Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εγκατάλειψη πολυτεχνείου, σκέψεις


lostie

Recommended Posts

Φίλε αν είχες μπροστά σου καμια 20ριά μαθήματα για το πτυχίο και δεν την πάλευες καθόλου ψυχολογικά, τότε θα σου έλεγα παράτα τα όσο είναι καιρός και ασχολήσου με κάτι άλλο. Από την έστω και μικρή μου εμπειρία στη ζωή έχω καταλάβει οτι τίποτα στον κόσμο δεν αξίζει να τρελένεσαι. Άλλα για τέσσερα μαθήματα και σχεδόν έτοιμη διπλωματική είναι πραγματικά κρίμα. Σφίξε λίγο τα δόντια και πάρε το πτυχίο, και αν χρειαστεί κάντο και με κάπως πιο αργούς ρυθμούς για να μην τρελαθείς κιόλας.

Όταν υπηρετούσα εγώ τη θητεία μου είχα γνωρίσει έναν μόνιμο που πριν καταταγεί ήταν σε ΤΕΙ, είχε πολύ λίγο δρόμο μπροστά του για το πτυχίο αλλά τα παράτησε. Σε μια κουβεντούλα που είχαμε μου είχε πει οτι το είχε μετανιώσει πολύ πικρά. Και δεν χρειαζόταν να μου το πεί ευθεύως δηλαδή, το καταλάβενα από το βλέμα του και το τόνο της φωνής του όταν μιλούσε για το ΤΕΙ. Στο λέω ως παράδειγμα για να μην βρεθείς κι εσύ σ αυτή τη θέση. Δεν ξέρω την προσωπική σου ιστορία, αλλά σε συμβουλέυω να το παλέψεις. Καλή τύχη.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 86
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ειλικρινά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντησεις.

 

Αν και ακόμα ειμαι προβληματισμενος, και επειδη ο χρόνος δυστυχως δεν γυρνα 6 χρόνια πίσω για να δηλωνα σχολή Ευελπίδων, σκοπεύω να προσπαθησω ενα δύο εξάμηνα ακόμα για το πολυπόθητο δίπλωμα. (Μετα θα δω αμα το εξασκήσω, αν εγγραφω κατευθείαν στο ΤΕΕ κτλ). Επίσης θα εχω το νου μου για τυχόν προκηρύξεις για πτυχιουχους στα σώματα ασφαλείας (στρατό και αστυνομία). Αλλίως, κατι θα βρεθεί.

 

(όσο για καποιον συναδελφο παραπανω, δεν ξερω αν κανω ή οχι για μηχανικός, ξέρω όμως ότι εχω περασει δυσκολότατα μαθήματα με μεγαλη προσωπική προσπαθεια και μόχθο, δεν έχω κατεβει σε εξεταστικες λογω ασχημης ψυχολογίας, εχω κανει μεχρι στιγμης υπερηφανους τους δικους μου πολλες φορες, και έχω περασει δυσκολίες και καταστασεις από μικρος που άλλοι ουτε φανταζονται. Ε καποια στιγμη, μερικοι λυγίζουν.)

 

Γεια χαρά, συγχαρητηρια για την οργανωμένη σελίδα στους διαχειριστές του ιστότοπου.

Link to comment
Share on other sites

Έχε υπόψη σου, ότι οι προκυρήξεις για μηχανικούς (όχι γενικά πτυχιούχους) στα Σ.Α. ζητούν και άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Link to comment
Share on other sites

Έχε υπόψη σου, ότι οι προκυρήξεις για μηχανικούς (όχι γενικά πτυχιούχους) στα Σ.Α. ζητούν και άδεια άσκησης επαγγέλματος.

 

οπερ και σημαινει , εγγραφη στο ΤΕΕ ? ευχαριστώ για την πληροφορία.

Link to comment
Share on other sites

αν θες μία ακόμα γνώμη, πιστεύω ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι αυτό που σε συμβουλεύει ο achille. (ίσως γιατι την ίδια τακτική ακολούθησα κι εγω? μπορεί)

ένα πτυχίο δεν έιναι απλά ένα χαρτί. είναι πολύ περισσότερα πράγματα, είναι ο κόπος ο δικός σου, η αγωνία της οικογένειάς σου (αν προέρχεσαι από ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον θα καταλαβαίνεις ότι και αυτοί συμβάλλουν με τον τρόπο τους στις προσπάθειές σου), είναι μέρος της παιδείας σου. ακόμα και αν έχεις κουραστεί μην εγκαταλείψεις τις προσπάθειές σου ακόμα και αν η ζωή σου τελικά σε οδηγήσει σε άλλο μονοπάτι. ειδάλλως θα εμφανιστεί αργά ή γρήγορα το ερώτημα, τι θα μπορούσα να έχω κάνει διαφορετικά αν είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου. καταλαβαίνω ότι διάφοροι παράγοντες μπορεί να σε αποσπάσουν στην πορεία σου (σοβαροί ή όχι, πχ ένα πρόβλημα υγείας ή μια κατάληψη στη σχολή) αλλά είναι κρίμα να παρατήσεις τον αγώνα σου ειδικά τώρα που είσαι στο τέλος.

