Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αρχές για την Δημιουργία Ενιαίου Επιμελητηριακού Φορέα Μηχανικών


spgirl

Recommended Posts

Συνάδελφοι χάνετε το δάσος.

 

Αυτό που πάει να γίνει είναι πλήρης αποκοπή επαγγελματικών δικαιωμάτων από τις σπουδές.

Θα ξεκινάνε όλοι από κάποια βάση και με ''πιστοποιήσεις'' (βλέπε 1.500 € φουλ, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο) θα αποκτούν και περισσότερα δικαιώματα...

 

Ήδη ξεκίνησε με τους Εν. Επιθεωρητές και το υγραέριο, είδαν ότι το κατάπιαμε αμάσητο και προχωράνε.

 

Με τις υγείες σας...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 79
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τελικά από ότι φαίνεται , σε αντιστοιχία με αυτό που έγινε με τους λογιστές και το ΟΕΕ , οι έχοντες μεταπτυχιακό συνάδελφοι ΤΕ θα είναι τακτικά μέλη , αλλά και οι συνάδελφοι ΠΕ των Ελληνικών πολυτεχνείων θα θεωρούνται σαν κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου , ο οποίος θα είναι αναγκαίος και γιά τους πτυχιούχους ξένων πανεπιστημίων .

 

Οι πτυχιούχοι των κολλεγίων θα περνάνε ειδικές δοκιμασίες :rolleyes:, τι τύπου άραγε ?

 

Υπολογίζοντας και το 3-5-8 της Μπολώνιας , βλέπω ότι ο τίτλος του Μηχανικού θα αποδίδεται σε 5 ετείς σπουδές και θα είναι στο επίπεδο 7 των προσόντων η γιά κάποιους και στο 8 .

 

Γιά τους υπόλοιπους θα πάμε στο 6 .

Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι το θέμα της εμπειρίας και πως αυτή θα υπολογίζεται γιά τους μη κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου

Link to comment
Share on other sites

Δε καταλαβαίνω γιατί κάποιοι συνάδελφοι Τ.Ε απογοητεύονται. Επικεντρωθήκατε στους τίτλους ενώ λέει και τα παρακάτω

 

Ο Ενιαίος Φορέας πιστοποιεί τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος σε διάφορες βαθμίδες Τεχνικής Ευθύνης αρχικά βάσει προγραμμάτων σπουδών, προσδιορίζοντας επίσης μηχανισμούς μετάβασης σε ανώτερα επίπεδα με βάση γέφυρες σπουδών και επαγγελματικής εμπειρίας.

 

Δηλαδή θα έχεις τη δυνατότητα σαν Τ.Ε να ανέβεις στη κλίμακα με σπουδές και εμπειρία. Σπουδές, από όσο ξέρω στο εξωτερικό τουλάχιστον δεν είναι μόνο το Πολυτεχνείο. Σχεδόν όλα τα τεχνικά επιμελιτήρια του εξωτερικού έχουν προγράμματα continouing professional development για τους μηχανικούς εκείνους που θέλουν να εξελιχθούν. Κι εγώ τειτζής είμαι συνάδελφοι αλλά ποτέ δε πίστεψα ότι πρέπει να μου χαριστεί κάτι.

Link to comment
Share on other sites

αλλά και οι συνάδελφοι ΠΕ των Ελληνικών πολυτεχνείων θα θεωρούνται σαν κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου , ο οποίος θα είναι αναγκαίος και γιά τους πτυχιούχους ξένων πανεπιστημίων .

 

Εδώ κάνεις λάθος .Δεν θα θεωρούνται ως κάτοχοι Μεταπτυχιακού Τίτλου οι απόφοιτοι του εξωτερικού διότι είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού Τίτλου .

Από την στιγμή που κάποιος από έξω κάνει αντιστοιχία με Ελληνικό Τμήμα αυτομάτως μεταφέρεται στην πρώτη κατηγορία που αφορά τους αποφοίτους 5 ετών πολυτεχνείων .

 

Σε ένα μεγάλο βαθμό η όλη ιστορία δημιουργίας αυτού του φορέα έχει να κάνει με τον έλεγχο των αποφοίτων Κολλεγίων που δεν έχουν την αναγνώριση των ΑΔ και αυτό είναι που επισημαίνεται στο τέλος .

 

Όλα τα άλλα έχουν να κάνουν με αυτό που λέει ο λαός ότι άλλαξε ο Μανωλιός και φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς .

