Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Chartered Engineer: Όλα όσα θέλατε να μάθετε αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε


Topap

Recommended Posts

παιδιά, συγχωρέστε την δυσπιστία μου, αλλά αυτή την διαφορποίηση (ότι μπορείς δηλαδή να αναφέρεσαι ως CEng MICE αλλά όχι ως Chartered Civil Engineer) θα ήθελα να την δω κάπου γραπτή (αν υπάρχει κάποιο regulation κάπου?)

Απλά μου φαίνεται παράλογο ότι μπορείς να αναφέρεσαι ως Chartered Engineer (μέλος του Institution of Civil Engineers) και όχι Chartered Civil Engineer και θα ήθελα να λύσω κάθε παρανόηση.

Και κάτι άλλο: Πολλοί αναφέρονται ως Chartered Civil Engineers από...Ελλάδα έχοντας την άδεια άσκησης επαγγέλματος από ΤΕΕ...Σχόλια? Είναι παράτυπο?

Link to comment
Share on other sites

Κ εμένα μου φαίνεται παράλογο , οπως λες είναι institution of civil engineers! Είναι παράλογο να δεχεται ως member του institution of civil engineers  αλλά όχι civil ! Στα γράμματα δεν έχει διαφορά αφού μια χαρά δίνουν τα CEng MICE ( εκτός εξωτερικού που κ εκεί θεωρητικά υπάρχει θέμα ).  Για αυτό και έχω ρωτήσει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους στο ICE. Δεν με έχουν παραπέμψει σε σχετικό κανονισμό , αλλά μου έχουν απαντήσει σε μειλ ( το οποίο παρέθεσα πιο πάνω ) . Γενικά, πολύ παιχνίδι με τις λέξεις ..

Μιλάμε πάντα για το EU directive , μέσω άλλων διαδικασιών ισχύουν άλλα. 

Η ορολογία  Chartered Civil Engineer είναι προστατευμένη , δεν μπορείς να την χρησιμοποιείς χωρίς τις διαδικασίες που προβλέπονται από το ICE. Δεν έχει καμμία σχέση η άδεια ασκήσεως του ΤΕΕ.

Μπορεί βέβαια κάποιος να πει ότι είναι qualified engineer στην Ελλάδα . 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, Γιάννης said:

παιδιά, συγχωρέστε την δυσπιστία μου, αλλά αυτή την διαφορποίηση (ότι μπορείς δηλαδή να αναφέρεσαι ως CEng MICE αλλά όχι ως Chartered Civil Engineer) θα ήθελα να την δω κάπου γραπτή (αν υπάρχει κάποιο regulation κάπου?)

Καλησπέρα Γιάννη.  Δες εδώ.  το επίσημο guidance του ICE - FAQ. Δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά των μελών ως προς τον τρόπο εγγραφής τους, κάποια διαφοροποίηση μεταξύ των μελών, όπως και κανένας άλλος επαγγελματικός τίτλος πέραν των γνωστών. Επίσης, τον τρόπο που γίνεται κάποιος μέλος τον γνωρίζει μόνο αυτός, το ICE, και ο Θεός για εκείνους που πιστεύουν.  

 

2 ώρες πριν, sofopc said:

Είναι παράλογο να δεχεται ως member του institution of civil engineers  αλλά όχι civil

Το ICE δεν δέχεται ως μέλη του μόνο Civil Engineers. Δέχεται άτομα που ασκούν κάποια δραστηριότητα του Civil Engineer. Πχ, πέραν από Civil, Τοπογράφοι μπορούν να γίνουν μέλη του, Γεωλόγοι, Surveyors κτλ. Αυτοί πρώτα περνάνε academic assessment. Τσεκαρισμένο και έχω και δικό μου άνθρωπο.

 

Δες και εσύ το FAQ.

2 ώρες πριν, sofopc said:

( εκτός εξωτερικού που κ εκεί θεωρητικά υπάρχει θέμα ). 

 

Κατά τα άλλα, Chartered = Engineering Council (καμία μα καμία σχέση με το ICE) , FICE/MICE = ICE (καμία σχέση με το Engineering Council). Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Civil Engineer ο καθένας μπορεί να δηλώνει διότι το επάγγελμα δεν είναι regulated. Το επάγγελμα όμως του Chartered Engineer είναι, και αυτό δεν μπορεί να το δηλώσει κάποιος που δεν είναι. Τώρα, το σε ποιον θα συστηθεί κάποιος στο HB (σε μία χώρα που και το καλημέρα με shortcut το λένε) ως "Good afternoon είμαι ο Chartered Civil Engineer Thanasis Παπαγεωργακοπουλοκωνσταντινογιαννόπουλος" δεν μπορώ να το φανταστώ :D :D

 

Κλείνοντας, έχω επισυνάψει τον τίτλο μας όταν υπογράφουμε μία μελέτη (in accordance with the requirements of DMRB BD02/12). Δεν υπάρχει κάτι άλλο. 

