Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μήπως έχουν καταργηθεί οι ασφάλειες τήξης και δεν το ξερω?


Megawatt

Recommended Posts

αφού ούτε εσύ ο ίδιος δεν το πίστευες πραγματικά πως να το περάσεις στους μαθητές.

 

προσπαθούσα να τους περάσω πως εάν ντε και καλά θέλουν να βάλουν μικροαυτόματο, να επιλέξουν έναν τον 10kA

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 79
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

...Αλλά κάπου ανάμεσα σε όλα τα άλλα θα υπάρχει και η συγκεκριμένη απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα του Megawatt! Ο οποίος δεν ρώτησε ούτε τι είναι οι μηχανισμοί, ούτε γιατί να μην χρησιμοποιούμε μηχανισμούς, ούτε τι χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας, ούτε τι δίδασκε ο καθένας, ούτε πολλά αλλά... Το πιο περίεργο είναι ότι σε 50 μυνήματα μόνο η αλεπού από τα Τρίκαλα και εγώ πιάσαμε στον στόμα μας τις λέξεις ΕΛΟΤ και Κ.Ε.Η.Ε!**

Τρία γενικά σχόλια:

1ον

Το πρώτο post του Megawatt τελειώνει έτσι '' θέλω τα σχόλια σας'', δλδ την άποψη μας επί του θέματος και όχι απόλυτα την νομικίστικη.

2ον

Ο ΚΕΗΕ καταργήθηκε και κάθε αναφορά σε αυτόν μόνο αποπροσανατολισμό και παραπληροφόρηση θα φέρει στη κουβέντα.

3ον

Από άποψη νομιμότητας (όπως μας είπε και ο vampiris) ο HD384 λέει στο κεφ. 43 περί προστασίας από υπέρ εντάσεις ''431.1 Οι ενεργοί αγωγοί πρέπει να προστατεύονται µε µία ή περισσότερες διατάξεις αυτόµατης διακοπής της τροφοδότησης, έναντι υπερφορτίσεων και έναντι βραχυκυκλωµάτων'' .

Για το ποιες μπορεί να είναι αυτές οι διατάξεις μιλάει παρακάτω:

432.1 Διατάξεις που εξασφαλίζουν ταυτόχρονα προστασία έναντι υπερφορτίσεων και έναντι βραχυκυκλωµάτων.

Αυτές οι διατάξεις προστασίας πρέπει να είναι ικανές να διακόπτουν οποιαδήποτε υπερένταση µέχρι και το αναµενόµενο ρεύµα βραχυκυκλώµατος στη θέση εγκατάστασής τους. Πρέπει να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του Τµήµατος 433 και της παραγράφου 434.3.1. Τέτοιες διατάξεις µπορεί να

είναι:

- διακόπτες ισχύος µε διάταξη πτώσης από υπερφόρτιση.

- διακόπτες ισχύος σε συνδυασµό µε ασφάλειες

- ασφάλειες µε φυσίγγια τύπου «gG» σύµφωνα µε τo Πρότυπo ΕΛΟΤ ΕΝ 60269-1.

Νομίζω ότι σας κάλυψα πλήρως από νομικής πλευράς.

 

Επίσης ο HD384 λέει ότι οι ασφάλειες τήξεως θεωρούνται και ως μέσο απομόνωσης (537.2.4) άρα αν έχεις γενικές ασφάλειες τήξεως μπορείς να μην βάλεις γενικό διακόπτη. Άλλος ένας λόγος για να επιλέξεις της ασφάλειες τήξεως όταν δεν έχεις αρκετό χώρο στο πίνακα σου.

 

Σημείωση: εγώ σπίτι μου δεν έχω τήξεως :D.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επίσης ο HD384 λέει ότι οι ασφάλειες τήξεως θεωρούνται και ως μέσο απομόνωσης (537.2.4) άρα αν έχεις γενικές ασφάλειες τήξεως μπορείς να μην βάλεις γενικό διακόπτη.

 

Οι τήξεως σαφώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απομόνωση (δηλαδή σαν αποζεύκτες), αλλά δεν αρκούν για να καταργήσουν τον γενικό διακόπτη. Απομόνωση σημαίνει ότι, αν με κάποιον τρόπο βγάλω εκτός όλο το φορτίο της εγκατάστασης, τότε μπορώ να αφαιρέσω τα τηκτά και να έχω σίγουρη απομόνωση.

