Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κίνηση για την κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς στο ΤΣΜΕΔΕ


Recommended Posts

Οπως ειναι γνωστο, το ΤΣΜΕΔΕ μας υποχρεωνει να πληρωνουμε την εισφορα μας, ανεξαρτητα με την κατασταση μας (ανεργος ή μη).

 

Αυτη η τακτικη εχει φερει παρα πολλους ανεργους μηχανικους στα ορια τους με συνδυασμο της τραγικης καταστασης της χωρας.

 

Συνετο λοιπον θα ηταν να οργανωθουμε και να προσπαθησουμε, να περασουμε στις πραξεις. Πρεπει να κανουμε κατι..

 

Ο tpanag προτεινε "Λοιπόν επί της ουσίας, έχει κανείς ιδέα για δημόσια ψηφοφορία και συλλογή υπογραφών; Να το ξεκινήσουμε ηλεκτρονικά σε κάτι σαν site-blog ή να επικοινωνήσουμε με τους συλλόγους μας για δημιουργία βιβλίου συλλογής υπογραφών;"

 

Προσωπικα θεωρω την ιδεα εξαιρετικη, οποιος μπορει να βοηθησει ειναι καλοδεχουμενος!! Καποιος με κανεναν φιλο-δικηγορο που μπορει να μας διαφωτισει για τα δικαστικα;

Link to comment
Share on other sites

Είμαι σύμφωνος γιατί πάντα έβλεπα την όλη ιστορία με τις εισφορές ως κανονικό νταβατζιλίκι , πλέον όμως δε βλέπω φως στον ορίζοντα , οπότε χρειάζεται κινητοποίηση .

 

Αρχικά ας κάνουμε μια ψηφοφορία εντός michanikos.gr για να δούμε πόσοι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και ενδιαφέρονται να προβούν σε κινήσεις .

Link to comment
Share on other sites

Οι εισφορές αποτελούνται από 2 κομμάτια .

Το ένα είναι το θέμα της περίθαλψης που είναι σύμφωνα με την ιστοσελίδα του 44,72 Ε .

Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να ζητήσει να πληρώνει μόνο την περίθαλψη και όχι την σύνταξη γιά κάποιο χρόνο .

Link to comment
Share on other sites

Ένας μηχανικός είναι ανά πάσα στιγμή ικανός να εργαστεί (εκπόνηση μίας μελέτης ως ελεύθερος επαγγελματίας για κάποιον τρίτο) χωρίς να υπογράψει σύμβαση με κάποιον εργοδότη και η δουλειά αυτή γίνεται στιγμιαία (με μία υπογραφή). Δηλαδή τι θα κάνει σε αυτήν την περίπτωση ? Πως θα φανεί το πόσο δούλεψε ? Θα σταματήσει την πληρωμή των εισφορών και όταν του ξαναέρθει δουλειά θα την ξαναρχίσει και φτου και από την αρχή ?

 

Ένας λόγος που έχουμε ένα καλό ταμείο είναι ότι πληρώνουμε τις εισφορές μας λόγω ιδιότητας και όχι λόγω εργασίας για αυτό δεν κινηγάμε να σκοτώσουμε δουλειές με έκπτωση 40% για να μαζεύουμε ένσημα και ούτε υπογράφουμε ότι βρούμε μπροστά μας για τον ίδιο λόγο.

 

Ας αφήσουμε το ταμείο μας όπως είναι. Μην πάμε να χαλάσουμε κάτι που είναι μια χαρά όσο και αν κοστίζει στην αρχή της σταδιοδρομίας μας. Στο τέλος οφελημένοι βγαίνουμε.

Link to comment
Share on other sites

Ας αφήσουμε το ταμείο μας όπως είναι. Μην πάμε να χαλάσουμε κάτι που είναι μια χαρά όσο και αν κοστίζει στην αρχή της σταδιοδρομίας μας. Στο τέλος οφελημένοι βγαίνουμε.

 

Και κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη ασφάλιση σε οποιοδήποτε άλλο ασφαλιστικό φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό.

 

Και με έκπτωση 50% τα πρώτα πέντε χρόνια. Και με απαλλαγή για τα πρώτα 10 χρόνια της προσαύξησης (η οποία διπλασιάζει το ποσό της σύνταξης).

Link to comment
Share on other sites

Τι λέτε ρε παιδια;

ρωτηστε εναν νεο μηχανικό να σας πει πως βγαίνουν αυτα τα ευρώπουλα του τσμέδε. ρωτήστε εναν μηχανικό, ανω πενταετιας, που μολις απολυθηκε απο την εταιρεία που δούλευε αν ειναι σε θεση να πληρώσει τις εισφορές του. ανα πάσα στίγμη πως μπορεί να δουλέψει; είναι τόση η ζήτηση και τόσο μικρή η προσφορά μηχανικών που όλοι δουλεύουν; ας γίνουμε λίγο ρεαλιστές γιατι είμαστε σε πολύ βαθια κρίση και όσο πάμε ο πάτος πάει παρακάτω

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

 

παρακαλώ όσους δεν θέλουν να συμμετάσχουν να απέχουν της συζήτησης. Η συμμετοχή είναι προαιρετική.

Αφήστε το θέμα καθαρό για όσους θέλουν να συνεργαστούν για το σκοπό τους.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

εγω επιμενω οτι πρεπει να παλεψουμε για την καθιερωση κλασεων (χαμηλοτερων των σημερινων, γιατι και σημερα υπαρχουν αλλα αυτη που υπαγομαστε ολοι ειναι η χαμηλοτερη...).