Link to comment
Share on other sites

Εννοώ ότι θα θεωρούνται ως κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου , διότι μέχρι σήμερα θεωρούνται ως κάτοχοι βασικού πτυχίου και αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των Ελληνικών πολυτεχνείων , όχι παράλογο κατ' εμένα , αλλά επειδή αυτό συνοδευόταν από την απαξίωση από αυτούς των σπουδών στα ΤΕΙ , δημιουργούσε ανάλογη αντίδραση , γιατί σε αυτό τον τόπο οι φωνές της λογικής θεωρούνται παράλογες .

 

Ετσι ξεκαθαρίζει ότι ο τίτλος του μηχανικού απονέμεται στις 300 διδακτικές μονάδες , που τις έχουν τα 5 ετή πτυχία και τις έχουν τα ΤΕΙ με ένα μεταπτυχιακό , αφού το πτυχίο των ΤΕΙ σήμερα είναι 240 μονάδες .

 

Γιά τους παλαιότερους ήταν 210 , αλλά θα έχουμε θέμα γιά τους εκ Βρεττανίας 3ετείς με τις 180 μονάδες , αν δεν έχουν 120 μονάδες από τον μεταπτυχιακό τους τίτλο .

 

Ολα αυτά θα προσαρμοστούν με την εργασιακή εμπειρία .

 

Προσέξτε πως θα απονέμονται οι τίτλοι

 

Απονεμόμενοι Επαγγελματικοί Τίτλοι

 

1. Μηχανικός με τα εξής προσόντα:

 

α. Διπλωματούχος Τμήματος Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ή Πολυτεχνείου με 5 έτη Σπουδών,

 

β. Πτυχιούχος Πανεπιστημίων αλλοδαπής, με αναγνωρισμένο M.Sc.,

 

γ. Πτυχιούχος Πανεπιστημίων αλλοδαπής με Διδακτορικό Δίπλωμα,

 

δ. Πτυχιούχος Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλοδαπής με 4 έτη σπουδών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 38/2010,

 

ε. Πτυχιούχος ΤΕΙ με Διδακτορικό Δίπλωμα,

 

στ. Πτυχιούχος ΤΕΙ και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης μετά από 3 χρόνια πιστοποιημένης εμπειρίας.

 

2. Μηχανικός εφαρμογών ή τεχνολόγος Μηχανικός, τίτλος που απονέμεται στα Συνδεδεμένα Μέλη

 

3. Απόφοιτοι Ι.Ε.Κ. και άλλων τεχνικών σχολών

 

 

Το 1β και 1γ μας δείχνει ότι το πτυχίο ξένου πανεπιστημίου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πλέον αρκετό αν δεν συνοδεύεται από μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών .

 

Γιά τα κολλέγια τα πράγματα θα παραμείνουν φλού και νομίζω ότι όλη η διαδικασία κινείται σε σωστά πλαίσια γιά το μέλλον , αφού γιά πρώτη φορά ουσιαστικά στηρίζει τα Ελληνικά ιδρύματα , έναντι των ξένων , κάτι που γιά εμάς τους παλιούς είναι και το μεγάλο παράπονο μας μέχρι σήμερα , αφού μετά το 1974 , γιά πολιτικούς και κομματικούς κυρίως λόγους , απονεμήθηκε ο τίτλος του μηχανικού σε άτομα που δεν τον δικαιούντο και γιά αυτό τον λόγο καταργήθηκαν και τα οκτάωρα .

 

Οταν τελειώσει η διαδικασία αυτή και δημοσιοποιηθεί στον πολύ κόσμο , αναμένεται εκτόξευση των βάσεων των τει μηχανικών , ώστε να διατηρηθούν οι σχολές στην επαρχία , ενώ ταυτόχρονα να μειωθούν οι προπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό , οι οποίες μάλλον θα αποτελέσουν και το επόμενο τεκμήριο διαβίωσης .

Link to comment
Share on other sites

Είναι σχετικά απλά τα πράγματα συνάδελφοι.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Μέχρι τώρα είχαμε, όπως όλοι ξέρουμε, δύο ειδικότητες μηχανικών που είχαν κρατήσει για την συντεχνία τους όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα (πολιτικοί μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι-μηχανολόγοι) και κατά καιρούς πετούσαν ψίχουλα σε όλους τους υπόλοιπους. Για να δώσω ένα παράδειγμα ... απόφοιτος πολιτικός μηχανικός στην Ελλάδα μπορεί να υπογράψει τεράστια γκάμα έργων ... από του πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα μέχρι το φράγμα του Χούβερ και επιπλέον είναι απαραίτητη η υπογραφή του και για την τουαλέτα που έφτιαξα στο κτήμα μου.

Η πίεση όμως μεγάλωσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων αλλά και από την τεράστια ανεργία που πλήττει τον κλάδο μας, οπότε έπρεπε να βρεθεί μία άλλη φόρμουλα για να εξασφαλίσει τα διακαιώματα της άρχουσας τάξης του ΤΕΕ και ειδικότερα των μελών του έχουν 15-20 χρόνια εμπειρίας. Και αυτή βρέθηκε στο θέμα της πιστοποίησης.

