Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μήπως έχουν καταργηθεί οι ασφάλειες τήξης και δεν το ξερω?


Megawatt

Recommended Posts

Εγώ πάλι καταλαβαίνω ότι το ξέρει πως δεν έχουν καταργηθεί! Απλώς του φαίνεται περίεργο που δεν χρησιμοποιούνται για γενικές όπως γινόταν με τον προηγούμενο κανονισμό. Αλλά θα μας το διευκρινίσει ο ίδιος...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 79
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλησπερα,

ηθεωρια απο την πραξη απεχουν ετη φωτος, πιστευω οτι υπαρχει ελαχιστοποιηση της χρησης των τηκτων ασφαλειων για λογους ευκολιας και μονο (συνδεσμολογια) και τιποτα αλλο, αντε και εμφανισης.....

Link to comment
Share on other sites

Θέλει κανείς να μου απαντήσει αν η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί εγκαταστάσεις χωρίς ασφάλειες τήξεως;

 

Η ΔΕΗ το μόνο που ελέγχει είναι το συνολικό φορτίο και εάν υπάρχει σφραγίδα και υπογραφή από αδειούχο ηλεκτρολόγο. Για την εγκατάσταση υπεύθυνος και υπόλογος είναι μόνο ο υπογράφων και αυτό της αρκεί. Το ότι κρατά σχέδια της εγκατάσταση είναι μια αγγαρεία που της έμεινε από παλιά.

Τέλος θα πω και εγώ κάτι που άκουσα από σ' ένα σεμινάριο του κ. Σαρρή (μια και είδα ότι ακούγετε πολύ το όνομα του) σε μια συζήτηση, είπε ότι ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιούμε για κάθε κύκλωμα ξεχωριστό ΔΔΕ και όταν γελάσαμε γιατί μας φάνηκε υπερβολή μας είπε << Ο καθένας είναι υπεύθυνος και υπόλογος για την δουλεία του από εκεί και πέρα ο ΗD384 απλά θέτει τα κάτω όρια >>, έτσι λοιπόν αν εγώ αποφασίσω ότι στο πελάτη μου η φυσική διακοπή που προσφέρουν μόνο οι ασφάλειες τήξεως είναι απαραίτητη θα του βάλω, ή ένα ξεχωριστό ΔΔΕ στο ψυγείο, επειδή είναι εξοχικό και αν κοπή το ρεύμα από μια άσχετη διαρροή θα του βρωμίσουν τα πάντα.

Link to comment
Share on other sites

1) Το γεγονός ότι φτάσαμε στο εξευτελιστικό σημείο να μην μπορούμε να καταλάβουμε τι ορίζει ο κανονισμός για πολλές και διάφορες περιπτώσεις έχει απασχολήσει τους επιστήμονες που συμμετέχουν στα συνέδρια; Και όταν λέω "δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ορίζει ο κανονισμός" δεν αναφέρομαι σε ηλεκτρολόγους τεχνικών σχολών αλλά σε ηλεκτρολόγους Ανώτερων και Ανώτατων Ιδρυμάτων!!!

 

2) Κεφάλαιο 43 Προστασία Έναντι Υπερεντάσεων

Διαβάζουμε το άρθρο 432.1 για να μάθουμε ποια μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία από υπερφορτίσεις-βραχυκυκλώματα και προσπαθούμε να κατανοήσουμε σε ποια κατηγορία ανήκουν οι αυτόματες ασφάλειες! Προσπερνάμε τα άρθρα 432.2 μέχρι το 434.1 όπου αναφέρονται οι τρόποι επιλογής των μέσων για προστασία από υπερφορτίσεις, τα χαρακτηριστικά αυτών των διατάξεων, κ.τ.λ.. Φτάνουμε στα άρθρα 434.3, 434.3.1, 434.3.2 και καταλήγουμε στο 435.1.

 

Εγώ από τα παραπάνω συμπεραίνω ότι από την στιγμή που γίνει υπολογισμός του ρεύματος βραχυκυκλώματος, από την στιγμή που το μέσο προστασίας έχει την ικανότητα διακοπής αυτής της τιμής, από την στιγμή που αυτό το μέσο μπορεί να προβεί στην μείωση της μέγιστης τιμής (βλέπε χαρακτηριστικές μικροαυτόματων Β, C, D) δεν υπάρχει λόγος για να μην χρησιμοποιηθούν οι αυτόματες ασφάλειες ως γενικές! Μπορεί και να κάνω λάθος…

 

3) Το όνομα του κυρίου Σαρρή δεν αναφέρεται τυχαία! Το αναφέρουμε επειδή είναι από τους λίγους (ίσως και ο μοναδικός) που συμμετείχαν στην σύσταση του ΕΛΟΤ και ο οποίος δίνει απαντήσεις σε διάφορα fora, βοηθάει στην ενημέρωση των ηλεκτρολόγων, κ.τ.λ, κ.τ.λ..

