Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατάτμηση οικοπέδου σε στάσιμο οικισμό


Recommended Posts

αλλά να κάνω κάθετη ιδιοκτησία με συνιδιοκτήτες τον πελάτη και την κόρη του?

 

Κάθετη δεν επιτρέπεται μόνο εντός του συνεκτικού τμήματος του οικισμού?

Δηλαδή εαν το ακίνητο βρίσκεται εντός της ζώνης των 800μ αλλά εκτός του συνεκτικού τμήματος του οικισμού μπορείς να κάνεις κάθετη?

Link to comment
Share on other sites

Για το συγκεκριμένο οικισμό χορηγήθηκε βεβαίωση από το Δήμο στον οποίο ανήκει ότι είναι εντός της ζώνης των 800μ. Δε γνωρίζω αν το ακίνητο βρίσκεται εντός ή εκτός του συνεκτικού τμήματος του οικισμού και στο Δήμο που ρώτησα δεν ήξεραν να μου απαντήσουν. Πρόκειται για μη οριοθετημένο οικισμό. Σ' αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει κάθετη ή όχι?

Link to comment
Share on other sites

Η οργάνωση των στάσιμων οικισμών σε ζώνες Α, Β, Γ, γίνεται με μία διαδικασία που τελικά δημοσιεύεται στο ΦΕΚ.

Για όσους οικισμούς γνωρίζω αυτή η διαδικασία δεν έχει γίνει.

Άρα το μόνο που ισχύει είναι η απόσταση των 800 μ.

Αν και δεν είμαι υπέρ της κάθετης γιατί να μη μπορεί να γίνει;

Η γνώμη μου είναι ότι μπορεί να γίνει κάθετος.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σύμφωνα με την παράγραφο β του διατάγματος της 6-12-1982 σχετικά με την αρτιότητα: Θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα ελαχίστου εμβαδού 500τ.μ. που δημιουργούνται μετά τη δημοσίευση του διατάγματος της 6-12-1982, από μεγαλύτερες εκτάσεις εφόσον μεταβιβάζονται σε μόνιμους κατοίκους του οικισμού ή δημότες αυτού ή καταγόμενους από τον οικισμό και δεν έχουν άλλη κατοικία στη ζώνη των 800 μέτρων.

Αυτό το καταγόμενος από τον οικισμό ή δημότης ξέρει κανείς φίλος τοπογράφος πως εξειδικεύεται? Αν εγώ π.χ. είμαι δημότης του ιδίου δήμου αλλά κατοικώ σε άλλο μέρος ή ο πατέρας μου γεννήθηκε στον συγκεκριμένο οικισμό, θεωρούμαι καταγόμενος από αυτόν και καλύπτομαι? Τι δικαιολογητικά θα μου ζητηθούν για να το αποδείξω?

Link to comment
Share on other sites

Ναι παιδιά έχετε δίκιο . Στην περιοχή που εργάζομαι Β.Ελλάδα δεν το έχω συναντήσει σε κανένα οικισμό για αυτό και δεν το ήξερα. Αλλά ξέρω ότι αν υπάρχει απόφαση Νομάρχη οριοθέτησης του οικισμού ισχύουν τα περί οικισμών κάτωτων 2000κατ.

 

Τωρα για τα υπόλοιπα πιστεύω ότι αν πιάσεις το Δήμαρχο να τον πεις να σου δόσει ένα έγγραφο που να το πιστοποιεί αυτό τότε δεν έχεις πρόβλημα. Άλλωστε όλοι οι δήμαρχοι θέλουν να φέρουν κόσμο στα χωριά τους.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, ζητάω τα φώτα σας ως εξής :

 

Σε ορεινό οικισμό<2000 κατ. και προ του 1923 που χαρακτηρίστηκε στάσιμος με απόφαση Νομάρχη από το 1983 (σε εφαρμογή διατάξεων του Π.Δ. της 6.12.1982) , μου ζητάνε κατάτμηση στα δύο, αρχικού οικοπέδου περίπου 1000τ.μ. το οποίο είναι και χωρίς συμβόλαιο...Από πρόσωπα δεν υπάρχει πρόβλημα.Το θέμα είναι η αρτιότητα.