έπειτα, σκέψου με καθαρό μυαλό, χωρίς το άγχος του πτυχίου, τι θες, τι μπορείς και τι δεν θες να κάνεις και εκμεταλλεύσου όποια ευκαιρία βρεθεί μπροστά σου, ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να σε βγάλει.

καλή τύχη

Link to comment
Share on other sites

Παντως, δεν κανω πλακα ουτε και βαριόμουν ανοιγοντας αυτο το θεμα.

 

(aer, στην πολυτεχνική Πάτρας είμαι, καποιες τελικες διορθωσεις στην εργασία μου μενουν.)

...

Γενικά καπως τυχαια βρεθηκα εδω, μη πιάνοντας Ιατρικες σχολές , και μη σκεπτόμενος να δηλωσω στρατιωτικές σχολές, ισως και λόγω αντίθετων απόψεων των γονέων.

...

Τελος παντων, ο καιρός θα δείξει.

 

Οι γνώμες σας βοήθησαν.

 

Χμμ.... μάλλον κάπου εδώ είναι το πρόβλημα: πως δεν κάνεις κάτι που σου αρέσει μιας και άλλος ήταν ο αρχικός σου στόχος.

Πόσες είναι όμως οι πιθανότητες να βρεθείς κοντά στον χώρο που σου αρέσει (των ιατρικών επαγγελμάτων) εκμεταλλευόμενος τις γνώσεις που απέκτησες στη σχολή σου; Το έχεις ψάξει αυτό καθόλου;

 

Ό,τι και να κάνεις πάντως (μην αφήσεις να πάνε χαμένα τα χρόνια που κουράστηκες να φτάσεις εδώ που έφτασες: στο τέλος), καλή σου τύχη!

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε Lostie.

Θα σου διηγηθώ το εξής περιστατικό. Όταν τελείωνα με την διπλωματική μου το 2005, ξεκίνησε να κάνει την διπλωματική του εργασία ένας κύριος ετών 45 περίπου. Γνωριστήκαμε καθώς είχαμε τον ίδιο επιβλέποντα, και έμαθα πως είχε παρατήσει τη σχολή στα τέλη της δεκαετίας του 80 και ενώ χρωστούσε 6-7 μαθήματα και την διπλωματική του εργασία. Τελικά τον είχε κερδίσει η μουσική όπως μου είπε. Δεν είχε πλέον καμία σχέση με το επάγγελμα, καθώς δεν το είχε εξασκήσει ποτέ, και δεν πρόκειται να το εξασκήσει ποτέ. Η ανάγκη όμως για σπουδές πάνω στη μουσική τον ανάγκασε να επιστρέψει στο Σ.Α.Τ.Μ. και να προσπαθήσει να πάρει το πτυχίο του. Αν θυμάμαι καλά χρειαζόταν πτυχίο Α.Ε.Ι. για να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μουσικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τελικά έμαθα ότι τα κατάφερε, πήρε το δίπλωμα και φαντάζομαι πως συνέχισε τις σπουδές που ήθελε να κάνει. Το δίπλωμα του Α.Τ.Μ. θα τον βοηθούσε στο μέλλον με έναν τρόπο που δεν φανταζόταν με τίποτα πριν από περίπου 20 χρόνια, την στιγμή που παράταγε την σχολή. Σκέψου πως αυτός ο άνθρωπος δεν εξάσκησε ποτέ το επάγγελμα και δεν θα το εξασκήσει ποτέ! Παρ 'όλα αυτά αν είχε ασχοληθεί 6 μήνες ακόμα τότε, δεν θα έμπαινε σε αυτή τη διαδικασία στα 45 του. Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Μετά από μερικούς μήνες απουσίας, επιστρέφω στην παρέα σας.

 

Κατ'αρχήν ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους μου ανέφεραν γνώμες και εμπειρίες ζωής. (ιδιαίτερα στο μέλος Nickie. Θυμάμαι συχνά τα όσα μου έγραψε).

Τώρα για το θέμα του topic, αποφάσισα όντως να κάνω μια σημαντική προσπάθεια να τελειώσω την σχολή μου.

