Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πίνακας χιλιοστών και αβέβαιη μελλοντική δόμηση


dada

Recommended Posts

Ιδιοκτήτης διωρόφου οικοδομής, με δυο οροφοδιαμερίσματα, προτίθεται να αφήσει στο ένα παιδί το ισόγειο και τον Α΄ όροφο (δυο ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες) και στο άλλο το δικαίωμα υψούν στο δώμα.

Στην πραγματικότητα το ακίνητο έχει εξαντλήσει το Σ.Δ. και μάλιστα τον έχει υπερκαλύψει καθώς κάποια στιγμή ο Σ.Δ. στην περιοχή μειώθηκε. Επιπλέον, δεν γνωρίζω αν το κτήριο έχει μελετηθεί στατικά για προσθήκη ορόφου. Προσθήκη κατ' επέκταση δεν είναι εφικτή.

Υποθέτω, πως η πρόθεση του πατέρα είναι να αφήσει και στα δυο παιδιά κάτι από το πατρικό. Πρακτικά όμως, τι σημαίνει να δίνεις χιλιοστά ιδιοκτησίας σε ένα ακίνητο για την περίπτωση δυνατότητας δόμησης μελλοντικά; Και αν οι όροι δόμησης δεν αλλάξουν ποτέ, τι είδους ιδιοκτησία είναι αυτή; Ότι αν ποτέ γκρεμιστεί το κτήριο, τότε θα χτίσουν ανάλογα με το ποσοστό τους; Και αν ο ένας ιδιοκτήτης έχει την πλειοψηφία των χιλιοστών, πάντα αυτός θα παίρνει και τις αποφάσεις για την οικοδομή. Δεν είναι λίγο σαν να κοροιδευουμε τον άλλο; Τι του δίνουμε στην πραγματικότητα;

Εγώ, δεν βρίσκω λογική, αλλά δεν ξέρω και τι να πω στον ιδιοκτήτη, πως να τον συμβουλεύσω..

Καμιά ιδέα;

Link to comment
Share on other sites

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τα γραφόμενά σου. Δεν νομίζω να υπάρξει ποτέ περίπτωση σε κάποια περιοχή να αυξηθεί ο Σ.Δ. Η πρακτική έχει δείξει ολοένα και πιο μειωτικές τάσεις. Επομένως για το δεύτερο παιδί θα υπάρξει ελπίδα, όπως γράφεις, μόνο σε περίπτωση κατεδάφισης του υπάρχοντος κτηρίου. Το πρώτο παιδί όμως θα έχει πάντα τη "μερίδα του λέοντος". Με λίγα λόγια "δώρο άδωρο" για το δεύτερο παιδί. Ο ιδιοκτήτης δεν έχει αποφασίσει δίκαια, εκτός αν υπάρχουν κι άλλα ακίνητα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν το εξετάζω από θέμα δικαιοσύνης. Για την ιστορία, υπάρχουν άλλα ακίνητα και το άλλο παιδί έχει πάρει το μερίδιο του.

Νομικά, είμαστε κατοχυρωμένοι να κάνουμε μια τέτοια κατανομή;

Και πρακτικά τα πράγματα είναι όπως τα λέω; Έχει κάποιος, δηλαδή, μια ιδιοκτησία που με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί; Φορολογείται αυτό το πράγμα; Κοινόχρηστα υποθέτω δεν του βάζω καθόλου; Τι να πληρώνει;

Ο πατέρας μπορεί να νομίζει οτι "του αφήνω κάτι" όπως λένε... Αλλά πως να τον καθοδηγήσω, δεν ξέρω...

Πολύ έχω μπερδευτεί...

Link to comment
Share on other sites

Ο ιδιοκτήτης δωρίζει ή παρέχει σε κάθε παιδί ανάλογα με τη βούλησή του και χωρίς νομικό κώλυμμα. Το Δ.Υ. δεν έχει κοινόχρηστα. Ένα είναι σίγουρο ότι ο πατέρας αφήνει στο ένα παιδί προς το παρόν "αέρα", ενώ στο άλλο εκμεταλλεύσιμο ακίνητο. Αυτό δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει.

Link to comment
Share on other sites

Νομικά, είμαστε κατοχυρωμένοι να κάνουμε μια τέτοια κατανομή;

 

Στο συμβάλαιο θα αναφέρεται για δικαίωμα μελλοντικής δόμησης εαν και εφόσον το επιτρέπουν οι εκάστοτε όροι δόμησης (άσχετα αν όπως είπε και ο συνάδελφος τοπογαύρος δε θα το επιτρέψουν ποτέ). Ξέρει ο συμβολαιογράφος τι να γράψει, μην αγχώνεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και θα δώσει, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Έχω δει πάρα πολλά τέτοια συμβόλαια όπου παρόλο που έχει εξαντληθεί ο σ.δ. υπάρχει ΔΥ με την αναφορά στο συμβόλαιο που έγραψα παραπάνω.

Μην ξεχνάς ότι όπως είπε και ο Τοπογαύρος σε περίπτωση που γκρεμίσουν το ήδη υπάρχον κτίριο και τα δύο αδέλφια θα έχουν ποσοστό στο οικόπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Για εμενα, χιλιοστα και δομηση πρεπει να συμβαδιζουν. Αλλιως δεν εχει νοημα!

Φανταζεσαι να εχει καποιος κατα τα συμβολαια 100 χιλιοστα, 100 ψηφους και δομηση 300τμ, ενος ο άλλος να εχει 900 χιλιοστα, 900 ψηφους και 100τμ δομηση;;;

Και μιλω παντα για κατοικιες...

Link to comment
Share on other sites

Μα δε λενε!

Τωρα πανε να γινουνε!

Κι αν σε οικοπεδο με υπερβαση -βασει των σημερινων δεδομενων- ΣΔ, πας και δωσεις σημαντικα χιλιοστα στο υψουν, δημιουργεις σαφες προβλημα και αλλοιωνεις την βουληση του δωρεοδοχου.

 

Παντως εγω ηξερα οτι ΔΕΝ μπορεις να δωσεις χιλιοστα στο υψουν αν δεν υπαρχει υπολοιπο ΣΔ. Μπορεις να το δωσεις ως έννοια και ως ενοχικο δικαιωμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.