Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Chartered Engineer: Όλα όσα θέλατε να μάθετε αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε


Topap

Recommended Posts

Να είσαι καλά. Προσοχή στο μέγεθος του AAF. Τον Μάρτιο άλλαξε και νομίζω δεν πρέπει από τούδε να είναι μεγαλύτερο από 30 σελίδες! Κοίταξέ το στο site (δεν είμαι σίγουρος για τον όγκο). Πρόσφατα ένα δικό μας δεν έγινε δεκτό και επέστρεψε πίσω. Βασικό να έχεις Mentor (το ξαναγράφω). Αν δεν είσαι σε εταιρεία, το ICE μπορεί να σου βρει.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ.

Όσον αφορά το μέγεθος, έχεις δίκιο. 
Συναντήθηκα με τον MDO μου και μου είπε 4-6 παραδείγματα ability σε κάθε attribute και να πιάνουν όλα μαζί 2 σελίδες, το πολύ 3 (καθαρού κειμένου).

Η εταιρία που ξεκίνησα έχει πολλούς CEng MICE που δέχθηκαν να με υποστηρίξουν, χρειάζομαι 3x letter of support και τουλάχιστον ένας από αυτούς να είναι CEng MICE.

Link to comment
Share on other sites

20 ώρες πριν, Earl said:

Δεν καταλαβαίνω τι μας λες. Οι  τίτλοι που δίνει το ICE είναι MICE, FICE. 

Όσοι είμαστε εγγεγραμμένοι στο Engineering Council (δεν ξέρω κανέναν που να μην είναι), η άδειά μας γράφει Chartered Engineer - Member (or Fellow Member) of the ICE ανεξαρτήτως τρόπου εγγραφής και υπογράφουμε όπως φαίνεται στην υπογραφή μου. 

@Earl είσαι στην Ελλάδα ή στην Αγγλία? Έχει σημασία για να σου εξηγήσω κάποια απορίες σου.

 

Η διαφοροποίηση που αναφέρω αφορά τους μηχανικούς που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το European directive με σκοπό να εργαστούν στην Αγγλία. Ο όρος CHARTERED CIVIL ENGINEER προστατεύεται από το Royal Charter Declaration και μόνο όσοι έχουν ικανοποιήσει τις προυποθέσεις του Institution φέρουν το δικαίωμα να περιγράφουν τους εαυτούς τους ως CHARTERED CIVIL ENGINEERS. Οι υπόλοιποι είναι Chartered members of ICE. 

Η διαφοροποίηση αυτή γίνεται διότι έχουν υπάρξει στο παρελθόν διάφοροι "έξυπνοι" οι οποίοι γίνονται μέλη στο ICE μέσω European Directive (που είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία) και στη συνέχεια χρησιμοποιούν τον τίτλο τους καταχρηστικά για να πάνε να δουλέψουν αλλού, π.χ. Εμιράτα, αραβία, Ασία κλπ. 

Όπως έχω ξαναγράψει, σας προτείνω να απευθυνθείτε στο Ελληνικό Παράρτημα του ICE έδω στην Ελλάδα το οποίο διοργανώνει CPD, σεμινάρια, ημερίδες, site visit κλπ, καθώς και διάφορα newsletter σχετικά με τη δράση του.
 
Σας επισυνάπτω το τελευταίο newsletter του ICE Greek Local Association ώστε να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον. Αν παραβιάζω του κανόνες του forum παρακαλώ να το αφαιρέσετε.
 
 
 
 

GREEK_LA_NEWSLETTER_11.pdf

  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

24 λεπτά πριν, peterpan said:

χρησιμοποιούν τον τίτλο τους καταχρηστικά για να πάνε να δουλέψουν αλλού, π.χ. Εμιράτα, αραβία, Ασία κλπ. 

Παρακαλώ διορθωσέ με αν κανω λαθος αλλα απ' ότι γνωρίζω τον τίτλο CEng MICE μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις παντού στον κόσμο ανεξάρτητα με τον τροπο εγγραφής σου στο ice και στο Engineering Council.

Το πρόβλημα έγκειται όταν θελήσεις να χρησιμοποιήσεις τα διάφορα mutual agreements που εχουν θεσπιστεί μεταξύ του ice και αλλων μη-ευρωπαϊκών φορέων, όπου τότε δεν έχεις το δικαίωμα.