 

Σε μια γρήγορη ερώτηση στην πολεοδομία μου είπαν ότι δεν οριοθετήθηκε ο οικισμός βάσει του Π.Δ. του '85(ΦΕΚ 181Δ') (έλλειψη προσωπικου?) και δεν δημοσιεύθηκε το αντίστοιχο ΦΕΚ , οπότε η αρτιότητα για σημερινή κατάτμηση ειναι 2000μ..

 

Επειδή :

το Π.Δ. 6/23.12.1982 (ΦΕΚ 588Δ') , όπως και το Π.Δ.2/13.3.1981 (ΦΕΚ 138Δ') λένε ότι για τους στάσιμους οικισμούς τα 500 τ.μ. εξασφαλίζουν αρτιότητα εάν πρόκειται για κατάτμηση μεγαλύτερου οικοπέδου και τα τμήματα μεταβιβάζονται σε μονίμους κατοίκους ή καταγόμενους απο τον οικισμό για Α' κατοικία ,

 

Ερωτώ:

Αυτή η παραπάνω διάταξη έχει καταργηθεί οριστικά από το Π.Δ. του 1985 ??

 

Γενικά σε μη οριοθετημένους οικισμούς <2000 κατ. (μια διαδικασία που δυστυχώς έπρεπε να γίνει αμέσως μετά το Π.Δ. του 85) ποια είναι η αρτιότητα για κατάτμηση σήμερα?

 

 

Ευχαριστώ για όποιες απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Οι μη οριοθετημένοι οικισμοί <2000 κατοίκων οικοδομούνται με το Π.Δ. 2.3.1981 (οικισμοί προ του 23).

Αρτιότητα κατάτμησης 2000 μ2 και 12 μ πρόσωπο.

Προσοχή σ' αυτή τη περίπτωση διενεργείται αυτοψία από την πολεοδομία για το αν το οικόπεδο θεωρείται εντός οικισμού.

 

Αν ο οικισμός είναι χαρακτηρισμένος ως στάσιμος για τη κατάτμηση ισχύει το Π.Δ. 6.12.1982 με τις προϋποθέσεις που αναφέρεις.

Σε διαφορετική περίπτωση ισχύει η αρτιότητα των 2000 μ2.

Link to comment
Share on other sites

Εισαι σιγουρος για τα 2000τμ.

Στην περιοχη μου σε στασιμο οικισμο με το Π.Δ. 6.12.1982 εχει αρτιοτητα 500τμ για οσα ειναι εντος ζωνης 800 μετρων συμφωνα με το ΦΕΚ.

Και συμφωνα με το παραπανω Π.Δ. δε χρειαζεται δρομο για οικοδομησιμοτητα στα εντος ζωνης.

Link to comment
Share on other sites

1. Η αρτιότητα των 500 μ2 σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του Π.Δ. 6.12.1982, ισχύει εφ' όσον μεταβιβάζεται σε μόνιμους κατοίκους του οικισμού ή Δημότες αυτού ή καταγόμενους από τον οικισμό και δεν έχουν άλλη κατοικία εντός της ζώνης των 800μ.

(Δηλ. για απόκτηση α΄κατοικίας εντός του οικισμού ή β΄ κατοικίας εφ' όσον η α΄ είναι εκτός των 800μ).

 

Άρα εφ' όσον η μεταβίβαση γίνεται σε άτομο που δεν καλύπτεται από τα ανωτέρω η αρτιότητα είναι 2000 μ2 όση ορίζεται από το Π.Δ. 2.3.1981.

 

2.Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 2 του Π.Δ. 6.12.1982 στα νέα γήπεδα που θα δημιουργηθούν μετά την κατάτμηση, πρέπει να εξασφαλίζεται κυκλοφοριακή εξυπηρέτησή τους από κοινόχρηστο χώρο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.