Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Ενεργειακό τζάκι


Giannis kl

Recommended Posts

Γεια σας.Θέλω να τοποθετήσω ενεργειακό τζάκι-καλοριφέρ σε μαζονέτα 100 τ.μ.Δεν ξέρω όμως αν θα είναι επαρκές να θερμάνει με απόδοση χωρίς να υπάρχει καυστήρας πετρελαίου.Το σπίτι είναι υπό κατασκευή και μας πρότειναν αυτή την λύση.Επισκεφτήκαμε καταστήματα με ενεργειακά τζάκια και μας είπαν ότι θα θερμαίνει και ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.Φίλοι μας έχουν τοποθετήσει ενεργειακά τζάκια-αερόθερμα και είναι ικανοποιημένοι από την απόδοσή τους,αλλά δεν γνωρίζουμε κανένα που να έχει βάλει ενεργειακό τζάκι-καλοριφέρ για να μας πει εάν είναι ευχαριστημένος.Δεν θα θέλαμε να κάνουμε λάθος επιλογή γιατί και η τιμή του είναι ακριβή γύρω στις 4.500 ευρώ.Θα θέλαμε τη βοήθεια σας και τη γνώμη κάποιου που το χρησιμοποιεί.Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 7 months later...

Καλημερα,

 

Λοιπόν, μιας κ θέλεις να ακούσεις την γνώμη κάποιου που χρησιμοποιεί το σύστημα τζάκι-καλοριφέρ θα σου πω ότι έχω σπίτι 140 τμ. νεόκτιστο (δηλ. με καλή μόνωση) στην βόρια Ελλάδα. Ψαχνόμασταν για πολύ καιρό για το ποιό σύστημα θέρμανσης να επιλέξουμε λαμβάνοντας υπόψη το θέμα κόστους-απόδοσης. Τελικά καταλήξαμε στο εν λόγο μοντέλο ενεργειακού τζακιού και αυτό που θέλω να σου πω είναι πως αξίζει τον κόπο αλλά και το χρήμα. Να φανταστείς ότι η εγκατάσταση έγινε πρίν 3 χρόνια όπου η τεχνογνωσία ήταν σχετικά περιορισμένη (τουλάχιστον αυτό ισχύει στην περίπτωσή μας) αλλά είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Κ το σπίτι μου έχει ενιαίο χώρο (σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα), τρία μεγάλα υπνοδωμάτια και δύο μπάνια μεγάλα.

Το τζάκι είναι συνδεδεμένο και με το λέβητα πετρελαίου το οποίο όμως έχει λειτουργήσει ελάχιστες φορές αφού η ζέστη του τζακιού καλύπτει άψογα τις ανάγκες του σπιτιού.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλων των ειδών τα σπίτια μιάς και υπερτερεί σε κάτι πολυ βασικό σε σχέση με τα τζάκια με αερόθερμο: Τα αερόθερμα φυσάνε τον ζεστό αέρα στο χώρο με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ξηρασία στο χώρο. Πολλοί παιδίατροι παραδέχτηκαν ότι τα περισσότερα παιδάκια που έρχονται έχουν πρόβλημα με το λαιμό του λόγο της ποιότητας της θέρμανσης. Είναι σαν να χρησιμοποιείς κλιματιστικό δηλαδή. Μπορείς να καταλάβεις την ξηρασία που έχει στο χώρο. Αντιθέτως τα τζάκια-καλοριφέρ βγάζουν και αυτά αέρα (εμείς έχουμε αφήσει δύο περσίδες ψηλά όπου μαζεύεται η θερμότητα και πρόκειται να ανοίξουμε κ άλλη μία στην μέση) με αποτέλεσμα να ζεστάνει τον ενιαίο χώρο αρκετά αλλά δεν σου δημιουργεί πρόβλημα(μάλλον έχει να κάνει με την ποσότητα του αέρα που βγάζει). Κ επίσης λειτουργούν τα καλοριφέρ σαν να καις τον λέβητα.

Σε πληροφορώ ότι βγάζουμε τον χειμώνα με 500 λίτρα πετρέλαιο και 10 τόνους ξύλα. Το πετρέλαιο το βάζουμε απλώς για να υπάρχει για σιγουριά.

Υπάρχει ένα μιστικό που εάν το εφαρμόσεις δέν θα κάψεις κ πολλά ξύλα ώστε να ζεστάνεις το νερό και να φτάσεις το σπίτι στην επιθυμητή θερμοκρασία: Άναψε το λέβητα και βάλ το στους βαθμούς που θέλω(εμείς στους 19βαθμούς) και αστό να πιάσει την θερμοκρασία καίγοντας πετρέλαιο (περίπου σε 15λεπτά το πολύ σε μάς πιάνει τους 19βαθμούς). Λίγο πρίν πιάσει την θερμοκρασία ανάβουμε και το τζάκι. Επειδή το νερό έχει ήδη ζεσταθεί το τζάκι πλέον καλείται απλώς να διατηρήσει την θερμοκρασία με τρομερά αποτελέσματα. Αρκεί να είσαι εκει και να βάζεις ξύλα συνέχεια!!! Ειδικός δέν ειμαι αλλά εμείς έτσι το λειτουργούμε και έχουμε απίστευτη ζέστη και κρατάει κ μέχρι το πρωί εάν πριν κοιμηθείς (23,24:00) βάλεις δύο χοντρά ξύλα μισό στεγνά!!! Ο λέβητας θα ανάψει κατά τις 6 το πρωί που έχει πολύ κρύο και θα πέσει η θερμοκρασία του σπιτιού κάτω των 17βαθμών που ορίζουμε πρίν κοιμηθούμε.

