Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΜΕΚ - ΜΕΕΠ (εγγραφή, δικαιολογητικά και όχι μόνο)


Nick D.

Recommended Posts

ο.κ.μπηκα στο site και ειδα οτι ειναι ενεργο το ΜΕΚ ΠΟΥ ΕΙΧΑ.

οχι για ιδιωτικα,απλα να το αναβαθμισω σε ΜΕΚ Β δημοσια εργα,η εμπειρια μου ειναι σε ιδιωτικα εργα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κατ' αρχήν συμφωνώ με τον Varxo. Το πιο σίγουρο είναι η επίσκεψη.

 

Και τώρα το λιγότερο σίγουρο :grin: .

 

Η κατάταξη στις βαθμίδες του ΜΕΚ γίνεται με συνδιασμό ΕΤΩΝ από άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ
 

Για την κατάταξη στην Α' βαθμίδα του οποιουδήποτε ΜΕΚ (ΟΙΚ, ΥΔΡ, ΛΙΜ, κλπ) απαιτείται ΜΟΝΟ το χρονικό διάστημα από την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (Π.Δ. 90/2014 (ΦΕΚ/138/Α/13-6-14)) ήτοι 3 έτη και ΟΧΙ εμπειρίας.

Για κατάταξη σε βαθμίδα πέραν της Α' οποιουδήποτε ΜΕΚ (εφόσον δεν έχεις πάει στην Α' βαθμίδα του ΜΕΚ) απαιτείται ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΚΟ διάστημα ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. (Π.Δ. 90/2014 (ΦΕΚ/138/Α/13-6-14))

Σε περίπτωση που υπάρχει πλεονάζουσα εμπειρία (μεγαλύτερη της αιτούμενης βαθμίδας), αυτή θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην αίτηση για την αρχική απόκτηση του ΜΕΚ Α ή Β, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την μετέπειτα αίτηση για αναβάθμιση στο ΜΕΚ Β ή Γ αντίστοιχα στην διετία από την ημερομηνία απόκτησης του ΜΕΚ Α ή Β και όχι στην τριετία, όπως προβλέπεται κανονικά. Θα πρέπει λοιπόν κατά την αίτηση για εγγραφή στην Α’ ή την Β’ τάξη να προσκομίσει πιστοποιητικά εμπειρίας τόσα ώστε να καλύπτουν το ποσό της αιτούμενης τάξης και της επόμενης.

 

Αναβάθμιση από ΜΕΚ Α σε ΜΕΚ Β, μπορεί να γίνει με την παρέλευση 3 ετών από την λήψη του ΜΕΚ Α για εμπειρία από κατασκευή.Σε περίπτωση που κατά την αίτηση εγγραφής στο ΜΕΚ Α έχει κατατεθεί πλεονάζουσα εμπειρία που υπερβαίνει τα όρια η αναβάθμιση στο ΜΕΚ Β μπορεί να γίνει μετά την παρέλευση 2 ετών από την ημέρα λήψης ΜΕΚ Α, όπως αναφέρω και παραπάνω.

Αναβάθμιση από ΜΕΚ Β σε ΜΕΚ Γ με την παρέλευση 3 ετών από την λήψη ΜΕΚ Β για εμπειρία που αφορά κατασκευή. Σε περίπτωση που κατά την αίτηση εγγραφής στο ΜΕΚ Α ή απευθείας στο ΜΕΚ Β ή αναβάθμισης από το ΜΕΚ Α στο ΜΕΚ Β έχει κατατεθεί πλεονάζουσα εμπειρία που υπερβαίνει τα όρια η αναβάθμιση στο ΜΕΚ Γ μπορεί να γίνει μετά την παρέλευση 2 ετών από την ημέρα λήψης ΜΕΚ Β, όπως αναφέρω και παραπάνω.

 

Για την αναβάθμιση από ΜΕΚ Γ σε ΜΕΚ Δ απαιτείται παρέλευση 3 ετών από την λήψη του ΜΕΚ Γ, δεν μπορεί να γίνει χρήση πλεονάζουσας εμπειρίας.

Για Ιδιωτικά ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ έργα τα δικαιολογητικά είναι:
1. Οικοδομική άδεια επικυρωμένη
2. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη. Αν ο Κύριος του έργου είναι εταιρεία Α.Ε. ή Ε.Π.Ε., υπεύθυνη δήλωση του Νόμιμου Εκπροσώπου και ΦΕΚ %Σ ή ΦΕΚ σύστασης στο οποίο να φαίνεται ότι αυτός είναι νόμιμος εκπρόσωπος. Στην περίπτωση που η εταιρεία είναι Ο.Ε. ή Ε.Ε. απαιτείται επικυρωμένο καταστατικό
3. Τιμολόγια υλικών επικυρωμένα αν ο κατασκευαστής είναι και ιδιοκτήτης ή Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών προς τον ιδιοκτήτη
4. Ηλεκτροδότηση κτιρίου ή κοινόχρηστο λογαριασμό
5. Αν το ακίνητο κατασκευάστηκε με την μέθοδο της αντιπαροχής, επικυρωμένο αντίγραφο του συμβολαίου, και να αναφέρεται στην υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και του επιβλέποντα μηχανικού.
6. Υπεύθυνη δήλωση του επιβλέποντα μηχανικού
7. Έντυπο Γ’

 