Οποιοσδήποτε θέλει να λάβει τεκμηριωμένη απάντηση => [email protected]  . Την επομένη θα σας έχουν απαντήσει. 

 

title.png

Edited by Earl
  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Earl said:

Κατά τα άλλα, Chartered = Engineering Council (καμία μα καμία σχέση με το ICE) , FICE/MICE = ICE...

Δεν διαφωνεί κανείς σε αυτό. Όμως όταν 

1 ώρα πριν, Earl said:

Οποιοσδήποτε θέλει να λάβει τεκμηριωμένη απάντηση => [email protected]  . Την επομένη θα σας έχουν απαντήσει. 

και απαντάνε

image.thumb.png.8bb8b3a4fb1fc81221807c489b12d489.png

τότε φαντάζομαι ότι κάτι τρέχει. Καλά τα FAQ και το engineering council, όταν όμως παίρνω την παραπάνω απάντηση απο erp, τότε εγώ προσωπικά θα κοντοσταθώ να το σκεφτώ λιγάκι. Προσωπικά, δεν με απασχολεί ιδιαίτερα αν θα είναι member η civil - απλά θεώρησα σωστό να ενημερώσω

Εν πάση περιπτώση, εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Έχω απευθύνει κάποια ερωτήματα στο erp, όταν με το καλό απαντήσουν θα ενημερώσω. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

36 λεπτά πριν, sofopc said:

Εν πάση περιπτώση, εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Έχω απευθύνει κάποια ερωτήματα στο erp, όταν με το καλό απαντήσουν θα ενημερώσω. 

Ευχαριστώ για την απάντηση. Παρ' όλα αυτά τέτοιο τίτλο εγώ προσωπικά εγώ δεν έχω δει. Αν ενδιαφέρεσαι να το τραβήξεις, ρώτησέ τους να σε ενημερώσουν που αναγράφεται αυτός ο τίτλος τελοσπάντων. Παραπάνω έγραψα τις βαθμίδες. Άλλες δεν υπάρχουν. Καλό απόγευμα. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους.

Καταλαβαίνω από όσα διαβάζω τη σύγχυση που δημιουργείται απο την διάκριση ανάμεσα σε Chartered Engineer, member of the ICE και σε Chartered CIvil Engineer.  

Καταλαβαίνω επίσης ότι όποιος επιθυμήσει να λάβει τις εν λόγω τιμητικές διακρίσεις φυσικά θα επιλέξει τη διαδικασία που είναι πιο εύκολη και λιγότερο χρονοβόρα εφόσον και οι δύο οδηγούν στο πολυπόθητο CEng MICE. 

Σε κάθε περίπτωση, το ICE διαθέτει representative και οργανωμένο Local Association εδώ στην Ελλάδα το οποίο βοηθάει και υποστηρίζει τις διαδικασίες ή τα ερωτήματα σχετικά με το ICE αλλά και sponsorchip sign off. Προσωπικά εμένα με βοήθησε πάρα πού το 2010 που έκανα τη διαδικασία για να γίνω Chartered Civil Engineer.

 

Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω το γενικό πλαίσιο και τη θεωρία πίσω από την πράξη για το ICE.  Η απάντηση όμως έρχεται μέσα από τι επιθυμεί και πως σκοπεύει ο καθένας να χρησιμοποιήσει την εν λόγω διάκριση και τελικάα ΠΟΥ (δηλαδή σε ποιο μέρος) επιθυμεί να την χρησιμοποιήσει. 

Το πρώτο ερώτημα είναι αν επιθυμώ να λάβω μια διάκριση ώστε κάποιος επισημος φορέας να αξιολογήσει και επιβεβαιώσει όχι τα ακαδημαικά μου προσόντα (όχι δηλαδή το πτυχίο του πολυτεχνείου μου όταν κάποτε το πήρα με 9 πχ.) αλλά την καριέρα μου και την ανάπτυξη μου σε σύγκριση με παγκόσμια standard πολιτικών μηχανικών.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν επιθυμώ να λάβω αυτόν τον τίτλο ώστε πέρα από την προσωπική μου αξιολόγηση, να τον αξιοποιήσω ώστε να φέρω κάποια υπεραξία στο βιογραφικό μου και στην αγορά εργασίας στην οποία απευθύνομαι.