 

Τέλος τώρα τελευταία έμαθα ότι μπορείς να βάλεις στο τζάκι σου δύο ξύλα και μια μπριγκέτα(αν έχεις ακουστά) και ότι έχει ακόμα μεγαλύτερη θερμική απόδοση και κατ’ επέκταση και οικονομία…. Δ το έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά φέτος το χειμώνα θα το κάνω….

 

Ελπίζω να βοήθησα

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γειά σας

θέλω και γω μια γνώμη

σε καινούργια οικοδομή 130τ.μ. (δεν έχει τελειώσει ακόμη) με άριστη θερμομόνωσηλ έχω βάλει τζάκι καλοριφέρ, σε λεβητάστιο έξω από την οικοδομή σε απόσταση 10 μέτρων θα βάλω βοηθητικό λέβητα δεν έχω όμως αποφασίσει τι είδους καυσίμου. Πετρέλαιο, πυρινόξυλο ή πέλετ?? Η οικοδομή είναι σε χωριό της νότιας Κρήτης (πού ήπιος χειμώνας). Τα υπέρ του πετρελαίου είναι λιγότερος χώρος, καλύτερος αυτοματισμός, λιγότερη βρώμα αλλά πολύ ακριβό, το πυρινόξυλο είναι φτηνό αλλά πολύ βρώμα και δεν ξέρω αν συκώνει αυτοματισμούς (π.χ. άναμα 6 το πρωί) για το πέλετ δεν ξέρω τίποτα. οι γνώνες σας θα με βοηθούσαν.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις δικά σου ξύλα το ενεργειακό τζάκι συμφέρει. Ακόμα και να μην σε καλύπτει 100% σίγουρα μειώνεις το κόστος θέρμανσης.

 

Αν αγοράζεις τα ξύλα, να έχεις στα υπ'όψιν την αύξηση φόρου στα καυσόξυλα και η τιμή τους θα εξισωθεί με το ξύλο teak.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

παιδια εβαλα ενεργειακο τζακι κασετα 10 κιλοβατ ντοβρε (απο τα καλυτερα ,150 κιλα μαντεμι σε 69 χ 55 χ 43 εκατοστα ) , το οποιο βρηκα εκτος αττικης στην θεσσαλονικη 300 ευρω φθηνωτερα απο αθηνα (μου το εστειλε με φορτηγο με 30 ευρω) , και αφου ειδα 4-5 τζακαδες που ο καθενας θα το εβαζε διαφορετικα και ζητουσαν απο 700 ως 900 ευρω τοποθετηση με υλικα , ο δε αντιπροσωπος αττικης θα το εβαζε με τον ποιο απλο τροπο χωρις μονωσεις και χωρις θερμοαγωγους και περσιδες και ζητουσε και 500 ευρω για εγκατασταση στην υπαρχουσα καμιναδα, και μετα απο διαβασμα του φυλλαδιου του κατασκευαστη και των σχετικων φορουμ στο ιντερνετ, το εβαλα μονος μου με μονωση 2 αεραγωγους και περσιδες και εσωτερικα ανοξειδωτη καμιναδα 150 μιλιμετρ διαμετρο , αγοραζοντας με 100 ευρω μονο ολα τα υλικα απο εργοστασιακι ανοξειδωτων καμιναδων και 6 ευρω ενα φυλλο 100χ60 εκ της καλυτρερης πυριμαχης μονωσηες που δεν μυριζει διοτι δεν εχει ρητινη (το σεμινεα της ναουφ). Τον ροοστατη των 2 ανεμιστηρων που αναβουν αυτοματα με τον εσωτερικο θεμοστατη, τον συνεδεσα ευκολα μονος μου και το ενεργειακο δουλευει σουπερ , με 1 ξυλο για μια ωρα ζεσταινει σαλονι 60 μ2 και αφηνω και τα 2 υπνοδωματια κουζινα και μεγαλο μπανιο με ανοιχτες πορτες και δεν λειτουργω το καλοριφερ . Σωθηκα απο δεη και πετρελαια ! καλο χειμωνα !

Link to comment
Share on other sites

συμπληρωση, δεν εσπασα τοιχο πανω απο τζακι, ειχα τζακι 120 εκατοστα μηκος με 55 εκατοστα υψος και εκανα ολη την τοποθετηση απο κατω , απο το υπαρχων ανοιγμα του κλασικου τζακιου, σπαζωντας απλα τον εσωτερικο κωνο στο σημειο μονο που περασα την κυλινδρικη ανοξειδωτη καμιναδα, και τοποθετησα τις εξοδους των θερμοαεραγωγων στο υψος ανωτατο υψος 55 εκατοστων του υπαρχοντος ανοιγματος του κλασικου τζακιου. Καλη ερευνα αγορας και τζακαδων ! )

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ,

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ .

 

ΕΙΝΑΙ 85 ΤΜ ΟΡΟΦΟΣ ΚΑΙ 85 ΤΜ ΥΠΟΓΕΙΟ (ΘΕΡΜΟΠΡΩΣΟΨΗ 5 CM )

 

ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΜΠΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ .

 

ΕΧΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΖΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ .

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΖΑΚΙ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΙΜΗ ME TO ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΖΕΣΣΤΑΙΝΩ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ .ΓΙΑ ΛΕΒΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΕΙΧΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΓΙΑ ΠΕΛΛΕΤ ΔΙΟΤΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ...ΑΚΟΥΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ....ΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.