Για άλλες ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ τα δικαιολογητικά είναι:
1. Έντυπο Γ’
2. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή Νομίμου Εκπροσώπου του Φορέα με το ανάλογο ΦΕΚ
3. Υπεύθυνη δήλωση του επιβλέποντα μηχανικού
4. Σε περίπτωση υπεργολαβίας, επικυρωμένο αντίγραφο και τιμολόγια του υπεργολάβου προς τον ανάδοχο
5. Δ.Π.Υ. του μηχανικού
Οι υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να αναφέρουν:
Τον τίτλο του έργου
Το χρονικό διάστημα του εκτελέστηκε
Τον ανάδοχο και τον υπεργολάβο αν για αυτόν εργάζεται ο ενδιαφερόμενος μηχανικός
Ότι ο μηχανικός ήταν επί τόπου ή επιβλέπων του έργου
Η τελική δαπάνη των εργασιών και τα ποσά ανά κατηγορία έργου που αφορούν τον μηχανικό
Εκτός από οικοδομικά, αναλυτικά τις εργασίες ανά κατηγορία έργου

 

Στην περίπτωση της ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ  τιμολόγια που να φαίνονται υλικά ασφάλτου. Αν ο μηχανικός (ενδιαφερόμενος) είναι υπάλληλος στην εταιρεία που εκτέλεσε το έργο επικυρωμένα αντίγραφα ασφάλισής του και βεβαίωση από την επιχείρηση για το χρονικό διάστημα που εργάζεται ως υπάλληλος.

Τα δικαιολογητικά για ΜΕΕΠ θα τα βρεις εδω.
 

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα. Έχω Μ.Ε.Κ. Γ΄ οικοδομικά αλλά Α΄ σε όλες τις άλλες κατηγορίες. Σκεφτόμουν εάν θα μπορούσα να πάω από Α΄ κατηγορία Βιομηχανικά-Ενεργειακά σε Β΄, αξιοποιώντας τη σύνταξη ενεργειακών πιστοποιητικών και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον. Ξέρει κανείς ;

Link to comment
Share on other sites

Η θέση μου στο ερώτημά σου είναι η παρακάτω.

 

Αν γινόταν αυτό που δεν γίνεται θα μπορούσε ίσως (?) να μπει ως εμπειρία σε μελετητή (αναβάθμιση πτυχίου ΜΕΛ).
Τα ΠΕΑ που κάνεις αφορούν τυπικά-ουσιαστικά σε μελέτη είναι όχι σε κατασκευή για να χρησιμοποιηθούν ως εμπειρία σε ΜΕΚ.

Για τους πολιτικούς μηχανικούς η κατάταξη στο ΜΕΚ στην κατηγορία των Β/Ε αφορά στην απόκτηση εμπειρίας στην κατασκευή (ή επίβλεψη από μέρους του επιβλέποντα της υπηρεσίας) στο δομικό μέρος της κατασκευής έργων όπως οι εγκαταστάσεις μηχανημάτων εργοστασίων, οι βαριές ειδικές μεταλλικές κατασκευές, οι μεταλλικοί πυλώνες δικτύων μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα παρόμοια έργα (μεταλλικά κτήρια αποθηκών, κτήρια Υ/Σ, μεταλλικές γέφυρες, κ.α.)

Π.χ. έργο κατασκευής ενός υποσταθμού Υ/Τ με όλον η/μ εξοπλισμό του μπορεί να ενταχθεί στα Β/Ε. Το τμήμα του προϋπολογισμού του έργου που αφορά στο δομικό μέρος του υποσταθμού (μπετα, τουβλα, κλπ) μπορεί να το πάρει σαν εμπειρία Β/Ε ο πολιτικός μηχανικός, το τμήμα του προυπολογισμού του έργου που αφορά σε η/μ μπορεί να το πάρει ως εμπειρία ο μηχανολόγος ή ο ηλεκτρολόγος.
 

Link to comment
Share on other sites

Ούτε η επίβλεψη για την υλοποίηση των εργασιών για την αναβάθμιση κτιρίων στο πλαίσιο του προγράμματος "εξοικονομώ κατ'  οίκον" ; Κόβουμε και δελτίο παροχής υπηρεσιών για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ως τεχνικοί σύμβουλοι. Ευχαριστώ πολύ για την προηγούμενη απάντηση.

Edited by Sandro
Link to comment
Share on other sites

Αποψή μου είναι ότι κατά 99,99% δεν υπάρχει περίπτωση η επιτροπή ΜΕΚ να σου πιστώσει ως εμπειρία σε Β/Ε την επίβλεψη σε κατασκευή σχετική με το εξοικονομώ (αναφορικά στο δομικό μέρος των εργασιών) επειδη π.χ. κολληθηκαν κάποιες εκατοντάδες μέτρα μόνωσης ή/και μπήκαν κάποιες εκατοντάδες παράθυρα και πόρτες σε κατασκευές, σε ιδιωτικά έργα. Το πιθανότερο (και μάλλον σίγουρο) να σου τα κόψουν ώς εμπειρία σε Β/Ε, με αποτέλεσμα επόμενη αίτηση ξανά για Β/Ε (ακόμα και αν την αποκτήσεις από έργα παρόμοια με αυτα που σου είπα) να μπορέσεις να την κάνεις μετά από ένα (ή δύο χρόνια αν θυμάμαι καλά) ή να σου πουν να "τραβήξεις" την αίτηση και να υποβάλλεις νέα για να τα περάσουν ως ΟΙΚ.

Αντίθετα αν πρόκειται για δημόσιο έργο που έχει τέτοιες εργασίες, αλλά έχει όμως χαρακτηρισθεί ως Β/Ε (το οποίο το θεωρώ απίθανο) τότε δεν έχεις θέμα. Τα έργα αυτά τα δημοπρατούν ως ΟΙΚ και Η/Μ.

Πχ. εδώ και εδώ

εδώ(το 6)

 

Παρ' όλα αυτά δεν έχεις παρά να πάρεις ένα τηλέφωνο στο ΜΕΚ και να ρωτήσεις.

Πιστεύω (είμαι σχεδόν σίγουρος) ότι θα επιβεβαιωθώ τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια.
 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.