Έτσι από εδώ και πέρα οι παλαιοί μηχανικοί θα μπορούν να συνεχίσουν να υπογράφουν για τα πάντα αλλά οι νέοι δεν θα μπορούν να υπογράφουν ούτε για κοτέτσι. Με το κόλπο αυτό η μικρή πλέον πίτα θα μοιράζεται σε πολύ λιγότερα άτομα ... πόσα άλλωστε είναι τα μέλη του ΤΕΕ με 20ετή εμπειρία.

Το παράδειγμα το έδειξαν με τους ενεργειακούς επιθεωρητές όπου με τις ευλογίες της άρχουσας τάξης του ΤΕΕ πετάξανε έξω από την αγορά των επιθεωρήσεων όλους τους μηχανικούς κάτω της 10ετίας. Το ίδιο θα γίνει και με όλα τα υπόλοιπα.

Αν νομίζεται πως η άρχουσα τάξη του ΤΕΕ είναι ενάντια στο σχέδιο του πανάρετου είστε γελασμένοι. Η πρόταση πανάρετου εξασφαλίζει και διασφαλίζει τα συμφέροντα των μεγαλομηχανικών και πετάει στον καιάδα της πιστοποίησης όλους του νέους μηχανικούς. Το ΤΕΕ όμως και καλά θα κάνει αγώνα για τα δικαιώματα των μηχανικών αλλά από πίσω τα έχουν συμφωνήσει όλα με τον Πανάρετο.

Αλλά έτσι είναι αφού βρίσκουν κορόιδα και τους πουλάνε τον παπά για δήθεν αριστεία των διπλωματούχων έναντι των ΤΕΙ. Ξυπνήστε ... μας έχουν ήδη πουλήσει όλους τους νέους είτε διπλ είτε ΤΕΙ.

Με βάση την κατανομή των μελών του ΤΕΕ ο πρόεδρος και όλα τα μέλη της Διοικούσας θα έπρεπε να είναι κάτω από 35 ετών. Καλά να πάθουμε με αυτούς που ψηφίζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Jtb σχολές ηλεκτρολόγων κλπ έχουμε και είναι τα τεχνικά λύκεια , που από τον Σεπτέμβρη θα γίνουν τεχνολογικά λύκεια και από το 2014 σταδιακά θα αποφοιτούν από εκεί το 70 % των αποφοίτων λυκείου και μόνο το 30 % από τα γενικά λύκεια , αντί του αντιθέτου που ισχύει σήμερα .

 

Οπως έγραψα και πριν με το νέο τεε στηρίζονται οι ελληνικές σχολές , έναντι των ξένων και των κολλεγίων , σε αντίθεση με ότι έγινε την δεκαετία του 70 και μετά γιά να στηριχτούν οι κομματικοί ινστρούχτορες .

Link to comment
Share on other sites

BAS

 

Καταρχήν να σου πω ότι κάνεις λάθος στο θέμα της αναγνώρισης των Διπλωμάτων των Ελληνικών ΑΕΙ σε Μάστερ .

Κάτι το οποίο αντιβαίνει του Ευρωπαϊκούς Κανόνες δεν μπορεί να γίνει .

Οι ενωμένοι Ενιαίοι Τίτλοι αυτή την στιγμή δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως ξέχωροι δυο Τίτλοι .Πρέπει να υπάρχει διαχωριστική λωρίδα μεταξύ των Τίτλων και αυτό δεν έχει να κάνει με τα ECTS αλλά με την διάσπαση των Τίτλων.

 

Η γενική εικόνα που παίρνω εγώ δεν είναι καλή .

Από την στιγμή που για τους αποφοίτους ΤΕΙ τους υποχρεώνουν Μάστερ και 3 έτη πιστοποιημένη εμπειρία αυτό ακριβώς μου θυμίζει τα 3 έτη που υποχρεούνται να κάνουνε πρακτική τα Κολλέγια .

Επί της ουσίας αυτό το αντιλαμβάνομαι ως υποβιβασμό των ΤΕΙ που τους θέτει στην ίδια μοίρα με τα Κολλέγια .

Με απλά λόγια αυτό το οποίο βλέπω εγώ είναι μια έμμεση εξίσωση των ΤΕΙ με τα Κολλέγια .

 

Διαφορετικά να μου εξηγήσει κάποιος ποια ακριβώς είναι η διαφορά των 3 ετών πρακτικής των Κολλεγίων με το Μάστερ και τα 3 έτη πιστοποίηση εμπειρίας που θέτουν ως κριτήριο για τα ΤΕΙ ?