 

Πρέπει λοιπόν, με κάποιον τρόπο, να βγάλω πρώτα, εκτός το φορτίο (να μηδενίσω την ένταση). Αυτό μπορεί να παραγματοποιηθεί με έναν διακόπτη φορτίου. Συνήθως ο διακόπτης φορτίου εκτελεί και την λειτουργία της απομόνωσης.

 

Βλέπε και 461.3: Σε κάθε εγκατάσταση καθώς και σε κάθε τμήμα της που βρίσκεται σε ιδιαίτερο κτήριο, πρέπει να προβλέπεται μια γενική διάταξη διακοπής και απομόνωσης η οποία θα διακόπτει την τροφοδότηση ολόκληρης της εγκατάστασης ή ολόκληρου του τμήματός της που βρίσκεται σε ιδιαίτερο κτήριο και θα την απομονώνει από το σύστημα τροφοδότησής της.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά τα λες Μίλτο άρα αν κατεβάσεις τις επιμέρους ασφάλειες ενός κυκλώματος και βγάλεις όλα τα φορτία εκτός ( ρεύμα=0 ) τότε μπορείς άνετα να αφαιρέσεις τις ασφάλειες άρα και να τις χρησιμοποιήσεις σαν διακόπτη απομόνωσης όπως ακριβώς το αναφέρει και o HD384 και μάλιστα από τους πιο σωστούς τρόπους μια και αποτελεί και φυσική- ορατή διακοπή. που δεν προσφέρουν οι άλλοι διακόπτες.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες φυσικά και γίνεται. Αλλά (πέρα από τα προφανή μειονεκτήματα) δεν πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα γίνει με αυτή τη σειρά?

 

Παρόμοια, θα μπορούσαμε στα φωτοβολταικά να βάζαμε ασφαλειοαποζεύκτες με κυλινδρικές ασφάλειες στο dc. Κλείνοντας τον διακόπτη φορτίου στο AC, κόβεται η ένταση και στο dc και μπορούμε να χειριστούμε άνετα τον αποζεύκτη. Ποιος εξασφαλίζει όμως ότι θα γίνει η διαδικασία με αυτόν τον τρόπο?

Link to comment
Share on other sites

... Αλλά (πέρα από τα προφανή μειονεκτήματα) δεν πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα γίνει με αυτή τη σειρά?...?

Ναι, αλλά το παιδί και το σκυλί είναι όπως το μάθεις δλδ αν έμαθε ο ηλεκτρολόγος ή ο σπιτονοικοκύρης να διακόπτει το φορτίο από την ασφάλεια πριν την αφαιρέσει τότε ΟΚ αν όχι τότε η εμπειρία είναι ο καλύτερος δάσκαλος, αλλά πες μου πόσοι είναι αυτοί που αλλάζουν, σε ένα τριφασικό πίνακα, τη μια ασφάλεια όταν καίγεται χωρίς να κλείσουν το τριφασικό διακόπτη που προηγείται για να μην διακόψουν το ρεύμα από τις άλλες φάσεις?????

Για να μην παρεξηγηθώ πιστεύω ότι πριν από κάθε ασφάλεια τήξεως θα πρέπει να υπάρχει διακόπτης απλά το ανέφερα για να τονίσω ότι ο HD384 απλά δίνει τα κατώτερα στάνταρ και όχι τον τρόπο που θα κάνεις την εγκατάσταση σου ή το είδος των υλικών που θα επιλέξεις.

Link to comment
Share on other sites

Ρε φίλε, αυτά που λέω εγώ στο post 35 έρχεσαι και μου τα λες εσύ στο 43 και μάλιστα με ρωτάς εάν με κάλυψες!;! Μόνο εγώ το βρίσκω περίεργο αυτό;;!!!

 

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι γίνεται με αυτό το topic! Ο καθένας μπαίνει και λέει τι πιστεύει, τι νομίζει, τι έχει στο σπίτι του, τι δίδασκε και τέτοια! Κανένας δεν διαβάζει τα άρθρα και να μας πει τι καταλαβαίνει από αυτά που αναγράφονται στις συγκεκριμένες παραγράφους! Εγώ το δήλωσα ότι αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι δεν τίθεται διαχωρισμός ανάμεσα σε τήξεως και μικροαυτόματους. Μπορεί και να κάνω λάθος!!! Ας συμφωνήσουμε πρώτα σε αυτό το κομμάτι και μετά βλέπουμε για τους μηχανισμούς και τα υπόλοιπα!

