Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υψόμετρα για πληρότητα φακέλου


ManosDr

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους.

 

Σήμερα πήγα για πληρότητα φακέλου στην Πολεοδομία Καπανδριτίου και μου ζητήσαν πρόσθετα Υψομετρική Μελέτη αν κατάλαβα καλά.

Επειδή δεν το είχα ξαναακούσει όποιος μπορεί να με κατατοπίσει σχετικά θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως!

Στο τοπογραφικό και σε όλες τις κορυφές του οικοπέδου υπάρχουν υψόμετρα θεωρώντας αυθαίρετα μία κορυφή επί του δρόμου ως αφετηρία μέτρησης των υψών.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως τα υψόμετρα αυτά ελέγχονται όχι κατα τον έλεγχο τοπογραφικού αλλά κατά τον έλεγχο ΓΟΚ!

 

Το θετικό πάντως για να λέμε και τα καλά είναι ότι ο συνάδελφος ήταν ευγενέστατος και μου είπε απλά να τα έχω όταν φτάσει η ώρα του ελέγχου, οπότε πήρα πρωτόκολλο!

Link to comment
Share on other sites

Αν στην περιοχή ενδιαφέροντος έχουν συνταχθεί υψομετρικές μελέτες (μηκοτομές) και υφίστανται στην Τεχνική Υπηρεσία του οικείου Δήμου, οφείλεις να τις εφαρμόσεις (αναφέρονται σε συγκεκριμένες υψομετρικές αφετηρίες εξαρτημένες συνήθως από reperes Γ.Υ.Σ.) αφού πάρεις θεωρημένα αντίγραφα.

Αν δεν έχουν συνταχθεί αλλά υπάρχει διαμορφωμένη άσφαλτος και κρασπεδόρειθρα τότε χορηγεί σχετική βεβαίωση υψομέτρου ο Δήμος.

Αν η οδός είναι χωμάτινη ή μη διαμορφωμένη πρέπει να συντάξεις την υψομετρική μελέτη (μηκοτομή) και να την υποβάλλεις προς έγκριση στο Δήμο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Να κάνω μια αφελής ερώτηση.

 

Δηλαδή παίρνω το υψόμετρο της ερυθράς της οδού στη διατομή όπου ανήκει το σημείο αφετηρίας μέτρησης των υψών μου και με βάση την επίκλιση της πχ 2% και το πλάτος της λωρίδας κυκλοφορίας βρίσκω το υψόμετρο πεζοδρομίου?

Και καλά να το κάνω, θα έχει υλοποιηθεί ακριβώς η μηκοτομή ή πρέπει και αυτή να την επαληθεύσω?

 

Καταλαβαίνω να γίνεται κάτι τέτοιο σε μελέτη οδοποιίας και γεφυροποιίας αλλά για τη συγκεκριμένη περίπτωση αδυνατώ να το κατανοήσω.

Link to comment
Share on other sites

Ο σωστός υπολογισμός είναι αυτός που περιγράφεις. Αν δεν έχει εφαρμοσθεί η υψομετρική μελέτη και διαπιστώσεις μεγάλες διαφορές τότε πρέπει να συνεννοηθείς με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για να την τροποποιήσει σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση διαμορφωμένων κρασπεδόρειθρων και ασφάλτου.

Link to comment
Share on other sites

Αυτές οι διαδικασίες (Υψομετρική Μελέτη οδού ) που υποβάλλεται ένας μηχανικός προκειμένου να καταθέσει μια άδεια οικοδομής, από που προβλέπονται και ποιός θα τις πληρώσει?

Εντάξει άν έχουν συνταχθεί οι υψομετρικές μελέτες και υπάρχουν στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, τότε να τις εφαρμόσει, αλλά άν όχι, γιατί να πάει το μπαλάκι σε ιδιώτη μηχανικό? Αυτά είναι θέματα των τεχνικών υπηρεσιών.

Σε λίγο θα μας ζητάνε να τους πάμε και χώμα από τον δρόμο.

Link to comment
Share on other sites

Ν.Δ. 17-7-23 ΦΕΚ 228Α’/23

Κεφ. Α' – άρθρον 4 : « Σύνταξις, έγκρισις και εφαρμογή σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών και γενικοί όροι αναπτύξεως αυτών»

Υψομετρικός καθορισμός για την εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου

1. Εφ' όσον εν τω εγκεκριμένω σχεδίω δεν προβλέπεται η υψομετρική θέσις των οδών, πλατειών κλπ. κοινοχρήστων χώρων ως και των επί της επιφανείας του εδάφους βάσεων των εν γένει οικοδομών, περιτοιχισμένων, ιδιωτικών πρασιών και κήπων καθορίζεται αύτη δι' αποφάσεως του επί της Συγκοινωνίας Υπουργού λαμβανομένης μετά σύμφωνον γνώμην του Συμβουλίου των Δημοσίων 'Εργων. Κατά τον αυτόν τρόπον τροποποιούνται τα ανωτέρω υψομετρικά στοιχεία και μετά τον αρχικόν καθορισμόν των.