Το τρίτο ερώτημα είναι σε ποια αγορά εργασίας αποσκοπώ να το αξιοποιήσω.

Σε αυτό το σημείο, είναι σωστό να αναφέρω ότι υπάρχουν πολλοί πολιτικοί μηχανικοί οι οποίοι όπως αρκετοί έχουν γράψει στο συγκεκριμένο topic, απευθύνονται στην αγορά εργαασίας των εμιράτων και της μέσης ανατολής και οι οποίοι έχοντας αναγνωρίσει την υπεραξία του τίτλου έχουν προσπαθήσει να το πετύχουν και με τους δύο διαθέσιμους τρόπους. Είναι σημαντικό όμως να τονίσω ότι, ο τίτλος βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο code of professional conduct (https://www.ice.org.uk/about-ice/who-runs-ice/how-we-work/conduct-policy) και στην κουλτούρα του ICE που επιζητά από τα μέλη του. Δηλαδή ότι δεσμεύομαι να λειτουργώ με ηθική και ειλικρίνεια,  ότι θα συνεχίσω εφ΄όρου ζωής να αναπτύσομαι στο επάγγελμα μου και το γνωστικό μου αντικείμενο (με ελάχιστο τις 5 ημέρες ετησίως Continuing Professional Development)... Τα παραπάνω το ICE τα θεωρεί δεδομένα ανάμεσα σε σοβαρούς επαγγελματίες και αυτό υπάρχει μέσα στην κουλτούρα του ICE. Τα παραπάνω τα αναφέρω διότι προτίστως για το ICE έχει σημασία να είμαι συνεπής με τον εαυτό μου και τη δέσμευση μου.

 

Απαντώντας λοιπόν στα παραπάνω 3 ερωτήματα  και σε συνδιασμό με την παρακάτω αξιολόγηση οδηγείται κάποιος αυτόματα στο ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει. 

Η διαδικασία αξιολόγησης και αναγνώρισης ως Chartered Civil Engineer είναι μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα στην Αγγλία (συνήθως 3-6 έτη) η οποία καταλήγει σε τιμητικό τίτλο που επιβεβαιώνει  και πιστοποιεί την επάρκεια σου ως ένας πολιτικός μηχανικός υψηλού επιπέδου και δυνατοτήτων. Κατ' επέκταση αυτής της διαδικασίας, το ICE δημιούργησε μία παράλληλη διαδικασία δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους πολιτικούς μηχανικούς δεν ακολούθησαν αυτή την πρώτη διαδικασία (διότι είτε αρχικά δεν ήθελαν είτε δεν εργάζονταν στην Αγλλία) να λάβουν αυτή τη διάκριση μέσω του career appraisal και professional review. Αυτη διαδικασία είναι και πάλι χρονοβόρα (συνήθως από 3 έως 9 μήνες με αρκετά κενά) και μέσω ιστορικής αναδρομής στην καριέρα, και εξετάσεων επάρκειας και συνέντευξης να μπορεί να λάβει κάποιος το πολυπόθητο Chartered Civil Engineer. 

Από την άλλη τώρα, το mutual recognition agreement  και το EU directive είναι μια οδηγία η οποία δίνει τη δυνατότητα να αναγνώριστεις ως CEng MICE στη χώρα εργασίας σου όταν είσαι εκτος UK το οποίο είναι Ευρωπαική Οδηγία.  Είναι λογικό λοιπόν σε μία προσπάθεια προστασίας του υψηλού χαρακτήρα των περίπου 45,000 chartered Civil Engineers που υπάρχουν σε 150 χώρες ανά τον κόσμο να διακρίνει μέσω του τρόπου απόδοσης του τίτλου το τί πρεσβεύει. Το ICE όμως εκτός από τους Civil Engineers, έχει κάτω από την ομπρέλα προστασίας του και λοιπά επαγγέλματα δίπλα στο επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού και γι αυτό το λόγο έχει δημιουργήσει τη δομή και την οργάνωση να αποδίδει και άλλους τίτλους όπως affiliate member. 

Τέλος και πιο σημαντικό, στα χαρτιά, το επάγγελμα του Chartered Civil Engineer είναι regulated (https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/regprof/index.cfm?action=regprof&id_regprof=1027) ενώ του chartered engineer δεν είναι. Και γι αυτό ένας Chartered engineer δεν μπορεί να κάνει μεταφορά επαγγελματικών δικαιωμάτων ως πολιτικός μηχανικός.