Στην εξεταστική Ιουνίου, αν και προσπαθησα και τα 4 μαθήματα (παντα έτσι έκανα, πήγαινα για τα πολλά, έχανα και τα λίγα) τα αποτελέσματα ήταν 0 στα 4 επιτυχία με βαθμους 2.5, 1.5, 3, 2 αντίστοιχα.

 

Το καλοκαίρι ολοκλήρωσα την διπλωματική μου εργασία, την οποία πρόσφατα παρέδωσα και πήρα άριστα. Επίσης, διαβασα κυρίως το 1 πιο δυσκολο από όλα τα μαθηματα που χροστούσα για να είμαι ετοιμος για την εξεταστική Σεπτεμβριου. Συμφωνα με το πρόγραμμα εξεταστικής Σεπτέβρη, θα ξεκινουσα τέλη Αυγούστου εξετάσεις και θα τελειωνα τελη Σεπτέμβρη, με ιδανικά κενά μιαε ολόκληρης εβδομάδας μεταξύ των μαθημάτων μου (ήμουν τυχερός σε αυτό).

 

Αλλά δυστυχώς, όπως ισως θα ξέρετε και είδατε σε τηλεοράσεις κτλ, υπήρξαν μαζικές καταλήψεις σχολών , ενάντια στο νέο νόμο για την Ανώτατη εκπαίδευση. Αποτέλεσμα αυτού, 5 εβδομαδες καταλήψεις, από αρχες Σεπτέμβρη έως αρχε΄ς Οκτώβρη.

Τελικά με συμμετοχή ανεξάρτητων φοιτητών και στην σχολή μου (κινητοποιήθηκα αρκετά ο ίδιος μαζί με αλλα παιδιά ) όπως και σε άλλες οι σχολές επαναλειτούργησαν.τα τμηματα.

Μετά από αποφάσεις συγκλητων, συνελεύσεις Τμήματος κτλ ωραία, αποφασίστηκε οι επί πτυχίω φοιτητες να δώσουν συμπιεσμενη εξεταστική τέλη Οκτ΄ωβρη με αρχές Νοεμβρη.

Με όση όρεξη είχε απομεινει, συμμετέχω και σε αυτην την εξεταστική. Στο εν λογω 1 μαθημα και πλέον δύσκολο που έδωσα την περασμενη εβδομαδα, δεν ειχα γραψει ιδιαίτερα καλα, και απογοητευμενος με βαρια καρδια πηγα και έδωσα το επόμενο μαθημα, που ήταν την αμέσως επόμενη ημέρα (όλα αυτά με αυθημερόν ταξίδια προς/από την Πάτρα). Τελικα, στο 1 μάθημα πέρασα επιτυχώς ενώ και στο δεύτερο μάθημα που έδωσα την επόμενη ημέρα με χάλια ψυχολογία, εγραψα πολυ καλα και περιμένω να έχω περάσει. Εδωσα ακόμα ένα μάθημα χθες, (διαβαζοντας το αυτη την εβδομάδα που μεσολάβησε) και περιμένω και πάλι να είμαι οριακά. ( αν και γύρω μου έγινε χαμός από σκονάκια, χαρτάκια, κτλ, επιτηρηση καθόλου , αλλά εγώ είχα αποφασίσει να μην πάω "οργανωμένος" παρά μονο όσο προλάβω και αντέξω διαβασμενος).

 

Για να μην κουράζω παραπάνω, δίνω ένα ακόμα μάθημα (το τελευταίο) την ερχόμενη εβδομάδα και έχω αρκετη όρεξη πλέον να τα δώσω όλα για αυτό, γιατί είναι το τελευταίο μου. Επίσημα αυτη τη στιγμή, χροστάω 3 για πτυχίο, ανεπισημα ξέρω ότι ειναι 2 (απλα περιμενω τα αποτελεσματα για αυτο που λεω οτι εγραψα καλα) και με λιγη τυχη (στο αλλο που ειμαι οριακα), χροστάω μόλις 1 μάθημα για πτυχίο, αυτό που ακόμα δεν έχω δώσει.

Στην καλυτερη ορκίζομαι σε λίγες ημέρες, στην χειρότερη περιμένω μέχρι το καλοκαίρι.

Την σχολή, ακόμα δεν την έχω "αγαπήσει" αλλά την πονάω και χαίρομαι που την ολοκληρώνω.