Τώρα τη λεπτομέρεια που περιγράφεις να τον τίτλο Chartered Civil Engineer δεν τη γνωρίζω, αλλα πόσες θα ειναι οι φορες που ο τίτλος CEng MICE δεν θα σε καλύπτει;

Link to comment
Share on other sites

@GiorgosCivil αν γίνεις μέλος με το EU Directive στο ICE δεν μπορείς να κάνεις mutual agreement me to IStructE. Μπορείς όμως να κάνεις με το MEIE της Ιρλανδίας ή άλλα της Βρετανίας. Έχει διάφορα. 

Φίλε @peterpan σου γράφω από τη Βρετανία όπου ζω και όχι από παράρτημα. Στο ΗΒ είναι όπως τα έγραψα παραπάνω. Δεν έχουμε διαφοροποιήσεις ούτε περιγραφές των εαυτών μας και ιστορίες που αναφέρεις. Έναν τίτλο έχουμε όλοι και τέλος. Δεν έχει καμία σημασία ο τρόπος εγγραφής στο ICE. Πριν 2 μήνες έγινε συνάδελφος FICE που γράφτηκε με το EU Directive. Αν ξέρεις κάτι παραπάνω, ανέβασε συγκεκριμένο reference. 

"'Έξυπνοι; Εύκολη διαδικασία;; Για να δουλέψουν από το ΗΒ στη Μέση Ανατολή...." Μάλιστα... Τι κόσμος ρε φίλε.  

Λοιπόν, το EU Directive έχει να κάνει με την επαγγελματική εμπειρία που τη μεταφέρεις από μία χώρα της ΕΕ σε μία άλλη χώρα της ΕΕ βάση του 2005/36. Περίπου όπως το career appraisal. Δεν θα ήθελα αγαπητέ να συνεχίσω τη συζήτηση αυτή μαζί σας. Εδώ δεν είναι ΤΕ και ΠΕ. Διαφωνούμε και καλά κάνουμε :) 

Edited by Earl
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

22 ώρες πριν, peterpan said:

Η διαφοροποίηση που αναφέρω αφορά τους μηχανικούς που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το European directive με σκοπό να εργαστούν στην Αγγλία. Ο όρος CHARTERED CIVIL ENGINEER προστατεύεται από το Royal Charter Declaration και μόνο όσοι έχουν ικανοποιήσει τις προυποθέσεις του Institution φέρουν το δικαίωμα να περιγράφουν τους εαυτούς τους ως CHARTERED CIVIL ENGINEERS. Οι υπόλοιποι είναι Chartered members of ICE. 

Το ίδιο το ICE λέει:

Recognition of EU professional qualifications

Find out how you can apply for the UK protected titles of CEng MICE, IEng MICE or EngTech MICE if you are already a professionally qualified civil engineer in another EU member state.

  • This route is suitable for practising civil engineers who are already professionally qualified in another EU member state and want to work in the UK using the title CEng MICE, IEng MICE or EngTech MICE.

 

Πηγή: https://www.ice.org.uk/my-ice/my-membership/recognition-of-eu-professional-qualifications

 

Το ICE για να σε κάνει full corporate member πρέπει να γίνεις C.Eng, I.Eng ή EngTech. Δεν έχει βαθμίδα Chartered Member

https://www.ice.org.uk/membership/grades-of-ice-membership

Τέλος, αν πας σε αυτή τη σελίδα https://www.ice.org.uk/about-ice/about-our-members/ice-pass-list-meet-ices-newest-members έχει κάτω κάτω το όνομα μιας συναδέλφου και το πως έγινε μέλος:

1566438993_cengmice.thumb.JPG.6d0b6572ac82f1b643390683d62e6867.JPG

Δεν λέει Chartered Memenber, λέει ξεκάθαρα C.Eng MICE. 
 

Θα σε παρακαλούσα βέβαια εαν έχεις κάποιο σύνδεσμο που να στηρίζει τους ισχυρισμούς σου να μας τον αναφέρεις.

Edited by rootbreaker
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους.

 

Ο στόχος των μηνυμάτων μου είναι για να προσθέσω στοιχεία και πληροφορίες στο πολύ καλό topic που έχει ξεκινήσει ο @Topap εδώ και 7 χρόνια. Σε καμία περίπτωση ο στόχος μου δεν είναι η αντιπαράθεση, παρά μόνο η ενημέρωση και πληροφόρηση.