 

Ο Κ.Ε.Η.Ε ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΑΤΟΜΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕ!!! Το καταλαβαίνετε;;;!!! Το πιάσατε;;;!!! Αυτό που πιστεύαμε τόσα χρόνια ήταν ένας μύθος! Ας μην περάσουν άλλα 70 χρόνια με τον ΕΛΟΤ και φτάσουμε στο σημείο να μας πουν τα παιδιά μας τι ίσχυε στα χρόνια μας και στον κανονισμό μας!

 

Το ερώτημα είναι εάν κάνει παρανομία ο ηλεκτρολόγος που τοποθετεί μικροαυτόματη ασφάλεια αντί για τήξεως στην θέση τις γενικής! Πάνω σε αυτό ζητάει ο άνθρωπος τα σχόλια μας!! Ζητάει σχόλια βάσει κανόνων...

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου συγνώμη ήταν ατυχές η παράθεση (αυτά συμβαίνουν στο γραπτό λόγο). Αυτά που έγραψα για τον HD στο 43 τα έγραψα προς όλους, γι' αυτό και έγραψα ''νομίζω ότι σας κάλυψα όλους'' (το σας δεν ήταν πληθυντικός ευγενείας ). Έχεις δίκιο ότι πρώτος μας ανέφερες στο 35 για τον HD (θα το διορθώσω στο 43) δεν θέλησα να σου πάρω την πρωτιά, απλά θέλησα να τα βάλω αυτούσια τα κομμάτια που μας αφοράν, για να μπορούν να τα διαβάσουν όλοι (και αυτοί που δεν έχουν τον κανονισμό) και να μας πει μήπως καταλαβαίνει κάποιος διαφορετικά αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι μας το ότι :Ο HD384 ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ και να κλείσει από νομικίστικη πλευρά το θέμα.

 

Για εσένα ήταν μόνο το πρώτο σχόλιο, που διαφωνώ μαζί σου, ότι δεν θα πρέπει να πούμε τις εμπειρίες μας, ενώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον στο τι πρέπει να επιλέξει. Όμως και εσύ στο 41 ξεφεύγεις από τα σχόλια βάση κανόνων και μας λες για την εγκατάσταση σου.

 

Φιλικά Βασίλης

Link to comment
Share on other sites

Απάντηση προς bill_best ( διευκρινίζεται ->γιατί γίνεται συγχώνευση μηνυμάτων δίχως λόγο και χάνεται το νόημα των μηνυμάτων και της συζήτησης):

 

Αν μετά από 50 μηνύματα ένα μέλος, που συμμετείχε στην συζήτηση, κατάλαβε ότι το θέμα είναι ποιος το είπε πρώτος και ποιος "την έχει μεγαλύτερη", τότε συγχαρητήρια σε όλους μας!

 

Πιστεύω ότι εάν πηγαίναμε σε ένα νηπιαγωγείο και λέγαμε σε ένα παιδάκι να κάνει μια αταξία η μόνη απάντηση που θα παίρναμε είναι ότι αυτό απαγορεύεται! Και εάν ρωτούσαμε ποιος το απαγορεύει θα μας υποδείκνυε την δασκάλα του, του κανόνες του σχολείου, κ.τ.λ..

 

Όποιος είχε το κουράγιο να φτάσει μέχρι εδώ ας ξανακάνει έναν κόπο να το πιάσει από την αρχή, έχοντας το παραπάνω παράδειγμα κατά νου και ίσως καταφέρει να αποκομίσει κάτι από όλη την συζήτηση!

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι ο 384 επιτρέπει τη χρήση μικροαυτόματου σαν γενική ασφάλεια (πρέπει βέβαια να γίνει κατάλληλη επιλογή της ικανότητας διακοπής) βραχυκυκλώματος.

 

Να επανέλθουμε στο θέμα της απομόνωσης και διακοπής? Να το επεκτείνουμε και στους ΔΔΕ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.