 

Μιας και έχει συμμετάσχει και κατά το παρελθόν στο forum ο κύριος Σαρρής, ας κάνει τον κόπο να αφιερώσει λίγο χρόνο για να μας διευκρινίσει και αυτό το ερώτημα!

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Προσπαθώντας να καταλάβω σε ποια κατηγορία ανήκουν οι αυτόματες ασφάλειες σύμφωνα με το άρθρο 432.1, μιας και με αυτόν το όρο δεν βλέπω να υπάρχουν στον ΕΛΟΤ, άνοιξα το βιβλίο του κυρίου Μπιτζιώνη "Σύγχρονες Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις". Νόμιζα ότι κάπου τις παρομοίαζε σαν/με αυτόματους ισχύος αλλά ψάχνοντας στο βιβλίο διαβάζω το παρακάτω στο κεφάλαιο 9.1.3 Αυτόματες Ασφάλειες (μικροαυτόματοι προστασίας γραμμών): " Κάθε αυτόματη ασφάλεια με κατάλληλα διακριτικά λειτουργίας (σύμφωνα με το Άρθρο 50 των Κ.Ε.Η.Ε.), μπορεί να υποκαταστήσει την ασφάλεια τήξης (Άρθρο 52, Κ.Ε.Η.Ε.)".

 

Κάπου εδώ αρχίζω και ψάχνω για να βρω τον Κ.Ε.Η.Ε μιας και ποτέ δεν τον είχα διαβάσει ολόκληρο παρά μόνο διάσπαρτα άρθρα, όπως και πολλοί της γενιάς μου πιστεύω! Τελικά τον βρήκα εδώ http://www.elinyae.gr/el/category_details.jsp?cat_id=824 και πιο συγκεκριμένα διαβάστε το ΦΕΚ 293/Β`/11.5.1966!

 

Στο Άρθρο 52 Υποκατάστασις Ασφαλείας δι' Αυτομάτου Μεγίστου (= μικροαυτόματη ασφάλεια κατά Μπιτζιώνη) διαβάζουμε : "Πας Αυτόματος Διακόπτης Μεγίστου κατάλληλων διακριτικών λειτουργίας, συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 50, δύναται να υποκαταστήση ασφάλειαν καθ' ας περιπτώσεις η χρήση ταύτης επιβάλλεται υπό των παρόντων Κανονισμών". Ακολουθεί επεξήγηση για να μας ενημερώσει σε ποιες περιπτώσεις δεν προτάσσεται ασφάλεια τήξεως πριν από τους αυτόματους μεγίστου ( δηλαδή μικροαυτόματες;; ).

 

Στο άρθρο 50 Επιλογή των Οργάνων Προστασίας κατά Υπερεντάσεων αφού γίνεται αναφορά στον τρόπο επιλογής των μέσων προστασίας (ικανότητα διακοπής σε ρεύμα βραχυκυκλώματος, κ.τ.λ., κ.τ.λ.) διαβάζουμε στην επεξήγηση: "Εν τοσούτω προκειμένου περί υποκαταστήσεως της κύριας ασφάλειας εγκαταστάσεως δι' αυτομάτου μεγίστου, είναι δικαίωμα της Εταιρίας Διανομής (ερωτώμενης αρμοδίως) να καθορίση τα διακριτικά λειτουργία του χρησιμοποιητέου αυτομάτου".

 

Δηλαδή με ολίγα λόγια και ο Κ.Ε.Η.Ε επέτρεπε την χρησιμοποίησιν αυτομάτης ασφάλειας αντί της ασφάλειας τήξεως;! Ποία είναι η γνώμη σας αγαπητέ συντονιστά AlexisPap; Μήπως οδηγούμεθα εις εσφαλμένα και off topic συμπεράσματα για ακόμη μίαν φοράν; Μήπως αδίκως εξετάσαμε τόσο ενδελεχώς το συγκεκριμένον ζήτημα; Μήπως τζάμπα καίει ο λαμπτήρ και ας είναι οικονομίας, ήτοι φθορισμού;

 

ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΙΣ ΑΠΤΑΙΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ!!

 

 

 

Ἀγαπητέ, μὴ προβαίνεις εἰς πολλαπλάς δημοσιεύσεις. Μελέτησον τους κανόνας συμμετοχὴς.

