Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Gunite, μέθοδος επισκευής και ενίσχυσης


 
kostassid

Recommended Posts

Στο παρών thread, με τη βοήθεια όλων των μελών και έχοντας την εμπειρία των

 

«ενανθράκωση με διάβρωση»

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=13971

 

και του «Αγκυρώσεις διαμήκους ωπλισμού»

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=2158

 

θα ξεκινήσουμε να μιλάμε και να αναφέρουμε τα πάντα για τη μέθοδο επισκευής και ενίσχυσης με χρήση του εκτοξευόμενου σκυροδέματος και την τοποθέτηση του ωπλισμού. Για να θέσουμε τον πήχη λίγο ψηλότερα post τύπου “Γιατί να βάλουμε Φ8 και όχι Φ10» ή “Ποιος θα το φτιάξει αυτό;” ή ερωτήσεις ιδιωτών ή προβλημάτων παρακαλώ πολύ να σβήνονται από τους mods.

 

Σκοπός είναι να φτιάξουμε κάτι οργανωμένο και όχι να έχουμε ένα σωρό από άσκοπες ερωτήσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα ή gunite χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγω σε έργα ενισχύσεων κατασκευών καθώς και σε έργα αντιστηρίξεων-υποστηρίξεων πρανών όπως οι σήραγγες και οι βαθιές εκσκαφές. Είναι μίγμα λεπτής διαβάθμισης αδρανών, νερού και τσιμέντου το οποίο αναμιγνύεται σε εργοτάξια παραγωγής σκυροδέματος σύμφωνα με τη συνταγή του μελετητή και τις απαιτήσεις της κατασκευής και σκυροδετείται με την ταυτόχρονη εκτόξευση του μίγματος με αέρα υπο πίεση και καταιονισμό νερού. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών και διακοσμητικών στοιχείων σε οικίες. Η εφαρμογή του απαιτεί ειδικό εξοπλισμό (κομπρεσέρ αέρος, αλίβα, λάστιχα υψηλής πίεσης, φυσούνα) και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Στα παρακάτω τέσσερα χαρακτηριστικά οφείλεται η διαδεδομένη χρήση του σε έργα επεμβάσεων και ενισχύσεων.

 

Το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα έχει υψηλή θλιπτική αντοχή επειδή ο συντελεστής Ν/Τ είναι χαμηλός και εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας εκτόξευσης η οποία επιφέρει ιδιαίτερα υψηλή συμπύκνωση. Σε περιπτώσεις πυκνού ωπλισμού υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν κενά πίσω από τις ράβδους μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την συνάφεια χάλυβα αλλά και την αντοχή του ίδιου του εκτ. σκυροδέματος. Ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα ασφαλείας, κυρίως γυαλιά και μάσκες, διότι υπάρχει μεγάλη ανάκλαση του υλικού πάνω στον ωπλισμό και ο αέρας ρυπαίνεται από σκόνη και τσιμέντο. Τεράστια σημασία έχει η συντήρηση του εκτ. σκυροδέματος καθώς η ποσότητα τσιμέντου και το είδος των αδρανών την καθιστούν απαραίτητη.

2. Η πρόσφυση με το υφιστάμενο στοιχείο είναι ιδιαίτερα υψηλή λόγω της μεγάλης ταχύτητας εκτόξευσης. Θα πρέπει όμως να έχει προηγηθεί η εκτράχυνση του προς στοιχείου ενίσχυση ώστε να αποκαλυφθούν τα αδρανή του. Θετικά συμβάλει η επάλειψη με ειδικά συγκολλητικά χημικά της επιφάνειας του δομικού στοιχείου τα οποία ενεργοποιούνται με την παρουσία υγρασίας. Ακόμη, πριν την έναρξη της εκτόξευσης καλό είναι να βρέχεται η επιφάνεια του μέλους προς ενίσχυση.

3. Δεν απαιτούνται ξυλότυποι για τη στήριξη του, καθώς το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα αυτοστηρίζεται. Χρειάζονται όμως κάποιες τάβλες οι οποίες εναλλάσσονται στη θέση τους και τις γυρνάμε ώστε να πετύχουμε από το σωστό πάχος επικάλυψης μέχρι και γώνιασμα του δομικού στοιχείου.

4. Η σκυροδέτηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δυσπρόσιτες θέσεις αφού η εγκατάσταση είναι κινητή. Θα χρειαστεί όμως παροχή αέρα για τους εργαζόμενους σε ιδιαίτερα κλειστές περιοχές πχ. σήραγγες και κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Μην ξεχνάμε ότι στην εργασία περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση του ανακλώμενου υλικού (rebound) καθώς, ανάλογα το είδος της ενίσχυσης, μπορεί να φτάσει σε ποσοστό 40~50%, μικρά υποστυλώματα, οροφές, καμπύλα τμήματα κλπ.