 

@GiorgosCivil  Γιώργο θα σε βεβαιώσω ότι μέσω European Directive μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον όρο CEng MICE μόνο για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης,  για να προλάβω κάποια σχετική ερώτηση, ενημερώνω επίσης ότι αν εγώ π.χ. ως μέλος του ΤΕΕ, πάω στην Αγγλία και μέσω European Direcitve γίνω CEng MICE και στην συνέχεια μεταβώ π.χ. στην Γαλλία, δεν έχω δικαίωμα να αναφέρομαι ως CEng MICE αλλά να ζητήσω και πάλι μέσω European Directive αναγνώριση προσόντων και αν απαιτείται άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.

@rootbreaker  @Earl  Αυτά που γράφετε και οι δύο είναι σωστά με μία διαφοροποίηση: Τα χαρακτηριστικά CEng MICE σημαίνουν Chartered Engineer, Member of the Institution of ICE ). Ομως, ο όρος Chartered Civil Engineer, είναι προστατευμένος όρος από το Royal Charter Declaration και κάποιος CEng MICE δεν σημαίνει αυτόματα Chartered Civil Engineer. Αν ξαναδιαβάσεις όμως όσα έγραψα παραπάνω θα δεις ότι ακριβώς αυτό επαναλαμβάνω. 

 

  @Earl  Αγαπητέ συνάδελφε, φυσικά μέσω European Directive γίνεσαι full member of ICE και φυσικά επίσης γίνεσαι και FICE αν το αξίζεις και συγχαρητήρια στο συνάδελφο που το πέτυχε. Δυστυχώς υπάρχει ένα κενό στο ICE επειδή στο ΗΒ το επάγγελμα του Πολ. Μηχ. δεν είναι ρυθμιζόμενο και δεν απαιτείται άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Κι αυτό γιατί η ανάληψη ευθύνης κατέχειδιαφορετική αντιμετώπιση και ορίζεται μέσα από την παιδεία του "ως μηχανικός αναλαμβάνω μόνο ότι μπορώ να εκπληρώσω" όπως ορίζεται μέσα και από το Code of Professional Conduct του ICE. Το ICE όμως ΔΕΝ αποδίδει τίτλους. Το ICE σε κάνει μόνο μέλος του  και σε διαφορετική βαθμίδα νάλογα με τα προσόντα σου. Το Engineering Council αποδίδει τίτλους! Το Engineering Council είναι η ρυθμιστική αρχή για όλους τους Μηχανικούς στη Μ. Βρετανία και είναι μέλος του FEANI (European Federation of National Engineering Associations) όπως και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Και γι' αυτό το CEng μπαίνει ΠΑΝΤΑ μπροστά από το MICE ή όποιον άλλο οργανισμό επιλέγεις να γραφτείς.

@Earl  ,  αν μου επιτρέπεις μια προσωπική ερώτηση. Είδα ότι είσαι στο MANCHESTER. Έχω αποφοιτήσει από το παλιό UMIST το 2001. Οι σπουδές σου ήταν στην Αγγλία ή έφυγες από Ελλάδα μέσω European Directive?

Τώρα, αχετικά με το European Directive θα σε διορθώσω αλλά η Ευρωπαική οδηγία 2005/36/ΕΚ αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και όχι επαγγελματικής εμπειρίας μόνο.  

Τα παρακάτω θα τα γράψω και ενημερωτικά για όποιο συνάδελφο αναζητά πληροφορίες για αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα ώστε να ανατρέξουν στις σχετικές νομοθεσίες.

Η οδηγία 2005/36/ΕΚ εκδόθηκε την 7.9.2005 και τα κράτη μέλη όφειλαν να έχουν εναρμονίσει την εθνική νομοθεσία τους προς τις διατάξεις της, με Προεδρικό Διάταγμα έως την 20.10.2007. Το παραπάνω Προεδρικό Διάταγμα θεσμοθετήθηκε τελικά με καθυστέρηση στις 25/5/2010 και συγκεκριμένα με το Π.Δ.38/2010. Σύμφωνα με το παραπάνω Π.Δ. και την τροποποίηση αυτού όπως έγινε με τους Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α΄), 4111/2013 (ΦΕΚ 18 Α΄) και 4205/2013 (ΦΕΚ 242 Α΄), η Δημόσια Αρχή για την έκδοση απόφασης περί αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι το ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων), και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Α΄ το οποίο αποφασίζει για τα εξής 2:

1) Για την αναγνώριση των Επαγγελματικών Προσόντων (για όσους δηλαδή ασκούν αποδεδειγμένα και
πιστοποιημένα το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού στη Μεγάλη Βρετανία και αναζητούν ισοτιμία και
δικαιώματα στην Ελλάδα)
2) Για την αναγνώριση της Ισοδυναμίας των ακαδημαϊκών τίτλων (Πτυχίων) (για όσους δηλαδή
σπουδάζουν σε Μεγάλη Βρετανία και απευθείας αναζητούν ισοτιμία και δικαιώματα στην Ελλάδα)

 

Στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες.

