου, βγαζεις και το ΜΕΕΠ και παίρνεις έργα.

 

Διαβάζοντας προσεκτικότερα, βλέπω πως δε σε νοιάζει να ιδιωτεύσεις σε εργα άμεσα. Οπότε συμβουλή μου, βγαζεις το ΜΕΚ, το βάζεις στην εταιρία μέχρι...όποτε, και οταν το μεγαλώσεις και τα πράγματα έχουν αλλάξει, το ξανασκέφτεσαι για ΜΕΕΠ.

Είσαι και η/μ, ποτέ δε πάει τσάμπα ένα τετοιο πτυχίο, τουλάχιστο στο θέμα Κ/Ξ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ παιδιά. Δυστυχώς η εταιρεία δεν είναι μεγάλη και δεν μπορώ να την στελεχώσω με το ΜΕΚ μου. Οπότε θα βγάλω το ΜΕΚ Α' τάξης και θα περιμένω για να πάρω βεβαιώσεις ώστε αργότερα να βγάλω και το ΜΕΚ β΄τάξης. Πιστεύω όμως ότι όταν με το καλό θα έχω το ΜΕΚ Β' τάξης θα μπορώ αν θέλω να εγγραφώ στο ΜΕΕΠ στην Α2 και όχι στην Α1 τάξη. Ακόμη σας παρακαλώ αν ξέρετε πείτε μου πως μπορώ να κάνω χρήση της πλεονάζουσας υπηρεσίας για να εγγραφώ στην Β' τάξη του ΜΕΚ στα 2 και όχι στα 3 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Ακόμη σας παρακαλώ αν ξέρετε πείτε μου πως μπορώ να κάνω χρήση της πλεονάζουσας υπηρεσίας για να εγγραφώ στην Β' τάξη του ΜΕΚ στα 2 και όχι στα 3 χρόνια.

 

Εξακολουθείς να μην κάνεις αυτο που σε συμβούλεψα και να διαβάσεις το παρόν thread. Τα εξηγεί αναλυτικότατα!

 

Εν ολίγοις, δεν χρειάζεται να κάνεις τιποτα παραπάνω. Θα στειλεις την αιτηση σου για αναβάθμιση στα 2 χρονια, με τα πιστοποιητικα εμπειρίας που θα φαίνεται πχ οτι αντι για έργα προυπολογισμού 300.000 ευρω έχεις βεβαίωση για 600.001 ευρώ (ή οτιδήποτε παραπάνω απο 2x 300.000) και τελείωσε. Κάπου στο 5μηνο, πάρτους ένα τηλεφωνο για να βεβαιωθείς οτι όλα ειναι εντάξει.

Edited by Topap
Link to comment
Share on other sites

Ωπα ένα λεπτό. Βγάζεις το ΜΕΚ Α', οκ μέχρι εδώ.

 

Απο κεί και μετά, δε μπορείς να πάρεις βεβαιώσεις, αν δε στελεχώσεις το ΜΕΕΠ της εταιρίας με το ΜΕΚ σου.

 

Ας με διορθώσουν οι συνάδελφοι, αν το χάνω κάπου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.