 

Οι συνήθεις μέθοδοι παραγωγής είναι η ξηρά και η υγρή μέθοδος. Σε επεμβάσεις ενισχύσεων εφαρμόζεται κυρίως η ξηρά μέθοδος εφόσον αυτή πλεονεκτεί έναντι της υγρής σε κλειστούς χώρους. Το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα μπορεί να δεχθεί πρόσμικτα τόσο σε σκόνη όσο και σε υγρή μορφή.

 

Ως μεγάλο του μειονέκτημα θεωρώ την μεγάλη επιρροή που έχει ο χειριστής της φυσούνας στη τελική αντοχή του. Τέλος η λήψη δοκιμίων γίνεται σε τελάρο διαστάσεων 40Χ40 cm 50Χ50cm και βάθους 15~20cm από όπου λαμβάνονται κυλινδρικοί πυρήνες διαστάσεων Φ100mm Hmm +/-5mm με καροταρία.

 

Το βασικό download http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=1047

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τοποθετημένος ωπλισμός. Εκκρεμούν τα βλήτρα υποστυλωμάτων και κάποιοι συνδετήρες στους κόμβους.. Διακρίνεται η μάτιση στη μέση της δοκού. Ο κύριος ωπλισμός υποστυλωμάτων.

02072009371.th.jpg

 

Ενίσχυση ανεστραμμένης δοκού, αύξηση στατικού ύψους.

02072009376.th.jpg

02072009379.th.jpg

 

Ενίσχυση δοκού

 

cimg4832c.th.jpg

 

Εργασίες εκτ. σκυροδέματος

cimg4409.th.jpg

 

Ενίσχυση μικρής σήραγγας

cimg5032sd.th.jpg

 

Rebound

cimg5039.th.jpg

 

Λήψη δοκιμίου (προφανώς χωρίς επιτυχία)

cimg5053s.th.jpg

 

 

Γεννήτρια-Κομπρεσέρ αέρος-Δεξαμενή νερού και πρόσμικτα

cimg5065p.th.jpg

 

 

 

Τουρμπίνα αέρα

cimg5063z.th.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, στην 3η φωτογραφια, φαινεται η κρεμμαση μιας δοκου. Αυτη με gunite θα γεμιζε;

Σε τι παχη χρησιμοποιουμε το gunite;

Link to comment
Share on other sites

Εχω την ίδια απορία... πώς θα γέμιζε η δοκός;

Για λίγο ασχολήθηκα στο παρελθόν και μπορώ

να πώ ότι μου άρεσε, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να συνεχίσω σε αυτό. Είναι από τα πράγματα που εγκατέλειψα και έχω μετανιώσει...

 

EDIT: Είχα βάλει εδώ link για τα αρχεία του συναδέλφου kostassid που έχει αναφέρει πιο πάνω, τα είχα κατεβάσει από τη τότε δημοσίευσή του και νόμιζα ότι αποτελούσαν συλλογή από διάφορα site... Αφαιρείται το link... ελπίζω να μη δημιούργησα παρεξήγηση και σε καμία περίπτωση δεν θέλησα να οικειοποιηθώ το κόπο του να τα συλλέξει.

Link to comment
Share on other sites

προφανώς με καλούπι απο πίσω και απο κάτω και μετά gunite.

Ακριβώς αυτό. Το εντυπωσιακό είναι η κατασκευή ενός νέου ολόκληρου δομικού στοιχείου από εκτ. σκυρόδεμα. Δεν το είχα ξανακάνει.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον ένα έργο ενίσχυσης έχει gunite, έχεις ένα εργοτάξιο με αλίβα, κομπρεσέρ αέρος, λάστιχα και προσωπικο, συνταγή-χαρμάνι με σωστές προσδιαγραφές και τη σύμφωνη γνώμη του μελετητή, πιστέυω ότι από την άποψη κόστους είναι σχεδόν χαζομάρα να κατασκευάσεις καλούπια και να πληρώσεις σκυρόδεμα.Cs 25/30 κατηγορία η συγκεκριμένη φώτο.

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι ποιά πυκνότητα οπλισμού είναι αποδοτικό το gunite;

Στα γεωτεχνικά που ξέρω ο οπλισμός είναι ένα αστείο πλέγμα.

Όταν έχεις μανδύα με Φ18/15 και στεφάνια πολύτμητα Φ8/10 δεν υπάρχει πρόβλημα με το rebound και το σωστό γέμισμα πίσω από τα σίδερα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.