 

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

23 ώρες πριν, peterpan said:

 

@GiorgosCivil  Γιώργο θα σε βεβαιώσω ότι μέσω European Directive μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον όρο CEng MICE μόνο για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης,  για να προλάβω κάποια σχετική ερώτηση, ενημερώνω επίσης ότι αν εγώ π.χ. ως μέλος του ΤΕΕ, πάω στην Αγγλία και μέσω European Direcitve γίνω CEng MICE και στην συνέχεια μεταβώ π.χ. στην Γαλλία, δεν έχω δικαίωμα να αναφέρομαι ως CEng MICE αλλά να ζητήσω και πάλι μέσω European Directive αναγνώριση προσόντων και αν απαιτείται άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.

Φίλε peterpan ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί τον τίτλο του CEng MICE δεν μπορείς να τον χρησιμοποίσης έξω από το UK. Μπορείς να μου παραθέσεις κάποιο reference πού το έχεις διαβάσει auto?

Νομίζω πως το ice είναι αρκετά ξεκάθαρο σε auto το θέμα, παρακάτω παραθέτω κομμάτι από το έγγραφο "Recognition of ΕU Professional Qualifications Guidance". Auto που kαταλαβαίνω είναι ότι έχεις κάθε δικαίωμα να λέγεσαι CEng MICE σε οποιαδήποτε χωρα. Το αν το ice θα σου δώσει την δίοδο να γίνεις professionally qualified με to τοπικό ινστιτούτο την εκάστοτε χώρας (πχ TEE) είναι κάτι διαφορετικo και τα κριτήρια μπορεί να αλλάζουν εφόσον έγινεs μέλος του ice μέσο του ΕU recognition.

4. Will my UK professional qualification be recognised in other countries?
All professionally qualified members are assessed to the same standards for their chosen
grade. You professional qualification will have the same status with the public and with
employers whatever route you qualify by wherever you are in the world
. However, obtaining
your qualification on the basis of recognition (rather than directly by Professional Review)
means you may not be able to use your UK professional qualification to register with other
engineering institutions or registration bodies, in the UK or internationally. This is because
most agreements facilitating registration with other institutions require the applicant to have
qualified directly with their home institution, to avoid what is known as “daisy-chaining”.
If you intend to apply for registration with another body or in another country after you have
qualified in the UK you should seek advice from that body as to whether or not they will
recognise your UK professional qualification if it is obtained by EU recognition.

Μιας και με ενδιέφερει να φτάσω στην ριζα του επιχειρήματος σου (ότι το CEng MICE μέσω ΕU ισχύει μονο για UK), γιατί η αλήθεια είναι πως εδώ στο UK ακούγεται συχνά, ειδικά από άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα για ΕU recognition, λόγω σπουδών μονο στο UK η γιατί δεν γράφτηκαν ποτε τους στο TEE, σε παρακαλώ αν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να υποστηρίζει αυτά που λες, να μου στείλεις ένα link.

Θα με ενδιέφερε να μπορώ να βάλω το CEng MICE διπλα στο όνομα μου παντού στο κόσμο, και μιας και έχω τι δυνατότητα να γραφτώ στο ice και με διαφορετικό route, θα ήθελα να είμαι σίγουρος.

Ευχαριστώ
 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, GiorgosCivil said:

Φίλε peterpan ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί τον τίτλο του CEng MICE δεν μπορείς να τον χρησιμοποίσης έξω από το UK. Μπορείς να μου παραθέσεις κάποιο reference πού το έχεις διαβάσει auto?

Νομίζω πως το ice είναι αρκετά ξεκάθαρο σε auto το θέμα, παρακάτω παραθέτω κομμάτι από το έγγραφο "Recognition of ΕU Professional Qualifications Guidance". Auto που kαταλαβαίνω είναι ότι έχεις κάθε δικαίωμα να λέγεσαι CEng MICE σε οποιαδήποτε χωρα. Το αν το ice θα σου δώσει την δίοδο να γίνεις professionally qualified με to τοπικό ινστιτούτο την εκάστοτε χώρας (πχ TEE) είναι κάτι διαφορετικo και τα κριτήρια μπορεί να αλλάζουν εφόσον έγινεs μέλος του ice μέσο του ΕU recognition.

