Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλαγή χρήσης αποθήκης σε κατοικία;;;


geokomi

Recommended Posts

Γειά σας θα ήθενα να ρωτήσω πότε μια αποθήκη (υπόγειο συγκεκριμένα) θεωρείται οτι έχει αλλάξει χρήση. Για παράδειγμα σκεφτόμαστε στο υπόγειο να βάλουμε πλακάκια και νεροχύτη. Αυτή η μετατροπή της αποθήκης χρειάζεται κάποια σχετικη δήλωση; Αν ναι ποιο είναι περίπου το κόστος αυτής για ένα χώρο γύρο στα 70 m2; Αν καποιος γνωρίζει ακριβώς τις προυποθέσεις για να θεωρηθεί κατοικία θα ήθελα τη βοήθειά του η έστω να με κατευθύνει για το που να ενημερωθώ. Να συμπληρώσω ότι το υπόγειο είναι σε μονοκατοικία που είναι πρώτη κατοικία.

Link to comment
Share on other sites

Για τα πλακάκια δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά ο νεροχύτης-πάγκος κουζίνας παραπέμπει σε χώρο κύριας χρήσης - κατοικίσιμο. Για να μπορέσετε να το κάνετε χρειάζεται άδεια για αλλαγή χρήσης, αλλά πληρέστερες πληροφορίες θα σας δώσει κάποιος μηχανικός της επιλογής και της εμπιστοσύνης σας για το αν μπορεί να γίνει, κόστος αδείας κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Εφοσον ειναι υπογειος χωρος πιθανον να μην καλυπτει τις προδιαγραφες αερισμου φωτισμου για την μετατροπη του σε κυριο χωρο.Πιθανον να μην υπαρχει υπολοιπος συντελεστης δομησης αρα δεν αλλαζει η χρηση του.Αν συντρεχουν ολα αυτα τοτε η λυση ειναι η τακτοποιηση με το μπιρμπιλονομο 3843/2010 και καθαρισατε με ενα προστιμο για 40 χρονια.Περισσοτερα και τι μπορειτε να κανετε θα σας πει ο μηχανικος σας.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Ο εν λόγο χώρος είναι ημιυπόγειο με 2 παράθυρα στην πρόσοψη και μια πόρτα στον ακάλυπτο οπότε οσο αφορά τον εξαερισμό και φωτισμό δεν υπάρχει προβλημα. Η πλάκα της κατοικίας είναι κάτω απο 1,5m από το έδαφος, αυτό εχει ως αποτέλεσμα να μην κόβει από το συντελεστή δόμησης το υπόγειο, τουλάχιστων έτσι οπως ίσχυε ο νόμος το 90 που χτίστηκε το σπίτι. Ο νόμος 3843/2010 είναι νομίζω για την αλλαγή χρήσης σε χώρους που ήδη υπάρχουν ενώ εμείς θέλουμε να το κάνουμε τώρα οπότε χρειζόμαστε να γίνει τώρα η έκδοση της αδειας εκτός αν συμφέρει να δηλωθεί σαν να προυπήρχε. Γι αυτο το λόγο θέλω να ξέρω στο περίπου το κόστος για την έκδοση της άδειας. Το κόστος που υπολόγισα προκείπτει περίπου στις 6500 χωρίς την αμοιβή του μηχανικού με τιμή ζώνης στα 1300 euro.

Θα ήθελα λοιπόν τελείως προσεγγιστηκά την αξία της σχετικής άδειας και αν γνωρίζετε άμα γίνεται να αλλάξει η χρήση του χώρου εφ όσον δεν κόβει το ημιυπόγειο από το συντελεστή δόμησης.

(Ίσως αυτά που αναφέρω σχετικά με τον συντελεστή δόμησης να μην ισχύουν οπότε άμα ξέρει κάποιος θα ήλελα διευκρίνηση και γι αυτό)

Ευχαριστώ και πάλι..