Εὐχαριστῶ, AlexisPap

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

..."Εν τοσούτω προκειμένου περί υποκαταστήσεως της κύριας ασφάλειας εγκαταστάσεως δι' αυτομάτου μεγίστου, είναι δικαίωμα της Εταιρίας Διανομής (ερωτώμενης αρμοδίως) να καθορίση τα διακριτικά λειτουργία του χρησιμοποιητέου αυτομάτου"...

 

 

Αφού σε συγχαρώ φίλτατε vampiris για την εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, θα επανέλθω -ακόμη μία φορά- στο ερώτημά μου: Η εταιρία διανομής (ήγουν ΔΕΗ) αποδέχεται την ρευματοδότηση εγκαταστάσεων χωρίς ασφάλεια τήξεως;

 

Υ.Γ: Έχω την εντύπωση ότι δεν ισχύει πλέον ο Κ.Ε.Η.Ε αλλά κάποιο ΕΛΟΤ... Ας μας πει όποιος το έχει τί λέει σχετικά με τα τηκτά...

Link to comment
Share on other sites

O ΕΛΟΤ ΗD 384, στον οποίο αναφέρεται ο vampiris στο #35, δεν θέτει καν το θέμα επιλογής τήξεως, μικροαυτόματου, αυτόματου κλπ σαν γενικά ή επιμέρους μέσα προαστασίας. Από ότι φαίνεται, τα θεωρεί "ισότιμα" μέσα προστασίας.

 

Όσο αφορά την ΔΕΗ, δεν ξέρω αν αποδέχεται ηλεκτροδότηση χωρίς ασφάλεια τήξεως σαν γενικό μέσο προστασίας (μιλάμε για την υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη που δέχεται η ΔΕΗ). Δεν με έχει απασχολήσει, καθώς προτιμώ τις τήξεως σαν γενικές. Δεν θα μου φανεί καθόλου περίεργο αν το δέχεται, το αντίθετο μάλιστα. Οι αυτόματοι διακόπτες ισχύος, χρησιμοποιούνται ευρέως σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις (και στη ΜΤ).

Link to comment
Share on other sites

Αναφορά εις τον νέον κανονισμόν έγινε μετά της τοποθετήσεως μου εις το 35ο μήνυμα του παρόντος Θέματος! Υπενθυμίζεται προς όλα τα μέλη ότι πρόκειται περί πρότυπον το οποίον επιδέχεται ερμηνειών, όπως έχει αναφέρει και ο φίλτατος κύριος Σαρρής, εάν ενθυμούμαι καλώς! Με λίγα λόγια το διαβάζεις και το παίρνεις όπως θέλεις, όπερ μεθερμηνευόμενον εστί: "τον ερμηνεύεις όπως θέλεις", διά να μην παρεξηγηθώ! Γιατί δεν το διαβάζεις διά να εκφράσεις και εσύ την γνώμην σου; Από ότι φαίνεται ήδη από το 1966 δεν υπήρξε τοιαύτη απαίτησις εις τας Εσωτερικάς Ηλεκτρικάς Εγκαταστάσεις!

 

Η Εταιρία διανομής ήδη ηλεκτροδοτεί πλήθος εγκαταστάσεων με Αυτόματον Μεγίστου. Ή δεν ενδιαφέρεται καθόλου ή δεν υφίσταται παρανομία! Εγώ κλίνω προς το δεύτερον...

 

Θα ευρεθή και αυτός που θα μας απαντήσει! Εγώ διερωτώμαι διατί δεν το έχει κάμει ακόμη αλλά ο καιρός γαρ κοντά (ναι καλώς διαβάσατε κοντά, διά αυτούς που γνωρίζουν)!

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ποίος MaΛaKaς εις το πνεύμα καθορίζει τα περί της φήμης πράγματα;! Μίαν γενικήν απορίαν, off topic!

 

Ετυμολογία από Βικιπαίδεια

 

Στα αρχαία ελληνικά η λέξη σήμαινε "άρρωστος". Η λέξη προέρχεται εκ του ρήματος μαλακιάω, που σημαίνει μαλακώνω. Συνώνυμα ρήματα: καταμαλακίζω, πλαδαρούμαι, μαλακύνω. Ως ουσιαστικό η λέξη ******* είναι Ιωνική και σημαίνει μαλακός. Στον "Περικλέους Επιτάφιο" του Θουκυδίδη (...φιλοσοφούμεν γαρ μετ' ευτελείας και φιλοκαλούμεν άνευ μαλακίας) η λέξη σημαίνει την μαλθακότητα... Επίσης και στην εκκλησιαστική γλώσσα διαφαίνεται η ίδια σημασιοδότηση[2], αντιδιαστέλλεται δηλαδή η σωματική ("νόσος") από την νοητική ("*******") πάθηση: "από πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν" (Ματθ. Δ' 23, Θ' 35 και Ι' 1).