Μιας και με ενδιέφερει να φτάσω στην ριζα του επιχειρήματος σου (ότι το CEng MICE μέσω ΕU ισχύει μονο για UK), γιατί η αλήθεια είναι πως εδώ στο UK ακούγεται συχνά, ειδικά από άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα για ΕU recognition, λόγω σπουδών μονο στο UK η γιατί δεν γράφτηκαν ποτε τους στο TEE, σε παρακαλώ αν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να υποστηρίζει αυτά που λες, να μου στείλεις ένα link.

Θα με ενδιέφερε να μπορώ να βάλω το CEng MICE διπλα στο όνομα μου παντού στο κόσμο, και μιας και έχω τι δυνατότητα να γραφτώ στο ice και με διαφορετικό route, θα ήθελα να είμαι σίγουρος.

Ευχαριστώ
 

Αγαπητέ @GiorgosCivil σου επισυνάπτω παρακάτω το σχετικό link για να σε βοηθήσω με την απορία αυτή. Κάτω από τον τίτλο "Is this route right for me" θα διαβάσεις τα bullet 2 και 5 τα οποία εξηγούν ακριβώς ότι δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου CEng MICE εκτός UK αν έχει αποκτηθεί μέσω European Directive. Αυτό το έγραψα και σε παλίοτερο post όταν αναφέρθηκα σε σχετικές περιπτώσεις μηχανικών που στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς Εμιράτα, Περσικό Κόλπο κλπ.

https://www.ice.org.uk/my-ice/my-membership/recognition-of-eu-professional-qualifications

Καταλαβαίνω την απορία σου, αλλά αυτό που θέλει να προστατέψει το ICE είναι η κατάχρηση του τίτλου CEng MICE και της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας του από μηχανικούς που εκμεταλεύονται το European Directive για να αποκτήσουν μόνο τον τίτλο.  Αν εργάζεσαι στην Αγγλία, νομίζω ότι θα έχεις διαπιστώσει ότι το να γίνεις Chartered Engineer είναι μια πολύχρονη και επίπονη διαδικασία. 

Επίσης, επισυνάπτω σε εσένα αλλά και στους υπόλοιπους συναδέλφους σχετικό link του MIKE ROGERS ο οποίος είναι reviewer για πολλά χρόνια στο ICE και έχει ασχοληθεί εκτενώς με το routes to membership ενώ έχει γράψει και σχετική βιβλιογραφία για το membership. Στο link που σας στέλνω παρακάτω, κάτω από τον τίτλο "The Law of the Land"   αναφέρει την εφαρμογή του European Directive και τον διαχωρισμό του Chartered Civil Engineer από τον CEng MICE, δηλαδή  αυτόν που είναι Chartered Member of the ICE. Όπως αναφέρει, είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα χρειαστείς τον συγκεκριμένο διαχωρισμό αλλά φυσικά έχει τη σημασία του "...In practice there are so few instances that specifically require a Chartered Civil Engineer as opposed to a Chartered Member of the ICE..."

 https://thecivilengineeringexam.com/2017/05/09/european-directive-route/

 

Ελπίζω να σε βοήθησα.

 

Link to comment
Share on other sites

4 λεπτά πριν, peterpan said:

Αγαπητέ @GiorgosCivil σου επισυνάπτω παρακάτω το σχετικό link για να σε βοηθήσω με την απορία αυτή. Κάτω από τον τίτλο "Is this route right for me" θα διαβάσεις τα bullet 2 και 5 τα οποία εξηγούν ακριβώς ότι δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου CEng MICE εκτός UK αν έχει αποκτηθεί μέσω European Directive. Αυτό το έγραψα και σε παλίοτερο post όταν αναφέρθηκα σε σχετικές περιπτώσεις μηχανικών που στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς Εμιράτα, Περσικό Κόλπο κλπ.

https://www.ice.org.uk/my-ice/my-membership/recognition-of-eu-professional-qualifications

 

Ευχαριστώ πολύ.

Το μονο που καταλαβαίνω διαβάζοντας τον παραπάνω σύνδεσμο είναι ότι υπάρχει περίπτωση αν πηγες με το ΕU route  να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις το membership το ice έτσι ώστε να γραφτείς σε αλλα ινστιτούτα μέσω των mutual agreements που μπορεί να έχουν θεσπιστεί. 

Αντίθετα, το reference που παρέθεσα πιο πάνω λέει καθαρά  "whatever route you qualify by wherever you are in the world".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.