 

Εν τω μεταξύ, έχω κάνει χαρτιά σε μια προσφατη προκήρυξη για υπαξιωματικούς λιμενικού σώματος, είμαι στις αρχικές λίστες, και περιμένω να δω αν θα πάω προς τα εκει. (με τους δικούς μου δεν το έχω συζητήσει ακόμα, ούτε καν τους εχω ενημερώσει, τις επόμενες ημέρες το σκοπεύω). Δεν ξέρω και εγώ ο ίδιος αν θα μου αρεσε να παω προς τα εκεί. Οι περισσότεροι συμφοιτητές μου, φευγουν ή εχουν ήδη φυγει στο εξωτερικό, εγώ ακόμα δεν ξέρω τις επόμενες κινήσεις μου. Εάν τελικα δεν πάω στο λιμενικό, ή εξωτερικό (για δουλειά και προσωρινή διαμονή), σκέφτομαι κάποιο μεταπτυχιακό που να με ενδιαφέρει περισσότερο από το βασικό πτυχίο, ή ακόμα και άλλο, ασχετο πτυχίο, μεσω πανελληνίων ή κατατακτήριων. Ταυτόχρονα βεβαια με δουλεια και ανεξάρτητη διαμονή. Βλέποντας και κάνοντας.

 

Αυτή ήταν η ιστορία μου στους μήνες που μεσολάβησαν.

 

Καλησπέρα σε όλους.

 

ΥΓ. Χειρότερη κι από την οικονομική, είναι η κρίση ηθικής και αξιών.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου.

Δεν ειχα διαβασει την ιστορια σου. Σημερα ειδα το θεμα πρωτη φορα.

Αρχικα μπραβο σου που τελικα το παλεψες και το συνεχισες, και με το καλο το πτυχιο. Οπως σωστα σε συμβουλεψαν ολοι, τοσο κοντα στο πτυχιο ειναι η μεγαλυτερη βλακεια της ζωης σου να μην κανεις το τελευταιο βημα.

 

Οσο αφορα τις σκεψεις σου σχετικα με το τι θα κανεις μετα, να σου πω τι μου ειπε περυσι ενας ανθρωπος με τον οποιο συνεργαστηκα για μια περιβαλλοντικη μελετη.

"εσεις οι νεοι πρεπει να καθισετε να ψαξετε και να κανετε επαγγελματικα οτι δεν κανουν οι αλλοι"

Μου εκανε τεραστια εντυπωση αυτη του η φραση περυσι. Αυτος ο ανθρωπος ειναι τρομερα δραστηριος, εχει 2 παιδια στην ηλικια μου (εικοσιφευγα)που σπουδασαν πολυτεχνειο, και πλεον μας συνδεει φιλια.

 

Πριν λιγες μερες τον επισκεφτηκα. Με ρωτησε πως τα παω επαγγελματικα, και πανω στη κουβεντα αρχισε να μου απαριθμει παραδειγματα νεανικης επιχειρηματικοτητας που τα πανε καλα σε αυτο το αντιξοο περιβαλλον, και σε αυτους τους δυσκολους καιρους.

 

Μου ζητησε την επομενη φορα που θα τον δω να βρω και να του πω μερικα πραγματα που ΕΓΩ προσωπικα θα μπορουσα να ασχοληθω, για να συμπληρωσω το εισοδημα μου, λαμβανοντας υποψη φυσικα το τι εχω και το τι μου προσφερει ο τοπος μου.

Αποτελεσμα, να σκεφτω 2 πραγματακια που θα αρχισω να οργανωνω και να τα ξεκινησω μετα τη νεα χρονια, βασικα μετα το καλοκαιρι.

 

Δουλειες υπαρχουν ακομη για οποιον θελει. Μιλαγα με εναν 70χρονο προχτες, που δεν εχει σταματησει να δουλευει ακομα και αυτη την εποχη. Ασχολειται με κλαδεμα/θαμνεμα χωραφιων κτλ.

Εψαχνε εναν για μεροκαματο (50-60 ευρω) και δεν εβρισκε ντοπιο παιδι, παρα μονο αλλοδαπους. Οι ντοπιοι προτιμουν την καφετερια, και να γκρινιαζουν εκει οτι δεν εχουν δουλεια.

 

Προσωπικα εγω και οτι δουλειες μου καθονται στο γραφειο κανω, και 2 χωραφια που εχω παω και τα καθαριζω μονος μου, και οσο χρονο μου περισσευει βοηθαω τους δικους μου στις δουλειες τους, τα χερια μου πιανουν και μπορω να μαστορευω, και αν ερθουν εντελως τα πανω κατω (ο γιωργακης κοντευει να το καταφερει και αυτο) θα χρησιμοποιησω καθε δεξιοτητα που εχω για να ζησω. Στρατο και σε παρομοιες δουλειες δεν θα πηγαινα ο κοσμος να γυριζε αναποδα.

 

Σκεψου πως θα ηθελες να εισαι στο μελλον. Τι αλλες δυνατοτητες εχεις. Φαντασου τι ζωη θα σε γεμιζε. Στην τελικη δικη σου η ζωη, δικη σου και η αποφαση.

 

Οτι και να διαλεξεις ολοψυχα ευχομαι το καλυτερο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.