 

συγνώμη για το μεγάλο post. Καλό βράδι σε όλους.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε, κατατοπιστικότατη η ανάρτησή σου. Προσωπικά ευχαριστώ μιας και δεν γνώριζα ότι υπάρχει διαφορά ή πια είναι αυτή. Αυτό μάλλον θα φαίνεται στο certificate του ICE (το δικό μου γράφει Member). 

Παρ' όλα αυτά, και το επάγγελμα του Chartered Civil Engineer και του Chartered Engineer είναι regulated στη Βρετανία. 

Και τα δύο, μεταφέρουν ΕΔ πχ στη Γερμανία ή στην Ιρλανδία. Η άποψή μου είναι πως ο σκοπός της απόκτησης αυτού του τίτλου είναι η άσκηση του επαγγέλματος σε μία συγκεκριμένη χώρα, στο ΗΒ. Καλό βράδυ. 

regulated profession.dib

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους,

Είμαι απόφοιτος Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. και τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στην Αγγλία ενώ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχω γίνει CEng MICE περνώντας από professional review. Σκοπεύω να κάνω αίτηση στο FEANI για το Eur Ing μέσω του ICE. Διαβάζοντας τη φόρμα της αίτησης, ζητάει πληροφορίες σχετικά με τις προπτυχιακές σπουδές και αναφέρει ότι το πανεπιστημιακό ίδρυμα του αιτούντος πρέπει να βρίσκεται στη λίστα του FEANI Index. Το τέως ΤΕΙ Πάτρας, νυν ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ωστόσο δε βρίσκεται στη λίστα αυτή όπως και κανένα άλλο ΤΕΙ. Συνεπώς αναρωτιέμαι αν μπορώ να προχωρήσω με την αίτηση. Να σημειωθεί ότι οι οδηγίες του FEANI αναφέρουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κανείς Eur Ing έχοντας σπουδάσει σε ίδρυμα που δε βρίσκεται στη λίστα του FEANI Index, αρκεί να έχει τουλάχιστον 15 χρόνια εργασιακής εμπειρίας.

Από τις οδηγίες φαίνεται ότι η αίτηση των υποψηφίων από το Ηνωμένο Βασίλειο διαφέρει " The e-tool is now available for all EUR ING applications to FEANI National Members/NMCs, except to Italy* and the UK (because of their checking procedure by different Institutions). " γι αυτό θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος με παρόμοιο υπόβαθρο (απόφοιτος ΤΕΙ + CEng) έχει υποβάλει τη σχετική αίτηση ή γνωρίζει κάτι επ'αυτού.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Kostas3650 said:

" γι αυτό θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος με παρόμοιο υπόβαθρο (απόφοιτος ΤΕΙ + CEng) έχει υποβάλει τη σχετική αίτηση ή γνωρίζει κάτι επ'αυτού.

Καλησπέρα. Θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το αντίστοιχο τμήμα του ICE (θα το βρεις στο site) και να τους ρωτήσεις. Έπειτα στέλνεις με mail την αίτηση στο ICE μαζί με τα "attributes" που ζητάει το FEANI στη φόρμα του, αφού έχεις πληρώσει τα fees.

Έπειτα αυτοί στέλνουν τον φάκελό σου στο Engineering Council το οποίο και τον προωθεί στο FEANI όπου αν θυμάμαι καλά παίρνει κάποιους μήνες να εξεταστεί η αίτηση. Όταν βγει θετική απόφαση, το Engineering Council δημοσιεύει τα ονόματα στην Daily Telegraph (όπως με το Chartership).

Αν κάτι λείπει ή στη χειρότερη θα ρισκάρεις να μη γίνει δεκτή η αίτηση, τότε σε ενημερώνει το ICE και σου επιστρέφει τα fees.

Προσωπικά μου απάντησαν πως αν και το μεταπτυχιακό μου είναι αναγνωρισμένο από το FEANΙ (section 2 οπότε βασίστηκα εκεί), επειδή το προπτυχιακό μου από το πρώην ΤΕΙ Σερρών+ δεν είναι accredited, εμπίπτω στα "Special Cases" και θα πρέπει να συμπληρώσω 15 χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Για γέλια και για κλάματα.

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ Earl, έχω κι εγώ μεταπτυχιακό από πανεπιστήμιο που συγκαταλέγεται στο FEANI Index αλλά αν θυμάμαι καλά είχα διαβάσει ότι λαμβάνουν υπόψη το προπτυχιακό μόνο μια και είναι αυτό που σου δίνει επαγγελματικά δικαιώματα. Οπότε φαντάζομαι θα πάρω μια ανάλογη απάντηση. Πραγματικά για γέλια και για κλάματα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.