 

 

Ἀγαπητέ, μὴ προβαίνεις εἰς πολλαπλάς δημοσιεύσεις. Μελέτησον τους κανόνας συμμετοχὴς.

Εὐχαριστῶ, AlexisPap

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι εάν τοποθετηθεί μικροαυτόματος με ικανότητα διακοπής βραχυκυκλώματος ικανή να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε ρεύμα υπάρχει πιθανότητα να περάσει σε περίπτωση σφάλματος, τότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεδομένου ότι οι ασφάλειες τήξεως έχουν αντοχή σε μερικές δεκάδες kA, για να έχω την συνείδησή μου ήσυχη θα έβαζα έναν μικροαυτόματο των 10 kA (προσπάθησα να το περάσω - μαλλον ανεπιτυχώς - όταν δίδασκα ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε ΙΕΚ)

 

Δυστυχώς οι ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες (τουλάχιστον στην περιοχή μου) αγνοούν παντελώς την έννοια της ικανότητας διακοπής βραχυκυκλώματος. Σε συνδιασμό με την προτίμησή τους στην Hager και το γεγονός ότι αγοράζουν τυφλοσούρτη τον μικροαυτόματο των 3kA γιατί ειναι φτηνότερος, έχουμε φτάσει σε σημείο να υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις με γενική ασφάλεια έναν μικροαυτόματο 40 ή 32Α των 3kA.

 

Τα συμπεράσματα δικά σας....

 

(στο σπίτι μου φυσικά επέλεξα ο γενικός πίνακας να ασφαλίζεται με φυσίγγια)

Link to comment
Share on other sites

για να έχω την συνείδησή μου ήσυχη θα έβαζα έναν μικροαυτόματο των 10 kA (προσπάθησα να το περάσω - μαλλον ανεπιτυχώς - όταν δίδασκα ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε ΙΕΚ)

 

 

(στο σπίτι μου φυσικά επέλεξα ο γενικός πίνακας να ασφαλίζεται με φυσίγγια)

 

 

αφού ούτε εσύ ο ίδιος δεν το πίστευες πραγματικά πως να το περάσεις στους μαθητές.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ στο σπίτι μου έχω ασφάλεια τήξεως! Αλλά κάποια στιγμή που δεν θα βαριέμαι και θα αποφασίσω να αλλάξω τον παλιό και μεταλλικό πίνακα θα βάλω ΔΔΕ και αυτόματη ασφάλεια...

 

**Κρίμα, είχα τις σκοτεινές και δόλιες προθέσεις να γράψω καμιά 1000 μηνύματα σε μια μέρα αλλά οι κανόνες συμμετοχής δεν το επιτρέπουν! Κάποια στιγμή να θυμηθώ να τους διαβάσω όπως και τον Κ.Ε.Η.Ε και τον ΕΛΟΤ!!!! Να έτσι μαθαίνει κανείς τι ορίζουν οι κανόνες και τι όχι. Γίνεται ολόκληρη συζήτηση και μπαίνει κάποιος κύριος Συντονιστής και σου λέει τι επιτρέπεται και τι όχι (τυχαίο το παράδειγμα). Να μου το θυμηθείτε ότι έτσι θα γίνει και στην δική μας περίπτωση! Θα έρθει κάποιος κύριος και θα δώσει την απάντηση. Και όλοι θα σκύψουμε το κεφάλι γιατί θα είναι κύριος! Και μετά θα είμαστε όλοι ελεύθεροι να πούμε τι χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας, τι είναι οι μηχανισμοί και πολλά άλλα τέτοια. Αλλά κάπου ανάμεσα σε όλα τα άλλα θα υπάρχει και η συγκεκριμένη απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα του Megawatt! Ο οποίος δεν ρώτησε ούτε τι είναι οι μηχανισμοί, ούτε γιατί να μην χρησιμοποιούμε μηχανισμούς, ούτε τι χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας, ούτε τι δίδασκε ο καθένας, ούτε πολλά αλλά... Το πιο περίεργο είναι ότι σε 50 μυνήματα μόνο η αλεπού από τα Τρίκαλα και εγώ πιάσαμε στον στόμα μας τις λέξεις ΕΛΟΤ και Κ.Ε.Η.Ε!**

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.