2. Η εφαρμογή των εγκεκριμένων σχεδίων επιτρέπεται μόνον μετά τον κατά τα ανωτέρω υψομετρικόν καθορισμόν.

3. Δεν επιτρέπεται η ανέγερσις οικοδομών και η εν γένει εκτέλεσις οιωνδήποτε εργασιών δομήσεως επί οικοπέδων κειμένων εις οδούς και πλατείας μη διαμορφωθείσας τεχνικώς βάσει του κατά τα ανωτέρω υψομετρικού καθορισμού, τουλάχιστον επί τμήματος αυτών κειμένου προ των εφ' ων αι ανεγερθησόμεναι οικοδομαί οικοπέδων, κατά Εα δια Β.Δ/γματος κανονισθησόμενα. Εν ανάγκη εις την τοιαύτην διαμόρφωσιν οφείλουσι να προβαίνωσιν εις βάρος και διά λογαριασμόν των υποχρέων αυτοί οι οικοδομούντες. Η παράγραφος αύτη έχει και αναδρομικήν ισχύν ως προς τας ήδη ανεγερθείσας οικοδομάς οι ιδιοκτήται των οποίων καλούμενοι δέον να συμμορφωθώσι προς τας ανωτέρω διατάξεις.

 

ΓΟΚ ‘85 άρθρο 10 «Πλάτος δρόμου - Αφετηρία μέτρησης υψών»

3α. Τα ύψη για την εφαρμογή της παρ.6α του άρθρου 9 , μετρώνται από κάθε σημείο της ρυμοτομικής γραμμής στη στάθμη του οριστικά διαμορφωμένου πεζοδρομίου, όπως βεβαιώνεται από τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα. Αν δεν υπάρχει οριστικά διαμορφωμένο πεζοδρόμιο, η στάθμη αυτή καθορίζεται από την εγκεκριμένη υψομετρική μελέτη της οδού. Αν δεν υπάρχει υψομετρική μελέτη της οδού ή η υπάρχουσα χρειάζεται τροποποίηση, ο οικείος Δήμος ή η Κοινότητα έχει υποχρέωση να καταρτίσει σχετική μελέτη κατά μήκος ενός τουλάχιστον οικοδομικού τετραγώνου. Σε περίπτωση αδυναμίας του Δήμου ή της Κοινότητας, η μελέτη συντάσσεται από ιδιώτη μηχανικό και εγκρίνεται από τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα.

β. Αν ο Δήμος ή η Κοινότητα δεν εκδώσει τις παραπάνω βεβαιώσεις μέσα σε ένα μήνα από την σχετική αίτηση αυτές εκδίδονται από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία ή από άλλη τεχνική υπηρεσία, την οποία ορίζει ο Νομάρχης. Η παραπάνω υπηρεσία κοινοποιεί τα σχετικά έγγραφα στο Δήμο ή την Κοινότητα

 

Απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ 53244/02 ΦΕΚ 6Β’/02

5. Η διαδικασία της παρ.3β του άρθρου 10 του ΓΟΚ’85 όπως ισχύει, διατηρείται όταν χρειάζεται τόσο για τις βεβαιώσεις όσο και για τις υψομετρικές μελέτες.

6. Οι αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες, με τον έλεγχο του Τοπογραφικού διαγράμματος για την χορήγηση των οικοδομικών αδειών, θα πρέπει όπως ελέγχουν τα λοιπά οριζοντιογραφικά στοιχεία του, να ελέγχουν σύμφωνα με την ως άνω βεβαίωση του κάθε ΟΤΑ Α βαθμίδας και την ύπαρξη της οριστικά διαμορφωμένης οδού ή την εφαρμογή της εγκεκριμένης υψομετρικής μελέτης, στο Τοπογραφικό.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Πράγματι έγραψε ο φίλος μας και τον ευχαριστούμε που έκανε τον κόπο και συνγκέντρωσε όλο το νομικό συνοθύλευμα που αφορά αυτό θέμα.

Το ζουμί βέβαια είναι η ανεπάρκεια του κράτους.

Από το, Ν.Δ. 17-7-23 ΦΕΚ 228Α’/1923, μέχρι τον ΓΟΚ ‘85 άρθρο 10, και την Απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ 53244/02 ΦΕΚ 6Β’/2002, έχουν περάσει γύρω στα 80 χρόνια και ακόμη μιλάμε

για την περίπτωση αδυναμίας του Δήμου ή της Κοινότητας ή των άλλων τεχνικών υπηρεσιών, να συντάξουν τις απαραίτητες υψομετρικές μελέτες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.