Link to comment
Share on other sites

Οπως αναφερω και παραπανω το υπογειο (δεν υπαρχει η εννοια ημιυπογειο) οταν αλλαζει χρηση σε κυριο χωρο "τρωει" απο το συντελεστη δόμησης.Για να γινει λοιπον αυτο πρεπει να υπαρχει ο αναλογος συντελεστης.Υπάρχει?? Αν οχι τοτε ο Ν3843 ειναι μονοδρομος.Η αιτηση για την τακτοποιηση μπορει να γινει μεχρι τελος Ιουνίου οποτε υποθετω πως μεχρι τοτε θα το εχετε κανει ωστε να το δηλωσετε.

Link to comment
Share on other sites

Ο συντελεστής δόμησης υπάρχει αυτό είναι σίγουρο.. Δηλαδή απ ότι κατάλαβα οι λύσεις εφ όσον υπάρχει ο συντελεστής δόμησης είναι 2. Κατασκευάζεται και δηλώνεται αφου έχει κατασκευαστεί με κόστος περίπου 7000 ευρω ή δηλώνεται εξ αρχής για αλλαγή χρήσης με ότι αυτό συνεπάγεται.. Το κόστος της δεύτερης περίπτωσης μήπως μπορείς να υπολογίσεις αν θα είναι μεγαλύτερο ή μικροτερο από την πρωτη περίπτωση;

 

Όσο γι αυτό που είχα γράψει πιο πάνω. Αν δηλαδή παίζει κάποιο ρόλο ότι στον ημιόροφο η πλάκα είναι κάτω απο 1,5m από το έδαφος, σε σχετική συζήτηση που είχαμε μου είπαν ότι οτιδήποτε κάνεις κάτω από την πλάκα του ημιόροφου δεν επηρεάζει το συντελεστή δόμησης. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε μόλις χτίστηκε το σπίτι. Ισχύει κάτι τέτοιο ακόμα και αν δηλωθεί σε κύριο χώρο;; Αυτό τελείως εγκυκλοπεδικά καθώς ο συντελεστής δόμησης είναι πολύ μεγάλος και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα..

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως οι πληροφοριες που εχεις δωσει ειναι λιγες για να καταλαβουμε καποια πραγματα.Που ειναι το κτισμα ?εντος σχεδίου, οικισμού ή εκτός σχεδίου-οικισμου?Ποσοι οροφοι υπαρχουν και αν ειναι σε σχεδιο πολης ποιο το μεγιστο ύψος?Αυτα χρειαζονται για την περιπτωση της αλλαγης χρησης.Προφανως και αυτο που λες, για το 1,5μ κανε οτι θες και δε μετραει στο συντελεστη, δεν ισχυει εφοσον προκειται για κυρια χρηση η οποια μετραει στη δομηση οπου και αν βρισκεται.

Για την περιπτωση της τακτοποιησης, εφοσον υπαρχει υπολοιπο συντελεστου να ξερεις οτι πολλες πολεοδομιες δεν δεχονται φακελο λογω υπολοιπο συντελεστου και το υπουργειο προφορικα αυτο συστυνει. Για το κοστος της αλλαγης χρησης θα σου απαντησει ο μηχανικος που θα απευθυνθεις αφου μελετησει ολο το φακελο.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Καλήμερα και Χριστός Ανέστη ,

Θα ηθέλα να ρωτήσω αν αποθήκη που εχει ρυθμίστει με το νόμο 4495/17 και εξαιρεθεί ορίστικα απο την κατεδάφιση (κατηγορία 1) δύναται κατοπίν εκδοσής οικοδομίκης αδείας να μετατραπεί σε κατοικία. Επίσης, επείδη δεν εφαπτέται με το πλαγίο ορίου του οικοπέδου θα πρεπεί να γίνει προσθήκη για να εφαπτεταί ή δεν απαιτείται κατι τετοίο ?

 

Ευχαριστώ εκ το προτέρον

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.