 

πχ. 1000€ ετησίως -> 850€ σύνταξη

2000€ -> 1300€ σύνταξη

3000€ -> 1700€ σύνταξη

 

ΥΓ.υποθετικά τα ποσά.

Link to comment
Share on other sites

έκδοση εγκυκλίου όπου :

 

1. κατάθεση Υ. Δ. στο ΤΣΜΕΔΕ του μηχανικού ότι δεν απασχολεί και δεν απασχολείται

επιπλέον προσκόμιση : βεβαίωση μη όφειλής ΙΚΑ και τελευταία ΑΠΥ τουλάχιστον 5 μήνου ή αν είναι μισθωτός τελευταία μισθοδοσία 5 μήνου ή απόλυση ή κάτι σχετικό

 

2. Μή απόδοση εισφορών για μια 2 ετία με την προϋπόθεση ότι έως και την ημέρα απόλυσης ή τελευταίας ΑΠΥ (5 μήνου) έχουν αποδοθεί οι εισφορές (γι αυτό βάζω 5 μηνο) - εφόσον πληρονώσουν πριν, εμένα δε με απασχολεί αν σου φτάνουν να πληρώσεις το ΤΣΜΕΔΕ - κόψε από αλλού- να το πώ διαφορετικά : δε μπορεί να ληφθούν τα προνόμια από κάποιον που πληρώνονταν πριν 5 μήνες 3000 ευρώ και τα σκόρπισε στα μπουζούκια..

 

3. Κάλυψη βασικών ιατροφαρμακευτικών εξόδων για το χρονικό διάστημα της 2 ετίας με την προϋπόθεση της προσκόμισης ΑΠΥ ανά 6 μηνο ή ενημερότητας ΙΚΑ για επανέλεγχο ότι δεν υπάρχει εργασία

 

Επιπλέον παροχές στον τομέα της Υγείας θα πληρώνονται από τον ασφαλισμένο κατόπιν συμφωνίας (αν και εφόσον το επιθυμεί - κίνητρο να πληρώσει και να αναζητά εργασία συνεχώς )

 

4. με το πέρας της 2 ετίας επιλογή της οριστικής διαγραφής

τυχών επιθυμία για επανείσοδο οδηγεί σε αυτόματη ένταξη σε κλάδο μεγαλύτερων εισφορών (πάντα ένα σύστημα πρέπει να προστατεύει και αυτούς που είναι ήδη μέσα - δε μπορεί κάποιος να είναι μπες βγες - θέλουμε συνειδητές και καλοπροαίρετες επιλογές )

 

5. έκδοση κάρτας για μειωμένα εισιτήρια / κοινωνικές παροχές

(ακόμα και τον άνεργο ένα σύστημα αναπτυξιακό τον θέλει να κυκλοφορεί.όχι να μένει στους 4 τοίχους)

 

6. επίδομα ανεργίας μόνο σε όσους είχαν ΑΠΥ για 2 συνεχή έτη σε έναν εργοδότη ή απόλυση εφόσον μισθωτοί και με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια.

 

7.για την περίπτωση μαύρης εργασίας ισχύουν τα ήδη νομοθετημένα τόσο για τον "εργαζόμενο" όσο και για τον "εργοδότη" με τις όποιες ευθύνες και συνέπειες

 

8.σε περίπτωση νεοεισελθόντα μηχανικού στην αγορά εργασίας λαμβάνεται υπ όψη ο χρόνος από την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και το χρονικό διάστημα για την ένταξή του στο καθεστώς "επιδότησης" μειώνεται από 2 έτη σε 1.5 ή 1 (το 1 μου φαίνεται λίγο και μετά το 7 μηνο, 8 μηνο υπάρχει ο κίνδυνος να πέι : δε βαριέσαι...δε ψάχνω για δουλειά, σε 4 μήνες θα΄πάρω επίδομα ανεργίας)

 

εννοείται ότι δεν έχει λάβει επιδότηση ΕΣΠΑ κτλ

 

μια προσωπική επισήμανση :

όσο με τρελαίνει η σκέψη του να μη βρίσκεις δουλειά, άλλο τόσο με τρελαίνει ότι σε λίγο θα βρεθούν 10 εκατομ με επίδομα ανεργίας και θα είμαστε κοινωνία όχι ανέργων αλλά αέργων...προτάσεις ναι, λύσεις ναι, αδράνεια ΟΧΙ . τον άνεργο δεν τον θες για τον Καιάδα αλλά του δίνεις κίνητρα να είναι σταντ μπάι , να ξαναμπεί στο γήπεδο και να σκοράρει.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα σας,

 

@Νικ, 2016. Χαιρομαι ιδιαιτερα που εχετε την πολυτελεια για την ανετη εξοφληση της εισφορας σας. Ωστοσο συνετο θα ηταν να αποκτησετε μια πιο ρεαλιστικη αντιληψη για τη κατασταση που ισχυει τωρα, υπαρχουν πολλοι , πολλοι περισσοτεροι απο οτι πιστευτε που αντιμετωπιζουν μεγαλες δυσκολιες.

 

@gzin, πολυ καλο και ενδιαφερον post. Εννοειται πως δεν εχουμε κανενα σκοπο να ...αλλαξουμε ιδιοτητα, απο ανεργο σε αεργο. Οι προτασεις σου εχουν βαση, ειναι λογικοτατες κατα τη γνωμη μου.

 

Ομως πρεπει να βρουμε ενα τροπο για να τις κοινοποιησουμε και να δουμε αν γινουν αποδεκτες απο τους αλλους και τελικα να οργανωσουμε κατι...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.