 

Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει είναι ότι θα μαζευτούνε όλοι οι Μηχανικοί σε έναν φορέα όπου την διαχείριση θα την έχουν εκ νέου η πλειοψηφία των Μηχανικών Πολυτεχνείων αλλά και αυτοί που θα θεωρούνται Ισότιμοι και Αντάξιοι των Πολυτεχνείων .

Με άλλα λόγια θα υπάρχει ένας πλήρης άμεσος έλεγχος από αυτούς που μέχρι τώρα είχαν την διαχείριση του ΤΕΕ χωρίς πλέον να κινδυνεύουν από τυχών δικαστικές προσφυγές άλλων σωματίων λόγω της συγχώνευσης.

Link to comment
Share on other sites

Λάζαρε , μιά χαρά μπορεί να δώσει και μάστερ με το ενιαίο πτυχίο μέχρι τώρα , αλλά δεν θα το κάνει γιατί απλά όσοι είναι ήδη μέλη του τεε θα παραμείνουν χωρίς καμμία αλλαγή .

Με τον νέο όμως νόμο πλαίσιο που ψηφίζεται τον άλλο μήνα και τις συγχωνεύσεις των σχολών , το πτυχίο θα διασπαστεί και η κατεύθυνση θα είναι μεταπτυχιακός τιτλος , ακολουθώντας άλλα μοντέλα του εξωτερικού ,όπως ίσως και το κυπριακό .

 

Αυτό έλλειπε άλλωστε με 300 ΔΜ να μην θεωρείται μεταπτυχιακός τίτλος και να ισοτιμάται με τις 180 ΔΜ μονάδες των αγγλικών μπάτσελορ .

Το θέμα είναι με τις 240 ΔΜ των ΤΕΙ που πέραν των μεταπτυχιακών τους επιβάλλει και 3ετή εμπειρία , κάτι που είναι άδικο .

 

Ας αφήσει την εμπειρία γιά τους παλιότερους τους προ του 2001 που είχαν 210 ΔΜ , μιά και οι σχολές ΤΕΙ και ΑΣΤΕΜ είχαν πάντα 3 χρόνια σπουδές και 1 εξάμηνο πρακτική και πτυχιακή εργασία , ενώ και οι σχολές υπομηχανικών ήταν 4 χρόνια , πού ούτως η άλλως την έχουν .

 

Επίσης πρέπει να ξεκαθαριστεί με πόση εμπειρία , αντικαθίσταται ο μεταπτυχιακός τίτλος .

Συνήθως , είναι ο διπλάσιος χρόνος , αλλά αυτό μάλλον θα είναι θέμα παζαριού .

 

Αναμένουμε τις εξελίξεις .

Link to comment
Share on other sites

Με τον νέο όμως νόμο πλαίσιο που ψηφίζεται τον άλλο μήνα και τις συγχωνεύσεις των σχολών , το πτυχίο θα διασπαστεί και η κατεύθυνση θα είναι μεταπτυχιακός τιτλος ,

 

Αυτό δεν μπορεί να γίνει και φαίνετε από αυτόν τον φορέα που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν .

Ξέρεις γιατί? Γιατί πολύ απλά δεν τους συμφέρει .

1.Για τα Κολλέγια τα οποία θα ξεσηκωθούν για να μην κάνουν την πρακτική τους άσκηση.

2.Για τα πτυχία από το ΔΟΑΤΑΠ .

Διότι θα επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρώπη για την Μη αναγνώριση των Μεταπτυχιακών Τίτλων από τα Κράτη Μέλη της Ευρώπης .

3.Για την άμεση εξίσωση των ΤΕΙ .

 

Δεν ξέρω για το τρίτο αλλά για τα άλλα δύο δεν νομίζω να μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν εύκολα .Θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να δεχτούν τις αντιδράσεις και τις κυρώσεις από Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια .

 

Ιδού και η απόδειξη .

 

http://www.madata.gr/epikairotita/politics/99496.html

 

 

Αυτό έλλειπε άλλωστε με 300 ΔΜ να μην θεωρείται μεταπτυχιακός τίτλος και να ισοτιμάται με τις 180 ΔΜ μονάδες των αγγλικών μπάτσελορ .

Το θέμα είναι με τις 240 ΔΜ των ΤΕΙ που πέραν των μεταπτυχιακών τους επιβάλλει και 3ετή εμπειρία , κάτι που είναι άδικο .

 

Εδώ με 334 ΔΜ δεν θεωρήθηκε Μεταπτυχιακό !!!που ήταν και ξέχωρο του Βασικού Τίτλου και μου λες για 300 ΔΜ .Τις 300 τις έχουμε είδη ξεπεράσει εδώ και καιρό .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.